Patrycja Poszwa Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 mam problem z mixem kaukaza i amstafa, Demolka (na zdjeciu) jest u mnie w DT, ale zapewne zostanie na stałe, ma ok 11 tygodzni i jest bardzo agresywna, atakuje kazdego kto sie do mnie zblizy na spacerze, zna podstawe dobrego wychowania i podstawowe komendy. nie jestem osoba zielona w wychowywaniu "duzych i agresywnych" psow, razem z malenstwem mam w domu miesznca o. srodkowo azjatyckiego, ale agresja Malenstwa mnie przerasta. czy ktos mogłby podac mi sposoby w jakie moglabym rozładowac jej agresje. zeby nie bylo watpliwosci, malenctwo mam mnóstwo ruchy, nie stest agresywana do spow ktore zna, ale do obcych podchodzi z rezerwa(nie agresywnie), potrafi sie bawic z mniejszymi i wiekszymi psami, natomiast obcy czlowiek jest obiektem do likwidacji. z gory dziekuję za pomoc. Quote
AK47 Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Patrycja Poszwa napisał(a):mam problem z mixem kaukaza i amstafa, Demolka (na zdjeciu) jest u mnie w DT, ale zapewne zostanie na stałe, ma ok 11 tygodzni i jest bardzo agresywna, atakuje kazdego kto sie do mnie zblizy na spacerze, zna podstawe dobrego wychowania i podstawowe komendy. nie jestem osoba zielona w wychowywaniu "duzych i agresywnych" psow, razem z malenstwem mam w domu miesznca o. srodkowo azjatyckiego, ale agresja Malenstwa mnie przerasta. czy ktos mogłby podac mi sposoby w jakie moglabym rozładowac jej agresje. zeby nie bylo watpliwosci, malenctwo mam mnóstwo ruchy, nie stest agresywana do spow ktore zna, ale do obcych podchodzi z rezerwa(nie agresywnie), potrafi sie bawic z mniejszymi i wiekszymi psami, natomiast obcy czlowiek jest obiektem do likwidacji. z gory dziekuję za pomoc. Piesek broni swojej własności przed innymi ludzmi. Nie jesteś dla psa Liderem tylko jego własnością. Powinnaś to jak najszybciej zmienić polecam zajęcia z jakimś specjalistą bo bedą duże problemy. Quote
Martens Posted June 24, 2011 Posted June 24, 2011 AK47 napisał(a):Nie jesteś dla psa Liderem tylko jego własnością. Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać... :mdleje: Jak 11-tygodniowy szczeniak może być liderem?! Pies jest w DT, więc prawdopodobnie z nieznaną przeszłością, co oznacza albo zdziczenie i brak socjalizacji, albo w gorszym razie już negatywne kontakty z człowiekiem, może znęcanie. Pies jest nieufny, wykazuje agresję lękową i trzeba go oswajać z ludźmi, sprawiać, żeby nabierał zaufania i się otworzył (przy jednoczesnym konsekwentnym wychowaniu oczywiście) a nie usadzać na siłę i "łamać" - tak to można wychować psa, który będzie się nadawał do uśpienia, a nie do adopcji. Jak ktoś ma zerowe pojęcie o psychice psiej to może niech sobie daruje doradzanie w tak poważnych sprawach, bo jeszcze krzywda się komuś stanie... Quote
Sybel Posted July 22, 2011 Posted July 22, 2011 Może warto by było poszukać DOBREGO psiego przedszkola w Waszym rejonie, gdzie maluch by mógł się oswoic z ludźmi i psami pod okiem behawiorysty. I nie bierz pod uwagę tekstów typu "ucz go według Cezara Milana" czy teorii dominacji, bo to spowoduje totalny kataklizm. Quote
GAJOS Posted March 1, 2012 Posted March 1, 2012 (edited) [quote name='AK47']Piesek broni swojej własności przed innymi ludzmi. Nie jesteś dla psa Liderem tylko jego własnością. Powinnaś to jak najszybciej zmienić polecam zajęcia z jakimś specjalistą bo bedą duże problemy.[/QUOTE] Zapachniało teorią dominacji, i programem Zaklinacz Psów. Martens dobrze mówi, nie wiadomo jak pies był traktowany, skoro wylądował w DT. Może ma traumę i złe wspomnienia ze zbliżającymi się ludźmi. Mógł być bity i nie tylko... 11 tygodni toż to maleństwo. Może on nie tyle atakuje, co ostro się bawi? Mój mix ASTa, jak miał tak z 9-14 tygodni był na tyle ostry, że w momencie gdy mnie nie było w domu siostra broniła się przed nim stołkiem - NIE BIŁA GO - zasłaniała się żeby nie mógł jej dorwać... Gdy dorósł to jego jedynym mankamentem jest to, że jak przyjdzie znajomy czy ba nawet obcy to pies żebra o pieszczoty, a najlepsze jest to, że jak ktoś go głaszcze, to ten jełop odrazu wywala jajka i leży na karku... Pies porażka :) Edited March 1, 2012 by GAJOS Quote
Recommended Posts