Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wyjątek napisał(a):
Jutro przywiozą mi PROF :D Dzwonił dziś Pan i powiedział, ze przywiezie mi od razu 15 kg a jak by Gamie 'nie smakowało' to nie ma problemu- zabierze i odda kasę. Poza tym obiecał pogadać ze mna troche na temat owczarków bo nie tylko handluja pfrof ale podobno zajmują/zajmowali sie hodowla i wystawianiem ONków :)
tak.to wieloletni hodowca on.tutaj na forum jest jego druga polowa:p czyli sawa.to hodowla satysfakcja.[poprzednio,daaawno temu -z wislanego portu].

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Eddiii napisał(a):
wg mnie ten mily pan z telefonu od prof to nie jest druga polowa sawy, tylko brat drugiej polowy ;)
calkiem byc moze;) .

Posted

a ja mam jeszcze jedno pytanko: dokarmic juz ta nutrą i za jakis tydzień przejść na prof czy olac to co mam (przekazac na jakiegoiś potrzebujacego psiaka czy co) i zacząc jak najszybciej z prof?

Posted

skoncz karme,zmien na prof i juz.przeca sie prof nie zepsuje nie?:evil_lol: .w okresie przejsciowym jest polecane mieszanie karm i stopniowe zwiekszanie porcji nowej karmy a zmniejszanie starej.ja tam nigdy tego nei robilam i nic sie nei dizalo ale ...politpoprawnie tak sie powinno robic.;)

Posted

no nie zepsuje- masz racje. prof ma akurat długi termin przydatności :) a że nutra malej smakuje i wszystko jest okej jesli np chodzi o kupki, to w sumie czemu rezygnować ;)
dzieki.

Posted

ayshe napisał(a):
jesli bedziesz miala onka-nie polecam naturalnego zarcia.chyba ze jadlospis ulozy ci AM.;) .

Pociagnę ten temat bo mnieinteresuje nizmiernie. Pytanie proste...dlaczego?
Ja sama karmie suchym, ale raczej z mojego wygodnictwa niż z przekonania, że toto jest lepsze od gotowanego czy surowego żarcia.
Prosżę mnie tu przekonać, ze ONek do naturalneog jedzonka się nie nadaje:)

Posted

nie napisalam ze sie nei nadaje bo przeciez od tego nei zemrze szybka smiercia ani mu sie nic nei stanie straszliwego.
tyle ze zywienei tak specyficznego psa jak onek wymaga doswiadczeniai wiedzy.zwlaszcza do 2 roku zycia.
umiejetne dowapnienie psa,energetycznosc karmy przy zalozeniu ze on ma byc chudym psem po prostu jest o wiele trudniejsze na karmie przygotowywanej w domu co nei znaczy ze niemozliwe.poza tym onowi kosci dlugie i krotkie bardzo roznicuja sie jesli chodzi o okres i intensyfikacje wzrostu.
nie zamierzam nikogo przekonywac do swojego zdania ale tez go nie zmienie.;) .
potem wysuszanie ona jest tez trudne bo pokrywa sie z koncowa faza rozwoju kosci dlugich.a krotkie rosna przeciez nadal.

Posted

Nie będę udawać, ze zrozumiałam co do mnie napisałaś...:eviltong: ale powiedzmy, że wiem, co chciałaś mi przekazać. Myślę, ze generalnie jest bardzo trudno dobrze żywić ONa (i nie tylko ONa), jedynie doświadczony hodowca, który "testował" na swoich psach wiele sposobów żywienia może powiedzieć, ze wie conieco na temat dobrze zbilansowanej karmy.

Posted

[quote name='rudaa1']Ada skąd ja znam problem wybrzydzania
Ja nie miałam tego problemu na początku... było wielkie rzucanie się na żarcie i scenki z cyklu... "o jaaaaa żarcie... " teraz mam problem bo od ponad roku jemy to samo... (teraz troche się postawiłam i dodaje ppp salmona - ale ostatnio z kolei znowu mieliśmy biegunke i nie wiem czy toto z racji karmy czy może odstawienia sterydów :roll: )
[quote name='mch']a ja bym mogla chyba mieszac suchą ze żwirem :cool3: zeby wagowo sie zgadzalo a i tak by byly puste miski , najlepsze lekarstwo na niejadka ??? konkurencja ;)
u nas konkurencja jest... w postaci kotów, a raczej jednego. :cool1: Moje obie kotki są po sterylce i mają dawkowane żarcie, jedna jest strasznie tłustaaaa :oops: aż wstyd. I psa toto sie nie boi i jak miska pełna stoi to ciach i na stojaczek włazi, a pies pozwala jeść :roll: ale jak za dużo to sam idzie i z miną jak na ścięcie je swoje...

ja mam takie pytanko, wiem, było miliard razy ale mój przypadek troche odosobniony jest. Podaje RC Intestinal i na stawy taki preparat dla koni (zapomniałam nazwy - saJo pomóż :roll: ) coś jeszcze mogę mu podawać - no tylko że nie z żadnym twarożkiem itepe, najlepiej coś w tabletkach bo znowu będziemy mieli rewolucje... ktoś mi pomoże...?

Posted

ayshe napisał(a):
dolfos z karnityna polecam albo top10 beaphar.

dzięki Ci dobra kobieto, pewno będę mieć jeszcze pare pytań jak się zaopatrze w to :oops:

Guest monia3a
Posted

A co powiecie na temat karmy Arion i Purina Dog Chow oczywiście dla szczeniaków ?? Moja wetka taką mi zaproponowała ( może dlatego, że takie ma ja chciałam kupić na próbę Bewi Doga ale nie miała )
Idzie do mnie mała paczka Bewi Doga na próbę :lol:

I jeszcze jedno pytanie:
Jaką karmą karmić 9 letnią dobkę?? Do tej pory karmiłam ją karmą Orijen senior ale od jakiegoś czasu nie chce jej jeść a poza tym jest trochę drogawa przy dwóch psach ( około 215 złotych za 13 kg )

Posted

dog chow i arion nie sa najlepsze.. juz o niebo lepszy jest bewi dog:Dco do dobki starszej.. sproboj moze z purina pro plan z lososiem:) moje psy to lubia.. oczywiscie wez karme w wersji senior:)kosz to jakies 170zl/15kg zalezy gdzie sie kupuje;) z innych jeszcze u nas fajnie sie sprawdza ogolnie acana... light, senior, sport...

Posted

od puriny dof chow jak juz się nauczyłam lepsza jest pro plan :) Ale mi z kolei pani polecała bardziej nutrę. Arion gama miała przez 2 dni- w ogóle nie chciała jeść. tzn jadła ale jak juz naprawde musiała czyli była bardzo głodna., a nutre i prof szamie aż jej sie uszy trzęsą :)

Posted

monia3a napisał(a):
A co powiecie na temat karmy Arion i Purina Dog Chow oczywiście dla szczeniaków ??

Znam doga niemieckiego odchowywanego na Arionie. W wieku kilku miesięcy psiak zaczął mieć problemy z wątrobą, alergiami... Po zmianie sposobu żywienia (gotowane) problemy ustąpiły. Być może jeden przypadek to za mało, żeby wypowiadać się o karmie, ale patrząc na skład... No, nie za dobra moim zdaniem.

Purina Dog Chow, to takie Pedigree innej marki ;) 4 proc. mięsa... A reszta to cholera wie co, pewnie soja i jakieś śmieci... Szkoda kasy. Młodego, rosnącego psa na pewno bym tym nie karmiła.

monia3a napisał(a):
Jaką karmą karmić 9 letnią dobkę?? Do tej pory karmiłam ją karmą Orijen senior ale od jakiegoś czasu nie chce jej jeść a poza tym jest trochę drogawa przy dwóch psach ( około 215 złotych za 13 kg )

Jak dotąd wypróbowałam "seniory" dwóch marek: Proformance i Nutra Gold.
Z nutry jestem bardzo zadowolona, rewelacja jak dla mnie, burki mają się na niej świetnie :)

Purina Pro Plan w wersji senior jest tylko na bazie łososia. Nie każdy pies lubi ryby. Ale karma ogólnie niezła chyba... Choć ja wolę karmy zza oceanu, choćby ze względu na brak sztucznych konserwantów.

Guest monia3a
Posted

Dzięki za porady :roll: właśnie poczytałam sobie o składach niektórych karm i napewno nie kupię Ariona, Brit i Puriny Dog Chow.
Jeśli chodzi o rybki to mój piesio lubi "smrodki" ;) więc chyba kupię małą paczuszkę która ma w składzie rybkę i zobaczymy czy posmakuje.

Dla malucha tak jak pisałam czekam na mniejszą paczuszkę Bewi Dog dla juniorków, przejeździłam chyba wszystkie sklepy ZOO w mieście i w rzadnym nie mieli tej karmy :shake: jak posmakuje kupię większy worek.

Posted

bewi dog to karma tzw.dla hodowcow.taka linia.nie ma jej w normalnym sklepie bo nei ma malych opakowan marketowych.aaa chyba ze ktos kupi worek i bedize psrzedawal na kilgogramy ale sie nie spotkalam.
bewi to nei jest super hiper karma.to po prostu przyzwoita karma.nie wszystkie jej rodzaje sa zupelnie ok ale trzy rodzaje ma naprawde dobre i czwarty sport menue bym dorzucila.mam duze zaufanie do high energy,junior i puppy.oraz wlasnei sporta[zwlaszcza menue].natomiast lamb,basic i balans uwazam za gorsze.

Posted

No to ja mam pytanie - co na zmiane z pro planem dla ponad rocznego gronka? :cool3: Wymieniałam royale, ale royal to juz nie...:shake: Zastanawialam sie nad nutra nuggets... Jak myslicie?

Posted

z wlasnych doswiadzcen na swoim psie moge powiedziec,ze nutra nam sie nie sprawzdila.. a rozne pies jadl.. za to fajnie przeszlismy na acane.. u obu psow rozna acana sprawzdala sie calkiem fajnie i bezproblemowo... ale z ciekawosci powrocilismy do ppp ale tym razem do wersji athletic-przynajmniej Cek. cos gryzie i dluzej je:D

Posted

A u nas było już chyba wszystko. Rc-do bani, bosch - lupież, zaropiałe oczy, brit - 2x więcej sunia wydalała niż zjadła, teraz nutrra i...sierść matowa, ropieją oczy a przede wszystkim suczysko nie chce jej jeść. Początkowo owszem zajadała się. gdzieś czytałam, że nutrre trzeba suplementować i tak też robiłam, więc suczysko po tygodniu jedzenia nutrry doszło do wniosku, że karmy to ona jeść nie będzie tylko poczeka na to drugie. Chcialam ją przetrzymać i skończyło sie na tym, że przy misce z karma wymiotowała z głodu żółcią. A najlepsze jest to, że zostało mi jej jeszcze ok.12kg więc żeby jadła oszukuję ją dodając minimalne ilości np.ryby, sera cokolwiek byle tylko zjadła porcję. Wcale nie jestem przekonana, że robię dobrze. Boję się, że z czasem hrabina dojdzie do wniosku, że skoro czegos nie chce jeść to pancia i tak jej da coś innego gdy tylko rzuci "żółtego pawia".

Posted

Nie zazdroszczę niejadka Moja poprzednia dziewczynka byla właśnie takim niejadkiem...Dopiero po sterylce jej przeszło:lol: Natomiast Ida zje wszystko! Zarówno swojego Hillsa jak i wszelkiego rodzaju warzywa i owoce. Z ciekawszych składników jedzenia: kiszona kapusta, cytryna, pożeczki, agrest (te dwa sama zrywa z krzaczka), poza tym uwiebia marchew i paprykę..acha jeszcze oliwki też uwielbia:)

Posted

polecam acane sport extreme-suuperancka.:p.shadowskiem bajdzio smakowal belcando finest croc ale ja go teraz trzymam na mieszance-aktualnie w jego wiaderku z karma:bewi high energy z bosch vegetarian:D.chita na razie tez wsuwa bewi high energy.jak skonczymy to wrocimy do acany sprt extreme a potem sie obaczy:).moze belcando...hmmm...no w usmei dobra mysl...a potem znowu bewi8).

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...