Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie wszystkich miłośników psów! Od wielu dni śledziłam forum, a dziś zdecydowałam się napisać i pzedstawić moją jamniczkę królczą szorstkowłosą - Kreseczkę.
Kreska za dwa tygodnie zostanie mamą, a ja w zw. z tym liczę na praktyczne rady dot. porodu i pielęgnacji szczeniąt od doświadczonych hodowców. Pozdrawiam .:multi:

Posted

:-o :-o Boze , ja napisałam cały "elaborat" na Twój post a on gdzieś zniknął :crazyeye: Juz drugi raz mi się nie chcę pisać tego samego. Jak bedziesz miała jakies konkretne pytania to z przyjemnoscią odpowiem.

Napisz coś wiecej o Twoje suczce.

Posted

Hej Yoshko! Dzięki za gotowość udzielenia pomocy. A więc pytanie nr 1:
do porodu zostało nam 2 ( lub 2 i 1/2) tygodnie. Czy powinnam czuć już ruchy płodów ? Czy suczkę zmuszać do ruchu ( spacerów ) , czy też uszanować jej chęć leniuchowania ?
To jej pierwszy miot ( i mój ! )więc wszyscy w rodzinie bardzo się denerwujemy. Mamy umówionego weterynarza , gdyby coś odpukać się komplikowało. Przy porodzie ma asystować nam moja siostra , która odbierała trzy mioty u swojej sznaucerki.
A teraz... kto nie lubi mówić o swom psie?
Kreska jest pieskiem rodowodowym i była kryta zgodnie z przepisami ZK.
Ma cudny charakter i zawojowała serca wszystkich członków rodziny.
W te wakacje odkryła ( a raczej to my się o tym dowiedzieliśmy )zamiłowanie do norowania. Tak więc na wiosnę ,gdy nasza ślicznotka dojdzie do siebie ,zgłosimy ją do konkursu w norze króliczej.

Posted

Ruchy płodów u róznych suk są róznie wyczuwane u niektórych ok. 8 dni przed porodem a u niektórych wczesniej ok 14 dnia
Myslę ze na krótkie nie męczące spacery powinnas ją zabierać, aby sobie we własnym tempie pospacerowała. " Wysportowane" suki z reguły nie maja jakiś problemów przy porodzie.
Wczasie porodu powinno uczestniczyć jak najmniej osób, suka powinna miec spokój.Czy Twoja suka dobrze zna Twoją siostre i ma do niej tyle zaufania aby czuć się bezpiecznie?

Posted

Widujemy się z siostrą b. często, ona nocuje u nas i Kreseczka traktuje ją jak członka rodziny. Biorąc pod uwagę mój całkowity brak doświadczeni w tym zakresie , będę spokojniejsza,gdy przyjedzie pomoc.
Kreska przez całą ciążę ma dziki apetyt ( zawsze taki miała). Wcześniej karmiona była royalem adult. Od połowy ciąży dostaje royal starter. Nie miała wymiotów i czuje się dobrze. Robiliśmy jej USG. Ciąża jest mnoga ( 3 lub więcej płody ), a suka w doskonałej kondycji.
Czytałam w książeczce p. Kłosia , że II połowie ciąży w szparze sromowej
pojawia się przeźroczysty śluz. U mojej suni nic takiego nie zaobserwowałam. Ale chyba nie każda ciąża przebiega identycznie?

Posted

Śluz zazwyczaj pojawia się w koncowym okresie ciązy , gdzy dochodzi do rozpuszczenia czopu śluzowego ,który zatyka ujscie macicy Zazwyczaj mozna to zauwać po tym jak suka się wysika , i niekiedy wisi jej taki sopel sluzu.

Masz rację kazda suka przechodzi ciąze w inny sposób a nawet ta sama suka kazdą ciąze moze inaczej przechodzić .I to samo dotyczy porodu.

Posted

Co powinnam dawać suce do picia gdy już urodzi? Słyszałam,że niektórzy hodowcy dają mamom bawarkę ( herbata+ mleko, ale nie wiem w jakich proporcjach ), inni siemię lniane z mlekiem i wodą . Czy wodę koniecznie trzeba czymś wzbogacać by popudzić produkcję mleka?
I jeszcze jedno: miot ma być mnogi, czy powinnam kupić wcześniej na wszelki wypadek mleko sucze w puszce by dokarmiać szczeniaki gdyby Kreseczka miała za mało pokarmu?

Posted

Ja w pierwszych dwóch dobach po porodzie podaję samą wodę, gdyz moje suki zawsze zjadają wszystkie łożyska,więc zeby nie dostały biegunki , nie podaje mleka ani bawarki ,(która tez jest z mlekiem). Natomiast potem ,mozna podac bawarkę lub wode z glukozą. przygotowując bawarkę, do herbaty podajesz niewielką ilośc mleka ( tak jak do kawy)

Na wszelki wypadek mozesz się zaopatrzyć w mleko dla szczeniat , ale mysle ze suczka bedzie miała wystarczającą ilośc mleka .Na samym początku , u niektórych suk, pokarmu jest niedużo, ale szczenięta ssając sukę pobudzają laktacje.

Posted

Serdecznie dziękuję za pomoc Yoshko! Teoretycznie jestem przygotowana, ale nigdy nie byłam przy porodzie ( jedyne moje doświadczenia z tym związane, to mój własny poród ) i bardzo się denerwuję.
P.S. nie mogłam wczoraj odpisać, nie wyświetlała mi się strona.

• 5 weeks later...
Posted

Bardzo proszę o radę w nast. sprawie:
nasza Szczeniarka ma 17 dni, za dwa kolejne zamierzam ją odrobaczyć.
1.Czy to odpowiedni termin i czy jej mamie też należy podać coś na robale? ( była odrobaczana przed kryciem ).
2. 21-go dnia życia chcę ją zacząć odsadzać. Czy na początek podać twarożek, ew. kleik mleczno - ryżowy, czy lepiej od razu włączyć royal starter rozmoczony w wodzie( karmiąca mama jest cały czas na royalu )?
Proszę ,napiszcie mi , jak robicie to Wy Doświadczeni Hodowcy.
Pozdrawiam, a psom ściskam łapy.

Posted

Ja odrobaczam w 3 tygodniu życia,a potem na tydzień przed każdym szczepieniem.Proponuję jeszcze chwilkę zaczekać z odstawianiem.Przestawić matkę na Adulta,a szczeniaczkowi stopniowo wprowadzać nowe posiłki.Może to być twarożek(ja daję homogenizowany).Moje stopniowo odstawiam od 4 tygodnia życia.Dostają najpierw 1 posiłek dziennie,po 2-3 dniach 2 itd.Może to być takze rozmoczona i rozgnieciona karma(papka),gotowane mięsko z ryżem i marchewką(wszystko mocno rozdrobnione).

Posted

Wiecie co ? szlag mnie trafia :angryy: , piszę juz kolejnego obszernego posta i gdzięs mi go wcina w wirtualnej przestrzeni.

Wieć tak w skrócie : tak jak napisała Gonia .
Twoja suczka ma tylko jedno szczenię więc nie jest zbyt obciązona wiec mozesz jeszcze się wstrzymać z dokarmianiem do 4 tygodnia.

Mam teraz mało czasu , jak znaję chwile to napisze obszerniej jak to u mnie wygląda.Chyba ze znowu mi posta "wetnie"

Posted

Goniu , Yoshko ,dzięki za podpowiedź. Wasze rady są dla mnie bardzo cenne.Z odstawieniem się wstrzymuję, jutro ,rozumiem ,mogę odrobaczać.
Wszystkie kolejne wskazówki przyjmę z wdzięcznoscią. Pozdrawiam.