Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie mierzylam jej jeszcze w ogole :) a teraz spi :) hehe. Nie bede jej przerywala bo moze cos milego jej sie sni...;> Ale jak tylko sie obudzi to ja zmierze

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam
a ja mam pytanie moj pies jest strasznym niejadkiem RC, PURINA PRO PLAN tez nie bardzo , bewi dog sport mu smakowal ale zaczely sie problemy ze skora i straszne drapanie (wyczytalam w skladzie ze zawiera nabial w tym mleko0 metoda prob i bledow nie moze to byc ogolnie jakies uczulenie na nabial bo w rc tez sa jaja wiec stawiam na te mleko
i tu jest problem bewi dogiem byl zachwycony zostalo jeszcze z 2,5 kg no i teraz ma RC oczywiscie przez pierwszy tydzien byl zachwyt karma a teraz ma to gdzies ale dorzeczy Maksisko moje wazy 35 kg ma troche dluzszy wlos wiec nie widac jak wyglada ale hyba niebawem ktos mnie do Tozu poda jak sie go dotknie to sama skora i kosci . czy to nie za malo nie wiem czy nie przejsc na gotowane zeby go podtuczyc, ale to tez problem bo jak nam wszystkim wiadomo owczarki niemieckie maja wrazliwy przewod pokarmowy i moze sie to skonczyc czestymi spacerkami w nocy :-))
poradzcie eksperci :-))

Posted

No tak .Jednym słowem masz niejadka.Może faktycznie zobacz jak bedzie mu szło gotowane.jeśli zacznie mieć problemy jelitowe ,to wracaj do karmy ,albo dawaj mieszane takie trochę tego trochę tego.Ja nie jestem zwolenniczką mieszania ,ale moje psy wcinają z prędkością światła ,więc nie mam takich problemów.

Posted

Moj pasqdnik też byl okropnym niejadkiem, jednak teraz podobnie jak Sawy psy je wszystko co pod nos podstawię:D Jednak z prędkością światła to on nie jada, woli kilkakrotnie sobie dochodzić i pochrupywac suche kulki:)

Posted

ja myślę, że to może być jednak mój błąd nigdy nie zabierałam mu miski zawsze miał do nij dostęp tylko na opakowaniu pisze że pies powinien jesc okolo 440 a on zjada dawkę na przezycie :-))
mysle ze to bedzie jakies 200-250 gram
nie wiem czy to moze byc objawem jakiegos schorzenia
przy trzustce sa rozne objawy ktorych ja u niego nie widze no poza ta szczuploscia
nie wiem moze lambie ?

Posted

sporyszka-jak twoj onek wazy 35 kg to co sie martwisz?lepiej tyle niz 50.
ludziska onki takie sa.duuuuza ich czesc to niejady a jeszcze wieksza to kompletne glodoory a i tak guzik po nich widac.chudy ON to zdrowy ON.
serio serio-jak tam nereczki kolegi?oki?trzustka tz oki?to sie nie martw.widocznie to taki model.najgorzej jak ON jest ciezki lub spasiony.to dla niego wyrok na kalectwo.
duzo psow drapie sie po karmach z powodu niedoboru cynku.po vetzyme cynk/selen Bcomplex okazuje sie ze to nie alergia pokarmowa.bo teraz to ta alergia to worek bez dna.
bewidog ma jeden ogromny plus-mieso uzyte do jego produkcji nie zawiera hormonow.gwarantuje wam ze jak niemcy daja na cos certyfikat to jest on rzetelny jak nigdzie indziej.
np.w usa nie ma zwierzat domowych nie pedzonych hormonalnie.wie o tym kazdy hodowca zwierzat.taka produkcja.:cool3:

Posted

ayshe napisał(a):

np.w usa nie ma zwierzat domowych nie pedzonych hormonalnie.wie o tym kazdy hodowca zwierzat.taka produkcja.:cool3:

Bo w USA jest to dopuszczalne (prawo nie zabrania), w Europie zabronione. W Polskim prawie mówi o tym ustawa o środkach żywienia zwierząt.

Posted

nie ayshe nie o to chodzi ze chce zeby wazyl 50 kg absolutnie i wiem ze onki maja byc szczuple
chodzi mi tylko o to wizualnie jest ok ale jak sie go dotknie ja rozumiem ze maja byc wyczuwalne zebra itp. itd.
ale mojemu Maksiskowi to wszystkie kuleczki w kregoslupie mozna policzyc i anatomii sie na nim uczyc :-))
nerek i trzustki nie badalam Maks ma 2,5 roku nigdy wczesniej nie bylo zadnych objawow wiec nie przyszlo mi na mysl
widocznie ten typ tak ma i juz
moj wet mowi ze jest ok te 35 kg i ja o tym doskonale wiem bo stawy, serduszko itp
pozostaje mi to zaakceptowac a co do bewi doga cena super maksiskowi smakowal, ja tak mysle bo dostawal dolfos beta karoten z biotyna ze moze to bylo przyczyna mialam opakowanie 1 kg w tabletkach i byc moze za dlugo stosowalam teraz juz jest ok i korci mnie zeby wrocic do bewi doga :-))

Posted

sporyszka-ale biega,normalnie sie zachowuje ,badania w normie?no to co sie lamiesz.taki model.:lol:

biega i jest zupelnie normalny no wiec ten model tak ma dzieki wielkie :lol:

Posted

Nam sie karma skonczyła - zapomniałam zamowic i dzis patrze...a na dnie worka pare kulek :diabloti:
Kupiłam buraskowi bosha sensitive na wage - przez pare dni wytrzyma.
Byleby qpska ok były :cool3:

Posted

Ayshe
napisałaś : duzo psow drapie sie po karmach z powodu niedoboru cynku.po vetzyme cynk/selen Bcomplex okazuje sie ze to nie alergia pokarmowa.bo teraz to ta alergia to worek bez dna.
Mój Etowiec też drapie się jak diabli ale on jest na gotowanym póki co , bo jeszcze nie trafiłam na karmę suchą która mu smakuje. To moze coś bym mu dodawała do tego jedzenia najlepiej w proszku :diabloti: albo w płynie bo tabletka nie przejdzie. poleć coś proszę ...

Lepsza jest karma Bewi dog Basic czy Lamb&rice croc ? dla psa o zwykłej aktywności :)
A może PROformance premium adult ? albo lamb & rice ?
Wiem tyle ze mojemu psu smakują karmy o wysokiej zawartości białka więc chyba premium adult ma najwyższą. A moze kupić coś zupełnie innego ... ?

Posted

W PROFormance najwięcej białka ma Pro Power ,bo aż 30% ,a tłuszczu 20%. Jest to karma dla trenujących i pracujących psów ,albo takich co chude i muszą nabrać masy ,ale sporo biegają.
Dodam ciekawostkę. Wszystkie karmy importowane do UE muszą spełniać wymogi unijne i muszą mieć na to odpowiednie certyfikaty ,więc wszystko co jest na polskim rynku importowane musi byc zgodne z UN wymogami .
Nie może być mowy o ustępstwach ,a raczej o bardziej rygorystycznym traktowaniu innych niż Unijne produkty.

Posted

Nie zgodzę się z taką teorią ,bo na BARFie wszystkie psy by się drapały ,a tak nie jest.Pies może być uczulony np .na kurczaka ,wołowinę ,czy ryby i już jest przyczyna drapania ,a nie ilość białka.

Posted

To powiedz mi dlaczego te psy, po zmniejszeniu ilosci bialka przestaly sie drapac??

Wiem, ze psy na Barfie maja duzo bialka i sie nie drapia. Moze dlatego, ze to bialko przeksztalcaja w energie. A psy karmione tradycyjnie, energie w znacznym stopniu czerpia z weglowodanow. Nie wiem. Wiem, ze u niekotrych psow, zmniejszenie ilosci bialka powodowalo ustapienie swiadu.

Posted

razdwatrzy napisał(a):
.

Lepsza jest karma Bewi dog Basic czy Lamb&rice croc ? dla psa o zwykłej aktywności :)
A może PROformance premium adult ? albo lamb & rice ?
Wiem tyle ze mojemu psu smakują karmy o wysokiej zawartości białka więc chyba premium adult ma najwyższą. A moze kupić coś zupełnie innego ... ?
ani lamb a juz na pewno nie basic nie sa karma ktora polecam.jeli juz to bewidog sport.jesli mialabym wybierac miedzy basic a prof adult to wybralabym to drugie.;)

Posted

saJo napisał(a):
To powiedz mi dlaczego te psy, po zmniejszeniu ilosci bialka przestaly sie drapac??

Wiem, ze psy na Barfie maja duzo bialka i sie nie drapia. Moze dlatego, ze to bialko przeksztalcaja w energie. A psy karmione tradycyjnie, energie w znacznym stopniu czerpia z weglowodanow. Nie wiem. Wiem, ze u niekotrych psow, zmniejszenie ilosci bialka powodowalo ustapienie swiadu.

przyswajanie bialka w organizmie to dosc ciekawy problem.rowniez "zuycie"do tego innych makro i mikroelementow.w kazdym razie alergie czasem w zadziwiajecy sposob potrafia zniknac:evil_lol: .alergia pokarmowa psa to obecnie baaaardzo modny temat i woreczek gdzie wrzuca sie absolutnie wsio.zdecydowanie z moich obserwacji wynika ze niektore z tych alergii sobie znikaja.wiem tez ze duzo alergii u doroslych psow wynika wprost z karmienia ich jako szczeniat karmami z kurczkiem wyprodukowanym w hmmmm....malo ekologiczny sposob.jak ktos liznal cos co nazywamy produkcja zwierzeca to zlapie o czym mowie.wiadomo co jest w mieszankach paszowych.i jak wyglada tucz brojlerow.uwazam tez ze faszerowanie psow wszelakimi cudami nie jest dobre.oczywiscie to tylko moje zdanie.

Posted

Gdy karmisz gotowanym jedzeniem i pies się drapie ,to moze być bardzo wiele czynników i albo jest uczulony na jakieś mięso ,albo na jajko ,albo na coś całkiem innego.Wtedy trzeba robić dietę eliminacyjną.W karmach dla psów pracujących jest nie tylko ilość białka największa ,ale i wszystkich innych dodatków ,dających siłę i energię.W takim przypadku jak pies je wysokobiałkową karmę ,a nie ma odpowiedniej ilości ruchu może wystąpić uczulenie ,ale też może być uczulony na jajko ,czy kurczaka i w danej karmie jest tego sporo co powoduje alergię.Ja nie wiem ,ale moje psy nie mają uczuleń i jak wszędzie dookoła słyszę o uczuleniach ,to naprawdę nie wiem co o tym myśleć .Ostatnio moje psy zajadały kocią ,gdzie białka jest 35,5% a tłuszczu 21,5% i nic się nie działo ,a wręcz super na tym wyglądały .Fakt ,że są prawie cały dzień na wybiegach i ruchu mają sporo,bo same się nakręcają do biegania ,a jeszcze spacerki i to takie intensywne.Może to właśnie jest przyczyna wszystkich problemów z ONkami ,że mają zbyt mało ruchu jak na ich potrzeby i nie mają gdzie spalić energii ?
Ostatnio nawet się natknęłam na zdanie ,że nawet ryż jest alergizujący ,już nie mówiąc o rybach ,bo one są chyba bardziej niż mięso.
Bądź człowieku teraz mądry ,co może szkodzić ,a co nie .Wygląda na to ,że ziemniaki są najzdrowsze i antyalergiczne ,ale to chyba jakaś paranoja .
Bardzo mocno psy się drapią jak mają zatkane gruczoły przy odbycie i jak mają lamblię ,może mało kto o tym wie ,a weterynarz najczęściej stawia diagnozę ,że to drapanie od jedzenia?
Faktem jest to,że często po zmniejszeniu mięsa ,czy podaniu mniej białkowej karmy ,ustępuje takie mocne drapanie ,ale nie jestem przekonana do teorii przebiałczenia.

Posted

Sawa
Nadmiar bialka czesto jest skorelowany z przepelnianiem sie gruczolow okolodobytowych.
Nie wiem jak sie maja alergie do mojej wypoweidzi, gdyz nic nie pislam o alergiach. Chyba, ze to bylo tak zupelnie obok tematu nadmiaru bialka.
Przyklad nadmiaru bialka: suka, mix, wielkosci ONka, silny swiad. Do jedzenia dostawala gotowane jedzonko. Na bazie ryzu i kurczaka: 3 torebki ryzu/3 udka z kurczaka + oczywiscie dodatki, warzywka, witaminki itp. Zmieniono diete. 3 torebki ryzu/1 udko z kurczaka. Dodatki pozostaly bez zmian. Swiad zniknal.
To nie jest jedyny taki przyklad jaki znam.
Nie jestem zwolennikiem szufladkowania, takie karmienie jest dobre, takie zle. Ale po prostu wiem z doswiadczenia, ze duza ilosc bialka MOZE (co oznacza ze nie musi) prowadzic do swiadu i w przypadku psa ze swiadem UWAZALABYM przy stosowaniu takich karm.

Posted

sawo-ja tez nie jestem przekonana.uwazam tylko ze czasem dziala jedno,czasem drugie a czasem.dwa na raz albo do tego i trzecie natomiast wyrok ogolny:alergia pokarmowa mnie rozwala:evil_lol: .weci najchetniej by wszystkim psom dawali karmy weterynaryjne[na szczescie nie wszyscy],ludzie kombinuja jak moga z tymi karmami,czasami wpadajac w lekka paranoje:razz: ....uwazam ze kazdego drapiacego sie psa trzba sprawdzic na co on sie tak drapie stosujac eliminacje i optymalizujac zywienie tak by wszystko bylo ok.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...