ayshe Posted July 31, 2007 Author Posted July 31, 2007 :lol: :lol: :lol: KasiaR-tfffarda badz. nie bedzie mnie-w niedizele musze leciec do niemiec:p .po szybkich zajeciach i sladach:evil_lol: .
marmara_19 Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 noo spotkalam Baxa na spaeczre teraz... chcieli sie zjesc z Cekinem.. bylo ok tak,ze sobie przycupnelam obok ckweinaistego jak nagle sprowokowany rusyzl na Baxa.. ale wyhamwoalismy psy na 5 cm od pyska drugiego psa.. wiec baksa spacery wygladaja z domu do pracy z pracy do doum jest to 20 min spacerku.. baks bawi sie patykami troszke.. ale nie sa to biegi a raczej szybszy marsz ana maks 5 m i powrot.. syzbko sie meczy.. ma chore serduszko.. moglby schudnac jak na moje oko;)
ada89 Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 mój buras całe życie na royalu intestinalu, szybko nie urósł bo mu choróbska różnego rodzaju przeszkadzały. Teraz jest taki raczej średni. Wielkości naszej sąsiadki - suki normalnowłosej a jest psem długowłosym. Tyle że ta suka to kundel, więc tak średnio można porównywać. Bardzo chciałabym zmienić mu karme ale... nie mam na co. Bo na co zmienie? na eukanube? i tak zle i tak niedobrze. a moze jeszcze pójść troche w górę, czy nie za zbytnio? ma 13 miesięcy.
marmara_19 Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 no w gore juz raczej nie pojdzie.. najwiecej ida psy w gore do 6 meis zycia.. pozniej powolutku.. a 13 meisiecy to juz duuzo.. teraz zcas na mase;)
Wyjątek Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Witam, od dzis mam w dumu 9 tygodniową suczkę owczarka. Dostałam od hodowcy karmę na 10 pierwszych dni. Karma to Charli Puppy. Chciałabym zmienić, bo nigdzie nie moge jej dostać... Co polecacie dla małego ONka? Bosch Junior Bigger Breeds, Bosch Junior Maxi Plus czy tez może Purina Dog Chow Junior Large?? A może w ogóle co innego? I czy podawać tylko suchą karme i np dwa razy w tygodniu żółtko czy jeszcze coś? Czy sucha karma wystarczy? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
BeataG Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Wyjątek napisał(a):Witam, od dzis mam w dumu 9 tygodniową suczkę owczarka. Dostałam od hodowcy karmę na 10 pierwszych dni. Karma to Charli Puppy. Chciałabym zmienić, bo nigdzie nie moge jej dostać... Co polecacie dla małego ONka? Bosch Junior Bigger Breeds, Bosch Junior Maxi Plus czy tez może Purina Dog Chow Junior Large?? A może w ogóle co innego? I czy podawać tylko suchą karme i np dwa razy w tygodniu żółtko czy jeszcze coś? Czy sucha karma wystarczy? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :) I całe szczęście, że nie możesz dostać, bo to badziewie. Jeśli Purina, to Pro Plan, bo Dog Chow to też kiepska karma. I nie large, zwłaszcza dla suczki, tylko tę "zwykłą" dla wszystkich ras. Jeszcze może być Acana, Bewi Dog, Belcando, Nutra Nuggets, Proformance. Nie karmy marketowe (czyli nie Pedigree, Chappi, Charli, Darling itp.) i nie karmy "wypasione" (czyli nie Hill's, Royal Canin i Eukanuba). Poczytaj sobie cały wątek, znajdziesz tu polecane dla onków karmy i zalecenia, czym i jak je suplementować.
SAWA Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Ja oprę zdanie na własnej wiedzy i tym co w mojej hodowli się sprawdziło. Kiedyś karmiłam takimi karmami jak: Nutra,Chicopi,Pro Pack,ANF,Pro Plan,Sir Jons,Bento.Wszystkie te karmy wymagały dodatków (suplementów). Od prawie 3 lat moje psy i psy moich podhodowców są karmione PROFormance i do tej karmy nie dodaję żadnych witamin ,czy wapna ,nawet nie dodaję glukozaminy i chondroityny.Wzrost szczeniąt jest normalny ,bez problemu z układem kostnym i szybkim wzrostem.Bardzo dobra masa mięśniowa ,bez zbytniej masy ciała ,czyli ładnie umięśnione ,bez tłuszczu. Z dostępnością do karmy nie ma problemu ,bo zamawiasz przez internet i masz pod drzwi do domu dostarczoną i to bez opłaty za dostawę. Oczywiście istotne jest to czy pieskowi będzie ta karma smakować ,ale to kwestia przyzwyczajenia i konsekwencji .Dobrze ,aby jadł karmę bez chemicznych konserwantów ,czy dosmaczaczy.:p
Wyjątek Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 BeataG napisał(a):I całe szczęście, że nie możesz dostać, bo to badziewie. Jeśli Purina, to Pro Plan, bo Dog Chow to też kiepska karma. I nie large, zwłaszcza dla suczki, tylko tę "zwykłą" dla wszystkich ras. Jeszcze może być Acana, Bewi Dog, Belcando, Nutra Nuggets, Proformance. Nie karmy marketowe (czyli nie Pedigree, Chappi, Charli, Darling itp.) i nie karmy "wypasione" (czyli nie Hill's, Royal Canin i Eukanuba). Poczytaj sobie cały wątek, znajdziesz tu polecane dla onków karmy i zalecenia, czym i jak je suplementować. Na pewno nie zamierzałam jej kupować karm marketowych. Takie coś w ogóle odpada! Co do Charli to własnie tak się zastanawiałam czy ona w ogóle dobra jest bo w ogóle o niej nie słyszałam i nigdzie jej nie mają... W jednej hurtowni w Józefowie tylko. Dzięki za info, że ma byc to "zwykła" karma a nie large. Myślałam o large ze względu na to, że później bedzie to raczej spory pies... Oczywiscie juz jestem w trakcie czytania całego watku. Jednak chodziło mi o bardziej sprecyzowana odpowiedź na moje pytanie, bo tu każdy poleca swoją. A jak ja sie nie znam za bardzo to ciężko mi bedzie ocenic która najlepsza.
Wyjątek Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 SAWA napisał(a):Ja oprę zdanie na własnej wiedzy i tym co w mojej hodowli się sprawdziło. Kiedyś karmiłam takimi karmami jak: Nutra,Chicopi,Pro Pack,ANF,Pro Plan,Sir Jons,Bento.Wszystkie te karmy wymagały dodatków (suplementów). Od prawie 3 lat moje psy i psy moich podhodowców są karmione PROFormance i do tej karmy nie dodaję żadnych witamin ,czy wapna ,nawet nie dodaję glukozaminy i chondroityny.Wzrost szczeniąt jest normalny ,bez problemu z układem kostnym i szybkim wzrostem.Bardzo dobra masa mięśniowa ,bez zbytniej masy ciała ,czyli ładnie umięśnione ,bez tłuszczu. Z dostępnością do karmy nie ma problemu ,bo zamawiasz przez internet i masz pod drzwi do domu dostarczoną i to bez opłaty za dostawę. Oczywiście istotne jest to czy pieskowi będzie ta karma smakować ,ale to kwestia przyzwyczajenia i konsekwencji .Dobrze ,aby jadł karmę bez chemicznych konserwantów ,czy dosmaczaczy.:p Prawdopodobnie skusze się na karme która polecasz skoro masz hodowle i szczeniaczki dobrze rosną. Na PROFormance. Jeszcze tylko musze poszukac w necie jakie to są koszta.. :)
saJo Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Najleprza bedzie ta, ktora sluzy Twojemu psu. Ja np bardzo jestem zadowolona z rc, pomimo ze duzo osob nie poleca tej karmy dla ONkow. Kup jakies niezaduze opakowanie ktorejs z polecanych karm (tak ok 3 kg) i obserwuj pa, czy nie puszcza bakow, czy chetnie je, kupy nie sa zbyt czeste i duze, czy siersc jest ladna, blyszczaca bez lupierzu, czy pies sie nie drapie, nie ma biegunek (ale pierwsze dni moze byc biegunka, zdarza sie tak przy zmianie karmy).
Wyjątek Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 ~Jasne, że najpierw kupię mniej. W końcu nie musi jej zasmakowac to co innym ;) Rozumiem że PROFormance zwykła- puppy? A nie large breed, tak jak już było pisane? Niestety na allegro maja w ofercie tylko 7,5kg... Możecie polecic jakaś stronę/ sklep interneteowy gdzie można dostac tą karmę? I mam jeszcze takie jedno pytanie, juz nie dotyczące jedzenia: w jakim wieku najlepiej uczyć psa chodzic po schodach? wiem, że teraz jest jeszcze za wcześnie. Na razie ja noszę. Sama przejdzie ze 3 stopnie. Boksio mój zaczynał chodzic w wieku 4 miesięcy. To dobry wiek czy jeszcze później rozpoczynac tą naukę? Chyba nie bo to juz klocek bedzie; ) Ale oczywiście ważniejsze są stawy.
BeataG Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Wyjątek, widzę, że jesteś z Warszawy. Proformance w workach po 3 kg dostaniesz na pewno w sklepie zoologicznym przy lecznicy na Gagarina. Co do chodzenia po schodach, to nie mogę się wypowiadać co do onków. Mój belg po schodach w górę chodził w wieku 9,5 tygodnia (czyli od razu, jak zaczął wychodzić na własnych łapach), a w dół zaczął chodzić 2 tygodnie później, czyli w wieku 11,5 tygodnia.
Wyjątek Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Dzięki za namiary!! Gama wchodzi i schodzi bez najmniejszego problemu po schodach prowadzących z dworu do drzwi klatki. Ale po klatce już nie chce iść... W dół w ogóle! A w górę to dopiero jak ja postawie na półpiętrze między 2 a 3 (mieszkam na 3 pietrze) to idzie. A z samego dołu to nie. Opiera się, siada przed schodami i piszczy. Albo wejdzie na 2 stopień i zawraca... Czym może to być spowodowane?
SAWA Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Ja jednak polecam PROFormance ,ale Large Breed Puppy ,między innymi dlatego ,że jest delikatna ,bo na jagnięcinie i nie ma w niej kurczaka.Gdy zdecydujesz się na jedną z tych karm ,to jeśli szczeniaczek nie ma problemów z przyswajaniem pokarmu ,to nie dodawaj mu suplementów .
SAWA Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Jeszcze jedno .To ,że nie chce jeszcze chodzić po schodach ,to całkiem normalne ,bo musi się tego nauczyć ,więc nie denerwuj się i ucz go spokojnie z nagrodami pokonywć życiowe przeszkody. Pozdrawiam.
maguta Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 moj ma 9 tygdoni i juz gania po schodach jak szalony trzeba tylko pilnowac g o cały czas zeby nie wyleciał z nich od strony barierki wiec w sumie az tak bardzo nie jestem z tego zadowolona... ja zamowiłam bewi dog junior dla mojego małego gamonia, zobaczymy zauwazyłam ze lubi sucha karme po podkrada kotu cały czas wiec postanowiłam kupic, zamowiłam i czekam. A czy chodzenia takiego malenstwa po schodach nie ma wplywu na stan jego kregosłupa bo cały czas jak patrze na mojego to mam takie obawy :errrr:
ayshe Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 chodzenie po schodach w sposob nei wymuszony[czyli np.na gore-w dol i tak ze 20 razy;))nie wyrzadzi psu szkody.onki zwlaszcza male sa [powinny byc:)]zdeczka chude wiec obciazenei masa ciala na zajaczkowatych nozkach mozna olac:lol: . maguta on powinien byc na bewidog puppy! wyjatek-jak bedzie zdesperowany to sam se wejdzie albo zejdzie.ze szczeniakami jest jedna regula-nic na sile.
Wyjątek Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 No dzis wracając ze spaceru weszła kilka stopni wiecej sama. Za każdym razem jak wracamy stawiam ja pare stopni niżej i wchodzi :) Jutro zaczniemy z 2 pietra. Ale schodzic nie chce. W ogóle to dziwne ale nie chce z mieszkania na klatke wychodzić.. Tak jak by nie chciała spacerować. Ale jak juz jest na dole to rwie sie do biegania i trawki. A jak wraca to bez zadnego ale- prosto pod drzwi...:razz: Co do karby to zastanawiam się nad bewi dog, bo odrobine tańsza. Chociaz nie dużo bo przy 15kg wychodzi to 25zł. PROFormance jest dużo lepsza? Czy są to karmy podobne jakościowo? Aha, a co do smakołyków dla szceniaka jako nagroda właśnie np za schody to co polecacie?
RagA Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Karmię mojego 5-cio miesięcznego psiaka głównie karmą Royal Canin. Ewentualnie podaję mu ją z pokruszonym białym serem lub mieszam z karmą w puszce. Myślę żeby dawac mu lepszą karmę conajmniej do roku czasu.
dorplant Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Royal to mie jest dobra karma dla ON-ka ,za szybko bedzie rósł a ON-ek powinien dla własnego dobra rosnac powoli ! poczytaj ten watek od poczatku ! ayshe jakie ryby dodajesz i na co ???
RagA Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 mialam juz jednego owczarka karmionego na zupielnie innym zarciu i nie widze roznicy w predkosci wzrostu. Poza tym royal jest jedna z najlepiej zbilansowanych karm wiec przy niej zostane.
ayshe Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 rybki:cool3: ? daje w oleju.jak leci.tunczyk,sardynki,szprotki,makrele,lososia..co akurat mi podleci pod oczy. zdecydowanie daja widoczne efekty.rowniez podnodsza[moim zdaniem]sprawnosc ze tak powiem umyslowa psa,no i skora,siersc-rewelka.wyleczylam shado z guzkow na skorze i to moim zdnaie wlasnie rybami.on mial odlezyny,trudno sie to goilo,zwlaszcza na mostku.nie uzywalam zadnych medykamentow poza przemywaniem rivanolem od czasu do czasu.heinrich powiedizal-dawaj ryby w oleju z puszek-i jestem mu dozgonnie wdzieczna[heinrich to "moj "wet].bo shado dzieki temu ma piekna siersc ,piekna skore.nie daje ryb czesto-ot np.raz w tygodniu.kiedys dawalam shado czesciej no i chita tez sie zalapala.hodowlanym dajemy 2 razy w tygodniu jako dodatek czesto do prazonych platkow owsianych z siemieniem. RagA-trzymam kciuki zeby pies nie mial enostozy i alergii pokarmowej.moze akurat tobie sie uda.
ayshe Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 no.takie zwyklaste zupelnie.:evil_lol:. moje psy nie znosza alg.a wiadomo ze musza jesc i wyboru niet8).wiec ja np.rozmaczam im algi w oleju z takich ryb.albo w sosie wlasnym[znaczy sie ryb]. doskonale efekty kondycyjne daje tez maczka z amarantusa z zoltkiem i miodem.moje ot uwielbiaja z np.twarozkiem.
dorplant Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 ja mam kłopoty ze skóra tego kudłatego głaba ma jakies guzki brodawki i mysle ze ryby dla takigo starszego (7 lat)psa tez sa dobre na stawy ? a alg tez nie chce dran :loveu:
Recommended Posts