ayshe Posted October 12, 2006 Author Posted October 12, 2006 BeataG i nidhogg-dzieki za pomoc:loveu: nooooo wiec zywienie shadowskiego:do konca tego tygodnia bedzie dostawal normalnie czyli bewi dog hicroc,potem pojedziemy na nutrze[bo kupilam im wooooreczeeeek]premium[28%bialka ]co zbiegnie sie z powrotem do treningow na pozoranciku i sladzikach po 5 kilosikow:evil_lol: .tak wiec obnizka bialka o 2%. nastepnie znajdziemy karme z maksem bialka 24-26% i jak najwyzsza kalorycznoscia.jak znajdziemy oczywiscie.znaczy sie w sumie to moge mu sporta bewi dog moge mu kupic:roll: .
saJo Posted October 12, 2006 Posted October 12, 2006 ayshe Jak robilam zestawienie karm wysokoenergetycznych szukajac zarelka dla mlodego, znalazlam jakas karme, ktora miala duzo tluszczu a malo bialka, tylko.....gdzie ja zapodzialam te notatki :roll:
ayshe Posted October 12, 2006 Author Posted October 12, 2006 saJo-wlasnie sie w tobie zakochalam:loveu: .znajdz tylko te notatki dobra kobieto:cool3: :lol:
saJo Posted October 12, 2006 Posted October 12, 2006 Zeby zycie mialao smaczek....:evil_lol: No kilka dni bedziesz musiala poczekac, bo notatki chyba znajduja sie w metrowej! stercie papierow, ktore czekaja na upozadkowanie. Ale w koncu uporalam sie z sesja letnia :roll: wiec w najblizszym czasie powinnam sie za to zabrac :lol:
ayshe Posted October 13, 2006 Author Posted October 13, 2006 w razie czego jakby sie znalazly to dzieki:p
ayshe Posted October 13, 2006 Author Posted October 13, 2006 niech ci bozia w dzieciach wynagrodzi:evil_lol: . ekhem.no wiec shado zdecydowanie zasmakowal w trovecie[dalam mu pare granulek].tak wiec ewentualnie bede mu mogla dosypywac troszku do karmy siem obnizy bialko.ale obiecujem ze szalec nie bede chociaz mam wielka ochote:diabloti: bo mnie wnerwia ostatnio i juz poniedzialku i pozoranta doczekac sie nie moge zeby glabowi troche pary zeszlo:cool1: .bo mi rece pourywa kiedys.sekundy w miejscu nie postoi.chyba ze powiem mu co o tym mysle.:roll: .aga-pyros-jak tam te puszki bewidoga?
saJo Posted October 13, 2006 Posted October 13, 2006 Co Wy wszyscy z tymi dziecmi ostatnio??:roll: Czy ja mam az tak dobry eksterier i charakter, ze koniecznie chcecie mnie rozmnazac??:cool3: :lol:
ayshe Posted October 13, 2006 Author Posted October 13, 2006 saJo-wiesz ja mam eksterier do dooo......:diabloti: charakter wredny dosc a sie wzielam i rozmnozylam:razz: .no i eksterier wyszedl calkiem calkiem ale charakter niestety po mamusi:roll: :lol: . tak wiec tenteges nie wiem jakie sa kryteria....:cool1:
saJo Posted October 13, 2006 Posted October 13, 2006 Nie slyszalam, zeby wredny charakter byl wada dyskwalifikujaca w jakiejkolwiek rasie :evil_lol: A kiepski eksterier...no coz, bywaja Hodowle i chodoffffffle :eviltong:
ayshe Posted October 14, 2006 Author Posted October 14, 2006 i w tych i w tych rodza sie pety, a i w chodoffflach czasem perelka-tak jak moja corka:eviltong:
saJo Posted October 14, 2006 Posted October 14, 2006 Ale pet z Hodowli czesto moze miec leprzy genotyp niz ta perelka z chodoffffffli. A co mi z dobrego psa, ktory ma genotyp do d*** :evil_lol: ;) Poza tym, chodofffffle trzeba tepic :P
ayshe Posted October 14, 2006 Author Posted October 14, 2006 saJo napisał(a):Ale pet z Hodowli czesto moze miec leprzy genotyp niz ta perelka z chodoffffffli. czasami smiem watpic:cool1: .
Agushka Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 To ja tak niesmiało zapytam.. Moja suka ma 3 lata. Do tej pory była na Acanie Premium Adult i mięsku z ryżem. I wszystko było wspaniale aż do tej pory. Latem miałyśmy straszne problemy ze zdrowiem. Najpierw złamana tylna łapa, potem jakiś "życzliwy" sąsiad z działki poczęstował mi psa trutką. Nie jestem w stanie stwierdzić, jakiego rodzaju ale efekt był straszny. Do tej pory nie możemy się pozbierać. Suka nie je normalnie w tym sensie, że nie używa w tym celu języka. Wodę ciamie a nie pije i zajmuje jej to okropnie dużo czasu. Suche zjada w całości, bez gryzienia. Ryż połyka jak kaczka. ehhh ale ja nie o tym chciałam. Po tych wszystkich "przygodach" Tina upodobniła się do chodzącego szkieletu. Weterynarz zalecił nam podawanie jej karmy dla szczeniąt. No i jemy teraz Nutrę Gold dla szczeniaków. Białka jest w tym 28% a tłuszczu 17%. I powiedzcie mi czy w związku z taką dietą jest możliwość, że koopska 3, 4 razy dzienie to normalka? Niby ładne, takie, jak to normalna koopa być powinna ale przeraża mnie ta częstotliwość. No i jeszcze pytanie dotyczące Acany (mieszam jej z tą nutrą). Od jakiegoś czasu suka ma guzki, takie tłuszczaki. Czy miałyście może takie problemy? Czy to może być związane z karmą?? No i jeszcze jedno. Ta nutra jest cholernie droga :( może pomozecie mi wybrac coś innego?
ayshe Posted October 23, 2006 Author Posted October 23, 2006 mam dwa pytania: 1.dlaczego mieszasz nutre z acana? 2.czy probowalas karmy typu soup tj.nie jednorodne granulki tylko takie gdzie wieloskladnikowosc jest golym okiem widoczna i sa to karmy do zalewania. generalnie nie podawalabym ani nutry dla szczeniat[gold,silver ani diamentowej tyz nie;) ]ani acany.czy sunia ma dobre wyniki?tj.trzustka jest ok?usg jamy brzusznej ok?to przestawialbym ja na soup[mozna dodac cos do smaku :cool3: ].karma tego typu jest bardzo przyjazna dla psow z problemami.poykanie calych granulek to nie jest dobre:shake: dla suni. 4 koopy dziennie to chyba za duzo-ja bym zmienila karme.moje jedza 2 razy dziennie-robia koope 2 razy dziennie.na dobrej karmie koopa jest mala,do tego jesli wartosc tluszczu i bialka jest duza-ciemnobrazowa.zdecydowanie odrzucilabym karmy z duza iloscia dodatkow -np.yucce.w tym przypadku nie bedzie psu dobrze robila:razz: . moje psy nie mialy tych guzkow wiec sie nie wypowiadam na ten temat[chociaz widzialam takie u innych,paru psow].
Agushka Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Już spiesze z odpowiedzią. Mieszam karmę ponieważ Tina nie chciała jeść samej nutry. Dodawałam jej po troszku i teraz przeważa Nutra. Acany są śladowe ilości. Przyznam się szczerze, że nie trafiłam nigdy na karmę o której mówisz. Robi się z tego taka gęsta zupka jak mniemam? Czy mogłabym Cię poprosić o nazwę jakiejś konkretnej karmy tego typu? Poszukam jakiegoś niedużego opakowania na próbę. Po samej Acanie nie miałyśmy nigdy problemów z koopami. Wszystko zaczęło się od tej Nutry. Wetka powiedziała że jest ok, to jakaś holistyczna karma ale ja po spraktykowaniu nie jestem przekonana dlatego szukam pomocy tutaj. o i jeszcze mówisz że odrzuciłabyś karmę z dużą ilością dodatków a w tej nutrze jest tego sporawo, yucca wprawdzie nie występuje ale widze jakies wodorosty, wyciąg z ziela rozmarynu i rozne takie cudeńka. Po tej całej historii miała robione tylko badanie krwi i jest ok innych badań jej nie robiłam :oops:
ayshe Posted October 23, 2006 Author Posted October 23, 2006 agushka-ja probowalam holistycznego eagle pack-nie bylam zachwycona.wiem ze soup robi belcando-ale nie karmilam nia nigdy.podejrzewam ze pare firm robi takie karmy.w tym bewidog-sport menue.poza jednym przypadkiem karmy soup sa niezbyt lubiane przez psy.trzeba cos do nich dodawac zeby" pachnialy".granulki jednorodne sa bardziej smakowite widocznie.jednak jesli sunia nie gryzie tylko lyka wybralabym soup.albo duze ,naprawde duze granule-ale tymi to moze sie zakrztusic.podobnie jak zbyt malymi.trudno cos radzic jak sie nie zna psa.troche to po omacku takie.niestety bewidog chyba nie ma sport menue w malych paczkach tylko w 25 kg:cool1: .nie wiem jak belcando.w bewidogu nie ma zadnych dodatkow ktorych pies moze nie tolerowac.w belcando sa.te dodatki sa fajne ale u psow z problemami moga wywolywac........problemy:cool3: :roll: .czasem lepiej te dodatki podawac wtedy jak sa potrzebne.a nie umowa wiazana.chociaz dla przewazajacej ilosci psow sa korzystne.dla mojego poschroniskowego dziadka-okazaly sie fatalne.po odstawieniu karmy z nimi wszystko wrocilo do normy,tj.skonczyly sie atrakcje .ale on jest b.wybredny i musialam mu dodawac cos na smak.:roll: .no i on ma w fatalnym stanie uklad pokarmowy.z karm w sumie to zupelnie bez ryzyka i sensacji jest tylko na bewi dogu. strona niemiecka www.bewidog.de problemem jest tylko niemoznosc kupienia malych opakowan.:shake: .
Ewa-Jo Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 ayshe napisał(a):agushka-ja probowalam holistycznego eagle pack-nie bylam zachwycona.wiem ze soup robi belcando-ale nie karmilam nia nigdy.podejrzewam ze pare firm robi takie karmy.w tym bewidog-sport menue.poza jednym przypadkiem karmy soup sa niezbyt lubiane przez psy.trzeba cos do nich dodawac zeby" pachnialy".granulki jednorodne sa bardziej smakowite widocznie.jednak jesli sunia nie gryzie tylko lyka wybralabym soup.albo duze ,naprawde duze granule-ale tymi to moze sie zakrztusic.podobnie jak zbyt malymi.trudno cos radzic jak sie nie zna psa.troche to po omacku takie.niestety bewidog chyba nie ma sport menue w malych paczkach tylko w 25 kg:cool1: mam resztke sport menue po ktore monisieczka jedzie juz chyba miesiac więc Agushka jak chcesz mozesz na probe wziac część tego . Joshua nie lubil tej karmy -musialam dodawać smaczki zeby łaskawie jadł. W końcu miałam dośc i kupiłam energy na ktore tez od czasu do czasu sie wypina.
Agushka Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 ayshe dziękuję za wszystkie cenne rady. Oglądam własnie ofertę bewi dog. Niestety nie widze tej soup :( Ale cenowo ta karma jest zachęcająca. Tina nie krztusi się suchą karmą. Wiem, że nie powinna połykać jej w całości ale ona jest taka wybredna że ciesze się, że je cokolwiek. Niech to będzie nawet sucha całość. Tylko ta częstotliwość kupciania mnie martwi. Może to własnie przez wysoką zawartośc tłuszczu i białka w karmie... A gdybym jej takie zwykłe granulki polewała rosołkiem jakimś? Co o tym sądzisz? I wtedy jaki ten bewi dog? Pies jest typowo domowy, nie pracuje. Rano półgodzinny spacerek, potem ok 2 godzin spacerku i zabawy i wieczorem ok godziny... Czy ten bewi dog basic byłby dobry? Ewa_Jo czy ja Cię dobrze zrozumiałam? :loveu: Chcesz podzielić się ze mną własną karmą?? To znaczy karmą własnego psa? Byłabym niesłychanie wdzięczna. Inaczej nie mialabym możliwości kupienia małej ilości na próbę a duży worek to zawsze ryzyko bo a nuż mi sucz odmówi współpracy... Tylko czy to nie byłby dla Ciebie zbyt duży klopot? Ja oczywiście zapłacę za karmę i za przesyłkę i za wszystko co chcesz :)
BeataG Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Agushka, soup to typ karmy, nie nazwa. W bewi dogu ona się nazywa sport menue, czyli to, co proponuje Ci na próbę Ewa-Jo. Jeśli pies zalatwia się 4 razy dziennie to nie jest wina zbyt dużej ilości białka i tłuszczu, tylko albo źle dobranej karmy, albo podawania zbyt dużej jej ilości. Moje psy jedzą karmę wysokobiałkową i wysokotłuszczową (jeden 30% białka i 20% tłuszczu, drugi 28% białka i 18% tłuszczu) i załatwiają się raz albo góra 2 razy dziennie. Bewi dog sport menue zawiera tego białka i tłuszczu jeszcze mniej, więc myślę, że przy tym trybie życia, który opisujesz, będzie OK. Karmy typu basic to takie zapychacze raczej, ja osobiście tego nie polecam. Z moich psów jeden jest intensywnie pracujący, drugi hm... wręcz przeciwnie ;), a zawartość białka i tłuszczu w ich jedzeniu różni się tylko o 2%. Oczywiście ten drugi (który nota bene jest kastratem, więc trzeba go troszkę pilnować, żeby nie przytył, bo jest z gatunku tych, co to by zjadł wszystko i jeszcze trochę) dostaje tej karmy tyle, żeby nie obrósł tłuszczem, tzn. mniej niż jest to przewidziane dla psa o jego masie.
Ewa-Jo Posted October 24, 2006 Posted October 24, 2006 Agushka napisał(a):Ewa_Jo czy ja Cię dobrze zrozumiałam? :loveu: Chcesz podzielić się ze mną własną karmą?? To znaczy karmą własnego psa? Byłabym niesłychanie wdzięczna. Inaczej nie mialabym możliwości kupienia małej ilości na próbę a duży worek to zawsze ryzyko bo a nuż mi sucz odmówi współpracy... Tylko czy to nie byłby dla Ciebie zbyt duży klopot? Ja oczywiście zapłacę za karmę i za przesyłkę i za wszystko co chcesz :) heheheh chce sie z toba podzielic w tej chwili niczyja karma.jezeli mialaby byc czyjas to juz bardziej monisieczki bo jej obiecalam ja dac ,ale poniewaz monisieczka sie nie spieszy:mad: /jak zawsze zreszta/ ,a Norasek jest wszystkozerny i nie ma problemu w sprawdzaniu czy Norcia cos zje to tobie sie bardziej przydadza resztki tej karmy. Oczywiscie nic nie placisz nie wyglupiaj sie.Jedyny problem to dojście moje na poczte -bo nie lubie kolejek jak cholery ,ale moze siem przełamie i dojde.podaj adresik .Szkoda ze nie mieszkasz w WAW -wpadlabys wziela i byłoby oki sprawa z głowy. Zdrowka dla dziewczynki. A jezeli chodzi o kupy to młody po wszystkich karmach/RC , Hilss ,Bewi dog/ robi od 4 do 5 kup dziennie jak stodoły. JAk miał zapalenie krtani i dostawał mięso surowe oraz gotowanego kurczaka z ryżem to robił jedna malutką kupe dziennie. gdybym sie nie bała ze moze mu czegoś zabraknąć jakiś elementow to karmiłabym go naturalnym żarciem. Ale strach ze cos spiep....... powoduje ze Josh jada karme.
Agushka Posted October 24, 2006 Posted October 24, 2006 [quote name='BeataG'] Jeśli pies zalatwia się 4 razy dziennie to nie jest wina zbyt dużej ilości białka i tłuszczu, tylko albo źle dobranej karmy, albo podawania zbyt dużej jej ilości. Moje psy jedzą karmę wysokobiałkową i wysokotłuszczową (jeden 30% białka i 20% tłuszczu, drugi 28% białka i 18% tłuszczu) i załatwiają się raz albo góra 2 razy dziennie. Bewi dog sport menue zawiera tego białka i tłuszczu jeszcze mniej, więc myślę, że przy tym trybie życia, który opisujesz, będzie OK. No i właśnie dlatego szukam karmy która pomogłaby rozwiązać problem z częstotliwością załatwiania się a jednocześnie spowodowałaby, że sucz mi nabierze ciała. Dziękuję Ci za podpowiedź, zobaczymy, jak Tina zareaguje na tę nowość. Ewa_Jo jesteś wielka. :buzi: Wysłałam Ci PW.
ayshe Posted October 24, 2006 Author Posted October 24, 2006 no i wiedzialam ze ktos z onkowiczow sie podzieli:loveu: . agushka-sprobowac mozna tylko moze jej kiepsko isc z jedzeniem.menue bez dosmaczaczy to marnie psom idzie[no poza chodzacymi przewodami pokarmowymi jak np.moj surykat:roll: ].
SAWA Posted October 24, 2006 Posted October 24, 2006 Z mojego doświadczenia wynika ,że częściej załatwiają się te bardziej nerwowe i ruchliwe .Moje dostają karmę w tym samym czasie i często o tej samej porze załatwiają się ,ale w okresie intensywnych treningów robią kupy 3 razy dziennie ,a normalnie 2 razy .Po karmie zawsze będą większe kupska niż po gotowanym jedzeniu i to jest całkiem normalne.Oczywiście jakość karmy ma też ogromny wpływ na ilość , wielkość i jakość kup.Ja osobiście sprzątam kojce i codziennie widzę jak się załatwiają .Mam też porównanie karm ,bo po kupskach idealnie widać jak psy trawią i przyswajają karmę. Jeszcze ma wpływ organizm i tu nie można psu podawać karmy wg.zaleceń producenta ,bo jednemu np. 30 dk dziennie wystarczy ,a inny na tej dawce będzie szkieletorem.Trzeba obserwować psa i dawkować karmę wg.jego indywidualnych potrzeb.Ja jak widzę ,że dupsko jakiejś rośnie to zmniejszam dawkę ,a jak za chuda to zwiększam i dzięki temu ,cały czas utrzymuję je w idealnej kondycji .
Agushka Posted October 24, 2006 Posted October 24, 2006 Oj dziewczyny jesteście kochane. Same dobre rady i same dobre serduszka.:loveu: Ayshe o jakich dosmaczaczach mówisz? Coś specjalnego czy domowe sposoby? Na mojego niejadka nic prawie nie skutkuje. Musiałabym jej wszystko posypywac żółtym serem hihi a tego robić nie zamierzam :)
Recommended Posts