mona_89 Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 Witam, od jakiegoś czasu mam problem ze swoim 2 letnim amstaffem. Ma on wciąż nawracające się zapalenie ucha, często lize sobie łapki a przede wszystkim ma na grzbiecie krosty ropne, grudki oraz pojawiło sie wyłysienie. Nie wiem co jest przyczyną wszyscy weterynarze radzą zmianę karmy ale niestety zadna nie działa lub kosztuje 300zł a taki piesek nie je zbyt mało . Chcielibysmy by jak najszybciej wrócił do zdrowia tylko nie wiemy co robi:(:(:( zdjęć niestety nie mogę narazie dodawać lecz gdyby ktoś wiedział to mozemy zrobic bo mial podobny problem prosze o kontakt mona_89@interia.pl Quote
Martens Posted February 20, 2011 Posted February 20, 2011 Może coś pomoże mój wątek, pies też błękitny, tyle że staffik, i problemy skórne. http://www.dogomania.pl/threads/177525-Problemy-sk%C3%B3rne-alergia-i-nie-wiadomo-co-b%C5%82%C4%99kitny-staffik Po ponad roku obijania się po weterynarzach, testowania na ślepo karm, leczenia w ciemno i wydawaniu kupy kasy w błoto poradzę Ci tylko tyle, żebyś zaczęła od testów alergicznych. To na początek większy wydatek, ale masz podstawy do leczenia psa, karmę wybierasz nie na ślepo, tylko po tym, żeby w składzie nie było tego, co psa uczula - i wtedy niekoniecznie musi to być karma tak droga. My byliśmy na testach biorezonansem - taniej i mniej przykro dla psa niż przy tradycyjnych, a na własnej (czy raczej mojego psa) skórze potwierdzam, że działa. Przy alergiach oczywiście częste są wtórne schorzenia skóry - zakażenia bakteryjne, grzybicze; u Was wskazują na to przede wszystkim problemy z łapami i uszami (i prawdopodobnie to grzyb) - pies sam rozlizując łapy (bo swędzą od uczulenia) stwarza idealne środowisko bytu dla grzybów, które potem już same z siebie powodują świąd; następnie pies się drapie, wprowadza zakażenie do uszu, i tak w koło Macieju. Trzeba zdiagnozować przyczynę pierwotną, którą często jest właśnie alergia, usunąć jej przyczyny/odczulić, i w międzyczasie wyleczyć problemy wtórne z bakteriami, grzybem. Pamiętaj, że lizanie łap pogarsza stan psa, staraj się jak najbardziej odwracać jego uwagę od nich, możesz nawet pomyśleć o kołnierzu, kiedy pies zostaje sam. No i oczywiście wizyta u weterynarza, koniecznie zajmującego się dermatologią, bo przeciętny raczej nie niewiele pomoże. Skąd jesteście, może będę mogła kogoś polecić? Quote
mam psa Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 moim zdaniem to dobra rada i warto pójść w tą stronę. Ważne żeby zrobić to szybko bo niestety czas nie jest Twoim sprzymierzeńcem. Quote
Recommended Posts