Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na początek przedstawiam Youkiego.

Ostatnio czytalem o dysplazji, jest to częsta choroba która dotyka Akity?? Jak jej uniknąc? Czy długie spacery mają na to wpływ??

Od jakiego wieku można dawac szczeniakowi kości? Obecnie ma 10 tygodni.
Pozdrawiam i dziękuje

Posted

warto popytać hodowce....
Dysplazja to długi temat....duże psy mają wiekszą szansę na te przypadłość niestety...ile osób tyle opinii...
warto pomagać wspomagacze...nie nadwyrężać dorastającego pieska zbyt dużym wysiłkiem czy wspinaczkami na 5 pietro :) piesek, który jest w stanie sam sobie dawkowac ruch na spacerze raczej kłopotówsobie nie narobi...za to nie zalecane są jakieś większe wysiłki...typu rower.

Co do kości to się nie wypowiem...pytanie też jakie kosci, my zrezygnowaliśmy z nich dość szybko ze wzgledu na kłopoty żoładkowe.

Posted

uukkii napisał(a):
Od jakiego wieku można dawac szczeniakowi kości? Obecnie ma 10 tygodni.

Z kośćmi należy uważać - zwłaszcza te mniejsze często są rozgryzane na takie drobne, ostre kawałki, które są niebezpieczne dla psa (zadławienie, uszkodzenie przewodu pokarmowego).
Większość osób jednak poleca kości jako dobry sposób na zajęcie czymś psa :lol:
Najlepsze dla psów są cielęce lub duże wołowe kości (z głowami na końcach) - szczeniak raczej będzie ją "cmoktał" niż rozgryzał, niemniej pomoże to przy wymianie zębów (mleczaki będą bardziej rozchwiane), przy okazji ćwiczą szczęki i mięśnie policzkowe. Kostki to też źródło substancji mineralnych, czyszczą zębiska i pomagają przy oczyszczaniu gruczołów okołoodbytowych.
Kości mogą powodować rozwolnienie, czasem też niebezpieczne zaparcia - wtedy lepiej w ogóle nie fundować takich "przyjemności" naszemu psu.

Więcej o kościach z pewnością wiedzą BARFiarze ;)

• 2 weeks later...
Posted

Chyba nie ma jakiejś okreslonej normy ile :)
Szczotkowałam młodą tak co kilka dni, ale tylko po to żeby ją przyzwyczaić do szczotki. No i oczywiście nie za długo :) Ona to traktowała bardzo zabawowo, więc cierpliwość była niezbędna. Za ładne stanie i niepodgryzanie szczotki dostawała smaczki.

Moim zdaniem akita nie potrzebuje takiej pielęgnacji na co dzień. Innym tematem jest okres wylinki, kiedy to wyciąga się codziennie z psa sierść reklamówkami i jakby końca nie widać :lol: Osobiście wolę ten podszerstek wyciagac jednak palcami niż szczotkować. Czasem biorę furminator, ale suczka nie za bardzo za nim przepada, więc muszę zamiennie z normalnym zgrzebełkiem.

Proponuję żebyś to robił/a z wyczuciem, żeby tylko Youkiego oswoić z zabiegiem a jednocześnie do niego nie zrazić :)

Posted

nie wiem jak to nazwać....nieistotne zresztą jak. Ilość wychodzącej sierści jest faktem niezaprzeczalnym :)
Najpierw wyczesywałam podszerstek szczenięcy, kiedy był okres letni. A teraz znów tego wyłazi i wyłazi. Łysa nie jest ;) więc to z pewnością nie choroba :)

Posted

No pewnie że normalne ale Fibra o tym nie wie i dalej będzie prowadzić swoja audycje w tonacji narzekającej cierpiętnicy która ciągle mnoży problemy lub jak kto woli robi z igły widły, ma normalnego fajnego psa a widzi same problemy,ciekawe dlaczego?
Rozumiem że chce pogadać ale czy naprawdę musi tak przynudzać:cool3:

Posted

Zachowujesz sie jak....cham!:angryy: :pMiałam to napisać po tym,jak nazwałeś Chaakite "łysouchą",ale odpuściłam sobie,przebrałeś miarkę-co ty na to?:angryy:

Posted

Matagi napisał(a):
Zachowujesz sie jak....cham!:angryy: :pMiałam to napisać po tym,jak nazwałeś Chaakite "łysouchą",ale odpuściłam sobie,przebrałeś miarkę-co ty na to?:angryy:

Łooo...matko!Matagi co to dzisiaj było do obiadu:???:
Ja nie jestem chamem broń bozie:gent:

Posted

schabowy napisał(a):
Łooo...matko!Matagi co to dzisiaj było do obiadu:???:
Ja nie jestem chamem broń bozie:gent:

Dawno bana nie było...i tak 27 postów to rekord....:shock:

Posted

schabowy napisał(a):
w tonacji narzekającej cierpiętnicy

proszę, nie projektuj na moje wypowiedzi, swoich własnych emocji.

schabowy napisał(a):
czy naprawdę musi tak przynudzać:cool3:

na szczęście dla ciebie, nikt nie każde czytać, a tym bardziej już odpowiadać :)

Koniec "audycji" skierowanej do ciebie schabowy. Twoich wypowiedzi już nie mam ochoty czytać, bo nie przepadam za dymiarzami.

Posted

To się porobiło:)
Mojemu teraz też wyłazi tej siersci mnustwo, czesze go jak narazie szczotką i jest wmiare ok. Co sądzicie o furminatorze?? Dobry przyżą dla Akit?
Wlaśnie w jakich porach albo w jakim czasie przychodzi wylinka??
Pozdro i bez nerwów:)

Posted

uukkii napisał(a):
Co sądzicie o furminatorze??

Jestem zadowolona, można nim wyczesać sporo podszerstka, co zwykłym zgrzebełkiem trwałoby duuuużooo dłużej.
Ktoś się tutaj już na forum wypowiadał o furminatorze. Jak ze wszystkim - są i negatywne i pozytywne opinie.
uukkii napisał(a):
i bez nerwów:)

Spoko luz, na każdym forum się zawsze jakiś troll znajdzie :lol: