Annaah Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Witam serdecznie wszystkich miłośników psów! Od wielu dni śledziłam forum, a dziś zdecydowałam się napisać i pzedstawić moją jamniczkę królczą szorstkowłosą - Kreseczkę. Kreska za dwa tygodnie zostanie mamą, a ja w zw. z tym liczę na praktyczne rady dot. porodu i pielęgnacji szczeniąt od doświadczonych hodowców. Pozdrawiam .:multi: Quote
Yoshko Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 :-o :-o Boze , ja napisałam cały "elaborat" na Twój post a on gdzieś zniknął :crazyeye: Juz drugi raz mi się nie chcę pisać tego samego. Jak bedziesz miała jakies konkretne pytania to z przyjemnoscią odpowiem. Napisz coś wiecej o Twoje suczce. Quote
Annaah Posted September 1, 2006 Author Posted September 1, 2006 Hej Yoshko! Dzięki za gotowość udzielenia pomocy. A więc pytanie nr 1: do porodu zostało nam 2 ( lub 2 i 1/2) tygodnie. Czy powinnam czuć już ruchy płodów ? Czy suczkę zmuszać do ruchu ( spacerów ) , czy też uszanować jej chęć leniuchowania ? To jej pierwszy miot ( i mój ! )więc wszyscy w rodzinie bardzo się denerwujemy. Mamy umówionego weterynarza , gdyby coś odpukać się komplikowało. Przy porodzie ma asystować nam moja siostra , która odbierała trzy mioty u swojej sznaucerki. A teraz... kto nie lubi mówić o swom psie? Kreska jest pieskiem rodowodowym i była kryta zgodnie z przepisami ZK. Ma cudny charakter i zawojowała serca wszystkich członków rodziny. W te wakacje odkryła ( a raczej to my się o tym dowiedzieliśmy )zamiłowanie do norowania. Tak więc na wiosnę ,gdy nasza ślicznotka dojdzie do siebie ,zgłosimy ją do konkursu w norze króliczej. Quote
Yoshko Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Ruchy płodów u róznych suk są róznie wyczuwane u niektórych ok. 8 dni przed porodem a u niektórych wczesniej ok 14 dnia Myslę ze na krótkie nie męczące spacery powinnas ją zabierać, aby sobie we własnym tempie pospacerowała. " Wysportowane" suki z reguły nie maja jakiś problemów przy porodzie. Wczasie porodu powinno uczestniczyć jak najmniej osób, suka powinna miec spokój.Czy Twoja suka dobrze zna Twoją siostre i ma do niej tyle zaufania aby czuć się bezpiecznie? Quote
Annaah Posted September 1, 2006 Author Posted September 1, 2006 Widujemy się z siostrą b. często, ona nocuje u nas i Kreseczka traktuje ją jak członka rodziny. Biorąc pod uwagę mój całkowity brak doświadczeni w tym zakresie , będę spokojniejsza,gdy przyjedzie pomoc. Kreska przez całą ciążę ma dziki apetyt ( zawsze taki miała). Wcześniej karmiona była royalem adult. Od połowy ciąży dostaje royal starter. Nie miała wymiotów i czuje się dobrze. Robiliśmy jej USG. Ciąża jest mnoga ( 3 lub więcej płody ), a suka w doskonałej kondycji. Czytałam w książeczce p. Kłosia , że II połowie ciąży w szparze sromowej pojawia się przeźroczysty śluz. U mojej suni nic takiego nie zaobserwowałam. Ale chyba nie każda ciąża przebiega identycznie? Quote
Yoshko Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Śluz zazwyczaj pojawia się w koncowym okresie ciązy , gdzy dochodzi do rozpuszczenia czopu śluzowego ,który zatyka ujscie macicy Zazwyczaj mozna to zauwać po tym jak suka się wysika , i niekiedy wisi jej taki sopel sluzu. Masz rację kazda suka przechodzi ciąze w inny sposób a nawet ta sama suka kazdą ciąze moze inaczej przechodzić .I to samo dotyczy porodu. Quote
Annaah Posted September 2, 2006 Author Posted September 2, 2006 Co powinnam dawać suce do picia gdy już urodzi? Słyszałam,że niektórzy hodowcy dają mamom bawarkę ( herbata+ mleko, ale nie wiem w jakich proporcjach ), inni siemię lniane z mlekiem i wodą . Czy wodę koniecznie trzeba czymś wzbogacać by popudzić produkcję mleka? I jeszcze jedno: miot ma być mnogi, czy powinnam kupić wcześniej na wszelki wypadek mleko sucze w puszce by dokarmiać szczeniaki gdyby Kreseczka miała za mało pokarmu? Quote
Yoshko Posted September 2, 2006 Posted September 2, 2006 Ja w pierwszych dwóch dobach po porodzie podaję samą wodę, gdyz moje suki zawsze zjadają wszystkie łożyska,więc zeby nie dostały biegunki , nie podaje mleka ani bawarki ,(która tez jest z mlekiem). Natomiast potem ,mozna podac bawarkę lub wode z glukozą. przygotowując bawarkę, do herbaty podajesz niewielką ilośc mleka ( tak jak do kawy) Na wszelki wypadek mozesz się zaopatrzyć w mleko dla szczeniat , ale mysle ze suczka bedzie miała wystarczającą ilośc mleka .Na samym początku , u niektórych suk, pokarmu jest niedużo, ale szczenięta ssając sukę pobudzają laktacje. Quote
Annaah Posted September 3, 2006 Author Posted September 3, 2006 Serdecznie dziękuję za pomoc Yoshko! Teoretycznie jestem przygotowana, ale nigdy nie byłam przy porodzie ( jedyne moje doświadczenia z tym związane, to mój własny poród ) i bardzo się denerwuję. P.S. nie mogłam wczoraj odpisać, nie wyświetlała mi się strona. Quote
Yoshko Posted September 4, 2006 Posted September 4, 2006 Najważniejsze to zachować spokój;) Życzę powodzenia Quote
Annaah Posted October 3, 2006 Author Posted October 3, 2006 Bardzo proszę o radę w nast. sprawie: nasza Szczeniarka ma 17 dni, za dwa kolejne zamierzam ją odrobaczyć. 1.Czy to odpowiedni termin i czy jej mamie też należy podać coś na robale? ( była odrobaczana przed kryciem ). 2. 21-go dnia życia chcę ją zacząć odsadzać. Czy na początek podać twarożek, ew. kleik mleczno - ryżowy, czy lepiej od razu włączyć royal starter rozmoczony w wodzie( karmiąca mama jest cały czas na royalu )? Proszę ,napiszcie mi , jak robicie to Wy Doświadczeni Hodowcy. Pozdrawiam, a psom ściskam łapy. Quote
Gonia Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 Ja odrobaczam w 3 tygodniu życia,a potem na tydzień przed każdym szczepieniem.Proponuję jeszcze chwilkę zaczekać z odstawianiem.Przestawić matkę na Adulta,a szczeniaczkowi stopniowo wprowadzać nowe posiłki.Może to być twarożek(ja daję homogenizowany).Moje stopniowo odstawiam od 4 tygodnia życia.Dostają najpierw 1 posiłek dziennie,po 2-3 dniach 2 itd.Może to być takze rozmoczona i rozgnieciona karma(papka),gotowane mięsko z ryżem i marchewką(wszystko mocno rozdrobnione). Quote
Yoshko Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Wiecie co ? szlag mnie trafia :angryy: , piszę juz kolejnego obszernego posta i gdzięs mi go wcina w wirtualnej przestrzeni. Wieć tak w skrócie : tak jak napisała Gonia . Twoja suczka ma tylko jedno szczenię więc nie jest zbyt obciązona wiec mozesz jeszcze się wstrzymać z dokarmianiem do 4 tygodnia. Mam teraz mało czasu , jak znaję chwile to napisze obszerniej jak to u mnie wygląda.Chyba ze znowu mi posta "wetnie" Quote
Annaah Posted October 4, 2006 Author Posted October 4, 2006 Goniu , Yoshko ,dzięki za podpowiedź. Wasze rady są dla mnie bardzo cenne.Z odstawieniem się wstrzymuję, jutro ,rozumiem ,mogę odrobaczać. Wszystkie kolejne wskazówki przyjmę z wdzięcznoscią. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts