Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak zalatwic w zwiazku,zeby pies byl hodowlany?Dzwonie tam i juz stracilam cierpliwosc 0X :evilbat: .3 oceny juz mamy,czy wystarczy isc z kartami ocen i z rodowodem?Czy musze przyprowadzic psa na jakis przeglad?No i czy nie przeszkadza ze jedna ocene dostalismy poza konkurencja,jak spoznilismy sie na wystawe?Ufff to chyba wszystko co bym chciala wiedziec :lol:

Posted

z tego co pamietam to ocena poza konkurencja sie nie liczy... a oceny musisz miec od roznych sedziow w tym jedna ocene z wystawy miedzynarodowej badz klubowej w przypadku psa musza to byc oceny doskonale.... suka musi miec minimum bardzo dobra

kiedys byly przeglady hodowlane i na takim przegladzie pies lub suka otrzymywaly licencje hodowlane oczywiscie te ktore mialy zaliczone wystawy

w tej chwili przegladow hodowlanych nie ma... wystarczy przyniesc do kierownika sekcji karty ocen z wystaw i rodowod psa i jesli wiek psa i wystawy beda sie liczyly do uzyskania licencji to kierownik powinien wbic ci o rodowodu psa gustowna pieczatke .. i to chyba wszystko.... mam nadzieje ze nic nie pokrecilam

pozdro

Posted

Sądząc po podpisie to chyba bullteriery, a ja niestety nie wiem czy one musza miec zaliczone jakies testy czy nie. Na pewno jednak w twoim oddzale na sekcji bullowatych powiedza ci.

Posted

To juz wszystko wiem,ale do zwiazku i tak nie chce mi sie teraz isc.Jak bedzie taka potrzeba to pojdziemy a na razie bez stempelka piesio tez jest szczesliwy.Tylko mnie wkurza,ze mam psa i suke i dla wszystkich sasiadow jest oczywiste ze ja jest parka to musza byc szczeniaki i sa nawet chetni oczywiscie chca bez rodowodu zeby bylo taniej.A jak slysza ze zaplacilam 2 tys za psa to sie w glowe pukaja :evil:

• 2 weeks later...
Posted

Tak gwoli ścisłości to oceny muszą być uzyskane w wieku powyzej 15 m-cy a wbić pieczątkę można kiedy pies ma skończone 18 m-cy,

• 1 year later...
Posted

witam

czasami pise sie do osoby odpowiedzialnej za sprawy hodowlane w oddziale i mozesz sybciej kryc psa chodzi o tak zwane krycie warunkowe, tak jest np jezeli suka jeszcze nie zrobila ipo a musi ale jest po wystawach i pt i ma cieczke a wlasciciel chce kryc tez pisze o warunkowe.

Posted

Nie wystarczy, że właściciel "chce" :P
Powinien uzasadnić "dlaczego" chce kryć wcześniej.
Przynajmniej tak powinno być, a jeśli dzieje się inaczej to nie dziwmy się, że postronni obserwatorzy mówią potem o przekrętach i kolesiostwie w ZKwP.