Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem tu nowa i miejce do mnie pretensji jak bym cos zle zrobila tylko niekrzyczcie na mnie ze moja suka nie jest suka hodowlana juz tlumacze. Moja sunia jest kundelkiem i chchce ja wysterelizowac (wybaczcie jesli zle napisalam) ale tata mowi ze najpierw suczka musi miec chociaz raz miec potomstwo i jak bedzie miala cieczke to chce ja dopuscic do psa bo tu cytuje "suka musi odczuc swoja matczyna strne choc raz w zyciu" tak wiec niewiem co mam robic czy ja sterylizowac przed cieczka czy po porodzie jak juz urodzi szczeniaki i jak dorosna to je wydam i dopiero w tedy mam z nia isc do weta?

:???:

• Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sterylizować! Powiedz tacie, że odchowywanie szczeniąt dla suki nie jest przyjemnością. Okres ciąży i poród w szczególności. Powiedz mu również, że opieka nad szczeniakami to ogromna odpowiedzialność, wymagająca sporego nakładu czasu, jak również pieniędzy. Później dochodzi jeszcze problem znalezienia domów, dobrych domów.
A to, że suka powinna mieć raz szczeniaki, jest całkowitą bzdurą!

Posted

To moze po prostu trzeba Tacie powiedziec, ze suka nie jest czlowiekiem. Suka jest zwierzeciem i nie ma potrzeby "bycia matka".
Instynkt macierzynski - jeden z najbardziej prymitywnych nie ma nic wspolnego z matczyna miloscia. Sluzy jedynie przedluzaniu gatunku i przekazywaniu puli genetycznej.
Tym bardziej, ze czlowiek poczuwa sie do odpowiedzialnosci za potomstwo przez cale swoje zycie podtrzymujac wzajemne wiezi rodzinne. Suka po uzyskaniu przez szczenieta samodzielnosci wygania je z gniazda - niezadko zebami, potrafi rowniez kopulowac z dojrzalym plciowo samcem, bedacym jej potomkiem. I jest to calkowicie naturalne zachowanie. U ludzi swiadczyloby o skrzywieniu psychicznym.
Samiec potrafi zagryzc i zjesc szczenieta suki bedace potomstwem innego samca.
Samica z glodu lub instynktownie wyczuwajac wady genetyczne szczeniecia, rowniez potrafi je zabic i zjesc. To rowniez zachowania naturalne.

Czy Twoja Mama postapilaby tak samo? ;)

Posted

Na tym forum jest tylu doświadczonych i naprawdę świetnych hodowców i psiarzy i wszyscy (z tego co wiem) są za sterylizacją i nie rozmnażaniem piesków nierasowych. To nie to, że one są gorsze ale to one najczęściej trafiają potem do schroniska.
Sunia nie musi mieć wcale młodych. Miałam suczkę doga niemieckiego i żyła 12,5 roku co jest jak na doga wiekiem bardzo zaawansowanym (zwykle żyją do 10 lat). Nigdy nie miała młodych.
Proszę wysterylizują swoją sunię i ciesz się jej towarzystwem długie lata ale nie powiększaj rzeszy bezdomych piesków . :loveu:

Posted

Jednorazowa ciąża u suki nic nie zmienia, ani nie polepsza - a wręcz może zaostrzać późniejsze ciążę urojone. To po prostu MIT, tak samo jak to że czarne podniebienie oznacza agresywnego psa. Na pewno mnóstwo innych argumetów jest na wskazanych wątkach.
Co Twój tato zamierza zrobić ze szczeniętami? Ma już chętnych?

Posted

Ostatnio mialam tego typu konwersacje z wlascicielami suczki sharpei..Bez rodowodu...Spytali mnie o ten mit-ze suka musi miec raz w zyciu szczenieta..Odpowiedzialam,ze nie i wytlumaczylam na ile umialam,ze wrecz jej to moze zaszkodzic..niby mi uwierzyli,ale powiedzieli ,ze pytali kilku znanych wetow w trojmiescie i kazdy mowil im ze trzeba:crazyeye: .I jeszcze podkreslili,ze oni nie za bardzo chca szczenieta,chca zeby suczka byla zdrowa-wiec to nie jest ped do malenkich kuleczek w domu lub do pieniedzy(a na suce mogliby zrobic teoretycznie:roll: -psy bez papierow rasy sharpei to fortuna:crazyeye: -dali wiecej niz ja za leona z metryka:-o ).Mimo wszystko jestem przekonana,ze mi nie uwierzyli:-( .

Posted

Tak moj tata ma juz chetnych ja by co i to chyba z 8 i moj tata jak cos powie to juz niema ze zmieni zdanie jak on sie uwzie na cos to naprawde mowie wam szkoda gadac

Posted

Powiedz tacie, zeby odeslal tych chetnych tutaj. Beda mogli wybrac sobie psa jakiego zechca.. A wybor zdecydowanie wiekszy. I to na juz a nie za kilka miesiecy. Zaloze sie, ze pozniej ci ludzie sie wycofaja, bo wczesniej znajda dla siebie szczeniaka.. Tak niestety jest najczesciej.. :shake:

Posted

Nie mow nic tacie, jesli mozesz to kup suni preparat do odstraszania psow, wtedy tato moze sie nie skapnie. Nie wiem co innego poradzic, taty nei znam... a szkoda, bo bym sobe z nim pogadala...:mad:

Posted

Ja swoja mała sterylizowałam po 1-ej cieczce i zadnych skutków "ubocznych"nie było .Za nim sie zdecydowałam na taka decyzje przeanalizowałam kazde za i przeciw. Najbardziej jednak przewazyla wizja 11 szczeniat nie wiadomego wygladu które powieksza schronisko w najgorszym wypadku zostana uspione. Moja mama strasznie chciała szczeniaki po mojej niuni(kundelek) zwłaszcza ze akurat w tym czasie trafił do nas 2-gi pies(samiec) malamut i było stwierdzone ze beda sliczne szczeniaczki. Do tego jednak nie doszło po mimo ze psy mieszkały w jednym mieszkaniu upilnowałam je i zaraz potem mała poszła na zabieg.Spróbuj przetłumaczyć tacie ze nie wiadomo co sie stanie ze szczeniakami.Moga być wziete na okres 6 miesiecy a potem trafia do schroniska bo nie beda spełniały oczekiwan włascicieli. Kiedys jak miałam rasowa jamniczke i były super jamniory po niej jeden ze szczeniaków wracal do mnie 3 razy bo np. pogryzł buty, szczekał itp.Ludzie uwazaja ze pies to zabawka która mozna sie pobawić a potem odstawić na połke i bedzie grzecznie czekac az znów sie nia ktoś zainteresuje:angryy: Najgorsze chyba co ludzie mogłą zrobić bezbronnym zwierzakom to po pewnym okresie czasu poprostu pojechac do lasu i przywizac do drzewa :snipersm:
Moze te wizje przekonaja twojego tate, próbuj cały czas.Cała nadzieja w Tobie

Posted

Usia- ja mojego maxa wlasnei tak znalazlam, lezal biedaczek wychudzony, ok. 4-miesieczny sczezniaczek w lesie, przywiazany do drzewa... okres przedwakacyjny wiec pewnie dlatego sie pozbyli....

Posted

PODESLIJ ICH DO MNIE :) DAGA

Tak moj tata ma juz chetnych ja by co i to chyba z 8 i moj tata jak cos powie to juz niema ze zmieni zdanie jak on sie uwzie na cos to naprawde mowie wam szkoda gadac
ZOBACZYSZ JAK POJAWIą SIE MALUCHY TO CHęTNI SIE WYKRUSZA Z MILONA POWDóW ... :shake:

Posted

a co to za piesek jakis podrasowiony? a dla tych znajomych moze zabrac ich do najblizszego schroniska i pokazac miliony malych szczeniaczkow co za roznica czy od twojej suczki czy obcej.....ja tez walcze z mitami... duzo osob znajomych i nie "zamawia" u mnie szczeniaka w razie jakby miala male, ale tlumacze ze jest naprawde duzo identycznych pieskow w schronisku, to kazdy eee, bo taki znajomy to lepszy i ladniejszy..... i co tu robic jak figa wlasnie jest ze schroniska!!!!a szczeniaczkow nie bedzie miala nigdy!! proponuje tacie pokazac jakis autorytet ktory przekona go, wiem po swojej mamie ze walka z ciemnogrodem jest ciezka......, nawet autorytety dogomaniakowe nie sa w stanie jej przekonac...(akurat chodzi o inna kwestie bo do sterylizacji szybko sie przekonala)

Posted

wiesz... tacy "chetni" zazwyczaj "nagle" znikaja, gdy tylko szczeniaki dorosna na tyle by je oddac...

Mam u siebie 5 suk, które nigdy nie miały szczeniaków (i nie beda miały) w wieku 3, 7 dwie 8 i jedna 12 lat (file i najstarsza - pseudo-rottka) - i jakos zyja, nic im nie jest - wrecz przeciwnie, przynajmniej nie mialy "okazji" cierpiec podczas porodu i ciazy.

Posted

[quote name='dadiii']Tak moj tata ma juz chetnych ja by co i to chyba z 8 i moj tata jak cos powie to juz niema ze zmieni zdanie jak on sie uwzie na cos to naprawde mowie wam szkoda gadac
Nie rozumiem, więc w jakim celu topik był zakładany skoro "jak coś powie to już niema ze zmieni zdanie", chyba tylko po to żeby Nas zdenerwować :angryy: .
STERYLIZOWAĆ - NIE ROZMNAŻAĆ!!!!!!!!!!!

A dla ośmiu chetnych szczeniaków tutaj do wyboru, do koloru... Co ja gadam dla ośmiu dla wielu wielu innych...ech