saJo Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Dzieki! Dla Whisky'ego poki co najleprza okazla sie czarna nutra, nabral masy, pomimo, ze jadl troszke mniej, niz dawki zalecane (wiecej nie chcial) ale niestety kupy nie byly fajne :shake: wiec chce poprobowac tez cos innego. Zastanawialam sie nad ta Acana Extreme, ma 25% tluszczu i 30% bialka, nie zawiera ani pszenicy, ani soi, dawkowanie jedne z nizszych jesli chodzi o karmy wysokoenergetyczne, moglaby byc nawet fajna. Z RC zauwazylam juz, ze jest blad, ale wylecialo mi z glowy napisac o tym. Na 4300 Gnojek schudl (pomimo, ze sklad % podobny do nutry). Sprobowalabym tego 4800, ale wazna jest dla mnie cena. RC jest jedna z drozszych karm. Chcialabym w koncu uniezaleznic sie od rodzicow, a na stazu pieniadze sa kiepskie...No i mam nadzieje, ze uda mi sie jedna ciekawa inwestycja, z zadowalajacymi zarobkami, ale jak we wszystkim njpierw trzeba zainwestowac, zeby potem zarabiac. Rywanol nie zaszkodzi, chociaz podobno psy jak go posmakuja, to nie liza, bo jest gorzki (podobno, Gonojek lizal)
saJo Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 O sklonnosc do tycia sie nie martwie, Gnojek wszystko przetwarza na energie :evil_lol: Wazne, zeby nie chudnal w czasie treningow.
shami Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Ja na Extreme tez się czaję juz od pol roku chyba, tylko zniechęcalo mnie to, że jedyna wielkośc worka jaka byla dostępna to 25kg. Teraz zdaje się że zaczęli robić mniejsze więc pewnie w końcu zamowie :D Z Acany testowalismy Premium Delux i Sport. Przejedliśmy już jakieś 20kg i w zasadzie z samej karmy jestem zadowolona. Z tej sport chyba bardziej. Kupki niewielkie, zwarte, siersc błyszcząca, pies po raz pierwszy w zyciu rzuca sie na susz jakby to byly jakies rarytasy i zjadłby każdą ilośc jaką daję. Każdej innej karmy jadl tyle, żeby nie byc głodnym i resztę zostawiał. Tyle że ja probuje psa utuczyć :mad: Pies ważąc 27kg dostaje dawkę dla 35kg psa i nie przytyl ani grama :cool3: Ale podobnie mialam na aktywnym Boschu, Royalu i Pro Planie Athletic. Zdrowy jest jak byk, krew i biochemia w normie, kal bez pasozytow, usg i kontrast jamy brzusznej w porządku. Ruchu mu ograniczyc nie moge bo jak nie poćwiczy dziennie minimum 4godz. to w domu zaczyna mi "chodzic po scianach". I nie wiem teraz czy zamawiać jakąś inną karmę?? Czy zwiększyć mu jeszcze bardziej dawkę?
bachar Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 W czym 70% z mięsa i tylko 15% węglowodanów. Worki są z tego co wiem tylko 20 kg za 205 zł.
saJo Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Pomylilam sie przy pisaniu, oczywiscie 37% , chocaz dla mnie wazniejsze jest zawartosc tluszczu. Mi tam nie zalezy na tuczeniu psa, jak mu dobrze z wystajacymi koscmi to jego sprawa (jesli ma wyniki w normie). Ale on na niektorych karmach wysokoenergetycznych chudnie, w koncu bedzie przezroczysty :roll:
BeataG Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 saJo napisał(a):Sprobowalabym tego 4800, ale wazna jest dla mnie cena. RC jest jedna z drozszych karm. Wiesz, ja nie zamierzam Wermuta karmić tą karmą stale. Zależało mi na tym, żeby przytył, bo na innych karmach chudł albo w najlepszym wypadku utrzymywał wagę (która była zbyt niska). Teraz kończy drugi worek i więcej nie zamierzam go tym karmić, bo ładnie nabrał masy. Zamierzam przejść na karmę, na której tę masę utrzyma - i mam nadzieję, że taką okaże się Athletic ProPlanu. Na razie je ją Emil i jemu ta karma bardzo dobrze służy. Więc jeśli wreszcie będę mogła oba psy karmić tym samym, to tym bardziej będę szczęśliwa.
saJo Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Obawiam sie, ze ja musze na stale wprowadzic karme z takimi ekstra dopalaczami....Gnojek ma taka przemiane materi jak malo ktory pies, a i obciazenie fizyczne tez duze, no teraz troche mamy "przestuj" przez moja chorobe, ale mam nadzieje, ze wkrotce powrocimy do naszego normalnego trybu zycia.
BeataG Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 saJo napisał(a):Obawiam sie, ze ja musze na stale wprowadzic karme z takimi ekstra dopalaczami....Gnojek ma taka przemiane materi jak malo ktory pies, a i obciazenie fizyczne tez duze, no teraz troche mamy "przestuj" przez moja chorobe, ale mam nadzieje, ze wkrotce powrocimy do naszego normalnego trybu zycia. No, Wermut też - jak się nie dzieje nic w sensie jakichś problemów zdrowotnych czy kontuzji albo jakichś przeszkód ze strony przewodnika (bo - jak wiesz - IPO i agility robi nie ze mną), to ma treningi 6 razy w tygodniu. Dlatego na pewno zostanie na karmie wysokoenergetycznej, ale jednak tych 30% tłuszczu się trochę boję na stałe. Dlatego postanowiłam na tym royalu doprawdzić go do wagi 26-27 kg, a potem na innej karmie (z trochę mniejszą zawartością tłuszczu) tę wagę utrzymać.
saJo Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 No ja nie mowie o obciazeniu, tylko o obciazeniu polaczonym z jego przemiana materii.
BeataG Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 saJo napisał(a):No ja nie mowie o obciazeniu, tylko o obciazeniu polaczonym z jego przemiana materii. Hehe, ja też. :evil_lol: W końcu jak na czarnej nutrze mi schudł kilogram przez miesiąc, dostając dawkę dla psa o wadze 35 kg, to przemianę materii ma z gatunku "ekspresowych". :cool3:
BeataG Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 Gdyby to była tylko nutra, to mogłabym tak sądzić, ale niestety z innymi karmami było podobnie. Poza tym o przemianie materii świadczy nie tylko sam "przerób" żarcia, ale również "żywotność" psa, a tej nigdy mu nie brakowało. On po prostu przetwarzał żarcie wyłącznie w energię, a nic w masę, teraz na royalu wygląda to przynajmniej trochę bardziej równomiernie.
shami Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Beata ja mam niestety tak samo. Pies ważąc 27kg, dostawał dawkę dla psa 35/40kg już 4 róznych karm energetycznych. Nie przytyl mi jeszcze ani kilograma :lol: Kupki ma niewielkie, zwarte, czyli skoro nie wydala to znaczy, że jakos zostaje to w psie. :lol: Athletic Pro Planu sprawdzil sie u mnie tak srednio. Tzn ja nie mam sie do czego przyczepic bo wygląd, wydalanie, energia psa byly jak nabardziej ok, tyle że pies jadl z ogromnym zrezygnowaniem, upewniając się co chwilę czy przypadkiem czegos innego nie bedzie. No to po 1,5mies. zmienilam mu na inną bo skoro efektow jakis olsniewających nie bylo to po co mialam go męczyć.
BeataG Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Tego to ja się nie boję, bo moje oba są z gatunku tych, co to "zjadłby wszystko i jeszcze trochę". :cool3: A do Athletica Wermut się przypiął na stoisku promocyjnym na wystawie i musiałam go siłą odciągać. :evil_lol: Zresztą teraz, jak tę karmę daję Emilowi, to Wermut zawsze leci z nadzieją, że z tej puszki to tym razem również dla niego. Więc jeśli tylko nie będzie na niej chudł, to o chęć jedzenia się nie obawiam. :cool3:
KOT I MYSZ Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Mysz na razie wcina nn czarną:razz: i przytyła troszkę a raczej rozwinęła masę mięsniową,czyli to o co chodziło:cool3: :evil_lol: bo mięśnie były u niej w kiepskim stanie.Teraz mięsnie się rozbudowały i dzięki temu jest silniejsza i odważniejsza:p troszkę tłuszczyku przybyło ale nie dużo. Zjada porcję na 30 kg,przy większym wysiłku lub przebywaniu przez dłuższy czas na mrozie porafi zjeść więcej,1,5 porcji.:cool3: No zjadała też i podwójna porcję ale miała wtedy przystrzyżone futro przez grzyba-musiała nadrabiać straty energetyczne.Futro ładnie odrasta.Dostaje odżywkę vitalin jako suplement. Jeśli chodzi o kupki to są ładne jeśli je tylko suche:roll: :cool3: kiedy dostanie kostki,miesko albo coś zje na cichca na spacerze:mad: to wtedy jest luźno:eviltong: :cool1: Ciekawa ta Acana Extreme,ale jak dla nas 37% białeczka to chyba za dużo na nery:roll: ale interesujące:cool3: nn czerwona lamb&rice-hmmm. jak dla mnie nic specjalnego,bez sensacji ale i bez rewelacji.
nortonex Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 Witam. Postow w tym topicu jest prawie 1000 - przejrzalem polowe, ale drugiej juz nie dalem rady,bo czesto sa to wiadomosci OT. Mam maly problem z ONkiem. Bosman ma 7 miesiecy i karmiony jest Purina Dog Chow Puppy Large Breed. Z tego co czytalem, to nie polecacie tej karmy, ale IMHO jest ona lepsza niz karmy z przyslowiowej Biedronki - 10 kg za 15zł i lepsza niz Pedigree itd. Ale Bosiu za bardzo nie rzuca sie na te karme, czasem wylizuje sobie miedzypalcami jakby mial alergie i chcialbym mu zmienic karme. Generalnie polecacie Boscha, Nutre, Bewi lub ProPlan. Na ProPlan nie ukrywam mnie nie stac. Zaczalem szukac w necie tych karm,ale nie sa one zbyt popularne. Poniewaz Bosiu ma jeszcze 7 miesiecy, wiec szukam karmy dla szczeniakow i wybor padl pomiedzy: Bosch Junior Bigger Breeds, Nutra Nuggets Puppy Large lub Bewi Junior. Pytanie: Ktora z tych 3 karm byscie polecili ONkowi o dosc delikatnym zoladku? A moze sa jeszcze inne odmiany karm tych producentow dla szczeniakow? Czy ONom mozna podawac Bosch Junior Maxi Plus czy raczej Bosch Junior Bigger Breed? Aha - Bosiu jest dość chudy, więc dobrze by było gdyby przytył mi troszkę. Dzięki za wszelką pomoc. Norton&Bosman
ayshe Posted February 3, 2007 Author Posted February 3, 2007 to specyfika tematow na onkach-OT:evil_lol: . polecam nutre,proformance,jesli pies jadl dog chow to bewi nie jest dobrym pomyslem.z tanszych karm-britt.kup male ilosci i probuj. boscha nie polecam dla onkow ale to moje prywatne zdanie[jak zwykle zreszta].
BeataG Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 Boscha chyba też nikt nie polecał. Ja nie karmiłam Boschem, ale wszyscy piszą, że po tej karmie są olbrzymie kupy. Z tego zestawu ja osobiście wybrałabym Nutrę Nuggets, ale to ja. I pamiętaj, że przy każdej z tych karm musisz dodawać psu suplementy.
nortonex Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 Dzięki za szybką odpowiedz. A czemu Nutre Performance? Pisza o niej, ze jest to karma "Kompletna i w pełni zbilansowana dla psów dorosłych o dużej aktywności." Bosman jest w miare aktywny, ale nie wiem czy w wieku 7 miesiecy juz mu podawac karmy dla psow doroslych. Najchetniej bym probowal podawac mu rozne karmy, ale jakos nie moge znalezc tych karm w sklepach w mojej miejscowosci :( I zazwyczaj kupuje worki 15 kg w necie, a nie chce kupic mu czegos, czego nie bedzie trawil (doslownie i w przenosni). Pozdr!
BeataG Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 Nie nutrę performance, tylko nutrę albo proformance. Proformance to marka karmy w odróżnieniu od performance, czyli karmy dla psów aktywnych, która jest w różnych markach. :evil_lol:
ayshe Posted February 3, 2007 Author Posted February 3, 2007 dajesz nutre dla szczeniat.proformance to inna karma. w tym wieku onkowi dawalabym jeszcze suplementacje.polowe dawki w jakims oddzielnym posilku np.troszke twarozku albo jogurtu-niewiele-ale nie do karmy.dla onow b.dobrze sprawdzaja sie suplementy firmy beaphar[irish cal]
nortonex Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 :lol: Heh, źle doczytałem :) Już kilka godzin próbuje znaleźć w necie odpowedz jaką karmę mu zaserwować i mi się literki mylą. Zaraz poszukam sobie informacji o tej karmie. Dzięki. A Bosiu dostaje czasem jakieś bonusy w postaci żółtka, makaron z twarogiem, porcje rosołową..., ale generalnie je suchą karmę. Pozdrawiamy.
BeataG Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 No i właśnie do tych bonusów dodajesz suplementy mineralno-witaminowe w ilości połowy dziennej dawki podanej na opakowaniu. Bo żadna z tych karm z tzw. średniej półki nie jest wystarczająco "bogata" w potrzebne dla wzrostu witaminy i minerały.
saJo Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 nortonex napisał(a):\Pisza o niej, ze jest to karma "Kompletna i w pełni zbilansowana dla psów dorosłych o dużej aktywności." Na pedigree czy karmie z biedronki tez to pisze :roll:
Recommended Posts