uukkii Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 Na początek przedstawiam Youkiego. Ostatnio czytalem o dysplazji, jest to częsta choroba która dotyka Akity?? Jak jej uniknąc? Czy długie spacery mają na to wpływ?? Od jakiego wieku można dawac szczeniakowi kości? Obecnie ma 10 tygodni. Pozdrawiam i dziękuje Quote
Kateczka Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 warto popytać hodowce.... Dysplazja to długi temat....duże psy mają wiekszą szansę na te przypadłość niestety...ile osób tyle opinii... warto pomagać wspomagacze...nie nadwyrężać dorastającego pieska zbyt dużym wysiłkiem czy wspinaczkami na 5 pietro :) piesek, który jest w stanie sam sobie dawkowac ruch na spacerze raczej kłopotówsobie nie narobi...za to nie zalecane są jakieś większe wysiłki...typu rower. Co do kości to się nie wypowiem...pytanie też jakie kosci, my zrezygnowaliśmy z nich dość szybko ze wzgledu na kłopoty żoładkowe. Quote
revii Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 uukkii napisał(a):Od jakiego wieku można dawac szczeniakowi kości? Obecnie ma 10 tygodni. Z kośćmi należy uważać - zwłaszcza te mniejsze często są rozgryzane na takie drobne, ostre kawałki, które są niebezpieczne dla psa (zadławienie, uszkodzenie przewodu pokarmowego). Większość osób jednak poleca kości jako dobry sposób na zajęcie czymś psa :lol: Najlepsze dla psów są cielęce lub duże wołowe kości (z głowami na końcach) - szczeniak raczej będzie ją "cmoktał" niż rozgryzał, niemniej pomoże to przy wymianie zębów (mleczaki będą bardziej rozchwiane), przy okazji ćwiczą szczęki i mięśnie policzkowe. Kostki to też źródło substancji mineralnych, czyszczą zębiska i pomagają przy oczyszczaniu gruczołów okołoodbytowych. Kości mogą powodować rozwolnienie, czasem też niebezpieczne zaparcia - wtedy lepiej w ogóle nie fundować takich "przyjemności" naszemu psu. Więcej o kościach z pewnością wiedzą BARFiarze ;) Quote
schabowy Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 Kości dawać najlepiej po wymianie zębów z mlecznych na stałe,bo będą odpowiednio mocne by poradzić sobie z chrząstkami np cielęcymi :) Quote
uukkii Posted February 24, 2011 Author Posted February 24, 2011 Jak często powinno się szczotkowac, czesac szczeniaka?? Quote
Fibra Posted February 24, 2011 Posted February 24, 2011 Chyba nie ma jakiejś okreslonej normy ile :) Szczotkowałam młodą tak co kilka dni, ale tylko po to żeby ją przyzwyczaić do szczotki. No i oczywiście nie za długo :) Ona to traktowała bardzo zabawowo, więc cierpliwość była niezbędna. Za ładne stanie i niepodgryzanie szczotki dostawała smaczki. Moim zdaniem akita nie potrzebuje takiej pielęgnacji na co dzień. Innym tematem jest okres wylinki, kiedy to wyciąga się codziennie z psa sierść reklamówkami i jakby końca nie widać :lol: Osobiście wolę ten podszerstek wyciagac jednak palcami niż szczotkować. Czasem biorę furminator, ale suczka nie za bardzo za nim przepada, więc muszę zamiennie z normalnym zgrzebełkiem. Proponuję żebyś to robił/a z wyczuciem, żeby tylko Youkiego oswoić z zabiegiem a jednocześnie do niego nie zrazić :) Quote
schabowy Posted February 24, 2011 Posted February 24, 2011 To ciekawe Fibra że masz już za sobą wylinkę skoro twierdzisz że masz niecały rok :niedowia: Quote
*Aga* Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 schabowy napisał(a):To ciekawe Fibra że masz już za sobą wylinkę skoro twierdzisz że masz niecały rok :niedowia: a czy jest w tym coś dziwnego? Quote
Fibra Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 nie wiem jak to nazwać....nieistotne zresztą jak. Ilość wychodzącej sierści jest faktem niezaprzeczalnym :) Najpierw wyczesywałam podszerstek szczenięcy, kiedy był okres letni. A teraz znów tego wyłazi i wyłazi. Łysa nie jest ;) więc to z pewnością nie choroba :) Quote
Kateczka Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 to normalne, ze pies tej rasy srednio dwa razy do roku wymienia podszerstek ;) Quote
schabowy Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 No pewnie że normalne ale Fibra o tym nie wie i dalej będzie prowadzić swoja audycje w tonacji narzekającej cierpiętnicy która ciągle mnoży problemy lub jak kto woli robi z igły widły, ma normalnego fajnego psa a widzi same problemy,ciekawe dlaczego? Rozumiem że chce pogadać ale czy naprawdę musi tak przynudzać:cool3: Quote
Matagi Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 Zachowujesz sie jak....cham!:angryy: :pMiałam to napisać po tym,jak nazwałeś Chaakite "łysouchą",ale odpuściłam sobie,przebrałeś miarkę-co ty na to?:angryy: Quote
schabowy Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 Matagi napisał(a):Zachowujesz sie jak....cham!:angryy: :pMiałam to napisać po tym,jak nazwałeś Chaakite "łysouchą",ale odpuściłam sobie,przebrałeś miarkę-co ty na to?:angryy: Łooo...matko!Matagi co to dzisiaj było do obiadu:???: Ja nie jestem chamem broń bozie:gent: Quote
Matagi Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 schabowy napisał(a):Łooo...matko!Matagi co to dzisiaj było do obiadu:???: Ja nie jestem chamem broń bozie:gent: Dawno bana nie było...i tak 27 postów to rekord....:shock: Quote
Fibra Posted February 26, 2011 Posted February 26, 2011 schabowy napisał(a):w tonacji narzekającej cierpiętnicy proszę, nie projektuj na moje wypowiedzi, swoich własnych emocji. schabowy napisał(a):czy naprawdę musi tak przynudzać:cool3: na szczęście dla ciebie, nikt nie każde czytać, a tym bardziej już odpowiadać :) Koniec "audycji" skierowanej do ciebie schabowy. Twoich wypowiedzi już nie mam ochoty czytać, bo nie przepadam za dymiarzami. Quote
uukkii Posted February 26, 2011 Author Posted February 26, 2011 To się porobiło:) Mojemu teraz też wyłazi tej siersci mnustwo, czesze go jak narazie szczotką i jest wmiare ok. Co sądzicie o furminatorze?? Dobry przyżą dla Akit? Wlaśnie w jakich porach albo w jakim czasie przychodzi wylinka?? Pozdro i bez nerwów:) Quote
Fibra Posted February 26, 2011 Posted February 26, 2011 uukkii napisał(a):Co sądzicie o furminatorze?? Jestem zadowolona, można nim wyczesać sporo podszerstka, co zwykłym zgrzebełkiem trwałoby duuuużooo dłużej. Ktoś się tutaj już na forum wypowiadał o furminatorze. Jak ze wszystkim - są i negatywne i pozytywne opinie. uukkii napisał(a): i bez nerwów:) Spoko luz, na każdym forum się zawsze jakiś troll znajdzie :lol: Quote
schabowy Posted February 26, 2011 Posted February 26, 2011 Witam Fibra naprawde ciesze sie że nareszcie jesteś ZADOWOLONA choćby i z furminatora.Takie posty dużo przyjemniej się czyta.:-) Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts