jfn Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 Ja swojego belgiszona skarmiłam dwoma workami rc, i jak po pierwszym było ok, tak wcinając drugi był tak zniesmaczony, futro miał tak wstrętne (chociaż to mogło też być związane z linieniem), a kupy paskudne, że już nie zaserwuję mu więcej tej przyjemności. W tej chwili jest na nowym :P proplanie dla szczyli duzych ras, i wcina az miło.
ada89 Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 saJo to ja poproszę odrobinę tego pro plana na jutro jak możesz :p dziś nie doszłam do tego wątku niestety :cool1:
ayshe Posted August 13, 2007 Author Posted August 13, 2007 no jfn-dla [procentowo duzej]ilosci onow karmy wypasione typu rc,eukanuba ,hills,large breedy itd daja sporo klopotow.ja jestem strasznei podejrzliwa i jesli kilkanascie psow o ktorych wiem mialo klopoty,enostozy,alergie pokarmowe,rozwalone lokcie i biodra,spondylozy itd to ja po prostu jak do smierdzacego jajka podchodze.onki nie moga byc wielkie i ciezkie.musza rosnac wolno .juz duzy ciezki szczneiak wrozy klopoty.po prostu aparat ruchu ona wogole nie nadaje sie do duzej masy i wielkosci psa.to oczywiscien ie jest regula ani nic tkaiego.ja jestem tylko panikara i wole dmuchac na zimne.mam oczy to widze .uczy to slysze i wyciagam wnioski.:cool1:
saJo Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 Gdy bylam na rowerku z Gnojkiem, Ksieciunio zezarl resztke wedliny, ktora mialam na sniadanie :angryy:
AM Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 saJo napisał(a):Gdy bylam na rowerku z Gnojkiem, Ksieciunio zezarl resztke wedliny, ktora mialam na sniadanie :angryy: Księciunio dba o Twoją linię ;) :lol:
ayshe Posted August 14, 2007 Author Posted August 14, 2007 boszsz dlaczego ja jestem wegetarianka:placz: .taka dobra dieta by byla-pieski zjadly....:cool3:
SAWA Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 Ja jednak muszę zaprotestować.W mojej hodowli szczeniaki i młodzież wcinają tylko Large Breed Puppy i to nawet do 1,5 roku.Bez witamin i dodatków i mam naprawdę super zdanie właśnie na temat tej formuły.Potwierdzeniem jest fakt młodego psa (zostawiłam w hodowli) mający już zrobione u Niemców i wstęplowane w rodowodzie HD - A Normal i ED - A Normal ,dodatkowo DNA. Oczywiście geny są najistotniejsze ,ale żywienie ,to podstawa i nigdy na tej karmie nie miałam problemu ,ani z wybujałym wzrostem ,ani z nadmierną masą ciała ,więc mięśnie doskonałe ,a suchość zachowana.Może w innych karmach są takie czy inne problemy ,ale duża wina to skłonności genetyczne i popełniane błędy w żywieniu ,między innymi dodawanie mięsa ,czy mieszanie karmy z gotowanym .Ja trzymam się ściśle swoich metod i tylko od czasu do czasu młode dostają cielęce kosteczki na ząbki.:multi:
saJo Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 AM napisał(a):Księciunio dba o Twoją linię ;) :lol: Jesli kiedykolwiek przytyje, to raczej tylko po ciazy (w mojej rodzinie jest taka sklonnosc, dziewczyny sa szczuple, a potem tyja bardzo w czasie ciazy i maja problem schudnac), bo na razie jedzenie wszystkiego, we wszystkich mozliwych ilosciach nic nie daje i nadal wygladam jak wieszak na ubrania.
SAWA Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 Oj ,to ja chętnie oddam ci swoje schabiki i tłuszczyk ,a mam tego niewyczerpaną ilość.
maguta Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 kupiłam wszedzie polecanego bewi doga junior dla ras duzychi jak zobaczylam sklad to mnie glowa rozbolała co w nim jest :-o czemu jest taki dobry?? za to suka dostaje brit'a i sklad znacznie bardziej mi sie podobuje choc brit na kg tanszy 3 zł
ayshe Posted August 15, 2007 Author Posted August 15, 2007 dlaczego kupilas juniora dla takiego malucha?:crazyeye: nie wiem dlaczego jest taki dobry:lol: .ja po prostu baaardzo sobie chwale.jesli ci sklad nei odpowiada to po co kupilas?:evil_lol: royal canin ma ladniejszy sklad.tylko szlaczka brakuje i kfffiatuszkuf:cool3: :evil_lol: .
maguta Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 po co kupiłam? jeszcze nie chce mu dawac bo jest za mały , ale wyjada kotu z miski jego sucha karme i jest problem nie zawsze sie da go upilnowac bo kot juz i tak je w łazience gdzie jest zamykany na czas posiłku :roll: ale za jakis tydzien zaczne go powoli przyzwyczajac, "jesli ci sklad nei odpowiada to po co kupilas?:evil_lol: " bo zamowiłam przez neta, poniewaz byl polecany przez doswiadczonych owczarzkarzy ( ktorym zaufałam :eviltong: ) własnie taka karme wybrałam. " royal canin ma ladniejszy sklad.tylko szlaczka brakuje i kfffiatuszkuf:cool3: :evil_lol: ." o royalu to akurat mamy podobne zdanie , nawet o nim nie wspomniałam :eviltong: ale pytałam o co innego ;) a ten moj maluch juz ma prawie 3 miesiace ;)
dorplant Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 A co sadzicie o happy dog ? z tego co wiem to jest tam przedział wiekowy jak dla ON-ka
la_pegaza Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 dorplant napisał(a):A co sadzicie o happy dog ? z tego co wiem to jest tam przedział wiekowy jak dla ON-ka Moje bokserzątko wcinało happy dog u hodowcy, później chyba Junior Croq GR 23 i byłam zadowolona :p Teraz Barfujemy, ale na obóz z Liborem będzie wcinała Champion Happy Dog.
ada89 Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 Gooopie koty :angryy: :diabloti: dobrały się do Ramzesikowatego żarcia bo odłożyłam na szafkę torebkę z pro planem na spróbowanie dla psa, a te łajzy ją zrzuciły, jedzonko się rozsypało i pożerały, wiecznie głodne bestie, a co z moim biednym pieskiem? samoluby nie pomyślały :angryy: :mad: nie wiem ile zeżarły ale powiedziałam, że ich obiadek ma być skromniejszy dzisiaj... :cool1: niedługo zaczną otwierać lodówkę i wyżerać nasze żarcie... :cool3:
ayshe Posted August 15, 2007 Author Posted August 15, 2007 dorplant napisał(a):A co sadzicie o happy dog ? z tego co wiem to jest tam przedział wiekowy jak dla ON-kanie dawaj happy doga onom.i na tym skoncze :cool1: . maguta-bewi jest super.ale...puppy do 8 miecha samiec powinien jesc.do tego trzeba dawac dodatkowy niewielki posilek i ten posilek suplementowac np.irish cal.do ego onek co 2 worki musi miec zmieniana karme.na wszelki wypadek.np.na pro plan z lososiem. junior od 8 miecha jelsi smaiec jest mocny i szczeniecy.jesli szybko sie wysusza i zwiazuje wtedy mozna przerwac dawanie puppynp.w 6 miesiacy i przejsc na juniora. bewi to "gola "karma.tj.nie powoduje gonienia wzrostowego ani nie przyspiesza wiazania sie ON co na starosc jak znalazl. jesli 10 latek w hodowli robi program ipo3 bez zejscia na stawy i kregoslup to ja wtedy powiem-dobrze prowadzony pies od szczeniaka. moje 10 letnie psy nadal biegaja 20 km treningu. maguta-masz w fotkach moja yante-pol uzytke.ona cale zycie wcina bewi doga. zeby nei bylo: nie kupuje nawet w polsce bewi,no teraz to juz psy sa wogole w niemczech:D. psy dorosle sa z pol roku na orjienie-doskonala karma.jednak mioty i szczenne suki bede prowadzila bewi. lubie tez belcando.jak boisz sie skladu bewi-jest belcando puppy-tego juz nei trzeba suplementowac.ja wole sama decydowac jak moje psy rosna i sie rozwijaja dlatego wole bewi i jego suplementacje. bardzo jestem zadowolona tez z acany sport me.ale to jzu dla psow w treningu.
maguta Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 ayshe dzieki za wyczerpujaca odpowiedz własnie o to mi chodziło ;) ja tez z moja suka na troszke przetoroznym przezemnie prawie Barfie jestem, bo strasznie boje sie nowotworow i jestem zadowolona teraz troche jeszcze dostaje brita.
saJo Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 ada89 napisał(a):nie wiem ile zeżarły ale powiedziałam, że ich obiadek ma być skromniejszy dzisiaj... :cool1: niedługo zaczną otwierać lodówkę i wyżerać nasze żarcie... :cool3: Wsypalam ci dwie, pelniutkie miarki eukanuby, a one sa troche mniejsze niz miarki rc, wiec sobie wsyp i sprawdz.
asher Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 Ja po krótkim romansie z Britem przestawiłam burki na nutrę gold senior. Sierśc super (no, ale dodatkowo zjadają omegę3), kupy ładne (nawet u Bugajskiego, a w jego przypadku jak dotąd żadna inna karma nie zaspokoiła w pełni moich wymagań wydalniczych :diabloti: ), wsio ok. Tylko dawkowanie trochę zaniżone jest, moje jedzą sporo więcej, niż piszą na opakowaniu, 15 kg starcza mi na ok. 3 tygodnie (na dwa duże psy). Ale ogólnie bardzo zadowolona jestem, polecam.
dorplant Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 ayshe napisał(a):nie dawaj happy doga onom.i na tym skoncze :cool1: . . gadaj mi tu zaraz czemu ?:mad: :mad: przeciez reklamuja ja jako karme dla ON .:crazyeye:
ayshe Posted August 15, 2007 Author Posted August 15, 2007 nie powiem.:eviltong: :evil_lol: .pw do dyspozycji. i tak sie mocno wcinam z ta swoja koncepcja zywienia onow.:oops:
asher Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 Poczytałam trochę zaległości i gdzieś mi wpadło w oczy, że ktoś z was kupuje jakieś psie witaminy na sztuki... Hmmm, przez ostatnie pół roku pracowałam w sklepie zoo i... zdecydowanie odradzam zakup takich sztukowanych towarów :diabloti:
ayshe Posted August 15, 2007 Author Posted August 15, 2007 dorplant napisał(a):ale ja jestem otwarta na koncepcje :lol:ale ja mam na wszystko koncepcje a to bywa meczace dla otoczenia:oops: :diabloti:
la_pegaza Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 ayshe, pisz ;) my będziemy z doskoku z okazji obozu, ale też jestem ciekawa :diabloti:
Recommended Posts