Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, od jakiegoś czasu mam problem ze swoim 2 letnim amstaffem. Ma on wciąż nawracające się zapalenie ucha, często lize sobie łapki a przede wszystkim ma na grzbiecie krosty ropne, grudki oraz pojawiło sie wyłysienie. Nie wiem co jest przyczyną wszyscy weterynarze radzą zmianę karmy ale niestety zadna nie działa lub kosztuje 300zł a taki piesek nie je zbyt mało . Chcielibysmy by jak najszybciej wrócił do zdrowia tylko nie wiemy co robi:(:(:( zdjęć niestety nie mogę narazie dodawać lecz gdyby ktoś wiedział to mozemy zrobic bo mial podobny problem prosze o kontakt mona_89@interia.pl

Posted

Może coś pomoże mój wątek, pies też błękitny, tyle że staffik, i problemy skórne.
http://www.dogomania.pl/threads/177525-Problemy-sk%C3%B3rne-alergia-i-nie-wiadomo-co-b%C5%82%C4%99kitny-staffik

Po ponad roku obijania się po weterynarzach, testowania na ślepo karm, leczenia w ciemno i wydawaniu kupy kasy w błoto poradzę Ci tylko tyle, żebyś zaczęła od testów alergicznych. To na początek większy wydatek, ale masz podstawy do leczenia psa, karmę wybierasz nie na ślepo, tylko po tym, żeby w składzie nie było tego, co psa uczula - i wtedy niekoniecznie musi to być karma tak droga. My byliśmy na testach biorezonansem - taniej i mniej przykro dla psa niż przy tradycyjnych, a na własnej (czy raczej mojego psa) skórze potwierdzam, że działa.
Przy alergiach oczywiście częste są wtórne schorzenia skóry - zakażenia bakteryjne, grzybicze; u Was wskazują na to przede wszystkim problemy z łapami i uszami (i prawdopodobnie to grzyb) - pies sam rozlizując łapy (bo swędzą od uczulenia) stwarza idealne środowisko bytu dla grzybów, które potem już same z siebie powodują świąd; następnie pies się drapie, wprowadza zakażenie do uszu, i tak w koło Macieju.
Trzeba zdiagnozować przyczynę pierwotną, którą często jest właśnie alergia, usunąć jej przyczyny/odczulić, i w międzyczasie wyleczyć problemy wtórne z bakteriami, grzybem.
Pamiętaj, że lizanie łap pogarsza stan psa, staraj się jak najbardziej odwracać jego uwagę od nich, możesz nawet pomyśleć o kołnierzu, kiedy pies zostaje sam.
No i oczywiście wizyta u weterynarza, koniecznie zajmującego się dermatologią, bo przeciętny raczej nie niewiele pomoże. Skąd jesteście, może będę mogła kogoś polecić?

• 3 months later...