Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 958
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeżeli chodzi o ulotki czy plakaty to ja moge rozprowadzić je w Stargardzie i ewentualnie w Szczecinie. Jak bedzie juz gotowy jakis tekst ulotki to tez moge cos graficznie opracowac (jestem grafikiem komputerowym moze nieprofesjonalnym ale spore pojecie mam).

Posted

Badanie toksykologiczne nr. bad. 75/06 wykonano w Katedrze Biochemii Farmakologii i Toksykologii AR we Wrocławiu, w kierunku pochodnych kumaryny dało wynik ujemny.

Co to znaczy?

Posted

Kićka napisał(a):
O ile się orientuję to znaczy że nie podano mu środka nasennego, a morbital jest na zatrzymanie akcji serca. A nie stwierdzono ani jednego, ani drugiego środka. Procedura wygląda bowiem tak, najpierw podaje się zastrzyk usypiający, a nastepnie zastrzyk na zatrzymanie akcji serca.
Jeżeli sie mylę to proszę mnie poprawić, wtedy wykasuję swó post żeby nie robic zamieszania.

Pochodne kumaryny nie mają nic wspólnego ze środkami nasennymi ( nie jestem weterynarzem). Pochodne kumaryny stosowane są do ( jak mówią pacjenci) " rozrzedzenia krwi". Stosuje się je w przypadkach zagrożenia nadmierną krzepliwością. Nadmiar tych środków powoduje krwawienia z różnych miejsc.
U ludzi trzustka pod względem anatomicznym dzieli się na głowę i ogon. U psów widocznie śledziona ma taką część anatomiczną, która nazywa się głową.
Tyle moich wyjaśnień. Może jakiś wet coś sprostuje.

Posted

Kićka napisał(a):
O ile się orientuję to znaczy że nie podano mu środka nasennego, a morbital jest na zatrzymanie akcji serca. A nie stwierdzono ani jednego, ani drugiego środka. Procedura wygląda bowiem tak, najpierw podaje się zastrzyk usypiający, a nastepnie zastrzyk na zatrzymanie akcji serca.
Jeżeli sie mylę to proszę mnie poprawić, wtedy wykasuję swó post żeby nie robic zamieszania.

Znaczy to tyle, że nie zatruł się/nie został otruty trutką na szczury.

Posted

KrainaChichow napisał(a):
Znaczy to tyle, że nie zatruł się/nie został otruty trutką na szczury.

I jeszcze jedno: one podczas sekcji dałyby objaw krwawych wylewów w tkance podskórnej (+krwawienia z naturalnych otworów ciała, wylewy krwi w narządach itp.).

Posted

Cavisia napisał(a):
Czyli jednym słowem wykonano to badanie po to, aby wykluczyć możliwość podważania wyników sekcji.

Tak, żeby A. i "weterynarz" nie przyjęli linii obrony, że pies nie został pobity lecz zatruł się trutką na szczury :(

Posted

[quote name='Imbir1']Wiadomości na Polsacie, mowa była o schronisku w Legnicy i Krzyczkach i ogólnie innych schroniskach, materiał M.Ziętkiewicz. Widzieliście? Może ciąg dalszy nastąpi i pociągną temat

Znalazlam,zobaczcie:
http://www.wydarzenia.wp.pl/kat,33314,wid,8483421,wiadomosc.html

Przepraszam,ze w watku Ozziego,ale Legnica jest 20km od Lubina,wiec calkiem niedaleko.Duzo moich klientow to ogladalo i oni mi powiedzieli o tym info.Byli wstrzasnieci.Nic nie wiedzieli natomiast o Ozzim.Dobrze byloby,gdyby Polsat nadal cos o Ozzim.Patrzylam w tygodniku regionalnym "Konkrety".Tam tez nic nie bylo o Ozzim.Czy redakcja "Konkretow" wie o tej sprawie? Jutro bede w Legnicy w pracy,wiec moge zajsc do nich i nadac temat.Co Wy na to?

Posted

KrainaChichow napisał(a):
Tak, żeby A. i "weterynarz" nie przyjęli linii obrony, że pies nie został pobity lecz zatruł się trutką na szczury :(

Mam pytanie, z jaką datą vet wydał zaświadczenie o uśpieniu Ozzy'ego, czy ktos z najbliżej zaangażowanych w sprawę może mi odpowiedzieć?

Dziękuję.

Posted

Czy mógłby ktoś najlepiej wet "przetłumaczyć" wyniki sekcji na język "normalny" ogólnie wiem o co chodzi, ale co to ma znaczyć np "Rozstrzeń serca oraz zwyrodnienie miąższowe mięśnia sercowego, autolityczny rozkład płuc, wątroby oraz przewodu pokarmowego" i "... następowy wstrząs potraumatyczny oraz ostrą niewydolność serca"

Posted

Rozstrzeń serca to choroba polegająca na tym, że ściany serca stają się zbyt cienkie, by prawidłowo tłoczyć krew, a całe serce bardzo się powiększa (może wypełniać nawet niemal całą klatkę piersiową). Choroba występuje często u bokserów, a także innych psów w starszym wieku. Czasem może np. z powodu wad wrodzonych serca ujawnić się już w wieku szczenięcym. Pies cierpiący na tą chorobę szybko się męczy, pokasłuje, często ma duszności, omdlenia, a także, co jest dość charakterystyczne kaszle w czasie snu. W początkowym stadium te objawy są lekko nasilone i występują pojedynczo. Choroby nie udaje się zatrzymać, można tylko lekami spowolnić jej postępowanie.

Autoliza tkanek to proces wstępny rozkładu.

Wstrząs to zespół zaburzeń funkcjonowania całego organizmu, w tym przypadku na skutek urazów wewnętrznych. Objawia się min. niedotlenieniem, zaburzeniem rytmu serca i krążenia, zapaścią... Często prowadzi do śmierci.

Posted

yokaz napisał(a):
ja nie wiem o co chodzi, ale rozumiem z tego ( na mój mały rozumek) ,że jednak go zakatowała?...

Tak, pies zmarł w skutek doznanych obrażeń. Niestety nacierpiał się strasznie :-( :-( :-( :-(