Nanami Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 No ja sie nie dziwie, mi sie psi senior kojarzy z kanapowcem, który ma problemy z chodzeniem i ogólnie zdrowiem, wiec sie oszczedza go na spacerkach :cool3: Co mi nijak pasuje do wizji twoich babć ganiających przy owcach.
ayshe Posted December 17, 2006 Author Posted December 17, 2006 saJo napisał(a):aaaaa no to teraz kumam o co ci chodzi.:multi: uff. nanami -no wiem ale kurcze zawsze mialam[i zdaje sie ze to sie nie zmieni:cool1: ]poczucie winy ze daje psom 10 letnim i starszym karme z taka wysoka zawartoscia bialka.a tu diupa.no nie da rady.kupuje orjien senior.zobaczymy jak na tym ustrojstwie im pojdzie.:razz:
ayshe Posted December 17, 2006 Author Posted December 17, 2006 Nanami napisał(a): Co mi nijak pasuje do wizji twoich babć ganiających przy owcach.:oops: no wiem .ale probowalam.:roll:
Nanami Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 Moze trzebaby stworzyc specjalnie karme dla Was "german shepherd - senior high activity" :cool3: Pewnie optymalnie by było gotowac, ale kto by sie pewnie bawił w gotowanie... Ty uwazaj, bo jeszcze na tym "seniorze" beda głodowac i 'owiecki takie mniamusne, wiesz mamuśka, to nie ja' :evil_lol:
ayshe Posted December 17, 2006 Author Posted December 17, 2006 od wtorku beda na orjienie.:evil_lol: .
Gin Posted December 18, 2006 Posted December 18, 2006 Ayshe o jaki inne skladniki ci chodzi w szczeniakowych large breedach? Wiekszosc z nich oprocz mniejszej ilosci bialek i tluszczow niz w "zwyklych" juniorach ma tez m.in. mniej Ca i P, a do tego zawieraja glukoz. i chondroit. Przeczytalem pobieznie watek i widze, ze czesc osob karmi z powodzeniem, Bewi Dogiem Sport Croc. Mozecie mi podac tabelkowe dawkowanie dla 30kg i 35kg pieska? Nie moge tego znalezc z necie :roll:
ayshe Posted December 18, 2006 Author Posted December 18, 2006 no nieeee...wiekszosc nie zywi bewidogiem:evil_lol: .... www.bewidog.de ja teraz jestem na bento kronen[szczeniaki na bewidog junior].ale nie jestem zachwycona .lepiej im "wchodzil'bewidog high croc.:roll: .ale tfarda jestem i od stycznia wszystko co sie rusza przechodzi na orijen.:razz: :cool1: . a co do karmienia large breedami to mam takie zdanie i ....no mam takie zdanie.psy wychowywane na large breedach zbyt szybko sie rozwijaja[pisze o onkach].moim zdaniem onek powinien rosnac swoim tempem lepiej wolniej niz za szybko i nie wyrastac poza zdrowy rozsadek;).nie porownuje tabel.nie bardzo mnie to fascynuje:).
SAWA Posted December 18, 2006 Posted December 18, 2006 Ja znowu mam inne podejście do PROF....Large Breed ,bo u moich psów doskonale się sprawdza i właśnie po tej karmie spokojnie sobie rosną i rozwijają się bez problemów. Nie miałam ani kulawizny wzrostowej ,ani problemów jelitowych ,czy z wchłanianiem.Może to dzięki temu ,że jest na mięsie jagnięcym ,a może dlatego ,że są w kojcach i mają sporo ruchu.Fakt jest taki ,że ja jestem zwolenniczką Large .Kiedyś zrobiłam eksperyment i jeden miot był karmiony PROF..Puppy ,a drugi Large i lepiej wyglądały te na Large ,choć na oko były wszystkie szczeniaki bardzo ładne (kondycja ,kościec i wielkość) Moim zdaniem do 8 tygodni można podawać Puppy ,a potem jednak Large. Moje doświadczenie jest od 2 lat tylko na karmie PROF..więc nie wiem jak na innych by te mioty wyglądały ,ale u moich taki wariant sprawdził się doskonale.
SAWA Posted December 18, 2006 Posted December 18, 2006 Jeszcze jedno ,dla moich nieżyjących już staruszków zdecydowanie lepsza była Lamb&Rice niż Senior .One chyba jednak wolały tą formułę i super na niej wyglądały.Znajoma miała psa ruskiego teriera ,alergika z nietolerancją pokarmową i właśnie na lambie przedłużyła mu życie o rok ,tak twierdził jej wet.Może warto abyś pomyślała nad tym ,bo może one wcale nie lubią tego seniora ,a inną lekką chętnie by jadły. pozdrawiam.
ayshe Posted December 18, 2006 Author Posted December 18, 2006 z zywieniem psow tak juz jest-kazdy karmi tak jak uwaza. przyszedl juz orijen dla chity:multi: .czekam jeszcze na woreczek dla shado.zaczne od domowych testerow. co do szczeniat....ja znowu wole dawac puppy.dawalam kiedys lb ale jak na moj gust to nie bylo to.:cool1: . senior bento no jedza[shado wybrzydza ale to normalne:roll: ]...tyle ze za ciezko pracuja jednak na taka karme.lamb nie da rady rowniez.juz kiedys probowalam choice'a.nic z tego.szkapialy.:cool1: .obaczym tego orijena.bardzo jestem ciekawa bo karma dziwna dosc:evil_lol: .ale z gnojowami to tak ostroznie z tym orjienem weje bo wiecej tam udizwnien niz ...hmmm...karmy;). Sawo obawiam sie ze zadna lekkakarma tu nie wejdzie jednak bo psy pracuja przy stadzie caly dzien do zmroku kiedy zganiaja owce ii pomagaja przy koniach a shado codziennie jest ponad 6 godzin w ruchu a w weekendy 10.sprobowalam-nie wyszlo.ale mam czyste sumienie ze probowalam.prof lamba tez psom dawalam na poczatku roku.przy duzej dawce ruchu i pracy takie jkarmy nie daja rady.psy chudna.a ja nie bede dawala ponad 400g czy 500 karmy dziennie-to przesada.
Gin Posted December 18, 2006 Posted December 18, 2006 Napisalem czesc nie wiekszosc :eviltong: , dzieki za link.
morighan Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 a ja mam teraz problem jaką karmę zamówić:cool3: sucz do tej pory byla na Prof lamb&rice.. worek się kończy, swięta tuż tuz..a pancia sie zastanawia co teraz zamówić:cool1: a ze ja malo zdecydowana jestem to mam problem.. pomozcie wybrac:oops: waham sie pomiedzy pro planem z lososiem, bewi dog z jagniecina, acana z jagniecina i nutra z baranina..:cool3: a przy moim tempie to do nowego roku nic nie wybiore..:razz: a ze pies wybredny, a do tego z problemami to jestem w kropce..
ayshe Posted December 19, 2006 Author Posted December 19, 2006 bewi z jagniecina nie polecam zbytnio.taka srednia karma.kupoprodukcyjna ze sie tak wyraze.z tych co wymienilas to pro plan z lososiem fajna jest.acana moje zawsze pluly wiec ci nie pomoge.:cool1:
ayshe Posted December 19, 2006 Author Posted December 19, 2006 Gin napisał(a):Napisalem czesc nie wiekszosc :eviltong: , dzieki za link.mala czesc.2-3 osoby?:eviltong: .ok luzik. a proszem bardzo jak mi link wyszedl tj nic nie pomylilam to se ciesze.:p
KOT I MYSZ Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 morighan napisał(a):a ja mam teraz problem jaką karmę zamówić:cool3: sucz do tej pory byla na Prof lamb&rice.. worek się kończy, swięta tuż tuz..a pancia sie zastanawia co teraz zamówić:cool1: a ze ja malo zdecydowana jestem to mam problem.. pomozcie wybrac:oops: waham sie pomiedzy pro planem z lososiem, bewi dog z jagniecina, acana z jagniecina i nutra z baranina..:cool3: a przy moim tempie to do nowego roku nic nie wybiore..:razz: a ze pies wybredny, a do tego z problemami to jestem w kropce.. nutra z baraniną??:razz: :razz: nie widziałam moja jadła nutrę lamb&rice ale za mało energetyczna.Musiałabym dawać pół kg a nie wiem czy i to by starczyło po 6 godz lasu:cool1: zależy ile psiak ma ruchu ale jeśli są problemy i mało ruchu to chyba ok.
marmara_19 Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 ja moge tylko napisac,ze moje lubia bardzo pro plana:mialy z jagniecina a teraz jedza z lososiem:jest ok:) karma baaardzo pachnaca;p
SAWA Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Wiecie co ,dziś się dosłownie wściekłam.Byłam w firmie i chcieliśmy zrobić prezenty dla schroniskowych psiaków.Nie dosyć ,że godzinę spędziliśmy przy telefonie ,to okazało się ,że te biedne schroniska ,gdzie pieski mają źle ,nie chcą fatygować się i odebrać pokaźną ilość worków z naprawdę doskonałą karmą.No normalnie cholera mnie wzięła .:mad:Jak w tym naszym kraju można pomagać ,jak wszyscy mają to w d....:angryy:Muszę odreagować ,bo aż się wnerwiłam.:mad:
morighan Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 KOT I MYSZ napisał(a):nutra z baraniną??:razz: :razz: nie widziałam moja jadła nutrę lamb&rice ale za mało energetyczna.Musiałabym dawać pół kg a nie wiem czy i to by starczyło po 6 godz lasu:cool1: zależy ile psiak ma ruchu ale jeśli są problemy i mało ruchu to chyba ok. no i zamowilismy pro plana z lososiem.. ciekawe jak to sucz bedzie jadla:cool3: problemy sa (byly) z przyswajaniem i trawieniem.. ciagle biegunki i wymioty..prawie rok walczylismy z tym..prof bardzo nam odpowiadal, ale nie chce karmic jej caly czas ta sama karma..
ayshe Posted December 19, 2006 Author Posted December 19, 2006 Sawo-witam w klubie rozgoryczonych.ja robilam pomoc w zeszlym roku i czulam sie jakbym po prosbie chodzila.to se juz darowalam.:cool1:
ayshe Posted December 19, 2006 Author Posted December 19, 2006 morighan napisał(a):no i zamowilismy pro plana z lososiem.. ciekawe jak to sucz bedzie jadla:cool3: problemy sa (byly) z przyswajaniem i trawieniem.. ciagle biegunki i wymioty..prawie rok walczylismy z tym..prof bardzo nam odpowiadal, ale nie chce karmic jej caly czas ta sama karma..czyzbys miala tak jak ja?:cool3: .ja tez czuje dyskomfort jak za dlugo jedza ta sama karme.niezbyt to wymog od psow tylko ode mnie.taki "defekt":roll: :evil_lol:
morighan Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 ayshe napisał(a):czyzbys miala tak jak ja?:cool3: .ja tez czuje dyskomfort jak za dlugo jedza ta sama karme.niezbyt to wymog od psow tylko ode mnie.taki "defekt":roll: :evil_lol: to ja chyba tez mam taki "defekt":lol: mam wrazenie, ze jak ciagle bedzie jadla ta sama karme to: a) znudzi jej sie smak, b) uzaleznie sie od jednego rodzaju i pozniej bedzie problem jak trza bedzie zmienic.. a dzisiaj Fionsko dorwalo orzecha wloskiego, najpierw sie nim bawilo (domowa wersja kamyczka:cool3: ) pozniej rozgryzlo i wyjadlo srodek, a na koniec sepilo o jeszcze:cool1:
mch Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 ayshe napisał(a):Sawo-witam w klubie rozgoryczonych.ja robilam pomoc w zeszlym roku i czulam sie jakbym po prosbie chodzila.to se juz darowalam.:cool1: w schroniskach tez tak ? kolega wczoraj zyczliwie robil za kierowce fundacji ,zawiózl fuureeee chem ,spraw kosmetycznych , konserw itp do domu dziecka w imieniu jednej z fundacji . co uslyszal ? chemi to mamy duzo ,a gdzie sledzie, kartony z barszem , a uszka ??? weź i zrób dobrze .
AM Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 mch, to chyba już wszędzie tak. :shake: :angryy: Podobną sytuację miał mąż koleżanki, który zawiózł zabawki do pewnego domu dziecka. W delikatny sposób powiedzieli mu, żeby sobie je wsadził do.... (zimnej wody). Dlatego pewne organizacje skutecznie zniechęcają ludzi do pomocy. Jak zawiozłam kiedyś karmę (RC) do schroniska to też nie wyglądali na zachwyconych więc już więcej nie zawiozę. Za to datki pieniężne w każdej ilości :angryy: - ale ja po tym co mi opowiadała koleżanka udzielająca się w schronisku - nie dam ani grosza. Może jestem bez serca ale trudno...
ayshe Posted December 20, 2006 Author Posted December 20, 2006 niestety ja tez mam duzo zastrzezen do dzialalnosci schronisk.wydawania psow agresywnych rowniez.i takie rozne.mozna powiedziec ze calkowicie serca nie posiadam ale uwazam ze w schronach powinny byc tylko psy rokujace do adopcji.mioty urodzone w schronach powinny byc usypiane[po co kolejne nieszczescia,szczenie wychowane w schronie to:shake: ].ludzie boja sie brac psow ze schronu.taki pies to synonim klopotow.do tego pomoc rzeczowa jest traktowana jak dopust bozy.ja wiem ze kasa jest lepiej operowac ale tu w tym momencie nie chodzi o to tylko o zniechecenie ludzi.jak mowie komus o adopcji onka ze schronu zamiast kupowac ogd chodoffcy albo wogole.....to pukaja sie w glowe.boja sie ze pies bedzie agresywny,niesocjalny.i niestety przewaznie takie sa bo jak mozna wiedizec co sie wydaje do adopcji w takiej ilosci psow.przy czym wiadomo ze 90% nie ma szans na adopcje.:cool1:
Recommended Posts