melisana Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 Witam!Zamierzam zaprosić do swojego domu(z ogródkiem)psa.Przez 13 lat mieliśmy owczarka niemieckiego sukę-kochana była,po cięzkiej chorobie odeszła w listopadzie,nigdy jej nie zapomnę ,brakuje mi jej,jakos pozbierałam sie po tej stracie.Podoba mi sie owczarek azjatycki ,ale gdy czytałam o rasie ,zrozumiałam ze zaliczana jest do psów agresywnych.Na moje pytania weterynarz odradzał zakup,jesli ma sie dzieci...Moje sa duże 16 i 13 lat wiec zaniepokojona chciałabym sie od Was dowiedzieć czegoś blizszego...:) Quote
Pies Pustyni Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 Zapewne nie jest to najlatwiejsza w obsludze rasa, ale bez przesady. Dzieci w takim wieku tez juz smialo moga sie psem zajmowac. Ale najlepiej udaj sie na jakies forum danej rasy, tam pewnie wiecej konkretow sie dowiesz. Moze tu: http://psiarnia.pl/ Quote
Sonia225 Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 Czesc. Ja mam 7 lat juz owczarka srodkowoazjatyckiego-Seldo.Mam rowniez 3 dzieci: Jonattan- 12 lat, Joshua-8 i coreczka Sophie- ma niecaly rok. Psiak jest bardzo terytorialny. Z psow toleruje jedynie lagodne suczki. Dzieci kocha,ale obcych na swoj teren nie wpusci. Jest posluszny, szybko nauczyl sie komend. Mieszka w kojcu i jest szczesliwy. Dzieci od poczatku uczyly Seldusia komend, nagradzajac go przy tym smakolykami. Fajny pies, jako towarzysz rodziny i dobry obronca sprawdza sie wspaniale,ale potrzebuje sporo ruchu i szkolenia, no i na swoj teren nie wpusci nikogo obcego Quote
Recommended Posts