AniaB Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 Asior napisał(a):Elu ale zobacz ilu w pożegnaniu Ozziego tak ładnie pisze, żegna, płacze nad jego losem....ale to tylko słowa,a jak przychodzi do tego, zeby coś zrobić to juz chętnych nie ma :mad: :roll: Wstyd Krakowiacy, wstyd...to nieletni dopisali a Wy ???co z Wami????Bierzcie przykład z młodych..... Jejku, no robie co w mojej mocy. Juz nadrukowałam plakatów i ulotek i list do podpisów (wszystko dostał Anashar). Bedę zbierac podpisy wśród znajomych i znajomych znajomych..Niestety nie dysponuję taką iloscia czasu, zeby popołudniami rozlepiać i rozdawać ulotki. Jakiej pomocy jeszcze mogę udzielić? Mogę jeszcze cos podrukować (czarno białe) lub pokserowac.. Dam do wetki liste do podpisów.. Quote
medar Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 "W dniu 10 września, Mateusz Dominik Nesterok, przedstawiający się jako Autoryzowana Bydgoska Grupa Fundacji "Viva!" (85-320 Bydgoszcz, os.Błonie vivabydgoszcz@interia.pl ) zamieścił na stronie 5 własnych petycji z kompletnie nieprzemyślanymi i nierealnymi żądaniami. link: http://www.petycje.pl/indexLista.php?listorder=2 " Informuję że autor tej petycji wg naszych ustaleń ma 13 lat i podszywa się pod Fundację Viva. Postaramy się o wyciągnięcie konsekwencji wobec autora. Prowadzona przez nas ogólnopolska akcja "Stop okrucieństwu wobec zwierząt " nie ma nic wspólnego z osobą tego dziecka. Jedyna nasza petycja zamieszczona przez Panią Zofię Gerlach-Kolasa znajduje się tutaj: http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=1713 Quote
Asior Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 Zofia Gerlach-Kolasa była podpisana pod mailem Quote
Asior Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 AniaB napisał(a):Jejku, no robie co w mojej mocy. Juz nadrukowałam plakatów i ulotek i list do podpisów (wszystko dostał Anashar). Bedę zbierac podpisy wśród znajomych i znajomych znajomych..Niestety nie dysponuję taką iloscia czasu, zeby popołudniami rozlepiać i rozdawać ulotki. Jakiej pomocy jeszcze mogę udzielić? Mogę jeszcze cos podrukować (czarno białe) lub pokserowac.. Dam do wetki liste do podpisów.. Aniu akurat Ty robisz bardzo bardzo dużo, to było do innych ;) tych co nic nie robia :mad: Quote
Tess_Harding_Valenti Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 Ja podpisałam. Tego się nie da opisać... jacy ludzie są podli :-( P.S. medar ooo masz taki sam avatar jak ja... Quote
oliwia2005 Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 [quote name='oliwia2005']STRAŻ DLA ZWIERZAT W ŁODZI równiez bardzo chętnie przyłączy się do ogólnopolskiej akcji. Co proponuję: - jednolite plakaty i hasła - wyznaczenie tej samej daty i godziny marszu - wyznaczenie podobnego miejsca np. przed Urzędem Miasta - wyznaczenie jednej osoby z każdego miasta do powiadomienia mediów i organizacji Musimy działać szybko,wykorzystując fakt, iz temat jest głosny i "ciepły" Osoby chętne z Łodzi mogą zgłosić się do mie na pw. To była PROPOZYCJA, a nie obietnica. A poza tym włąśnie ta kwestia miała być główną i najważniejsza sprawą na zebraniu. Quote
oliwia2005 Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 [quote name='oliwia2005']STRAŻ DLA ZWIERZAT W ŁODZI równiez bardzo chętnie przyłączy się do ogólnopolskiej akcji. Co proponuję: - jednolite plakaty i hasła - wyznaczenie tej samej daty i godziny marszu - wyznaczenie podobnego miejsca np. przed Urzędem Miasta - wyznaczenie jednej osoby z każdego miasta do powiadomienia mediów i organizacji Musimy działać szybko,wykorzystując fakt, iz temat jest głosny i "ciepły" Osoby chętne z Łodzi mogą zgłosić się do mie na pw. To była PROPOZYCJA, a nie obietnica. I właśnie to ma być główną i najważniejszą sprawą omawianą na zebraniu Strazy. A poza tym pisałam Ci, że z powodu braku osób do pracy ja sama pomoge jak tylko będę mogła i zamiarzam się z tego wywiązać. A tu atak. Róbcie swoje, a my swoje. każdy pracuje tak, jak może, potrafi o chce. A liczy się efekt. Tosmy sobie sympatycznie pogadały. Szkoda, że ma gg rozmawiasz ze mną inaczej... Quote
Anashar Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 [quote name='AniaB']Jejku, no robie co w mojej mocy. Juz nadrukowałam plakatów i ulotek i list do podpisów (wszystko dostał Anashar). Bedę zbierac podpisy wśród znajomych i znajomych znajomych..Niestety nie dysponuję taką iloscia czasu, zeby popołudniami rozlepiać i rozdawać ulotki. Jakiej pomocy jeszcze mogę udzielić? Mogę jeszcze cos podrukować (czarno białe) lub pokserowac.. Dam do wetki liste do podpisów.. Aniu - Wszystkie materiały od Ciebie rozdałem na sobotnim spotkaniu, oraz część wcześniej rozniosłem. Nie zostało nic. Wszyscy robią co tylko mogą, nie moja wina, że niestety nie dostaliśmy tej dosyłki plakatów, którą mieliśmy dostać. Bez niej niejako zostajemy na lodzie...:-( Reasuumjąc wszystko - teraz możemy już liczyc tylko na siebie Quote
keyti Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Moi drodzy, W zazadzie wieki mnie tu nie było... Ale widzę, że mogę w czymś pomóc... Co mogę zrobić? Pozdrawiamy, Kasia&Lunka Quote
medar Posted June 18, 2007 Posted June 18, 2007 Nadeszła odpowiedź z Kancelarii Prezydenta RP. A oto tekst przepisany ( coby był bardziej czytelny). [FONT=Times New Roman]KANCELARIA PREZYDENTA Warszawa 12 czerwca 2007 roku[/FONT] [FONT=Times New Roman]RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ [/FONT] [FONT=Times New Roman]Biuro Prawa i Ustroju[/FONT] [FONT=Times New Roman]BPU .074-34-07[/FONT] [FONT=Times New Roman]Pani [/FONT] [FONT=Times New Roman]Krystyna Sroczyńska[/FONT] [FONT=Times New Roman]Prezes Zarządu Fundacji[/FONT] [FONT=Times New Roman]dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych Oddział w Żabiej Woli[/FONT] [FONT=Times New Roman]ul. Słoneczna 4[/FONT] [FONT=Times New Roman]96 - 321 Żabia Wola[/FONT] [FONT=Times New Roman]Szanowna Pani,[/FONT] [FONT=Times New Roman]Dziękując za przesłaną przez Państwa Korespondencję dotyczącą problemów[/FONT] [FONT=Times New Roman]ochrony zwierząt domowych w Polsce, uprzejmie informuję, że z uwagą zapoznaliśmy [/FONT] [FONT=Times New Roman]się z postulatami zawartymi w przesłanej przez Państwa petycji.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Z uznaniem należy ocenić Państwa zaangażowanie w dążeniu do zmiany stanu[/FONT] [FONT=Times New Roman]prawnego w tej dziedzinie dla skuteczniejszego przestrzegania standardów ochrony[/FONT] [FONT=Times New Roman]zwierząt domowych, którym człowiek winien jest zapewnić szczególne poszanowanie[/FONT] [FONT=Times New Roman]i opiekę.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Podzielając Państwa niepokój wobec sygnalizowanego niejednokrotnie[/FONT] [FONT=Times New Roman]w mediach naruszania praw zwierząt i niedostatecznej skuteczności prawa w takich[/FONT] [FONT=Times New Roman]przypadkach, należy zauważyć, że ewentualne wprowadzenie do polskiego systemu[/FONT] [FONT=Times New Roman]prawa postulowanych regulacji wymagałoby dokonania daleko idącej nowelizacji[/FONT] [FONT=Times New Roman]ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt oraz zmiany innych aktów[/FONT] [FONT=Times New Roman]ustawowych w zakresie unormowania dodatkowych obowiązków nie tylko właścicieli[/FONT] [FONT=Times New Roman]zwierząt domowych, ale także odpowiednich organów administracji publicznej.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Uprzejmie wyjaśniam, że ocena potrzeby wprowadzenia do porządku prawnego[/FONT] [FONT=Times New Roman]postulowanych w petycji zmian ustawowych w zakresie wzmocnienia instrumentów[/FONT] [FONT=Times New Roman]prawnych służących dobrostanowi zwierząt oraz ocena możliwości realizacji tych[/FONT] [FONT=Times New Roman]instrumentów w praktyce nie leży w gestii Prezydenta RP oraz Kancelarii Prezydenta[/FONT] [FONT=Times New Roman]RP.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Sprawy z tego zakresu kompleksowo reguluje ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r.[/FONT] [FONT=Times New Roman]o ochronie zwierząt. Zgodnie z art. 34 a ustawy – nadzór nad przestrzeganiem[/FONT] [FONT=Times New Roman]zawartych w niej przepisów sprawuje Inspekcja Weterynaryjna. Organizacje[/FONT] [FONT=Times New Roman]społeczne, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, mogą[/FONT] [FONT=Times New Roman]współdziałać z Inspekcją Weterynaryjną w sprawowaniu tego nadzoru[/FONT] [FONT=Times New Roman]W związku z powyższym, chcąc pomóc i zainteresować problemem organ[/FONT] [FONT=Times New Roman]właściwy, Kancelaria Prezydenta RP przekazała petycję wraz z oryginałami arkuszy[/FONT] [FONT=Times New Roman]z podpisami osób ją popierających Głównemu Lekarzowi Weterynarii, kierującego[/FONT] [FONT=Times New Roman]Inspekcją Weterynaryjną z prośbą o rozpatrzenie przedstawionych w petycji[/FONT] [FONT=Times New Roman]postulatów i powiadomienie Fundacji oraz Kancelarii Prezydenta RP o zajętym w tej[/FONT] [FONT=Times New Roman]sprawie stanowisku.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Z poważaniem[/FONT] [FONT=Times New Roman]p.o DYREKTORA[/FONT] [FONT=Times New Roman]Biura Prawa i Ustroju[/FONT] [FONT=Times New Roman]Krzysztof Kondrat[/FONT] [FONT=Times New Roman]/ podpis nieczytelny/ [/FONT] Quote
Agata Balu Posted June 18, 2007 Posted June 18, 2007 Dzięki medar za informację! Dostał jakiś urzędas do "zaopiniowania" i "skierowania". Tak Bogiem a prawdą to - jak sie okazuje - trafiliśmy z tą petycją w niedobrą porę. Kaczki teraz mają "ważniejsze" rzeczy do zrobienia. A to zlustrować, a to umundurować uczniów, a to upupić przeciwników, a to wleźć w d... lepperowi. Ale nic to! Radzę wszystkim, którzy chcą coś zdziałać, by zachowali w swoich komputerach trzy teksty: 1. treść petycji 2. pismo przewodnie do kancelarii 3. odpowiedź. Jurku, zastanów się czy nie byłoby warto wysłać jeszcze jedno pismo do Pana Prezydenta. Gdybym ja była podpisana pod pismem przewodnim napewno bym tak zrobiła. Idzie o to, że skoro petycja była do niego osobiście adresowana a znajdowało sie pod nią ponad 90 tysięcy podpisów obywateli to prosta grzeczność wymagałaby by aby prezydent osobiście odpowiedział. Z odpowiedzi wynika, że ma on obywateli głęboko w miejscu "gdzie plecy swą szlachetna nazwę tracą". Na pocieszenie mamy to, że potrafimy zdobyć 100 tys. podpisów gdyby trzeba było powołać inicjatywe obywatelską. I na koniec jeszcze jedna informacja. W Krakowie opracowano projekt ustawy "o oznakowaniu psów, rejestracji psów i przenoszeniu własności psów". Na razie włączyła się do działania Viva i projekt "po znajomości" poszedł do zaopiniowania u prawnika legislacyjnego sejmowego. W momencie gdy projekt uzyska ostateczny kształt zostanie nagłośniony. Oczywiście też na dogomanii. Na razie nie pozostaje nam nic jak tylko czekać. To potrwa. Sądzę, że coś się ruszy najpóźniej po wakacjach. A wówczas bardzo będę Was prosić o nagłaśnianie tego gdzie się da! Może choć tyle nam się uda? Pozdrawiam wszystkich zbieraczy podpisów pod petycją Agata Balu czyli Zośka Quote
Pluciarz Posted June 19, 2007 Posted June 19, 2007 Rozum podpowiadał mi odpowiedź w podobnym stylu, a mimo to mnie poniosło. Przed chwilą to przeczytałam i chyba żeby trzeźwo pomyśleć powinnam nieco ochłonąć. :crazyeye::shake::mad::mad::mad: Quote
nathaniel Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 Dobija mnie to. Mamy strajkować jak górnicy, pielęgniarki , lekarze, żeby wreszcie dojrzeli nasz problem? Quote
boksiedwa Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 nathaniel napisał(a):Dobija mnie to. Mamy strajkować jak górnicy, pielęgniarki , lekarze, żeby wreszcie dojrzeli nasz problem? a myslisz, że to na tych tam na górze zrobi wrażenie :angryy: oni mają wszystko w doooooo....... Quote
dogoholiczka Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 Osobiscie dla mnie to wartosc tego pisma jest zerowa! W skrocie " dla tej Pani poprosimy palto" :angryy: , bo przeciez klient w krawacie jest mniej awanturujacy sie. My nie przyjdziemy z kilofami i nie bedziemy dewastowac miasta, wiec sie nie liczymy :lookarou: . Strasznie to smutne! Quote
karina1002 Posted June 27, 2007 Posted June 27, 2007 Zmysł napisał(a):Czy możemy już przejść do V RP?:angryy: he, he, dobre. jestem za :p Quote
medar Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 Interesuje Was, co na to Główny Lekarz Weterynarii ?? Oto odpowiedź: Warszawa, dnia 3 , lipca 2007 r. I N S P E KC J A W E T E R Y N A R Y J N A GŁÓWNY LEKARZ WETERYNARII Pan Wojciech Wojtyra Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi GIWorg 05-61/07 W nawiązaniu do pisma p. Roberta Draby – Sekretarza Stanu, Zastępcy Szefa Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, z dnia 12 czerwca 2007 r., znak: BPU-074-34-07, w sprawie oceny wprowadzenia do porządku prawnego zmian postulowanych w petycji przesłanej do kancelarii przez Fundację dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych „EMIR”, Główny Lekarz Weterynarii przekazuje zgodnie z właściwością rzeczową, wniosek przedstawiony przez wyżej wymieniona fundację. Jednocześnie Główny Lekarz Weterynarii przedstawia poniżej swoją opinię, co poszczególnych, proponowanych zmian w obowiązującym prawie. Przedstawione propozycje zmian wydają się jak najbardziej celowe, gdyż umożliwiłyby kontrolę nad populacją psów w Polsce, a także wprowadziłyby środki umożliwiające ograniczenie populacji psów bezdomnych. Jednakże należy podkreślić, że zarówno wprowadzenie zaproponowanych zmian, jak i nadzór nad ich przestrzeganiem nie leży w kompetencjach Inspekcji Weterynaryjnej. Wprowadzając zaproponowane zmiany, koniecznym jest wskazanie odpowiedzialnych za ich realizację oraz nadzór nad ich przestrzeganiem, w tym za stosowanie sankcji w przypadku nieprzestrzegania prawa. Stworzenie systemu identyfikacji psów wraz z centralną bazą danych dałoby możliwość oszacowania populacji zwierząt, a także byłoby narzędziem usprawniającym ściągalność podatku od posiadania psa. Należy wskazać, że zbieranie danych do takiego systemu rejestracji i identyfikacji powinno leżeć w gestii samorządu terytorialnego, który już w chwili obecnej prowadzi rejestrację przy ściąganiu podatku od posiadania psa. Ustawodawca powinien wziąć pod uwag, że na stworzenie i prowadzenie takiego systemu konieczne jest zabezpieczenie środków finansowych. Przedstawiona propozycja wprowadzenia przepisów ograniczających rozród psów nierasowych jest trudna do zaakceptowania, zwłaszcza, że w przypadku psów nierodowodowych i mieszańców trudno mówić o hodowlach, a raczej o przypadkowym rozmnażaniu. Rejestracja hodowli w przypadku psów rasowych wynika jedynie z wymagań związków kynologicznych i jest konieczna do uzyskania przez szczenięta rodowodu, w przypadku pozostałych psów rejestracja hodowli nie ma dla właściciela żadnego znaczenia. Dlatego, zdaniem Głównego Lekarza Weterynarii, korzystniejsze byłoby wprowadzenie obowiązku sterylizacji i kastracji psów nie przeznaczonych do hodowli lub chociażby podwyższenie podatku od posiadania psa w przypadku, gdy właściciel nie zdecyduje się na sterylizację zwierzęcia, tak jak to ma miejsce w innych krajach. Konieczność wytypowania lecznic prowadzących dotowaną sterylizację psów nierasowych oraz obowiązek wydawania ze schronisk jedynie psów wysterylizowanych, wpisują się niejako w obowiązki nałożone na gminy w zakresie opieki nad zwierzętami bezdomnymi. Zakaz handlu zwierzętami domowymi poza miejscem ich wyhodowania wydaje się zbyt restrykcyjny. Lepszym rozwiązaniem wydaje się wprowadzenie regulacji, w jakich warunkach obrót takimi zwierzętami może się odbywać. W przypadku propozycji dotyczącej uznania znęcania się nad zwierzęciem i zabicia zwierzęcia ze szczególnym okrucieństwem za czyn o wysokiej szkodliwości społecznej, należy wskazać, że w świetle ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.) jest to przestępstwo, natomiast o uznaniu stopnia szkodliwości społecznej czynu decyduje sąd na podstawie swobodnego uznania sędziowskiego. Sąd oceniając stopień społecznej szkodliwości czynu, bierze pod uwagę różne czynniki. Z doświadczeń zdobytych przez Inspekcję Weterynaryjną wynika, że większość spraw sądowych prowadzonych w związku z naruszeniem ustawy o ochronie zwierząt jest umarzana przez sądy ze względu na niską szkodliwość społeczną. Jednakże Główny Lekarz weterynarii nie uważa, iż remedium na ten stan rzeczy jest podwyższanie kar, lecz zmiana sposobu orzekania w przedmiotowych sprawach. Oczywiście obecna sytuacja mogłaby być wskazówką dla ustawodawcy, który ustanawia nowe lub rezygnuje z istniejących typów przestępstw, a także określa stosowne sankcje. Propozycja wprowadzenia obowiązkowych zajęć szkolnych poświęconych tematowi: „Zwierzę nie jest rzeczą, zwierzę też czuje…”, na pewno zwiększyłaby świadomość społeczną w zakresie opieki nad zwierzętami. GŁÓWNY LEKARZ WETERYNARII dr n.wet. Ewa Lech /podpis nieczytelny/ Załączniki: · kopia pisma Zastępcy Szefa Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 12 czerwca 2007 r., znak BPU-074-34-07, · kopia pisma Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych „EMIR”, · 8 segregatorów arkuszy z podpisami w oryginale. Do wiadomości: · Pan Robert Draba – Sekretarz Stanu, Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, · Fundacja dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych „EMIR”. Główny Inspektorat Weterynarii ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa tel.(22) 623-20-88, fax: (22)623-14-08, e-mail: wet@wetgiw.gov.pl , www.wetgiw.gov.pl Quote
Pluciarz Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Mnie się nawet podoba. Tylko co dalej? Jak można pilotować sprawę, naciskać, mieć wgląd - co teraz można zrobić???? Quote
Pluciarz Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 Chodziło mi o to, co my możemy zrobić, jak pomóc sprawie dalej, jak dotrzeć, poruszyć, pomęczyć, itd... decydentów właśnie??? Quote
Zmysł Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 Miałem na myśli decydentów wolontariuszy, tych, którzy rozpoczęli akcję, a nie pisówlisów. Quote
carolinascotties Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='Agata Balu'] I na koniec jeszcze jedna informacja. W Krakowie opracowano projekt ustawy "o oznakowaniu psów, rejestracji psów i przenoszeniu własności psów". Na razie włączyła się do działania Viva i projekt "po znajomości" poszedł do zaopiniowania u prawnika legislacyjnego sejmowego. W momencie gdy projekt uzyska ostateczny kształt zostanie nagłośniony. Oczywiście też na dogomanii. Na razie nie pozostaje nam nic jak tylko czekać. To potrwa. Sądzę, że coś się ruszy najpóźniej po wakacjach. A wówczas bardzo będę Was prosić o nagłaśnianie tego gdzie się da! Może choć tyle nam się uda? Pozdrawiam wszystkich zbieraczy podpisów pod petycją Agata Balu czyli Zośka jestem ciekawa, jak toczy się historia projektu... Quote
Anashar Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Czy cos dalej ruszylo w sprawie ustawy? ps. zapraszam do zerkniecia tutaj: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=100788 Quote
Recommended Posts