Agata Balu Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 [quote name='medar']Powiem tak, ja sam już zgłupiałem dlaczego czekamy na prawników w sprawie już gotowej ( z forum ) petycji. Do czego oni są potrzebni, i dlaczego tak długo to trwa. Oto co dzisiaj otrzymałem do poczytania : http://upload.miau.pl/2/2333.doc Jesli dobrze rozumiem, wynika z tego że zakładamy KOMITET, zbieramy 1000 (jeden tysiąc) podpisów, dalej jak w DZ.U. W sumie nie chodzi o samą petycję, ale "inicjatywę ustawodawczą przez złożenie podpisów pod projektem ustawy". ( i tutaj 100tys podpisów) Co o tym sądzicie? Już wyszłam z siebie więc powiem co o tm sądzę: "p...enie kotka przy pomocy młotka" Jaki "projekt ustawy" do jasnej anielki (przepraszam ARKO :-))? Projekt ustawy przygotowuje się przez miesiące. Tego nie robi sie na chybcika!! A najpierw trzeba ruszyć rząd aby wiedział co się kroi. Żeby zorientowali sie jaka jest opinia społeczna. Do tego wystarczą podpisy na papierowej petycji i podpisy internetowe. Im wiecej tym lepiej!! Prawnikiem nie jestem, ale mam wykształcenie techniczne i doktorat, więc conieco sie i w prawie rozeznaję. Więc może ktoś mi wytłumaczy o co tu biega? Nie zmarnujcie zapału tylu ludzi! Quote
Anashar Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 No to sie wszystko zaczyna strasznie komplikować :roll: Quote
Krzys_KRK Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Ja w pelni zgadzam sie z p. Zofia i z Arka - petycja musi byc na goraco. Dodatkowo - jesli mimo swojej ogolnosci ma cos pomoc w sprawie Ozziego (w kwestii czego nadal mam watpliwosci czy tak bedzie) to musimy dzialac szybko!!! Jesli chodzi o pomoc - do niedzieli powinnismy byc mniej odcieci od swiata wiec bedziemy czesciej dostepni na necie. Od 17-ego jestesmy z powrotem w Krakowie i na 100% zaangazowani. Quote
Anashar Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Krzys_KRK napisał(a):Ja w pelni zgadzam sie z p. Zofia i z Arka - petycja musi byc na goraco. Dodatkowo - jesli mimo swojej ogolnosci ma cos pomoc w sprawie Ozziego (w kwestii czego nadal mam watpliwosci czy tak bedzie) to musimy dzialac szybko!!! Ja także się zgadzam, z tym, że peycja powinna być na gorąco, bo im dłużej będziemy zwlekać, tym sprawa bardziej ucichnie, i ludzie przestaną się angażować. Zresztą już widać, że cześć osób oferujących wcześniej pomoc gdzieś wyparowała. Musimy działać. Kraków chce zacząć zbierać podpisy już 10 w niedziele, ale bez petycji nie będziemy nikogo przecierz namawiać do podpisania... Quote
Guest Mrzewinska Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Rozmawialam z pania prawnikiem, ktora dostala do opracowania projekt. Tak jak przypuszczalam - zaczelaby - i slusznie - od ...konsultacji z dzialaczami z psiej niwy. Bo to miala byc inicjatywa obywatelska, czyli projekt nowych ustaw. Jak wyniklo z rozmowy, pani prawnik nie widzi zadnych wad w projekcie PETYCJI!!!!! Mozemy ja drukowac, lub zawieszac w necie i zbierac podpisy - jako przygotowanie gruntu pod INICJATYWE OBYWATELSKA, ktora mozemy starac sie zorganizowac. Bo zdaniem pani prawnik, ani w tym, ani w nastepnym tygodniu, bez wielu konsultacji, nikt nowej ustawy nie przygotowalby. To teraz prosba do Kachy wawa, o zawieszenie ostatecznego projektu PETYCJI - i ruszajmy, poki ludzie chca cos robic!!!! Teraz na zywo ruszmy opinie spoleczna, zwrocmy uwage wladz na problem!!! A inicjatywe przygotujemy na spokojnie. Konsultujac - jesli bedzie trzeba - z dziesiecioma prawnikami. Zofia PS jesli Kacha wawa jest nieuchwytna - ja odtworze projekt PETYCJI, nie inicjatywy, nie wniosku o zmiane prawa!!! I zrobie to dzis w nocy lub nad ranem. Quote
ARKA Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 [quote name='medar']Powiem tak, ja sam już zgłupiałem dlaczego czekamy na prawników w sprawie już gotowej ( z forum ) petycji. Do czego oni są potrzebni, i dlaczego tak długo to trwa. Oto co dzisiaj otrzymałem do poczytania : http://upload.miau.pl/2/2333.doc Jesli dobrze rozumiem, wynika z tego że zakładamy KOMITET, zbieramy 1000 (jeden tysiąc) podpisów, dalej jak w DZ.U. W sumie nie chodzi o samą petycję, ale "inicjatywę ustawodawczą przez złożenie podpisów pod projektem ustawy". ( i tutaj 100tys podpisów) Co o tym sądzicie? :roll: Klub Gaja o ile pamietam zbieral DWA LATA podpisy-chodzilo o konie i co wyszlo?NIC!!!:cool1: Quote
ARKA Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 [quote name='Mrzewinska']Rozmawialam z pania prawnikiem, ktora dostala do opracowania projekt. Tak jak przypuszczalam - zaczelaby - i slusznie - od ...konsultacji z dzialaczami z psiej niwy. Bo to miala byc inicjatywa obywatelska, czyli projekt nowych ustaw. My tu gadu-gadu a tam juz szykuja zmiany do ustawy, NIEKORZYSTNE dla zwierząt!!! zaraz trzeba bedzie protesty slac. Dostalam takie info! Cześć! W załaczeniu przesyłam Ci kopię projektu ustawy kompetencyjnej, przygotowanej prez MSWiA. (na stronach projektów jeszcze nie zamieszczony http://bip.mswia.gov.pl/_service/page_render.asp?sd=true&nodeid=0&topicnodeid=320&docnodeid=1128 Jurek) Tam są groźne pomysły dotyczące przeniesienia Wojewódzkich konserwatorów przyrody i wielu różnych kompetencji do samorządów i marszałków województw. Ale to już bardziej nasze zmartwienie. Ale przy okazji "tylnymi drzwiami" chcą wprowadzić groźne zmiany w ustawie o ochronie zwierząt! Owa zmiana w ustawie o ochronie zwierząt wprowadza zapis: "w art. 33 ust. 3 otrzymuje brzmienie: '3. W przypadku konieczności bezzwłocznego uśmiercenia, w celu zakończenia cierpień zwierzęcia, potrzebę jego uśmiercenia stwierdza <...> członek Polskiego Związku Łowieckiego <...>.' " To w zasadzie załatwia problem przypadków kłusownictwa wśród myśliwych. Od tego czasu już żaden członek PZŁ nie zabije zwierzęcia chronionego bezprawnie. On będzie jedynie "skracał męki jego bytu" zgodnie z art. 33 ust. 3 Ustawy o ochronie zwierząt. Oczywiście taki zapis otwiera ogromne pole do nadużyć. Teraz myśliwy napotkany ze zwierzęciem upolowanym w okresie ochronnym albo z zastrzelonym zwierzęciem chronionym będzie mógł zawsze stwierdzić, że wg jego oceny zwierzę wyglądało, jakby bardzo cierpiało i on jedynie zakończył jego cierpienia. Ustawa nie przewiduje żadnych metod weryfikacji takiej oceny, ani zasad postępowania z uzyskana w wyniku takiego działania tuszą. Ocena myśliwego może być całkowicie subiektywna. Jakie kwalifikacje mają szeregowi członkowie PZŁ do podejmowania takich decyzji w odniesieniu do bardzo różnych gatunków zwierząt? Oczywiście niektóre inne osoby, które chce się uprawnić do "skracania cierpień", też budzi wątpliwości. Czy wiecie co to tez oznacza dla kotow i psow-juz nie bedzie 200 m, oznaka zdziczenia, tylko pies cierpiacy, kot cierpiacy i strzelaja mysliwi ile sie da!!:angryy: :angryy: :mad: :mad: :mad: Quote
Formica Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 ARKA napisał(a)::roll: Klub Gaja o ile pamietam zbieral DWA LATA podpisy-chodzilo o konie i co wyszlo?NIC!!!:cool1: jesli chodzi o incjatywe społeczna masz tylko 3 mies na zebranie 100tys podpisów jesli chodzi o petycję tez jestem za aby zacząc jak najszybciej . Tylko błagam zawiescie gdzies jeden oryginalny tekst ,zebyśmy wszyscy zbierali podpisy pod takim samym tekstem. Quote
ARKA Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 [quote name='Formica']jesli chodzi o incjatywe społeczna masz tylko 3 mies na zebranie 100tys podpisów jesli chodzi o petycję tez jestem za aby zacząc jak najszybciej . Tylko błagam zawiescie gdzies jeden oryginalny tekst ,zebyśmy wszyscy zbierali podpisy pod takim samym tekstem. No to trzeba byc naprawde dobrze przygotowanym i zorganizowanym, aby zebrac w trzy miesiace te 100 i 1 tys podpisow. Klub Gaja, o ile dobrze pamietam zbieral przed ta ustawa z 1999r Quote
Formica Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 [quote name='ARKA']No to trzeba byc naprawde dobrze przygotowanym i zorganizowanym, aby zebrac w trzy miesiace te 100 i 1 tys podpisow. Klub Gaja, o ile dobrze pamietam zbieral przed ta ustawa z 1999r i daltego uważam ze tera powinniśmy zając się tylko petycją na jej podstawie można zrobic potem ogólnopolską akcje z projektem ustawy , ale to wymaga czasu i duzo koncentracji zeby coś nie poszło nie tak . musi być wszsytko dobrze dograne Quote
Anka14 Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Mrzewinska napisał(a):Mysle, ze jesli ktos chcialby czego wiecej - ja tez bym chciala, ale staram sie byc realistka - mozna kiedy ulozyc cos podobnego. Ma razie pytanie do przedstawicieli organizacji dzialajacych na rzecz zwierzat - kto oprocz mnie i Kachy wystapi jako inicjator petycji? Byloby dobrze, gdyby jako inicjatorzy pojawily sie jakies organizacje czy fundacje dzialajace na rzecz zwierzat. No i to juz ostatnia pora na drobne poprawki, bo nie wystartujemy... Zofia Jestem tu pierwszy raz i mam do was pytanie i jedną propozycję.Czy osoby niepełnoletnie mogą podpisywać tę petycję i czy ja(mam 14 lat)mogę zoorganizować akcję zbierania podpisów np.w mojej szkole??A propozycja to:czy inicjatorem tej petycji może być Klub Gaja ponieważ oni także zajmują sie tego typu sprawami??Jeśli tak to trzeba było by napisać do nich czy sie zgadzają.Narazie to tyle i czekam na odpowiedź. Quote
Formica Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Inicjatorem petycji jest juz fundacja Emir i chyba lepiej zeby juz tak zsotało. Osoby niepełnoletnie mnie powinny podpisywac petycji , bo ich głosy w obliczu rzadu sa nie ważne. Zbierac podpisy za to możecie np od nauczycieli lub na ulicach lub od starszych kolegów. Quote
Guest Mrzewinska Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Fundacja Emir jest inicjatorem - o ile moja rozmowa z prawnikiem byla wiarygodna - inicjatywy obywatelskiej. I niech bedzie tez inicjatorem petycji, mnie nie zalezy, abym ja figurowala gdziekolwiek jako ktokolwiek. Ani jako inicjator, ani jako wspolinicjator. Mnie zalezy, aby to wreszcie ruszylo z miejsca!!!! Zofia Quote
Formica Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 mi tylko sie tak wydawało po czytaniu forum , mi tez obojetne kto jest inicjatorem , nie wiem czy moze byc jeden czy wielu , czy w każdym miescie inny i tez bedzie dobrze?? jaj mam tylko jedno zastrzeżenie co do tekstu petycji. O ile mnie uczono na prawie wet , nie ma zwierzat domowych jako takich sa tylko gospodarskie i towarzyszace wiec moze warto to zmienić. Niech ktoś to sprawdzi, bo się ktoś na górze uczepi i cała sprawa na marne bedzie. Quote
LiNa Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Mam pytanie czy mogę już drukować listę podpisów i zacząć je zbierać, czy muszę czekać na tekst petycji?? Quote
Anka14 Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Dzięki za odpowiedź :lol: .Mam jeszcze jedno pytanko:)Co mam zrobić jeśli już zbiorę jakąś ilość podpisów??Gdzie mam to wysłać czy coś...bo niezabardzo wiem a naprawdę chciałabym pomóc bo kocham zwierzęta.Miałam dużo kotów,świnkę morską i rybki.W tej chwili mam persa a moja babcia ma psa.Czytałam tę petycję i myślę że chipowanie to świetny pomysł:) Quote
ARKA Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 [quote name='Formica'] jaj mam tylko jedno zastrzeżenie co do tekstu petycji. O ile mnie uczono na prawie wet , nie ma zwierzat domowych jako takich sa tylko gospodarskie i towarzyszace wiec moze warto to zmienić. Niech ktoś to sprawdzi, bo się ktoś na górze uczepi i cała sprawa na marne bedzie. :cool1: To zle Ciebie uczono sa: Art. 2. Ustawa reguluje postępowanie ze zwierzętami: 1) domowymi, 2) gospodarskimi, 3) wykorzystywanymi do celów rozrywkowych, widowiskowych, filmowych, sportowych i specjalnych, 4) używanymi w procedurach doświadczalnych, 5) utrzymywanymi w ogrodach zoologicznych, 6) wolno żyjącymi (dzikimi), 7) obcymi faunie rodzimej. Art. 4. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 16) zwierzętach bezdomnych - rozumie się przez to zwierzęta domowe lub gospodarskie, które uciekły, zabłąkały się lub zostały porzucone przez człowieka, a nie ma możliwości ustalenia ich właściciela lub innej osoby, pod której opieka trwale dotąd pozostawały, 17) zwierzętach domowych - rozumie się przez to zwierzęta tradycyjnie przebywające wraz z człowiekiem w jego domu lub innym odpowiednim pomieszczeniu, utrzymywane przez człowieka w charakterze jego towarzysza, 18) zwierzętach gospodarskich - rozumie się przez to zwierzęta gospodarskie w rozumieniu przepisów o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich, 19) zwierzętach laboratoryjnych - rozumie się przez to myszy, szczury, świnki morskie, chomiki syryjskie (złote), króliki, psy, koty, przepiórki oraz zwierzęta naczelne z wyjątkiem człowieka, utrzymywane wyłącznie w celu wykorzystania w doświadczeniach naukowych i testach przez podmiot zarejestrowany na podstawie przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej, 20) zwierzętach wykorzystywanych do celów specjalnych - rozumie się przez to zwierzęta, których profesjonalna tresura oraz używanie odbywa się na podstawie odrębnych przepisów, regulujących szczegółowe zasady działania jednostek Polskich Sil Zbrojnych, Policji, Straży Granicznej i innych formacji podległych Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji, służb kontroli celnej, ratownictwa oraz regulujących zasady szkolenia i wykorzystania psów - przewodników osób ociemniałych, 21) zwierzętach wolno żyjących (dzikich) - rozumie się przez to zwierzęta nieudomowione żyjące w warunkach niezależnych od człowieka, 22) hodowli zwierząt laboratoryjnych - rozumie się przez to utrzymywanie zwierząt przeznaczonych wyłącznie do doświadczeń lub testów, Quote
ARKA Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Mrzewinska napisał(a):Fundacja Emir jest inicjatorem - o ile moja rozmowa z prawnikiem byla wiarygodna - inicjatywy obywatelskiej. I niech bedzie tez inicjatorem petycji, mnie nie zalezy, abym ja figurowala gdziekolwiek jako ktokolwiek. Ani jako inicjator, ani jako wspolinicjator. Mnie zalezy, aby to wreszcie ruszylo z miejsca!!!! Zofia Zofio-ja mysle, ze wiele organizacji podpisze sie pod taka petycja, poprostu.. Quote
kiwi Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Mrzewinska napisał(a): Mnie zalezy, aby to wreszcie ruszylo z miejsca!!!! Zofia No to jest nas conajmniej dwie Quote
Agata Balu Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 a znasz tytuł petycji? Poczekaj jeszcze do jutra. Quote
Agata Balu Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Anka14 napisał(a):Jestem tu pierwszy raz i mam do was pytanie i jedną propozycję.Czy osoby niepełnoletnie mogą podpisywać tę petycję i czy ja(mam 14 lat)mogę zoorganizować akcję zbierania podpisów np.w mojej szkole??A propozycja to:czy inicjatorem tej petycji może być Klub Gaja ponieważ oni także zajmują sie tego typu sprawami??Jeśli tak to trzeba było by napisać do nich czy sie zgadzają.Narazie to tyle i czekam na odpowiedź. Osoby niepełnoletnie NIE MOGĄ ani podpisywać petycji ani zbierać pod nią podpisów! Quote
julita104 Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Agata Balu napisał(a):Osoby niepełnoletnie NIE MOGĄ ani podpisywać petycji ani zbierać pod nią podpisów! podpisywac nie moga ale zbierac chyba tak tak przynajmniej pisała Formnica i Emir Quote
Anashar Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 A dlaczego nie mogą zbierać podpisów? Przecierz chyba nie ma różnicy kto zbiera. Popdisywanie rozumiem, ale zbieranie podpisów??? Quote
emir Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 UWAGA! WAŻNE! koordynatorzy - jeśli w trakcie załatwiania spraw formalnych związanych z naszą akcja potrzebujecie upoważnień do działania ( będą od was żądali) proszę niezwłocznie przesłać mi na maila emir2@interia.pl nast. dane: imię nazwisko, nr dow.osob. adres; upoważnienie wyślę natychmiast priorytetem; pozdrawiam i przypominam - trudności nas uskrzydlają a nie załamują EMIR Quote
lester Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Czy sa chetni ludzie z Opola,jak cos piszcie na gg-2331954 mail:lester@wp.pl Narazie chyba jestem sam :-( Quote
Recommended Posts