Jump to content
Dogomania

York- kilka pytań :)

Recommended Posts

Posted

Hello wszystkim :). Od dawnego czasu rozważam zakup jakiegoś zwiezaczka, ale ze względów alergicznych wiele zwierząt odpada. sama mam w domu żółwia i rybki ale to nie to samo co pies. Czytałam że yorki mają sierść podobną do struktury ludzkiego włosa i nie uczulają. Mam nadzieję że to prawda.. Jesli bym namówiła moich rodziców do zakupu takiego maleństwa (tata jest chętny maam nie bardzo;/) to chciała bym wiedzieć wszystko na temat tej rasy. Czy moglibyście udzielić mi informacji:
1. co taki york powinien jeść
2. czy ubrania dla yorków na zime sa konieczne
3.czy yorki moga żyć z żółwiami
4. ile razy dziennie powinam wyprowadzać milusińskiego
5. Jak sprawić aby sczzeniaczek a później dorosły pies nie gryzł skórzanej kanapy a najlepiej aby w ogóle nie wchodził do danego pokoju
6. i najważniejsze jak przekonać rodziców ;p.

Jesli wiecie coś waznego na temat yorków też was proszę napiszcie to :). Myślicie że w mieszkaniu M4 piesek będzie czuł sie dobrze?

Posted

Witaj na forum :). Na podforum dotyczacym yorkow dowiesz sie duzo wiecej, ale napisze kilka slow od siebie

rowia napisał(a):

Wlascicielka hodowli yorkow Bakarat polecila mi specjalna karme firmy Royal Canine, dla yorkow. Jednak juz od dluzszego czasu karmie je przede wszystkim karma Canidae - holistyczna. Moim zdaniem, nie ma czegos takiego, jak najlepsza karma. Nie ma rowniez jasno okreslonej zasady. Moja Mama karmi swojego psa glownie jedzeniem przygotowywanym w domu ( mieso, warzywa, ryz ), i tez jest dobrze.

rowia napisał(a):

Tak. Ja zakladam im ubrania rowniez w Danii, pomimo tego, ze temperatury zima sa tutaj zdecydowanie wyzsze niz w Polsce. Yorki to male psy, maja krotkie lapki, szybko zatem przemakaja ``do suchej nitki``, lub przyczepia sie do ich futer ogromna ilosc sniegu, a przez to istnieje ryzyko zaziebien.

rowia napisał(a):

Niestety, nie mam zolwia, ale moja kolezanka ma zolwia, kota i psa, i nie ma problemow.

rowia napisał(a):

Zalezy jak dlugie spacery. Yorki to terriery, i potrzebuja duzo ruchu. W Warszawie wyprowadzalam je 4 razy dziennie, w tym jeden spacer byl conajmniej poltoragodzinny.

rowia napisał(a):
5. Jak sprawić aby sczzeniaczek a później dorosły pies nie gryzł skórzanej kanapy a najlepiej aby w ogóle nie wchodził do danego pokoju

Od malego szkolic, kupic mu jak najwiecej zabawek, dostarczyc odpowiedniej ilosci rozrywki i uwagi.

rowia napisał(a):
6. i najważniejsze jak przekonać rodziców ;p.

Tego nie wiem, poniewaz nie znam Twoich rodzicow :).

rowia napisał(a):
Jesli wiecie coś waznego na temat yorków też was proszę napiszcie to :). Myślicie że w mieszkaniu M4 piesek będzie czuł sie dobrze?

Jezeli bedzie mial odpowiednia ilosc ruchu i zajec, na pewno tak :).

Jeszcze dopisze, poniewaz zapomnialam o bardzo istotnej sprawie. Kupujac yorka warto poprosic o zaswiadczenie o tym, ze jego rodzice nie mieli zapadnietej tchawicy. Jest to bowiem choroba dosc czesto spotykana u psow tej rasy.

Nie jest to schorzenie, ktore uniemozliwia psu zycie, ale trzeba wtedy bardzo uwazac podczas upalow, pies nie powinien sie przemeczac. Moze miec problemy z oddychaniem, zwlaszcza w wyzej wymienionych przeze mnie sytuacjach oraz pod wplywem stresu.

Posted

Karma - najlepsza jest nie ta, która jest najdroższa tylko ta która smakuje naszemu pieskowi;)

Ja moją yoreczke karmie serkiem, żółtym i białym. Gotowane mięsko drobiowe z ryrzem i z warzywami.
Uwielbia także paróweczki i kabanoski.
Trzeba pamiętać, aby yorczkowi nie brakowało witamin, dlatego powinien jeść owoce i gotowane warzywa.

Pieskowi nie wolno kaszy i mleka. Może grozić to bolącym brzuszkiem, biegunką...

Niekoniecznie, jeżeli od początku będziesz hartować yorkusia.
Ale naprewde warto kupić, chociaż jedno ubranko i gdy pieskowi jest zimno i się trzęsie (co jest bardzo prawdopodobne) ubrać go i oszczędzić mu zimna.

Oczywiście! Jeśli nauczysz go od początku, że NIE WOLNO. Ale ich wspólne zabawy musiałabyś kontrolować.

Ja z Daisy wychodzę 4-5 razy dziennie po 15-30-60 minut.

Jeśli chcesz, aby yorkuś nie wchodził do danego pomieszczenia, lub na daną kanape nie bierz go nigdy tam. Staraj się nie zostawiać go samego pod drzwiami pokoju, gdy ty jesteś w nim. Najlepiej w miarę możliwości usuń z tamtąd rzeczy, które interesowały by psa, np. zabawki. Nigdy nie wnoś do tego pomieszczenie zabawek lub jedzenia psa, bo on pomyśli, że to dla niego.
Nagradzaj go wchodząc do pomieszczenia, gdy on zostanie.

6. i najważniejsze jak przekonać rodziców ;p

Myśle, że dużo informacji o tym znajdziesz tutaj: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=8027&highlight=jak+przekona%E6+rodzic%F3w+na+yorka

York to taki piesek, który może mieszkać w każdym mieszkaniu więc M4 będzie dla niego napewno odpowiednie;)

Życzę Ci wymarzonego psiaka i pozdrawiam:p

Posted

Czesc! Co do alergii tez jestem alergiczka i mam yorka ;)
Postaram sie odpowiedziec na te pytania z mojego doswiadczenia.

1. To zalezy od Ciebie, czy bedziesz miala czas na gotowanie. Jesli nie to najlepszym rozwiazaniem bedzie sucha karma. Oprocz tego warto podawac twarozek, zoltko jajka, marchewke, itd.

2. Megi w zime nie chodzila w ubranku choc byla jeszcze bardzo malutka (teraz ma 10m.) Jest zdrowym pieskiem, ale mysle ze warto miec ubranko na bardzo zimne zimy.

3. Myśle ze tak. Megi lubi zolwie :lol:

4. W czasie gdy bedzie jeszcze "bobaskiem" to nawet 10 razy dziennie :evil_lol: Teraz juz wychodze z nia co 4 godziny.

5. Megi nie ma wstepu u mnie w domu do jednego pokoju, ale drzwi sa zawsze zamkniete.

6. Badz grzeczna :lol:

Pozdrawiam :p

Posted

[quote name='Pati i Daisy']Czasem warto, a czasem nie...
Ale jeśli chcesz już to zmieniam;)

Czasem warto czasem nie ;)
Wiesz lepiej byloby to zmienić, bo ktoś może to potraktowac poważnie i piesek miałby problem