Psocia_Wegusia Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Witajcie! Mam do was pytanie, na ktore odpowiedz jest dla mnie bardzo wazne! Moja bokserka dostala okropnej wysypki , pojechalismy z nia do weterynarza i zostalo to uznane za wysypka, niestety po pewnym czasie na karku psa zaczely wlosy liniejec a wysypka jest juz na calym ciele i te "kropki" zaczynaja same pekac! wiadomo to psa swedzi ale nie pekaja od drapania! :shake: i co najgorsze weterynarz nie wie co to! I wlasnie teraz kieruje do wad pytanie m.in. : Czy ktos sie juz spotkal?? Lub wie co to moze byc? I jak temu zapobiec? baardzo prosze o odpowiedz! :-( :( (niestety nie mam jak zrobic zdjecia temu czemus) :( Quote
nathaniel Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 zapraszam na Weterynarie tam Ci pomogą szybciej Quote
Myszka.xww Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 W pierwszej kolejnosci, przed podaniem jakichkolwiek lekow powinny zostac pobrane zeskrobiny do badania bakteriologicznego oraz mykologicznego i przekazane do laboratorium. Powinna rowniez zostac pobrana do badania krew psa (morfologia z biochemia i rozmaz). Quote
Alicja Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Tak jak napisała Myszka - KONIECZNIE zeskrobina skóry , badanie w kierunku grzyba , gronkowca , antybiogram. Może sie też okazać banalną wysypką z powodu np zetknięcia sie z jakimś środkiem chem. Włosy będą się sypać , to nieuniknione . Skąd jestes??? Quote
boksiedwa Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 Tak jak napisały dziewczyny konieczne jest badanie zeskrobin, chorób skóry nie leczy się "na oko". Przyczyn może być wiele od alergii do atopowego zapalenia skóry. widzę, że jesteś z Olsztyna to masz pod ręką Akademie Rolniczą idź z psiulka do tamtejszej kliniki i poproś o wykonanie badań. Nie czekaj i nie podawaj bez potrzeby leków, nie wiesz co to za choroba a leki moga zniszczyc psu wątrobę. Napisz czym karmisz psiczkę? Quote
Psocia_Wegusia Posted August 31, 2006 Author Posted August 31, 2006 psiaka teraz chrupkami z drobiem ale to napewno nie od karmy ... no i jeszcze chrupkami froic ...dzieki za pomoc juz skierowalam psiaka na badania :) Quote
boksiedwa Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Frolic to odrazu wyrzuc do kosza bo to trucizna. A i bąkole po tym pies puszcza niemożebne. Drób niestety może uczulać i mozliwe, że tak jest w wypadku Twojego psiuna. Chyba najlepiej będzie jak wet poradzi jakąs karmę dla alergików lamb & rice czy coś. Niestety karmy marketowe nie są dobre i bardziej szkodzą psu niż pomagają. Nie jest tez prawdą, że karmy dobrej jakości są drogie bo jak policzysz przykładowo, że worek 15 kg kosztuje 150-200 zł a średniej wielkości pies zjada 350-400 g to dzienna dawka kosztuje ok 3-5 zł, więc nie jest to dużo. Quote
lula Posted September 2, 2006 Posted September 2, 2006 mój Fuks ma to samo!!! Jedziemy do weta we wtorek.......bo objawy się nasiliły. Badania krwi miał robione, zeskrobiny niczego nie wykazały, dostał dietę i leki (niestety sterydy) dożywotnio. Był 2 tyg. na działce i wygląda jak by go mole zjadły, robią mu się ropne bąble, które zasychają i zostają strupki, wypada mu sierść......wyjęłam mu kleszcza, może to reakcja na ukąszenie (frontline nic nie dał).... Quote
Alicja Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Psocia_Wegusia napisał(a):psiaka teraz chrupkami z drobiem ale to napewno nie od karmy ... no i jeszcze chrupkami froic ...dzieki za pomoc juz skierowalam psiaka na badania :) ja miałam boksia a teraz mam amstafa , obaj to alergicy. Ozzy miewa wtórne ropne zapalenie skóry na tle alergicznym , czynniki są różne od traw po zanieczyszczenia chemiczne. Karmię go karmą kanadyjską Chicopee Lamb& Rice / w Karmy do Domu płacę za 15 kg chyba 125zł ./ Myślałam ze mieszkasz gdzieś blizej bo tutaj znam wetów którzy wiedzą cos na temat chorób skórnych Acha i jeszcze jedno , Ozzyego raz udziabała pchła to całą szyje miał w mega bąblach Quote
ulvhedinn Posted September 16, 2006 Posted September 16, 2006 Jeszcze jedną możliwą przyczyna problemów skórnych są hormony... moją psicę leczyli nieskutecznie prawie pół roku na alergię, kasy poszło od chol...y, badania na wszystkie możliwe pasożyty... a na to, że być może ma to związek z hormonami wpadłam sama obserwując cykliczność choroby:angryy: Okazuje się że przyczyną jest cysta na jajniku:-( pomogła by sterylka, ale chemioterapia (chłoniak) wyklucza taka możliwość... błędne koło. Quote
malagos Posted September 16, 2006 Posted September 16, 2006 To i ja nie pocieszę....Bokserka od 4 lat jest leczona, tylko sterydy pomagają. Do tego osłona nerek, serca i wątroby. Po zastrzyku jest super i stopniowo nasilają sie objawy o jakich piszesz. Smaruję jej te rozdrapame guzki roztworem 1 do 5 wyciagu z nagietka na przemian z rumiankiem. Dieta po tych 4 latach ciągłych prób, wykluczeń, próbnych podawań poszczególnych pokarmów, karm antyuczuleniowych nie ma znaczenia u mojego psa! Dłuższe przerwy między zastrzykami sterydowymi pojawiły się po podawaniu hormonów tarczycy doustnie. Teraz nie co 3 tyg., ale może co 5 podajemy steryd. Hormony te przyjmyje 2 razy dziennie od 16 sierpnia i jeszcze nie miała zastrzyku. Drapie się jednak coraz bardziej.... Quote
Recommended Posts