Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

14ruda napisał(a):
Ile można trzymac w lodówce te galaretie z kurzych przeszczepów?

Tak długo jak wytrzymasz. Lub dopóki same nie wyjdą. :diabloti::diabloti::diabloti: MSPANC
No tak na poważnie to ze dwa trzy dni.

Posted

Dzieki.to przez weekend moze stac galaretka.A już nie ma co wychodzić bo zakasałam rękawy,ręce w worki i obrałałam te łapki.Więc jest galareta z marchewka i kawałkami miesa i rozgotowanymi małymi chrząstkami.Aicha uwielbia karme z galaretką.I ładne koopki są(pomijając te jak coś zeżre dziwnego w lesie).;)

Posted

SaJo-ja to wymiekam z moimi dwoma glodomorami.rece opadaja przez te wyglodniale spojrzenia i wsys zarla w sekunde[noooo inna sprawa ze malo dostaja].moje psy na ulicy ludzie traktuja jak zaglodzone.:evil_lol: .i do tego na pokurczonych nogach,mutanty i wogole chociaz one poza kesta i wambo nie sa w hipertypie.chyba nie wiedza biednialki jak moga onki miec dlugie nogi z tylu:diabloti: .mialam takiego psa.R.I.P.andocor byl przekatowany koszmarnie i kupilam go jako peta przy okazji zakupu jego siostry.niemiec baaardzo znany hodowca powiedzial ze nie ma pojecia czy on bedzie normalnie chodzil albo ze bedzie mial jakas kosmiczna dysplazje.:lol: .pudlo bylo.HDnormal.kical jak zajac do roku zdaje sie ale potem juz radzil sobie normalnie.
14ruda-no dzielna jestes:razz:

Posted

Wsys zarla mial Gnojek mniejwiecej do 6-go miesiaca. Jego jedzenie wygladalo tak, ze stawialam miche, on ja wciagal, i robila mu sie szeeeeroooooooka klata i cieniutki brzuszek: tyle sie powietrza przy okazji nawdychal :lol: Po czym w ciagu minuty klata sie zwezala, a brzuch rozszerzal do normalnej szerokosci. Oczywiscie gruboscia nie grzeszyl, wiec wszyscy twierdzili, ze na pewno go glodze. Teraz je normalnie, tzn z apetytem, ale bez przesady. Z kolei niewtajemniczeni sadza, ze bije psa przed karmieniem, bo do klatki ucieka. A on po prostu wyczynial takie cuda dziwy przed karmieniem, ze poprostu nie bylo mozliwosci przejsc z kuchni do pokoju z placzacym sie mali pod nogami. Wiec najpier musial wejsc do klatki potem dopiero wsypywalam zarcie.
Teraz juz nie jest takim zarlokiem. Zazdroszcze ludziom, ktorzy maja lakome, nakrecone na pilke psy. Duze to ulatwienie w szkoleniu: dokladnosc to zarcie, predkosc to pilka. A Gnojek pluje zarciem na widok pilki, albo patrzy na mnie z wyrzutem: jak mozesz dawac mi to swinstwo.

PS. Ciekawe kto byl taki madry, zeby zostawic komorke w czasie deszczu na parapecie :roll:

Posted

chita kica w pionie na tylnych nogach[to ta glodna wiecznie uzytka].i tak od kuchni do pokoju.:roll: .a tasha robi taniec przy drzwiach kojca.ja nie wiem jak mozna zjesc tak szybko takie duze granule :crazyeye: .chicopee ma male i boje sie ze sie kretynak[chita]zakrztusi bo tasha to na bewi dogu na razie bedzie.

Posted

Ja o Gamonia tez sie przez jakis czas martwilam, ale potem juz sie przyzwyczailam. A jeszcze byla smieszna sytuacja, jak sprawdzalismy na praktykach czy dziala sprzet do morfologi. Akurat nie bylo zadnego psa na leczeniu, wiec pobralismy krew od Gnojka. Pani dr w nagrode dala mu granulke karmy, a karma byla adult dla psow olbrzymich. To ma ok 1,5 cm srednicy, a nawet dobrze nie bylo widac jak Gnojek to przelknal. Trzeba bylo zobaczyc przerazenie w oczach lekarzy i studentow :lol: Szczytem wszystkiego jednak bylo, jak polknal wedzonego zwacza: takie dlugie kawalki jak sa w sklepach: z 12 cm dlugosci, oczywiscie twarde, a ten oszolom wyciagnal glowe do gory jak ges podczas sondowania i po smakolyku :roll:

PS. Gnojek robil cos w stylu slalomu miedzy moimi nogami z podskokami do gory co dwa kroki, takze wtedy gdy znajdowal sie pode mna.

Posted

ja mam rozkosznie wiecznie nienajedzone psy :lol: ,ruda chyba przy młodym sie tak nakrecila na jedzenie . a młody ,no cóz , jajko na twardo połyka , karme suchą je tak jak miękkie jedzenie , ham ham . czasem kiedy za cos go nagradzam smakołykiem nawet go nie czuje :placz: w gebie , przełknie i czeka dalej na nagrode . od jedzenia woli pileczke oczywiscie .

Posted

pewnie bylas na stronie ale....www.bewidog.de
ja daje 400g.samcom i sukom nie karmiacym i nie szczennym ale pracujacym codzinnie na placu 200 g.surykat czyli chita dostaje...mniej:roll: .bo mieszka w domu.jak ma ciezki dzionek to dostaje 100-150g.zaleznie od tego jak wyglada a tyje chyba od powietrza wiec musze z nia uwazac.czasem dostaje garsc.tj.50g.:oops: :evil_lol: .ale ostatnio duzo pracuje to daje jej 150g.

Posted

[quote name='ayshe']pewnie bylas na stronie ale....www.bewidog.de
ja daje 400g.samcom i sukom nie karmiacym i nie szczennym ale pracujacym codzinnie na placu 200 g.surykat czyli chita dostaje...mniej:roll: .bo mieszka w domu.jak ma ciezki dzionek to dostaje 100-150g.zaleznie od tego jak wyglada a tyje chyba od powietrza wiec musze z nia uwazac.czasem dostaje garsc.tj.50g.:oops: :evil_lol: .ale ostatnio duzo pracuje to daje jej 150g.

Boshe 100 :crazyeye: Pyros dostaje 350 g- a żebra mu tak wystają że wstyd. Ale jak mu zminiejsze porcje to zgodnie z zasadą "im mniej żarcia tym więcej energii "( patrz Szirka :loveu: ) to ja moge mu tylko zwiększac racje zywieniowe i liczyć na to że wplynie to wprost proporcjonalnie na jego adhd :cool3:
A tak serio to w zasadzie Pyros sam sobie reguluje ilość bo czasem ma dni że zje pół porcji czasem nic nie zje a po dłuższym szkolonku zdarza mu sie zjeść dwie porcje :razz: :p

Posted

To ja poprosze o pomysły, jak podtuczyć psa, który ma wieczne problemy z trawieniem i może jeśc na razie tylko paćkę z rozgotowanego kurczaka, rozgotowanego ryżu i rozgotowanej marchewki, ewentualnie karmę intestinal, która jest chyba mniej kaloryczna niż karmy na odchudzanie :shake: Przeraziłam się, bo Sabina waży... 30,5 kg :placz: Jej normalna waga to ze 2,5 - 3 kg więcej, normalnie chodzący szkielet z niej jest teraz :shake:
Może po prostu powinnam dawac jej więcej, nie 2, a 3 razy dziennie po pół normalnej porcji? :niewiem:

14ruda, łapki kurze są super :razz: Ja mam to szczęście, że kupuję już obrane, różowiutkie, bez pazurów. A i tak mnie wykręca, jak je gotuję. Natomiast mojej mamie... ślinka cieknie :crazyeye: :mdleje:
Oczywiście Sabinei teraz łapek nie moge dawać :roll: Ponoć można zastąpic łapki zwykłą spożywczą żelatyną, ale nie mam pojęcia w jakich dawkach ewentualnie ją podawać... :hmmmm:

Co do bonusów Bugajskiego, to praktycznie nie ma ograniczeń ;)
Sabina uwielbia natomaist świeże pomidory, surowe ziemniaki, surową marchew i wiśnie z kompotu. Oczywiście teraz nie może tego jeść :shake: Na spacerze muszę mieć oczy dookoła głowy, bo akurat jest po wykopkach i mnóstwo ziemniaków zostało na polach. Wcześniej pozwalałam Sabinie się nimi częstowac, teraz ma zakaz, który oczywiście niby do niej dotarł, ale ziemniaczki kuszą, oj, kuszą... Przecież ona tylko sobie wącha i wcale ziemniaka nie wsysa, oczy niewiniątka, tylko nagle jakoś tak ziajać przestaje i gębę trzyma zamkniętą i bokiem się do panci odwraca :evil_lol:

Posted

Asher, ja tuczę psa właśnie intestinalem (RC) - 30% białka, 20% tłuszczu. Daję mu dawkę dla psów z niedowagą i w ciągu 3 tygodni z 23,100 kg przytył mi na 24,200 kg. Owszem intestinal eukanuby czy hill'sa jest niskokaloryczny, ale nie RC. Intestinal RC ma wartość kaloryczną podobną do karm dla psów aktywnych. Tylko uprzedzam, pies dostaje takiego powera po tej karmie, że jak go nie zmęczysz, to roznosi chałupę.

Posted

BeataG napisał(a):
Asher, ja tuczę psa właśnie intestinalem (RC) - 30% białka, 20% tłuszczu. Daję mu dawkę dla psów z niedowagą i w ciągu 3 tygodni z 23,100 kg przytył mi na 24,200 kg. Owszem intestinal eukanuby czy hill'sa jest niskokaloryczny, ale nie RC. Intestinal RC ma wartość kaloryczną podobną do karm dla psów aktywnych. Tylko uprzedzam, pies dostaje takiego powera po tej karmie, że jak go nie zmęczysz, to roznosi chałupę.

Ja karmiłam przez pewien czas Sabinę RC Intestinal w puszkach i na pewno nie było tam tyle białka i tłuszczu ile piszesz, raczej powiedziałabym, że byłą bardzo uboga w białko i tluszcz :hmmmm: :niewiem:

EDIT
Juz doczytałam opis suchej RC Intestinal, faktycznie jest wysokokaloryczna ;) Tyle, że RC odpada - ma sztuczne konserwanty :shake:

Posted

chicopee adult-performance

proteiny 30,5%
tluszcz 20,5%
itd.
zawiera przeciwutlaniacze-wyciag tokoferoli naturalnego pochodzenia,naturalne garbniki.
bewidog hicroc ma 30%bialka i 20%tluszczu.

Posted

Ayshe, ale Sabina, przynajmniej na razie, nie może jeść zwykłej bytowej karmy :shake:
Wykombinowałam, że na razie po prostu zwiększę jej dzienną porcję żarełka i zobaczę, jak żołądek na to zareaguje...

Posted

Hehe, a pokaż mi taką suchą karmę, która jest robiona z mięsa, a nie z mączki mięsnej. Mączka mięsna, to przetworzone mięso, podroby to też mięso. :evil_lol:

Posted

A gdzie znaleźć skład w %?Bo znalazłam tylko podział na białko,tłuszcz,..........itd.A ja bym chciała wiedzieć ile jest podrobów,pulpy,mączki itd.Jest na worku?

A na innych karmach jest na przykład:maczka tyle i tyle %,mieso drobiowe tyle i tyle %.

Posted

Jeśli chodzi o Nutrę Nuggets, to radzę nie sugerowac się polskim składem. Jak kiedyś zamawiałam karmę (inną), dostałam darmowe próbki Nutry Large Breed i ulotki. I to, co wyczytałam w ulotkach (po polsku) niestety nijak miało się do składu na opakowaniu próbki :crazyeye: (po angielsku). Polscy dystrybutorzy zdecydowanie "podrasowali" skład :roll: Porównywalny do Brita, o ile nie gorszy, mięsa w tym tyle, co nic. A cena niestety już nie porównywalna :roll:

Posted

[quote name='14ruda']A gdzie znaleźć skład w %?Bo znalazłam tylko podział na białko,tłuszcz,..........itd.A ja bym chciała wiedzieć ile jest podrobów,pulpy,mączki itd.Jest na worku?

A na innych karmach jest na przykład:maczka tyle i tyle %,mieso drobiowe tyle i tyle %.
Na opakowaniu musisz mieć wymienione składniki. Zasada jest taka, że składniki wymienia się w kolejności od tego, którego jest najwięcej. Przy czym karma przede wszstytkim składa się z tego, co jest wymienione przed tłuszczem. Czyli np:
Mączka z kurczaka, kukurydza, ryż, tłuszcz z kurczaka... - średnio będzie to ok. 1/3 mączki, 1/3 kukurydzy, 1/3 ryżu. Mączki jest więcej, niż ryżu i więcej, niż kukurydzy. Ale ile więcej - tego już nie wiadomo. Może być dużo więcej (np. 1/2 mączki, 1/4 kukurydzy, 1/4 ryżu), a może być niewiele więcej ;)

Posted

Posprawdzałam:razz: .Połowa karm ma w składzie mączkę(drobiową,jagnięcą).Inne mają mięso,jeszcze inne suszone mieso.
Z suszonego mielonego mięsa robi sie mączkę(nie znam się na mięsie)?:p
Jak te mączki mają się do jakości karmy jeśli reszta składników jest taka sama albo bardzo podobna?
Dog chow ma mięso i produkty pochodzenia zwierzęciego (min 4% kurczaka) a nutra na mączce.Tylko,ze dog chow penie konserwowany chemia.
Znowu Brit o którym pisała Asher nie ma mączki tylko mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (min. 35 %).I do tego tańszy o 15 zeta.:cool3:

Wytłumaczcie ,bo ja mam wode z mózgu:placz: .Co jest lepsze i na co patrzec przy wyborze karmy.Narazie zjemy nuterke .:eviltong:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...