anusia112 Posted January 4, 2012 Posted January 4, 2012 W jedności siŁa ;-) Ja też dzwoniłam przedwczoraj . Wczoraj pieski jeszcze były.... dwa spanielki i yorkuś . Kierowniczka k,lience powiedziała że ustawa ich nie dotyczy bo maja psy z ksiązeczkami i płaca podatki ....Będe miała w niedzielę wolne to zajrzę do M1 i sprawdzę .Trzeba z nimi walczyc do skutku .Napędzają pośrednikowi z rosji popyt na szczeniaki :angryy::angryy::angryy::angryy:. Quote
Arwilla Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 Krótko, bo jestem po 12 godzinach pracy. Dowiedziałam się dzisiaj, że policja nie pojedzie do sklepu, bo sklep prowadzi działalność gospodarczą w zakresie handlu zwierzętami i jako taki nie podlega ustawie... Nie dało się przetłumaczyć policjantowi, bo wiedział lepiej... Że przecież trzeba by w takim razie pozamykać rolników, bo świnie hodują... :/ dzwoniłam do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii i tam na to tłumaczenie zgłupieli nieco... Żeby była jasność, po niedzieli będą kontaktować się ze swoim prawnikiem i dadzą mi znać co i jak... Paranoja... Na razie tyle, uciekam, bo jutro znowu dyżur w pracy... Quote
Figanna Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 bez komentarza....... w razie porad prawnych - chętnie pomogę Quote
anusia112 Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 Ja juz rok z nimi walczę i nic.Rosjanin jak jezdził tak jezdzi pod M1 i przywozi te psy w klatach .A teraz ja jej mówię o ustawie a ona mi się w pysk śmieje że gówno jej zrobimy .Pies to towar a oni maja pozwolenie :angryy::angryy: Quote
anusia112 Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 czy kupujący (nabywający) psa w sklepie nie popełnia przestępstwa ?czyli teraz sklep bezkonkurencyjnie może pieski sprzedawac i napędzac rozmnażanie psów w rosyjskich pseudohodowach .Super poprostu Fajnie .:crazyeye: Quote
Figanna Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 nie można sprzedawać psów w sklepach zoologicznych. i kropka. a Oni jak na razie udają pewnych siebie. Ale to się skończy. Prawo tego zabrania i nie da się tego obejść, przynajmniej nie w przypadku sprzedawaniu psów w sklepach czy gdziekolwiek poza miejscem hodowli. Quote
kasumi Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 anusia112 napisał(a):czy kupujący (nabywający) psa w sklepie nie popełnia przestępstwa ?czyli teraz sklep bezkonkurencyjnie może pieski sprzedawac i napędzac rozmnażanie psów w rosyjskich pseudohodowach .Super poprostu Fajnie .:crazyeye: kupujący psa w niezarejestrowanej hodowli również popełnia PRZESTĘPSTWO.... zakazane jest sprzedawanie i kupowanie zwierząt bez rodowodu Quote
Figanna Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 co do policjantów... POLICJANT MA OBOWIĄZEK ZGŁOSZENIE PRZYJĄĆ - NADAJE MU NUMER ----> ZAWSZE PYTAJMY O NUMER NADANY TEMU ZGŁOSZENIU ORAZ DANE PERSONALNE POLICJANTA PRZYJMUJĄCEGO ZGŁOSZENIE ----> BĘDZIE WTEDY MOŻLIWE ŚLEDZENIE POSTĘPÓW ZGŁOSZENIA ORAZ W RAZIE CZEGO WIADOMO BĘDZIE JAKI POLICJANT ODMÓWIŁ JEGO PRZYJĘCIA. ZAWSZE MOŻNA TEŻ ZAPYTAĆ O IMIĘ I NAZWISKO JEGO PRZEŁOŻONEGO I ZGŁOSIĆ JEGO NIE WYWIĄZANIE SIĘ Z OBOWIĄZKU A W DODATKU WPROWADZANIE W BŁĄD ODNOŚNIE PRZEPISÓW Quote
Figanna Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 jutro będę w silesi w zoo naturze - zobaczymy jak tam się ma sprawa ze szczeniakami Quote
cockermanka Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 anusia112 napisał(a):Pies to towar a oni maja pozwolenie :angryy::angryy: Co za durnie! Mam nadzieję,że dostaną za swoje... Quote
Figanna Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 ale jakie pozwolenie?? nie dajcie sobie wmawiać takich bzdur. NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK POZWOLENIE. JEST ZAKAZ I KONIEC. Quote
cockermanka Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Dokładnie. Zmieniły się przepisy - może oni tego nie wiedzą? Quote
farabutto Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Uważam, że warto aby każdy zespół interwencyjny wyposażył się w tekst nowelizacji ustawy. Taki materiał stanowiłby znakomite wsparcie merytorycznie interwencji, bo w każdej chwili można pokazać niedowiarkowi, a czasem policji tez, czego nie wolno i co grozi za przekraczanie prawa. Nowelizację znajdziecie tu, jako tekst ogłoszony: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20112301373 Quote
Figanna Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Wiedzą doskonale, ale może myślą że są bezkarni.. A nie są:) cockermanka napisał(a):dokładnie. Zmieniły się przepisy - może oni tego nie wiedzą? Quote
farabutto Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Wiedza "chodoffców" pochodzi z radia, TV i z prasy. Który z nich przeczytał konkretny zapis ustawy? Wg mojej obserwacji tekstu źródłowego nie czytało więcej niż 10 - 20 % ochotników. Okazanie na miejscu, w sklepie tekstu ustawy na papierze, ustawia zespół merytorycznie w dużo korzystniejszej sytuacji. Zrobicie jak uważacie. :) Quote
Figanna Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Jasne - tekst ustawy zawsze warto mieć przy sobie:) szczególnie interweniując! Quote
anusia112 Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Zoo Natura skupuje psy z różnych pseudohodowli a M1 od Rosjanina z Sezamkowej .Dziewczyny a pośrednika ta ustawa nie obowiązuje .Ma dalej pieski w sprzedaży i ta jego żonka tym słodkim głoskiem tak są pieski a jaka rasa panią interesuje .Ja dopiero w niedziele mogę się urwac na przeszpiegi . Quote
Figanna Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 jezeli tylko przewozi ten posrednik - to jego nie obejmuje, ale jezeli jest umowa kupna sprzedazy miedzy m1 a nim - to to juz jest zabronione Quote
farabutto Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Konstytucja RP. Art. 87. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia. Na terytorium RP ustawy obowiązują każdego. Pośredników, Rosjan, sklepikarzy również. Ponownie polecam przestudiować tekst źródłowy ustawy, który ponoć ;) każdy zna... http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20112301373 Wiedza, to najpotężniejszy oręż. Quote
Figanna Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 tekst tekstem ale interpretacja przepisów to już inna kwestia... ustawy obowiązują każdego ale w takim brzmieniu jakie im nadano Quote
farabutto Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='Figanna']tekst tekstem ale interpretacja przepisów to już inna kwestia... ustawy obowiązują każdego ale w takim brzmieniu jakie im nadano Wskaż zatem dowód, który potwierdzi Twoją tezę. Tezę, w mojej opinii z gruntu fałszywą. Quote
Figanna Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 gdzie jest w ustawie napisane że przewożenie jest zabronione? zabronione jest wprowadzanie do obrotu - a czym jest wprowadzenie do obrotu to kwestia interpretacji. NA PEWNO SAMO PRZEWOŻENIE (NA TERENIE POLSKI) NIE JEST WPROWADZANIEM DO OBROTU. czytając ustawę odsyłam do tekstu jednolitego tej ustawy.. Quote
farabutto Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='anusia112']Dziewczyny a pośrednika ta ustawa nie obowiązuje .Ma dalej pieski w sprzedaży i ta jego żonka tym słodkim głoskiem tak są pieski a jaka rasa panią interesuje . Tracę czas... Quote
Recommended Posts