Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Z góry przepraszam bo pewnie ten temat był już gdzieś wałkowany i sam bym poszukał informacji, ale nie mam aktualnie stałego dostępu do internetu i proszę o przeniesienie do dobrego działu bądź tematu.

Chodzi o to, że w mojej rodzinie jest ciocia, która jest chora psychicznie i jej syn także ma jakieś zaburzenia. Mieszkają w domku po moich dziadkach na wsi i posiadają 2 lub 3 psy, które są bardzo zaniedbane. Nie wiem jak teraz to wszystko wygląda, ale wiem, że psa na podwórku podkarmiał sąsiad dzięki któremu pies przeżył bo zeszłej zimy gdy tam pojechałem pies wyglądał jak z horroru... Często z rodziną rozmawiamy na ten temat, ale nie wiemy jak się za to zabrać bo nie chcemy robić im problemów bo niestety mają bardzo mało pieniędzy, a tłumaczenie im też nic nie daje bo już nie raz mówiłem kuzynowi, że gdzieś to zgłoszę, ale boję się o stan mojej cioci który jest zły... Nie chcę też ich zastraszać tylko po prostu zadziałać raz i na dobre. Nie wiem czy mam to zgłosić do TOZu czy na policję... Wiem, że jak raz ktoś im podrzucił szczeniaka to zostało to zgłoszone na policję czy gdzieś i mieli się stawić po psa, ale po prostu to olali...

Ja jestem niepełnoletni, ale mam wsparcie rodziny bo też by chcieli pomóc, ale z drugiej strony nie chcemy popełnić jakiegoś błędu. Z góry dziękuję za pomoc i jeszcze raz przepraszam za tworzenie nowego tematu.

Posted

Mack, w jakim sensie zaniedbane? Niedożywione tylko, czy też źle traktowane? Jeśli problemem są pieniądze, to może rozwiązaniem byłaby zrzutka na jakąś karmę raz w miesiącu, czy zbicie psom porządnych bud czy kojców?
Napisz coś więcej, w czym jest problem?