BeataG Posted September 20, 2007 Posted September 20, 2007 Wiesz Agnes, ja generalnie nie mam zaufania do bytówek. Nawet kastrata, który ruchu ma zdecydowanie mniej niż drugi pies (belg) prowadzę od pewnego czasu na karmie wysokoenergetycznej, tylko daję mu odpowiednio mniej. Półtora roku temu, jak oba były na bytówkach, to ten pierwszy mi tył i musiałam go cały czas pilnować z wagą, a drugi chudł, chociaż dostawał 2 razy tyle jedzenia (a był wtedy o 10 kg lżejszy od tego pierwszego - teraz już jest tylko o 6 kg lżejszy). No i z tym pierwszym miałam poważne problemy, jeśli chodzi o tolerancję zimna (w schronisku miał odmrożoną łapę i to mu się każdej zimy odnawia), w tym roku było już zdecydowanie lepiej.
elapieczus1 Posted September 20, 2007 Posted September 20, 2007 Spajder do tej pory był na DOG CHOW ACTIVE z kurczakiem kończy się nam worek i chciałabym zapytać co powiecie na DOG CHOW ADULT SENSITIVE-łosoś i ryż?
muminka Posted September 20, 2007 Posted September 20, 2007 cchcę młodemu zrbić przerwę od bewi dog juniora i sie zastanawiam nad acana junior? a może coś innego?
ayshe Posted September 20, 2007 Author Posted September 20, 2007 Agnes-jesoo a po co dawalas ten shit basic'a?koszmarna formula.:cool1: premium belcando ?a dlaczego nie high energy?bezsensu ale siedze cicho bo i tak ciagle obrywam po uszach na pw za wtracanie sie:oops::diabloti:. ale powtorze-BEZSENSU.:roll:. elapieczus-a nie lepiej dac cos lepszego niz dog chow?:cool1: no ale tez siedze cicho.aaaaa:roll:. muminka-dawaj mu belcando junior.acany junior bym onkowi nei dawala.jak cie korci zeby cos zmienic to moze byc pro plan puppy z lososiem i ryzem.
muminka Posted September 20, 2007 Posted September 20, 2007 na ppp to on nosem kręci. rybki lubi, ale tylko w formie z łbem i ogonem :cool3:. belcano, belcano... no dobra, szukam...
Agnes B. Posted September 20, 2007 Posted September 20, 2007 ayshe bo ja goopia jestem no:placz: Nade mną powinien ktoś stać z bacikiem lub pałką:mad: i za każdy goopi pomysł w łeb:mad::mad::mad: a tych co Ci grożą i po uszach dają, to podeślij mi tutaj, mam dziś wyjątkowo agresywnych klientów to się na nich wyżyją:diabloti: Jak klienty sobie pójda to Ci PW ładne naszkrobię ok?
ayshe Posted September 20, 2007 Author Posted September 20, 2007 slij pw jak chcesz.moge ci znalezc baaardzo duzo zajec z pracy wechowej dla psa:cool1::diabloti:.i wogole. po prostu premium belcando jest ...no...no nie iwem po co...tak bez koncepcji ze tak powiem troszke.:cool3::evil_lol:
asher Posted September 20, 2007 Posted September 20, 2007 ayshe napisał(a):slij pw jak chcesz.moge ci znalezc baaardzo duzo zajec z pracy wechowej dla psa:cool1::diabloti:. Ale to nie na PW, wlkej na forum, niech i inne młotki skorzystają! :loveu: A do tych "życzliwych" to się jeszcze nie przyzywczaiłaś? :crazyeye: :eviltong:
ayshe Posted September 20, 2007 Author Posted September 20, 2007 ale to moze nie na tym watku.chcecie zadania domowe z zabway wechowej?:cool3:
mch Posted September 20, 2007 Posted September 20, 2007 anooo, jak przyjda bure dzionki listopadowe to jak znalazł :cool3:
arrakis Posted September 21, 2007 Posted September 21, 2007 ayshe napisał(a):ale to moze nie na tym watku.chcecie zadania domowe z zabway wechowej?:cool3: Chcemy, chcemy!:multi::loveu:
amakor Posted September 21, 2007 Posted September 21, 2007 arrakis napisał(a):Chcemy, chcemy!:multi::loveu: Ayshe :modla:proszem o podzielenie siem z miernotom
ayshe Posted September 21, 2007 Author Posted September 21, 2007 dobra,dobra.w sumie przeciez nic wielkiego:roll:.cos tam naskrobie tylko mam przerwe dzisiaj w zyciorysie przez mojego malzonka:placz:.odwzwe sie wieczorem jak ten baarrran wyjedzie juz do reichu.jestem ciekawa dlaczego dalabym sie za niego pociac na kawaleczki.boszsz ale czlowiek to jest gooopi.wyjezdza na 2 tygodnie to jak przyjedzie przez kilka godzin znowu odzyskam cielecy wzrok zeby potem jojczyc ze pogonil mnie na cwiczaku.ja to chyba nienormalna jestem.:cool1:
Boidae Posted September 22, 2007 Posted September 22, 2007 ayshe napisał(a):ale to moze nie na tym watku.chcecie zadania domowe z zabway wechowej?:cool3: Pewnie że chcemy:loveu:
5iatka Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 Witam. Doklejam tutaj, bo za watku ogolnym o suchych karmach nikt nie odpisal, wiec moze tutaj. Mam 2,5 miesiecznego owczarka niemieckiego, jada gotowane na przemian z karma hillsa. Poczatkowo byla to mala paczka puppy lamb & rice, teraz puppy large breed z kurczakiem. Zastanawiam sie nad wiekszym workiem ( 15 kg ) tylko czy moze to byc puppy, czy powinien raczej puppy large breed ( z tego co widzialem puppy large breed jest tylko z kurczakiem, a puppy ma wiekszy wybor smakowy ) Jest jakas wieksza roznica miedzy tymi karmami? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi _______________
Spyder Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 5iatka napisał(a):Witam. Doklejam tutaj, bo za watku ogolnym o suchych karmach nikt nie odpisal, wiec moze tutaj. Mam 2,5 miesiecznego owczarka niemieckiego, jada gotowane na przemian z karma hillsa. Poczatkowo byla to mala paczka puppy lamb & rice, teraz puppy large breed z kurczakiem. Zastanawiam sie nad wiekszym workiem ( 15 kg ) tylko czy moze to byc puppy, czy powinien raczej puppy large breed ( z tego co widzialem puppy large breed jest tylko z kurczakiem, a puppy ma wiekszy wybor smakowy ) Jest jakas wieksza roznica miedzy tymi karmami? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi _______________ Osobiście nie polecam używania karm large breed dla owczarków, ponieważ mogą na nich za szybko rosnąć i może się pojawić enostoza. Moim zdaniem, spokojnie możesz dawać mu samo puppy
5iatka Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 oki. dziekuje. Puppy lamb & ryzyk smakowal mu nawet bardziej, large breed mi sie konczy to akurat sobie niebawem zrobie zmiane.
asher Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 "Zwykła" puppy jest zazwyczaj bardziej kaloryczna, ma też więcej białka i czasem nieco inne proporcje witamin i składników mineralnych (np. stosunek wapnia do fosforu), niż "puppy large breed". Producenci wyszli z założenia, że skoro duże rasy powinny rosnąc i rozwijac się wolniej, niż małe to powinnny też mieć inną karmę. Ponoć large breed'y własnie umożliwiają ten wolniejszy rozwój. A jak jest naprawdę... któż to wie ;)
ayshe Posted September 24, 2007 Author Posted September 24, 2007 nie chce sie za bardzo wcinac ale osobiscie uwazam ze formula large breed dla onow bedacych rasa srednia nie jest odpowiednia.ale to tylko moje prywatne zdanie.:cool1:
asher Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 ayshe napisał(a):nie chce sie za bardzo wcinac ale osobiscie uwazam ze formula large breed dla onow bedacych rasa srednia nie jest odpowiednia.ale to tylko moje prywatne zdanie.:cool1: Ayshe, ja napisałam, co zalecają producenci. Sama żadnego szczeniaka na suchym nie odchowywałam. Zaskoczyłas mnie co prawda stwierdzeniem, że twoje szczylki na large breed rosły szybciej, niż na zwykłym puppy, bo to jest przeciwieństwo tego, co piszą producenci, no i logiki - "puppy" maja zwykle więcej "dopalaczy", niż "puppy large breed". Ale absolutnie nie neguję twojego zdania, ty masz doświadczenie praktyczne, ja tylko teoretyzuję ;)
ayshe Posted September 25, 2007 Author Posted September 25, 2007 rosly szybciej oznacza dla mnie szybsze dorastanie do ze tak powiem formy doroslej:cool1:. i jeszcze raz podkreslam ze to moja prywatna opinia do ktorej mam prawo. 6 miesieczne psy mialy juz np.zakoncozny wzrost wyrostkow kolczystych.dla mnie ot za wczesnie.mowie o psach z roznych miotow.wydaj mi sie ze karmy large breed sa doskonale dla ras ktore tak nei roznicuja w czasie rozwoju kosci dlugich i krotkich.u onow ta roznica w czasie wzrostu+zagrozenia wynikajace ze specyfiki budowy aparatu ruchu sa znaczne. a dokladnei chodzi mi o to ze spadek formy po 10 roku zycia onow ,problemy z aparatem ruchu sa dla mnie prostym wyznacznikiem jakosci rozwoju ona do 2 roku zycia. a przy samcach do 3.pisze o zdrowych psach bez dysplazji dajacej objawy kliniczne.oraz nie biore pod uwage "normalnych"kontuzji podczas treningow ipo ktore moga sie zdarzyc. moim zdaniem im prostsza formula i im mniej wymyslny sklad tym dla onow lepiej.jestem absolutnie niepodatna na marketing firm produkujacych karme.:diabloti:. np.koszmarne sa formuly specjalnie dla onow.roznych firm.nie mam pojecia kto to wymysla-napewno sa madrzejsi ode mnie ale efekt jest niezbyt fajny. onki maja trzy piety achillesa.nieszczesne jelita,skora i aparat ruchu.ale w moim przypadku sprawdza sie raczej zasada:mam booorki i karmie je jak booorki niz:mam delkatniusie pieseczki i ptasie mleczko z dodatkami z glebin oceanow musza dostawac:diabloti:.jesli 10 letni onek nie skoczy palisady z ipo bo nie daje rady albo nie zrobi czolowki z 40 m to dla mnie to porazka.i tyle.owczarek niemiecki jest psem srednim.srednio wagowym.taki powinien byc.sprawnym lekkim psem o srednim wzroscie.
Aga i Eto Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Ayshe mam takie pytanie, Eto ma 70cm wys .. zresztą Ayshe widziałas go .. waży teraz 37,5 kg ... a wygląda okropnie chudo (nawet na wczorajaszym usg wet powiedział że to chudzielec). Po kastracji je za dwóch co mnie cieszy bo to niejadek. Kupiłam mu po kg bosha premium i nutry czarnej na spróbowanie (wczesniej na ppp salomon i proformance premium nie chciał patrzeć) i mieszałam z miesem wołowym ... nie uwierzycie..obojetnie jakie było suche miska była wylizana i to już od 3 dni tak :multi: stosunek 1 porcja miesa do 2 porcji suchego suchego.. no i żeby nie odnieść znowu porazki z przestawieniem go na suche zameirzam przez najbliższe kilka tyg tak go karmić, zmniejszając tylko ilość miecha.. no i potrzebuje rady .. jaka karmę kupić.. żeby b yła po prostu dobra ... i ile podawać żeby nie utył (słyszałam ż to częsta przypadłość u kastrowanych psów).. myślę że gdyby Eto dociagnął do 38 kg i na tym został to było by fajnie .. ale może to za dużo ? no i ile wagowo powinnam mu dawac mięsa a ile suchej żeby nie tył tylko trzymał wagę?
ayshe Posted September 25, 2007 Author Posted September 25, 2007 zasada:duzo kosci,wiecej miesni zero tluszczu.czyli jak zwiekszasz zarcie to zwiekszasz ruch.dlatego wysuszone onki waza mniej niz jak byly mlodsze i nie suche."plyta"zeber powinna byc widoczna+ostatnie 2-3 luki zebrowe przed slabizna.miesnie wyraznie wybruzdowane.nie grube lecz plaskie-maratonczyk-nie kulturysta.im grubszy onek tym wieksze klopoty ze zdrowiem.
dorplant Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 ayshe w którym tyg ciazy zmieniasz karme na wysokobiałkowa ? zaznaczam ze sucz jest bardzo aktywny mimo brzuszka :lol:,trenuje normalnie tylko przeszkód nie skacze.Acha i ona nie umie normalnie ,statecznie chodzic tylko zasuwa jakby ja kto nakrecił :diabloti:
ayshe Posted September 25, 2007 Author Posted September 25, 2007 dorplant-ja wogole nie uzywam bytowek tylko karmy wysokoenergetyczne.w 3 tyg ciazy dorzucam 10% w 4 tyg 15%,potem co tydzien dorzucam karme wg suki tj jej osobniczych cech.ale ogolnie zmiana jest na +100%.moje suki pracuja caly czas.koncz prace dwa tygodnie przed terminem porodu chociaz wtedy nadal maja dluuugie spacery.jesli ktoras ma spadek formy to nie zmuszam do ruchu.wtedy trening odstawiam wczesniej.to po prostu zalezy od suki.no i od tego jak znosi dana ciaze.generalnie zacyznam zwiekszac dawke od 3 tyg.ciazy.
Recommended Posts