Sonia225 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Dzien dobry, kolezanka polecila mi to forum i mam nadzieje, ze mi pomozecie. Problem mam z wyborem rasy psa, odpowiedniej rasy psa. Przemyslalam ta decyzje, jednak nie wiem jaka wybrac. Nie bede sie rozwodzic przejde od razu do tego co mozemy zaoferowac psu i napisze cos o sobie: Mieszkamy w Londynie od 8 lat, wiec dosyc sporo. Mamy dom z ogrodem (ok.200m) + sredni ogrodek, oczywiscie dobrze ogrodzony. Ja z racji pracy ( wlasna firma) mam nienormowany czas pracy, ale zazwyczaj nie ma mnie codziennie przez ok. 3 gora 4 godzinki. Maz pracuje o wiele dluzej. Mamy 3 dzieci: najstarszy syn Jonattan ma 12 lat, nastepnie jest drugi syn- Joshua, ktory ma 8 lat i najmlodsza coreczka- Sophie ma dopiero 7 miesiecy. Mamy pieska dosyc sporego owczarka srodkowoazjatyckiego- Seldo. Nasz milusinski ma juz 7 lat, ale mieszka sobie w duzym kojcu. Jest bardzo lagodny, ale toleruje tylko suczki. Do niedawna mielismy goldenke- Maje, jednak po 11 latach odeszla ze starosci, dzieci strasznie za nia plakaly, my tez dlugo rozpaczalismy. Synowie ciagle napominaja o psie, jednak nie chca kategorycznie goldena, oni uwazaja, ze smierc Majki za bardzo ich bolala, zeby potem patrzec na psa podobnego do niej. A my z mezem jestesmy w dylemacie, bo nie mamy pomyslu na rase. Chcemy psiaka takiego od 15-30 kg. Z dluga sierscia najlepiej, rodzinnego, tolerujacego inne psiaki. Najlepiej nie mysliwskiego, bo mieszka z nami dochodzaco kotka- Zojka. My codziennie mozemy wychodzic z pieskiem na 1-2 godzinny spacer, szkolenie oczywiscie ma zapewnione. No co jeszcze? bedziemy go kochac niemilosiernie mocno :) ja wychowalam sie ze zwierzetami, mialam owczarka, jamnika, papugi, maz mial papillona i pudla toya, wiec jakies tam doswiadczenie jest. Seldo jest psem niby trudnej rasy, ale to najlagodniejsze psisko jakie znam, jest cudowny, jednak dzieci chca jeszcze drugiego. Widac tez, ze Seldo cierpi po stracie Majki, zawsze razem biegali po ogrodzie, chodzili na spacery, a teraz pustka... Prosze was o pomoc, my na rasach sie nie znamy i nie chcemy zrobic glupiego bledu Quote
omry Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Udaj się tu: http://www.dogomania.pl/threads/124223-Jaką-rasę-mam-wybrać-vol.-2/page163 . :) Ja tam zawsze polecam adopcje z forum lub schronisko, jeśli nie ma się wymarzonej rasy. Ale wybór należy do Was. W linku wyżej na pewno Wam pomogą. Pozdrawiam! Quote
Sonia225 Posted February 6, 2011 Author Posted February 6, 2011 usiedlismy dzisiaj z rodzina i kazdy mial napisac jaka rasa psa mu sie podoba, no i jest jeszcze wiekszy dylemat Jonattan: Beagle albo dog niemiecki Joshua amstaff rotweiller albo jakis wyzel ja: nie mam pojecia, ale podoba mi sie bobtail, setery, jamniki dlugowlose maz: owczarek niemiecki albo mastiff, ewentualnie pudel toy i jest dylemat, powazny dylemat, jutro idziemy do schroniska, moze sie w czyms zakochamy :) Quote
Pies Pustyni Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 Sonia225 napisał(a):usiedlismy dzisiaj z rodzina i kazdy mial napisac jaka rasa psa mu sie podoba, no i jest jeszcze wiekszy dylemat Jonattan: Beagle albo dog niemiecki Joshua amstaff rotweiller albo jakis wyzel ja: nie mam pojecia, ale podoba mi sie bobtail, setery, jamniki dlugowlose maz: owczarek niemiecki albo mastiff, ewentualnie pudel toy i jest dylemat, powazny dylemat, jutro idziemy do schroniska, moze sie w czyms zakochamy :) Z rasowcow myslalem wlasnie o seterze angielskim. Jesli idziecie do BDH, to jakies dwa tygodnie temu bylo tam cos dla Joshuy - bardzo fajna, chetna do wspolpracy suka rottweilera. Nie byla za duza, ani zbytnio urodziwa (uwielbiam roty, ale ona miala troche dziwna glowe), ale za to z charakteru wydawala sie swietna. Quote
Sonia225 Posted February 7, 2011 Author Posted February 7, 2011 Sąsiadce oszczeniły się cocery, zastanawiamy się nad nimi. I jeszcze w głowie siedzi mi ten dog niemiecki, ciekawy pies o fajnym usposobieniu, rodzinny... Quote
zaba14 Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 jeśli syn chce amstaffa, to może stafika? u was w Anglii jest ich sporo, ja w Irlandii miałam problem znaleźć psa tej rasy ;) ale mały, sprytny, super dogaduje się z dziećmi, nie agresywny, a wygladem jednak trochę odstrasza, komponuje się świetnie z dziećmi ;) to tak od siebie ;) o spanielu myślicie, a mówiłaś że pies mysliwski odpada ;) Quote
omry Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 Dog Niemiecki jak najbardziej tak. Cudowny pies, ale jeden z najdroższych w utrzymaniu, musicie wziąć to pod uwagę. Polecam forum molo sy.pl. Sama za parę lat się przymierzam. Tylko przygotujcie się na ślinę. Z dogiem w domu jest wszęęęęęęędzie pełno śliny. No i krótko żyją. Rottki też są kochaniutkie :D Hehe, dziwne te typy Twojego męża. Owczarek, mastif, pudel toy :D Quote
Sonia225 Posted February 7, 2011 Author Posted February 7, 2011 Tak, jednak staffik nie należy do najłatwiejszych psów, jakoś no nam nie podpasowal, ale faktem jest,ze staffikow i psiakow typu bull tutaj jest mnostwo w schroniskach, jakas moda czy co? a co do spaniela,piszac psiaki mysliwskie mialam na mysli konkretnie wyzly,psy typowo przeznaczone do polowania, ktore maja to we krwi, genach. Sasiadka ma spaniela i 2 koty, szczeniaczki od malego maja kontakt z kotami, wiec wiesz. No nic ciagle myslimy Quote
Sonia225 Posted February 7, 2011 Author Posted February 7, 2011 lubi duze masywne psy,a pudel to po prostu sentyment :) Quote
omry Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 Tak kompromisowo od każdego, to chyba rottek wychodzi :D Quote
zaba14 Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 Mając azjate to stafik przy nim to pryszcz :) to że są pogryzienia i opisują to w gazetach to niestety łatwy łup dla kretynów, w Rosji azjaty sa używane do psich walk , ogólnie bardzo trudne psy ;) stafik potrzebuje bardzo dużo ruchu inaczej staje się nieznośny i upierdliwy :) Quote
Sonia225 Posted February 8, 2011 Author Posted February 8, 2011 No wiec kupilismy suczke bernenczyka. Mysle, ze to dobry wybor. Piesek dzieciakom od pierwszego ujrzenia sie spodobal, nam tez. Coreczka z radosci az piszczala. Malutka nie rozumie, gdzie jest Maja, plakala za nia, bo bardzo sie kochaly. Seldo jest strasznie zadwolony, juz biegal z suczka po ogrodku, podgryzali sie i szaleli. Wreszcie zawitala radosc w naszym domu, ktorej od dawna brakowalo. Amy jest sliczna i bardzo pocieszna, wszedzie jej pelno, kazdy kat musi zwiedzic. Chlopaki zadowolone, maz rowniez i ja szczesliwa, bo mam nadzieje dokonalismy dobrego wyboru. Pozdrawiam was i dziekuje za pomoc ;) Quote
omry Posted February 8, 2011 Posted February 8, 2011 Gdzie tak z dnia na dzień kupiliście psa..? Quote
Sonia225 Posted February 8, 2011 Author Posted February 8, 2011 kolezanki znajoma mojego meza z pracy ma szczeniaki bernenczykow Quote
omry Posted February 8, 2011 Posted February 8, 2011 Czyli rozmnożyła sobie psy bez papierów? Widze mnóstwo szczeniaków tam u Was. Quote
karjo2 Posted February 8, 2011 Posted February 8, 2011 Akurat UK to taki sam obled z psami w typie rasy, rozmnazaniem, jak leci. Tylko duzo bardziej popularne usypianie psow, jak sie robia niewygodne... Ale moze akurat Sonii sunka faktycznie bernenka z papierami KC. PS. Zaba, nie pisz, ze stafior to pryszcz (chyba ze na tylku ;) ) w porownaniu z azjata. Stafiory to dziki obled w domu, hihi. I szczerze mowiac, widze coraz czesciej dosc agresywne do innych psow, szczegolnie samce, juz nie tylko zadziornosc. Quote
zaba14 Posted February 8, 2011 Posted February 8, 2011 karjo ja nie piszę o psach z pseudo ;] a w UK stafów jest tak dużo jak w Polsce jamników .. :) można je kupić za groszę, tak jak jamniki, a np. z jamnikami to ja nie mam dobrych wspomnień ;] I będę twierdzić że stafik jest łatwiejszy do ułożenia od owczarka środkowoazjatyckiego , to całkiem dwa różne psy, z innym instynktem, inne charaktery ;) niewychowany stafik może być męczące, a azjata może zagrażać życiu :D owszem pewnie zdarzy się bardzo dominujący stafik , tak jak Ci ludzie mają bardzo spokojnego azjate ;) a raczej nie słyszy się o psach tej rasy że bez problemu akceptują obce psy na swoim terenie :)) Quote
ABCtresury Posted February 9, 2011 Posted February 9, 2011 Jeżeli chodzi o wybór psa dla Waszej rodziny,to uważam że mace naprawdę bardzo dobre warunki do tego aby mieć dużego psa. Skoro syn chce masywnego i dużego pieska,to najlepiej sprawdzi się dog niemiecki. Jamnik na pewno odpada,wydaje mi się że kompletnie nie sprawdzi się w Waszym otoczeniu. Zastanówcie się jeszcze nad owczarkiem niemieckim. Quote
Pies Pustyni Posted February 9, 2011 Posted February 9, 2011 ABCtresury napisał(a):Jeżeli chodzi o wybór psa dla Waszej rodziny,to uważam że mace naprawdę bardzo dobre warunki do tego aby mieć dużego psa. Skoro syn chce masywnego i dużego pieska,to najlepiej sprawdzi się dog niemiecki. Jamnik na pewno odpada,wydaje mi się że kompletnie nie sprawdzi się w Waszym otoczeniu. Zastanówcie się jeszcze nad owczarkiem niemieckim. Pomijajac fakt, ze oni juz kupili szczeniaka, dlaczego twierdzisz tak kategorycznie, ze jamnik napewno sie nie nada? p.s. Odbiegne od tematu, ale zajrzalem na "abctresurypl" w zakladke "akcesoria do tresury" i mialem wrazenie, ze przez pomylke jestem w jakims elektronicznym sklepie - baterie, elektrody, diody, antenki, zasilacze, przewody... O co chodzi? Quote
marra Posted February 9, 2011 Posted February 9, 2011 Przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale chciałam zaprosić Was na wątek Chesterka-liska wyrwanego z łańcuchowej wegetacji, nikt go nie chce bo...jest lękliwy http://www.dogomania.pl/threads/1958...iany-!!/page33 Quote
Recommended Posts