caromina Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 To jest niebywałe, po prostu brak słów... na tego typa, na jego sąsiadów, kuźwa nawet na listonosza. Przecież ktoś musiał widzieć co sie dzieje link do FB http://www.facebook.com/album.php?aid=36923&id=168304876548584&fbid=171342506244821 Quote
caromina Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 elaja napisał(a):Prawda jest taka , że jeśli psa nie można zabrać od razu ( a to oznacza że ma się dla niego miejsce) to samo powiadomienie np.SM może skutkować albo zniknięciem psa albo zrzeczeniem i wywiezieniem do Olkusza ( bo tam najpierw trafiają psy z gminy).Najgorsze jest to ,że dopiero doprowadzenie psa do tragicznego stanu i odpowiednie nagłośnienie sprawy daje mu szansę na ratunek. nie prawda "art. 6 ustawy o ochronie zwierząt stanowi, że: "1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nimi jest zabronione. 2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:" Dalej wymienione są różne formy działań uznanych za znęcanie się na zwierzęciem (przy czym użycie zwrotu "w szczególności" oznacza, że lista ta nie jest zamknięta), między innymi: pkt 7: "7) używanie uprzęży, pęt, stelaży, więzów lub innych urządzeń zmuszających zwierzę do przebywania w nienaturalnej pozycji, powodujących zbędny ból, uszkodzenia ciała albo śmierć" pkt 10: "utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania, w tym utrzymywanie ich w stanie rażącego niechlujstwa oraz w pomieszczeniach albo klatkach uniemożliwiających im zachowanie naturalnej pozycji" pkt 14: "trzymanie zwierząt na uwięzi, która powoduje u nich uszkodzenie ciała lub cierpienie oraz nie zapewnia możliwości niezbędnego ruchu" Jednym słowem WSZYSTKO, co narusza DOBROSTAN zwierzęcia można uznać za okrutne jego traktowanie i znęcanie się, a takie czyny są z mocy prawa ZABRONIONE. Dalej mamy art. 7 uozz, który mówi: "Zwierzę traktowane w sposób określony w art. 6 ust. 2 może być czasowo odebrane właścicielowi lub opiekunowi na podstawie decyzji wójta (burmistrza, prezydenta miasta) właściwego ze względu na miejsce pobytu zwierzęcia" W przypadku bezpośredniego zagrożenia życia TOZ i/lub policja nie potrzebują zgody burmistrza i mogą takie interwencyjne odebranie psa przeprowadzić na mocy art. 7 pkt 3 uooz Absolutnie nie trzeba i NIE WOLNO czekać az psa doprowadzi sie do tragicznego stanu! Quote
Heledore Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Dzwoniłam dziś do schroniska i rozmawiałam z weterynarzem, który zajmuje się psiakiem. Powiedział mi, że teraz priorytetem jest przybranie na masie i odbudowa mięśni. Lucky dostaje specjalną odżywkę - "BB Recovery". Na to trzeba zbierać fundusze. Dodatkowo potrzeba witamin i innych wzmacniających suplementów. Ja prywatnie zorganizuję pół kilograma tej karmy. Wiem, że to niedużo, ale jest droga - i tak będzie to koszt ponad 100 zł. Jeśli chcecie pomóc, to na razie trzeba iść w tym kierunku. Pytałam o gotowaną kaszę z kurczakiem - ale ponoć psy nie trawią kaszy - tak mi powiedzial weterynarz. Quote
mania1979 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 dodałam jego zdjęcie na nk,tam jest duża szansa że więcej osób włączy się w pomoc dla psiaka. Podałam wszystkie informacje co są podane wyżej nr konta itd. mam nadzieję że uda mu się wyjść z tego,choć trudna droga przed nim:-( a pseudo właściciela wydać ludziom do samosądu..:angryy::angryy::mad::mad: oni będą wiedzieli co zrobić,bo nasze sądy to do d**y są..:angryy: Quote
Merys Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Utworzyliśmy wydarzenie na fb o Luckym. http://www.facebook.com/event.php?eid=190668790954488 Może dzięki temu więcej osób zdecyduje się pomóc. Quote
jola_li Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Ktoś proponował zrobienie aukcji cegiełkowej na allegro - myślę, że warto by było. Quote
moca35 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 umieściałam info o psiaku na profilu w nk wysłałam dla Luckiego 50zł, oby wyzdrowiał Quote
abero Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Lucky miał pobraną krew do badania i pewnie też zeskrobinę. Niedawno nasi weci leczyli wycieńczoną do granic możliwości Paris, u której rozpoznano bodajże 5 czy 6 różnych problemów skórnych naraz! I wyciagnęli ją, Paris już grzeje pupinę we wspaniałym domu. Myśle, ze u Luckiego też nic nie przegapią. Quote
dariag Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Witajcie!Czekam na cegiełki na allegro,tylko napiszcie,jak tam wejść.Bardzo chcę pomóc Luckiemu,bo on jeszcze nie stracił wiary i widać.że chce mu się żyć! A swoją drogą też się wstydzę za niektóre osobniki mojej rasy!:oops: Quote
Foksia i Dżekuś Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 abero napisał(a):Lucky miał pobraną krew do badania i pewnie też zeskrobinę. Niedawno nasi weci leczyli wycieńczoną do granic możliwości Paris, u której rozpoznano bodajże 5 czy 6 różnych problemów skórnych naraz! I wyciagnęli ją, Paris już grzeje pupinę we wspaniałym domu. Myśle, ze u Luckiego też nic nie przegapią. A dodatkowo bedzie mial dom wiec napeno bedzie dobrze. Sa jednak wspaniali ludzie na tym swiecie i jak sie okazuje jest ich wielu tylko trzeba do nich dotrzec Quote
Mysza2 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Foksia i Dżekuś napisał(a):A dodatkowo bedzie mial dom wiec napeno bedzie dobrze. Sa jednak wspaniali ludzie na tym swiecie i jak sie okazuje jest ich wielu tylko trzeba do nich dotrzec :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: domek będzie miał? Quote
Foksia i Dżekuś Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 greatmadwomen napisał(a):no właśnie! co to nowina? naprawdę??? Nowina ,trzymac kciuki. juz sparwdzony.Reszte napisze moze Asior bo napewno wie wiecej bedac na miejscu w Ktoz Quote
fanta33 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 bardzo dobre wieści widzę:) pozdrowienia od Kubusiomaniaków jeśli ktoś ma problemy z tym allegro polecam Selengę napewno poradzi coś bo ja się kompletnie nie znam Selenga jest u nas mistrzynią w akcji allegro bardzo pomaga Kubusiowi może osobie która chce zorganizować allegro dla Luckiego też poradzi pozdrawiam Was i trzymam kciuki Quote
keria Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 :cool2:ja również, oby psiak miał już normalne życie. Jakby można było prosić o zdjęcia psiaka co jakiś czas, myślę, ze wielu chciałoby zobaczyć jak Lucky się miewa. Quote
abero Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Napisałam do Selengi, podając link do Luckiego. Czy jeśli nowy dom wypali, to psiak pojedzie tam niedługo, czy będzie jeszcze jakiś czas pod opieką schroniska? Quote
mania1979 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 :thumbs:trzymamy wszyscy mocno kciuki by piesio jak najszybciej doszedł do zdrowia a jeszcze szybciej znalazł się w kochającym domku:klacz: Quote
Selenga Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Czytam wątek od początku i oczywiście jak wszyscy jestem zdołowana maksymalnie... Jeśli tylko jest potrzebne allegro cegiełkowe, to jestem do dyspozycji. Nie wiem tylko czy to jeszcze jest aktualne jeśli Lucky ma już swój nowy dom :) Quote
Magda M. Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Jest chętna osoba, jak dobrze pójdzie to Lucky pojedzie już w piątek, ale póki co bardzo potrzebna mu jest odżywka FirmyVetfood BB Recovery Balance.Może ktoś ma,albo zasponsoruję. Quote
Noelle Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 śledzę wątek od początku, co za... bestia mu to zrobiła, tyle nieszczęścia ten psiak doswiadczył. :shake: nowy dom - super wieści, oby się małemu poszczęściło. troszkę opieki ze strony człowieka i będzie psim top model. :loveu: Quote
fanta33 Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Selenga napisał(a):Czytam wątek od początku i oczywiście jak wszyscy jestem zdołowana maksymalnie... Jeśli tylko jest potrzebne allegro cegiełkowe, to jestem do dyspozycji. Nie wiem tylko czy to jeszcze jest aktualne jeśli Lucky ma już swój nowy dom :) o jeśli jest tu Selenga nie ma mowy o niepowodzeniu akcji Asior co myślisz o allegro? chyba nawet na DS bedzie potrzebne jakieś wsparcie na leczenie...koszty nie będą małe niestety;( Quote
caromina Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Trzymam kciuki za psiaka, zamieściliśmy apel u nas z prośba o wpłaty na niego Quote
abero Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Na pewno będzie trochę wpłat dzięki FB i innym; co do allegro, to nich się ktoś w kontakcie z potencjalnym DS wypowie, czy będzie potrzeba zbierać środki na wsparcie w leczeniu. Quote
Magda M. Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 PILNE!!! Lucky pilnie potrzebuje odżywki BB Recovery Balance.Oraz karmy weterynaryjnej RC Intestine lub RC Intestine Low Fat. To trzeba kupić i dostarczyć do schroniska.Najważniejsza w tej chwili jest ta odżywka, gdyż ona pomoże Lucky'emu odbudować masę mięśniową.Jeśli nadal jesteś zainteresowana to proszę o kontakt.Jutro będę wiedziała coś więcej o tej odżywce,tzn cena.Zakup przez internet.Mam wizytówkę pana kierownika sprzedaży,dzisiaj dzwoniłam do hurtowni, ale było już po godzinach pracy, a niestety strona sklepu mi nie wchodzi. Quote
abero Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Wygrzebałam, że w Krakowie BB&Recovery Balance można kupić na ul. Walerego Sławka 3A, tel. 12 63 56 700. Nie podają ceny na stronie, ale w większości sklepów int. kosztuje ok. 120 zł za 500gr. Można też podzwonić po pobliskich weterynarzach, ale w gabinetach mają zwykle straszne narzuty. Quote
Recommended Posts