---------- Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 ktrebor napisał(a):O to raczej trudno, w latach 30-tych i 40-tych, władze sowieckie systematycznie wybijały psy zaprzęgowe. Związane to było z jednej strony ze zmuszeniem plemion do osiadłego rybu życia a z drugiej z rozbijaniem struktur plemiennych, gdyż najbardziej okazałe zaprzęgi należały głównie do osób ważnych w plemionach. Ciekawa koncepcja... Gdzie mozna znalezc jakies materialy na ten temat? Quote
Cyraneczka Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Psów z syberii sie nie sprowadza, bo tam nie hoduje sie rodowodowych husky. Nie ma zatem czego sprowadzać. Husky to pies rdzennie amerykański, który swoją nazwę zawdzięcza dawno temu sprowadzonym z syberii psom. Jednak na całej dalekiej północy zawsze hodowało się psy w podobnym typie i do jednego celu stworzone. Na północy Ameryki były to alaskan husky, które do dziś tam mieszkają i są wykorzystywane do zaprzęgów. Psy żyjące na Syberii dzisiaj, to przede wszystkim łajki i różne psy zaprzęgowe, ale nie rasowe. Pisząc o mocnych amerykańskich psach miałam na myśli kilka hodowli, nie wymienię ich teraz, bo musiałabym poszukać ich nazw. Są one obecne na amerykańskich wystawach i ich psy zdecydowanie różnią się od psów europejskich. Najbardziej znane hodowle mają psy lżejsze, ale efektowne (Innisfree, Kristari, Kaila, Huskavarna, Topaz, Alpine, Kivalina), chodzi mi o psy, które nie są krótkonogie, o bardzo głębokich klatkach. Niestety niektóre Karnovandy są dosć duze i mocne, co widać na zdjęciach na ich stronie i innych amerykańskich stronach, tak samo Bain's Northern, Shapali, Kontoki, Arlington, czy Blaquejac). Chociaż odnoszę wrazenie, że coraz wiecej psów z Karnovandy jest w lżejszym typie, przynajmniej te, które przyjechały do Europy. I co najważniejsze, jest to jedna z niwielu hodowli amerykańskich, która zwraca uwagę na dobrze katowany front u psów, tam prawie wszystkie psy mają prawidłowe kąty, w przeciwieństwie do Kristari, Iniisfree, Blaquejac, czy innych). Oto przykłady psów z Karnovandy raczej mocnych, o głębokiej klacie i dość krótkonożnych: "] A to pies bardzo proporcjinalny, chociaz jak dla mnie z zagłęboka klatą: Quote
---------- Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 psow sie nie ocenia po zdjeciach :eviltong: np. Niklas - na niektorych zdjeciach wyglada jak czolg, na innych ok :] http://www.cormarsiberians.com/Niklaswinpics.html Quote
ktrebor Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='ReiMar']Ciekawa koncepcja... Gdzie mozna znalezc jakies materialy na ten temat? Drobna wzmianka o eksterminacji psów znajduje się w książce Majewskiego o Ajnach (ale dotyczy Kamczatki). A główne informacje to zbiór nieopublikowanych niestety materiałów (powstałych w trakcie rozmów z ludźmi z plemion Samów i Nieńców) z wypraw na płw. Kolski i Jamał prof. Piaseckiego z UW i koła studentów antropologii w latach 2001-2003. Psiaki obecnie żyjące na Syberii przypominają głównie psy w typie Samojeda: i Quote
Cyraneczka Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='ReiMar']psow sie nie ocenia po zdjeciach ;P np. Niklas - na niektorych zdjeciach wyglada jak czolg, na innych ok :] http://www.cormarsiberians.com/Niklaswinpics.html Wg. mnie na wiekszosci wygląda jak czołg ;). Oczywiście, ze się nie ocenia po zdjęciach, ale jak na każdym zdjęciu widać, że jest mocny i wielki, to raczej nie mam złudzeń. Swojego Cometa już nawet nie fotografuję, bo na najlepszej fotografi nie jestem w stanie go wyciągnąć ani w górę, ani wzdłóż. po prostu jest mocny i mały, z dużą głową ;). takie rzeczy widać na zdjeciach. Quote
---------- Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 ktrebor napisał(a):A główne informacje to zbiór nieopublikowanych niestety materiałów (powstałych w trakcie rozmów z ludźmi z plemion Samów i Nieńców) z wypraw na płw. Kolski i Jamał prof. Piaseckiego z UW i koła studentów antropologii w latach 2001-2003. Czy moglabym dostac jakis kontakt??? Cierpie na glod takich informacji... :) Quote
Cyraneczka Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 ktrebor napisał(a):Drobna wzmianka o eksterminacji psów znajduje się w książce Majewskiego o Ajnach (ale dotyczy Kamczatki). A główne informacje to zbiór nieopublikowanych niestety materiałów (powstałych w trakcie rozmów z ludźmi z plemion Samów i Nieńców) z wypraw na płw. Kolski i Jamał prof. Piaseckiego z UW i koła studentów antropologii w latach 2001-2003. Psy żyjace na Kamczatce są znowu porównywalne do chudych grenlandów. Są duże, pyszczki mają jak grenlandy, ale mają też długie łapy i niezbyt głębokie klatki piersiowe. Quote
ktrebor Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 ReiMar napisał(a):Czy moglabym dostac jakis kontakt??? Cierpie na glod takich informacji... :) Spoko, przeslę namiary na jego asystenta (muszę się tylko go spytać o pozwolenie - bo on to straszny tajniak jest:) jeśli chodzi o dane osobowe), on jest autorem większośći zdjęć i slajdów a także jest w posiadaniu filmu który kręciliśmy w trakcie pobytu na płw. Kolskim. Quote
---------- Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Cyraneczka napisał(a):Wg. mnie na wiekszosci wygląda jak czołg ;). Oczywiście, ze się nie ocenia po zdjęciach, ale jak na każdym zdjęciu widać, że jest mocny i wielki, to raczej nie mam złudzeń. Trzeba pamietac, ze on jest specjalnie przygotowany tak, zeby wygladac na mocnego psa... futro potrafi bardzo zmylic... Laredo wyglada na psa zdecydowanie mocniejszego od chudzielca Reiny, podczas gdy wazy dokladnie tyle samo... i po zmoczeniu woda wyglada rownie szczypiorkowo.. :) A czy Niklas jest wielki? Ile moze miec w klebie? Jak to ocenic po zdjeciach? Quote
---------- Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 ktrebor napisał(a):Spoko, przeslę namiary na jego asystenta (muszę się tylko go spytać o pozwolenie - bo on to straszny tajniak jest:) jeśli chodzi o dane osobowe), on jest autorem większośći zdjęć i slajdów a także jest w posiadaniu filmu który kręciliśmy w trakcie pobytu na płw. Kolskim. Super! :) Bede Ci bardzo wdzieczna! :) Quote
flashka-g Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Tylko psy z Karnovandy te krótkonożne jak napisała Cyraneczka były raczej krzyżowane z odpowiednio wyselekcjonowanymi sukami. A potomstwo maja calkiem niezle;) Potomkowie nawet koszą nasze ringi. Same te krótkonożne jak widać tez maja niezle osiagniecia. A u nas w Polsce czasami niektorzy hodowcy nijak jeszcze nie patrza czy gruszka czy pietruszka i mixuja psy ze soba bo tak im sie podoba. Quote
Canis_lupus_husky Posted September 2, 2006 Posted September 2, 2006 Hej hej Tez cierpie na głód informacji (i zdjęć) :) o psach z Syberii, starych siberianach i tego, jak powinien wyglądać prawidłowy husky. Są co prawda strony (wyszukałam w googlach "siberian husky world" i obok naszego, polskiego, wyskoczyl zagraniczny, tam jest troche o psach Czukczów itp.) ale sa niestety anglojezyczne, a ja rozumiem piate przez dziesiate i wiecej sie dowiaduje ze zdjec... Quote
ktrebor Posted September 2, 2006 Posted September 2, 2006 Na tym portalu Angielskojęzyczny Syberian Husky World też można znaleźć informacje o wybiciu psów: [quote name='SHW']In the early 1900's the monarchy in Russia was overthrown and replaced by a Communist regime, vowing to do away with all "bourgeois" and elite aspects of Russian life. By the 1930's, the forces of Communism reached the Arctic North. Because Chukchi dogs were revered highly and desired by the Chukchi people, those in the tribe that bred and maintained the finest dogs had assumed a leadership position and measure of wealth. Such people were viewed as hindrances to the forces of collectivization, and most were imprisoned or killed. In a matter of a few years, the Chukchi dog breed all but disappeared from Siberia. Quote
Recommended Posts