LAZY Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Hihihi...no i mnie Monika sprowadziła do parteru:) Wiem, wiem...że to rodzinne...:) Ayshe czy to możliwe ze w miocie 3 psy maja uszy OK a dwa miękkie?
asher Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Ayshe, a dlaczego jak suplementować, to nie karmę, tylko dodatkowy posiłek? Jakie to ma znaczenie?
marmara_19 Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 hmm a ja nie wiem czemu ostroznie podhcodzilam do acany.. i ponad meisiac moje psy jadly acane light i sport i wygladaly swietnie!i nadal wygladaja.. nie wiem czy nie lepiej niz na ppp.. teraz mlody ma ppp athletic i zobaczymy.. bo mzoe wrocvimy do acany bo tansza a pies b. dobrze wyglada po tej karmie..
Spyder Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 [quote name='asher']Ayshe, a dlaczego jak suplementować, to nie karmę, tylko dodatkowy posiłek? Jakie to ma znaczenie? Ja nie Ayshe, ale nie tak dawno z nią o tym rozmawiałem. Jeżeli podajesz pełnoporcjową, zbilansowaną karmę, to przez podanie czegoś dodatkowo, zaburzysz proporcje składników w niej zawartych i nie będzie już karmą zbilansowaną. Chodzi mi tutaj o składniki mineralne, bo np. algi można dodawać bez żadnych konsekwencji. Edox dostaje teraz PPP Salmon&Rice (200g.) + algi(łyżeczka do herbaty) 2x dziennie (rano i wieczorem), oraz taki mały, "dziki" (o różnych porach) dodatkowy posiłek oparty na odtłuszczonym twarożku (80g.) z łyżką stołowa miodu leśnego. Do tego 1 tab. Arthron Complex + pełna dawka Bephar Top 10. I dwa razy w tygodniu do tego "dzikiego" posiłku - pól dawki BioFactor Calitix.
ayshe Posted August 29, 2007 Author Posted August 29, 2007 asher-nie suplemetuje sie posilku pelnoporcjowego.oczywiscie nikt od tego nei umrze wiec jak ktos chce to niech sobie suplementuje.:).weci tez musza z czegos zyc:D. lazy-to nie jest raczej kwestia karmienia.rc powoduje nadmierny wzrost kosci dlugich.miekkie ucho jest dziedziczne.trzeba po prostu kupujac psa z pewnych linii/po pewnych rodizcach miec to na uwadze.no i brak info o tym jak uwapniala sie chrzatka matce/ojcu itd to juz inna sprawa.:cool1: ja mialam tez takei podejscie do bewi-jak do jeza:roll: :evil_lol: .ale mi przeszlo.chociaz zdecydowanei karma lamb i bytowki sa ...hmmm...mierne ze tak powiem.;)
asher Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 ayshe napisał(a):asher-nie suplemetuje sie posilku pelnoporcjowego. No tak, ale ja to zawsze słyszałam w kontekście, że W OGÓLE się nie suplementuje, tzn. jak karma ma te dodatki, to nie daje się suplementów W OGÓLE, bo właśnie suplementacja zaburza to "zbilansowanie" karmy. Dlatego się zdziwiłam, bo skoro już się suplementuje, to jakie ma znaczenie, czy sypie se dodatki do samej karmy, czy do twarożku? "Zbilansowanie" i tak się zaburza. Domyślam się, że chodzi o to, żeby dodatki byy podawane w sposób równomierny, tzn. za każdym razem po trochu, a nie w jednym posilku full, a w innym (twarożku) prawie nic? (nota bene przecież twarożek też ma trochę "dodatków" w sobie ;) ) Tylko nie jestem pewna, jak organizm te dodatki przyswaja, bo jesli stopniowo w ciągu jakiegos czasu, tzn, nie od razu po posiłku, to chyba sposób podawania nie ma znaczenia? Ale to już pole do popisu dla żywieniowca ;)
ayshe Posted August 29, 2007 Author Posted August 29, 2007 tabletki tak.a jak dasz proszek?:diabloti:
mch Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 proszek ???? :evil_lol: no robi sie najpierw ścieżke .........
LAZY Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 ayshe napisał(a):tabletki tak.a jak dasz proszek?:diabloti: Calkiem normalnie:) Sypiąc na suche. Ja tak Idzie daję Caniviton. Co prawda kontrola nad ilością zjedzonego suplementu jest mniejsza, bo przez suche jedzenie może proszek przelecieć i osadzić się na miskach, ale nie jest to niewykonalne. Co do miękkiego ucha...rodzice mają piękne, stojace...hmmm...ale siostra z tego samego miotu nie całkiem. No nic taka uroda tej mojej wariatki. A fakt, ze RC mocno Idę pędził. Po zmianie na Hillsa dziewczyna prawie stanęła w miejscu. Po przyjeździe do mnie była ogromna jak na 3 miesięcznego psa, a teraz ma wzorcowy wzrost. A masz ayshe jakieś zdanie na temat Hillsa? Czy Bewi stosujesz zawsze i wszędzie, czy jest to też kwestia kosztów? Przy dużej ilości psów nie wyobrażam sobie karmienia karmą z górnej półki non stop, nawet po uwzględnieniu rabatów dla hodowców.
LAZY Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 mch napisał(a):proszek ???? :evil_lol: no robi sie najpierw ścieżke ......... Ta ścieżka mnie zaintrygowała...mogłabyć rozwinąć myśl?
ayshe Posted August 29, 2007 Author Posted August 29, 2007 lazy-ja nie stosuje zadnej karmy zwsze i wszedzie bo nie jestem zadnej dystrybutorem ani nie zajmuje sie handelkiem ani nie mam sklonnosci do wyznawania jednego slusznego pogladu:cool3: :evil_lol: . mam b.dobre zdanie na temat bewi dog high energy,puppy i junior.reszta to dla mnie dosc szmelcowata jest.aaa dobry jest sport. bewi jest dla psow ktore bezproblemow toleruja mleko. nigdy nie sa to wzgeldy kosztow karmy.czego dowodem jest to ze moje psy hodowlane sa na orjienie.suki miesiac przed kryciem przeszly na bewi h-e.i mioty beda tryzmane na bewi puppy. takie samo zdnaei jak o bewi mam na temat belcando.ale ja se wole posuplementowac.po prostu tak wole,to mi sie sprawdzanie wiem co to enostoza ani alergie pokarmowe czy zaburzenai przyswajalnosci.wiec sie tego trzymam.wczesniej karmilam innymi karmami i musialam sie pogimnastykowac niestety zeby wszystko bylo ok a karmy byly o wiele drozsze.na bewi przeszlam np z eagle peck hollistic.;) .jasie nie matrwie o koszty karmy bo nie mam problemow z miotami[w tej chwili az do 2015 roku].moje psy zarabiaja na siebie nie na mnie.nie widze zadnych problemow w karmieniu ich orjienem np w tej chwili. hillsa nie lubie.tak jak nie lubie rc i eukanuby. bardzo dobre zdanie mam o acanie byle nei za dlugo[poza naprawde super sport me].nie lubie pro plan. to sa moje prywatne poglady.to co daje moim psom warunkuje ich witalnoscia na danej karmie,brakiem problemow skornych i koopkowych,lubie zmieniac karmy bo jest to moim zdaniem bezpieczniejsze. nei jestem autorytetem zywieniowym.
asher Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 LAZY napisał(a):Ta ścieżka mnie zaintrygowała...mogłabyć rozwinąć myśl? No normalnie... Robisz ścieżke, potem bierzesz rurkę i prosto w nos :evil_lol: A we mnie powoli dojrzewa myśl, żeby następnego psa od początku prowadzić na gotowanym/surowym pokarmie. Kurde, jakoś tak nie do końca tym suchym ufam. Ciekawe tylko, jak długo wytrwam w tym postanowieniu :cool1: ps. jesli miałabym do wyboru TYLKO RC, Eukanubę i Hillsa (czyli 3 najpopularniejsze), to wybrałabym Hillsa. LAZY, gdzie kupujesz tego swojego? W sklepach go nie ma :niewiem:
ayshe Posted August 29, 2007 Author Posted August 29, 2007 jesli bedziesz miala onka-nie polecam naturalnego zarcia.chyba ze jadlospis ulozy ci AM.;) .
asher Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 ayshe napisał(a):jesli bedziesz miala onka-nie polecam naturalnego zarcia.chyba ze jadlospis ulozy ci AM.;) . No kurde, a jak suchego nie było, to na czym onki się odchowywało? :diabloti:
ayshe Posted August 29, 2007 Author Posted August 29, 2007 kochana...a jak nie bylo papieru toaletowego to cyzm se ludize ...podcierali?:diabloti: :evil_lol: ... ja pamietam epoke granulatu canis:evil_lol: .ja kupowalam takie maczki w torebkach.i mieszalam to do ryzu.
LAZY Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 [quote name='asher']No normalnie... Robisz ścieżke, potem bierzesz rurkę i prosto w nos :evil_lol: A we mnie powoli dojrzewa myśl, żeby następnego psa od początku prowadzić na gotowanym/surowym pokarmie. Kurde, jakoś tak nie do końca tym suchym ufam. Ciekawe tylko, jak długo wytrwam w tym postanowieniu :cool1: ps. jesli miałabym do wyboru TYLKO RC, Eukanubę i Hillsa (czyli 3 najpopularniejsze), to wybrałabym Hillsa. LAZY, gdzie kupujesz tego swojego? W sklepach go nie ma :niewiem: Na www.telekarma.pl
Animacja Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Wyjdę na chwilkę z "pod kamyczka" jak to mawia Ayshe. Warto suplementowac dodatkowo Taurynę i L-karnitynę zwłaszcza u szczeniąt. Duże dawki obu zapobiegaja występowaniu kardiomiopatii zainteresowanym służe artykułem.
ayshe Posted August 29, 2007 Author Posted August 29, 2007 dlatego onkom prowadzonym przeze mnie zalecam podawanie karnityny.:cool3:
Animacja Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 tyle, że to trzeba w duecie. Tauryna "ludzka" kosztuje jakies 16 zł. Kiedys był fajny preparat dla koni i psów - rossovet.
ayshe Posted August 29, 2007 Author Posted August 29, 2007 karnityna podawana od szczyla onkom doskonale dziala na serducho.ja podaje karnityne olimpu-tylko bez chromu.tam jest i tauryna i arinina....mam bardzo dobre doswiadczenia w podawaniu takich preparatow psom.dobre tez jest ale inaczej dzialajace cla,hmb trzeba juz ostroznie.
Animacja Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Ja nie lubie hmb i nie wierze w ten produkowany w Polsce. Za to zaczynam od jesieni produkowac bakterie i inne :cool3:
ayshe Posted August 29, 2007 Author Posted August 29, 2007 nooo widze ze plany hodowlane sie pojawily:cool3: :evil_lol:
Wyjątek Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Jutro przywiozą mi PROF :D Dzwonił dziś Pan i powiedział, ze przywiezie mi od razu 15 kg a jak by Gamie 'nie smakowało' to nie ma problemu- zabierze i odda kasę. Poza tym obiecał pogadać ze mna troche na temat owczarków bo nie tylko handluja pfrof ale podobno zajmują/zajmowali sie hodowla i wystawianiem ONków :)
mch Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 Animacja napisał(a):tyle, że to trzeba w duecie. Tauryna "ludzka" kosztuje jakies 16 zł. Kiedys był fajny preparat dla koni i psów - rossovet. ja rok temu dostalam ten preparat-rossovet od weta ku wspomozeniu suczki po sterylce bo źle przechodzila okres rekonwalescencji.
Recommended Posts