Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

14ruda-nie przejmuj sie tak strasznie skladem i takimi innymi pierdulami .nutra jest wporzo.to zdecydowanie dobra karma.wychowalo sie na niej mase onkow.to jedna z takich karm"zelaznych".zawsze mozna w razie co liczyc na nutre:).mieso jest przerabiane na maczke-maczka jest skladem karmy.tutaj najwazniejsze jest pochodzenie miesa na ta maczke.:razz: .i to ile ladowano hormonow w zwierzeta rzezne tudziez czy ktos zbadal czy w maczce sa owe hormony i takie tam;) .na to jest "papier".takowy ma np.bewidog.reszta mi zwisa.pies ma dobrze wygladac,jesc karme,nie "gazowac"po niej,nie miec lupiezu nawet jak linieje,miec wlos nie tlusty i nie suchy,koopy zwarte nie rozsypujace sie i nie ciastowate,liczba wyproznien mala,pies na normalnym poziomie aktywnosci[czyli roznosi go].stala masa ciala przy niezmiennych warunkach.jesli to daje mi karma-to jest ok.:p .mam po tylu latach posiadania psow filozoficzny stosunek do ich zywienia.

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Własnie wynalazłam opinię weta o nutra nuggets puppy large b.Że to dobra karma:),że maja w swoich lecznicach już od kilku lat i badali hodowle prowadzone na nutrze i wszystko o.k.
I pan zaleca 50% dawki preparatu witaminowego(te can vity,itp.)

Posted

Ja pamiętam czasy ,kiedy dla swojej gromadki kupowałam nutrie z głowami .Gotowałam to w garnku z warzywami .Najfajniejszą rzeczą było po ugotowaniu obieranie mięsa od kości.Głowa była bardzo pracochłonna ,a ząbki od połowy były pomarańczowe ( koleżanka robiła z nich naszyjniki). Zapach tego mięsa był bardzo ładny i sąsiedzi w bloku zazdrościli moim psiakom takiego menu.Od wielu lat daję tylko suchą karmę i było nawet sporo tych karm.Najbardziej pasowała mi Nutra (choć były na niech zbyt chude) a teraz od 2 lat tylko PROFormance.Odchowałam na PROF... kilka miotów bez kulawizn ,czy problemów zdrowotnych. Czasem dostają cielęce kosteczki do pogryzienia i raz na miesiąc jogurt.Zadziwia mnie zapach kup ,bo podobny do pasztetu ,a nie śmierdzące g...Ilość kup i wielkość upewnia mnie ,że doskonale trawią .Co jeszcze dla mnie istotne ,to to ,że połysk sierści zachowują nawet w trakcie lnienia , a po innych karmach robiły się matowe ,takie szarawe.

Posted

ayshe napisał(a):
14ruda-nie przejmuj sie tak strasznie skladem i takimi innymi pierdulami

No sorry, ayshe, ale skoro nie składem się sugerowac, to czym? :-o
Jasne, że oprócz składu ważne jest też to wszystko o czym piszesz, czyli to, jak pies karmę przyswaja, i jaka jest ogólna kondycja psa na danej karmie. Ale, jak pisałam, znam psy, które super się czują i dożywają późnego wieku na resztkach ze stołu, Czy to według ciebie znaczy, że teraz wszyscy na hurrra mamy zacząć karmić psy ziemniakami z sosem i kośćmi z kurczaka, no bo przecież jakies tam psy maja się na tym super, a w sumie nie ważne co pies je? :roll:

Ja, wybierając karmę, kieruję sie przede wszystkim składem. W sumie nie jest dla mnie istotne, czy jakis inny pies karmę dobrze przyswaja, bo może się okazać, że mój tę samą karmę będzie przyswajał źle. Po prostu sama muszę wypróbować dane jedzenie na własnym psie.
Wybierając karmę patrzę właśnie na skład. Przy czym wcale nie znaczy to, że będę wybierac te najbardziej wypasione karmy. Bugajski je teraz Brita, karma mocno przeciętna, ale... warta swojej ceny. Bugajski ma się na niej całkiem dobrze, niebawem zrobię mu kontrolne badania krwi, zobaczymy więc, czy np. wątroba też ma się dobrze.

Nutra Nuggets może i jest niezłą karmą, ale zdecydowanie nie jest warta swojej ceny, a dystrybutor kłamie, podając jej skład, co mnie raczej zaufaniem do karmy nie napawa :shake:

Posted

Znalazłam promocje 18 kg za 119 zł.Ale normalnie 15 kg kosztuje 130-150 zł.Za tą cenę można kupić wiele całkiem dobrych karm.
Asher masz racje-każdy pies inaczej przyswaja karmę.Nawet najlepiej zbilansowana karma za może byc źle przyswajana i wtedy nawet cudowny skład karmy nie ma znaczenia skoro wszystko przez psa przelatuje.
Zobaczymy jak bedzie po nutrze.Mam nadzieję,że o.k.,bo nie chcę jej co chwilę zmieniac karmy,bo to chyba też niezdrowo.

Posted

14ruda, jak się skończy ta promocja, to zerknij sobie na www.karmydodomu.pl
Tam kupując 2 worki po 15 kg zapłacisz 259 zł, dostawa gratis.

Mam też prośbę, mogłabyś przepisać z opakowania skład - po polsku i po angielsku? Może być na priw ;)

Posted

Oglądałam ten sklepik i muszę powiedzieć ,że ceny mają doskonałe ,ale trzeba sprawdzać ,bo nie na wszystkie formuły. Interesowałam się PROF...
Te najdroższe mają tanio ,ale te najtańsze drożej niż u innych:mad: .Dowodzi to ,że zawsze trzeba szukać i porównywać propozycje sklepików internetowych. Oczywiście jestem za tymi sklepikami ,bo oni starają się o klienta.:multi:

Posted

Doopa.nie dojechała karma dzisia:mad: .Bedzie rano.Przez to młoda na śniadanko zje pro planik dla piesów starszych:cool3: .Ale za to z galaretka.Zrobiłam dzisia druga i tera wyszła prawdziwa galareta:cool1: .Poprzednia była za rzadka.

Posted

asher-spokojnie kobieto.ja mam troszke inny stosunek do podniecania sie badz nie skladem karm;) .moze juz stara jestem i szczerze mowiac nie bardzo mnie rajcuje taki wypasiony sklad.dla mnie wazniejsze sa moje psy i ich wyglad,zdrowie a nie sklad karmy.owszem pewnie gdybym miala alerika albo co czy chorego psa to co innego ale tak.....nie iwem czym mam sie podniecac:evil_lol: .
14ruda-suplementacja tak jak pisalam.50% dawki ale nie codziennie.kontroluj wzrost psa i mase kostna.zeby nie scharciala ci ale na nutrze powinno byc ok.
tak jak pisalam najwiecej ok.w zywieniu onkow mam z karmami typu nutra,proformance.onki rosna rowno,nie traca gnata,nie bujaja jak sarenki w gore.milo mnie rozczarowuje nadal bewidog.belcando-hmmm.no raczej jeden rodzaj karmy.i napewno nie zaryzykuje odchowu szczeniat na tej karmie.

Posted

Dobrze:p .Wybieram sie do weta ze starsza sucza na manikiura :cool3: to ONke zwaze dokładnie.Ogólnie rozwija sie "wzorcowo".nic jej też chyba nie brakuje.bedziem robic badania krwi:razz: .Zęby leca,ucha nie klapia,sprawy wydalnicze bardzo w normie,tylne nózki przestały być chwiejne,ONek stabilny:cool1: .Na początku się trochę martwiłam,ze te giry ma takie chwiejne i,ze jej sie ixy zrobią ,ale jest normalnie.:multi:
Jakis czas temu spotkalismy faceta,któey ja obejrzał z każdej strony,powiedział,ze pies bardzo ładny,wzorcowy,z bardzo ładnym katowaniem,stawem skokowym:cool1: .Pytał z której hodowli sucz przyjechała,bo na pewno nie tutejsza.Z tego wszystkiego zapomniałam zapytać kto on jest czy jakis kynolog,czy kto.:placz:

Posted

słuchajcie, a które Proformance polecacie? Tak dla 5 letniego psa z tendencją do chudnięcia o średniej aktywności(2 razy w tyg agility, ok. 2 razy w tyg frisbee + normalne codzienne bieganie na spacerach)?

Posted

Moim zdaniem jak ma tendencję do chudnięcia i nie jest kanapowcem,to polecam Adult 26% białka i 18% tłuszczu.Wartość energetyczna -4190kcal/kg.
Maintenance 21.0% białka i 12,3% tłuszczu .Wartość energetyczna -3900kcal/kg.
Dobra będzie też Lamb&Rice 23%białka i 14% tłuszczu .Wartość energetyczna - 3970kcal/kg. Cena jest większa od Adulta ,czy Maintenance.
Pozdrawiam.

Posted

Ayshe, ależ ja jestem bardzo spokojna. Do "podniecania się składem" mi daleko. Co nie znaczy, że nie zwracam uwagi na to, co moje psy jedzą. Marketówkami, czy ziemniakami z sosem w życiu bym psów nie karmiła, choćby mnie wszyscy święci zapewniali, jak to super na nich psy rosną.
Poza tym patrzę na skład również dlatego, że lubię wiedzieć - choćby w przybliżeniu - za co płacę.

Posted

asher napisał(a):
Ayshe, ależ ja jestem bardzo spokojna. Do "podniecania się składem" mi daleko. Co nie znaczy, że nie zwracam uwagi na to, co moje psy jedzą. Marketówkami, czy ziemniakami z sosem w życiu bym psów nie karmiła, choćby mnie wszyscy święci zapewniali, jak to super na nich psy rosną.
Poza tym patrzę na skład również dlatego, że lubię wiedzieć - choćby w przybliżeniu - za co płacę.

no wiesz ja raczej marketowymi karmami karmic tyz nie zamierzam bo 4%"miesa"to chyba zart jakis;) :lol: .
po prostu sklad a ta to ma a tamta to to i wogole:cool1: to jakos tak mnie nie rajcuje:eviltong: .nic na to nie poradze:cool3: .tak ogolnie podniecanie skladem mi sie obilo o oczy a proposik tematow na zywieniu:evil_lol: .szczerze mowiac jestem za tym zeby zmieniac karmy od czasu do czasu i wyprobowac kilka zanim sie znajdzie te 2-3 ktore pasuja psom.ale na miotach eksperymentow to ja nie robie.:diabloti: .

Posted

Psychoszczurek-ja to bym walnela lamba mlodemu na zmiane z pro power[baaardzo fajniutka karma]tuczyc go przeca nie bedziesz a onkowi dobrze robi jak jest chudszy niz grubszy.najwazniejsze zeby mial z czego brac powera.i nadal posiadac tylko kosci,miesnie i skore;) .

Posted

ayshe napisał(a):
Psychoszczurek-ja to bym walnela lamba mlodemu na zmiane z pro power[baaardzo fajniutka karma]tuczyc go przeca nie bedziesz a onkowi dobrze robi jak jest chudszy niz grubszy.najwazniejsze zeby mial z czego brac powera.i nadal posiadac tylko kosci,miesnie i skore;) .

na zmiane, to znaczy worek tego, potem worek tego, czy jakos inaczej?
(zauwazylam, ze szejku im chudszy, tym weselszy:evil_lol: a ze ma tylko okolo 33 kg teraz, to...:diabloti: )

Posted

czyli trzyma norme jak na jego wzrost i posture jest ok.a wiadomo ze chudy onek to kopniety onek:razz: :evil_lol: .
to zalezy co chcesz osiagnac.ja jestem zwolennikiem podawania karmy wysokoenergetycznej i dawania jej dawki tak zeby pies nie zmienial wagi.dopasanie onka nie ma sensu.mozesz to zrobic np.lambem ale....no to juz twoj wybor.natomiast braki w ...hmmm...tkance tluszczowej mozna wypelnic miesniami ktore w ogolnym rozrachunku daja psu wiecej niz tluszczyk:cool3: .i dlatego pro power.takiej karmy nie mozna dawac zbyt duzo bo pies moze sie "przebialczyc" wiec nie korci.mozesz stosowac na zmiane.lamba traktujac jako oddech od pro power[wtedy wor pro power i mae op.lamba] albo odwrotnie.zalezy co chcesz.:razz:

Posted

tuczyc go nie zamierzam, wole jak jest chudziak;)
ok, to sprobuje takiej kombinacji. (teraz jest na proformance premium i na tym w sumie nie zmienia mu sie waga, a schudl na pro-planie łososiowym i lambowym, ale jest na suchym dopiero od 3 workow;) )

dzieki za podpowiedzi:)

Posted

ja karmię swojego ONa Acaną z jagnięcina lub łososiem. Axel jest uczulony na drób i tylko te karmy wchodza w grę.
A na drugi posiłek dostaje surowe miecho wołowe z ryżem.

Posted

A ja stwierdzam ze bije na głowę rekordy głupoty :cool3: Pyrosek jest na Bewi dogu- Sport Menue, na wybudowanie masy itp bla bla bla...I nic mu tej masy nie przybywa :niewiem: :candle: . No bo jak ma sie pańcie tlumoka to tak juz bywa :splat: .
Nudzilo mi sie w pracy i poczytalam sobie o karmach i co sie okazuje :cool3: - ze Sporta Menue sie zalewa woda bo inaczej dupa a nie przyrost masy :shocked!:
:B-fly:

Posted

O rany, dziwnie... :-o A czemu tak? Co to zalewanie powoduje? :hmmmm:

AM, mam pytanie do ciebie, czy to prawda, że ryż i kukurydza są produktami bezglutenowymi? Bo taki info wyczytałam na stronie Acany. A z kolei w składzie niektórych karm (np. PROFormance) jak byk stoi "kukurydziana mączka glutenowa" :niewiem:

Posted

asher,
tak to prawda - ryż i kukurydza są bezglutenowe. Gluten kukurydziany jest pozyskiwany prawdopodobnie z kukurydzy modyfikowanej genetycznie.

Posted

Pyros-Aga napisał(a):
A ja stwierdzam ze bije na głowę rekordy głupoty :cool3: Pyrosek jest na Bewi dogu- Sport Menue, na wybudowanie masy itp bla bla bla...I nic mu tej masy nie przybywa :niewiem: :candle: . No bo jak ma sie pańcie tlumoka to tak juz bywa :splat: .
Nudzilo mi sie w pracy i poczytalam sobie o karmach i co sie okazuje :cool3: - ze Sporta Menue sie zalewa woda bo inaczej dupa a nie przyrost masy :shocked!:
:B-fly:
:lol: :lol: aga-wszystkie karmy typu "soup"sie zalewa.
zadna karma nie powoduje przyrostu masy miesniowej jesli nie prowadzi sie rownolegle treningu owej masy.wtedy dana karma pomaga ale nie robi tego za ruch.jesli pies ma problemy z uzyskaniem masy miesniowej[w twoim przypadku ciezka dysplazja pyrosa a w moim karmienia sportem -wiek psa i brak masy miesniowej ]to uzupelnieniem treningu,kropka nad i jest karma taka jak sport.zalanie badz nie jej woda nie ma zadnego znaczenia poza tym ze wlasnie karmy typu soup sa specjalnie przystosowane do zalewania ich woda.sport jest tez w wersji croc.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...