Negro_ Posted June 1, 2007 Posted June 1, 2007 przyznam, że o tym nie wiedziałem ... weterynarz mi powiedział, że dla takiego pieska powinienem stosować karmę dla dużych ras, a poza tym na ulotce karm dla ras średnich jest napisane, że masa psa dorosłego do 25kg, a na karmie którą stosowałem (czyli dla ras dużych) od 25kg, a Negro już ma ok 28kg. mimo to dziekuje i napewno zastosuje sie do waszych rad... jakbyście tylko mogli napisać jakiej karmy używacie do karmienia waszych pupili...:) Quote
Cala2 Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 Dziś w zoologiku widziałam dwie chyba nowe karmy Eukanuba Jogging&Agility dla psów o aktywnym stylu zycia oraz Working&Endurance dla psów pracujących. Obie karmy są dla piesków powyżej 1 roku. Czy ktos juz karmił którąś z tych karm swojego "pracującego" psa ?? Czy widac jakieś efekty podczas pracy psa ? Wg badan przeprowadzonych w USA psy karmione tymi karmami osiagają większą ilość aportów niż karmione innymi karmami typu proformace.....:cool3: Quote
ktrebor Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 Koncern Eukanuba, może i nie potrafi robić porządnych karm dla psów, natomiast potrafi je doskonale sprzedać. To widać właśnie po najnowszej serii karm platinium. Agility robi się modne w Polsce? Proszę bardzo oto karma by twój pies stał się sportowcem. A co dostaniemy kiedy wydamy najmarniej 359zł za największy worek tej karmy? Eukanuba napisał(a): • 30% więcej białka i o 50% więcej tłuszczu – aby zapewnić wsparcie mięśniom i dodatkową porcję energii organizmowi. • Dwoisty system energii – aby umożliwić szybkie oraz przedłużone uwalnianie energii. • Naturalne włókno prebiotykowe – dla zachowania zdrowia i stabilności środowiska jelit. • Glukozamina i siarczan chondroityny – substancje sprzyjające zdrowiu stawów. • Kwasy tłuszczowe Omega-3 – aby wspomagać dobry węch psa i jego zdolność tropienia. Składniki Kurczak (>30%), kukurydza, pszenica, tłuszcz zwierzęcy, mączka drobiowa, ryż, sorgo, suszona pulpa buraczana, suszone całe jaja, mięso z kurcząt wstępnie trawione enzymami, olej rybi, suszone drożdże piwne, chlorek potasu, chlorek sodu, siemię lniane, heksametafosforan sodu, fruktooligosacharydy, DL-metionina, chlorowodorek glukozaminy, siarczan chondroityny. Zawiera przeciwutleniacz dozwolony przez UE. Analiza składu Białko: 30,0%, Oleje i tłuszcze: 20,0%, Popiół: 7,5%, Włókno: 2,5%, Wilgotność: 8,0%, Wapń: 1,35%, Fosfor: 1,05%, Witamina A: 16000 j.m./kg, Witamina D3: 900 j.m./kg, Miedź: 25 mg/kg, ß-karoten: 1 mg/kg, L-karnityna: 50 mg/kg. NIE DAJCIE SIĘ NABIJAĆ W BUTELKĘ!! Ze składu wynika, że karma ta składa się głównie z kukurydzy i pszenicy!!! To nie jest karma dla psiego wyczynowca!! Na pierwszym miejscu na liście składników figuruje mięso z kurczaka, jest ono nieodwodnione, w trakcie procesu przygotowania tej karmy straci ponad 75% swej pierwotnej wagi (odparuje z mięsa woda). W efekcie otrzymamy mieszankę zbożową z dodatkiem (niewielkim mięsa z kurczaka), na koniec żeby dopełnić pełni szczęścia warto zwrócić uwagę na fragment: Zawiera przeciwutleniacz dozwolony przez UE. Karma nie jest konserwowana środkami naturalnymi, tylko szkodliwymi przy długotrwałym stosowaniu, rakotwórczymi substancjami BHT lub BHD. Dodatkowo. Co za dureń pisał im teksty reklamowe na te opakowania? Z jednej strony czytamy 30% więcej białka, a dalej w składzie widnieje informacja Skład: 30% białka, czy to oznacza, że inne karmy Eukanuby nie dla psich wyczynowców nie zawierają białka wcale? Żal coś takiego psu kupić. Szczerze. Quote
ayshe Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 ktrebor napisał(a):Koncern Eukanuba, może i nie potrafi robić porządnych karm dla psów, natomiast potrafi je doskonale sprzedać. To widać właśnie po najnowszej serii karm platinium. Agility robi się modne w Polsce? Proszę bardzo oto karma by twój pies stał się sportowcem. nic dodac nic ujac:evil_lol: Quote
asia_i_bora Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 zgadzam się ze wsystkim za wyjątkiem: ktrebor napisał(a): Z jednej strony czytamy 30% więcej białka, a dalej w składzie widnieje informacja Skład: 30% białka, czy to oznacza, że inne karmy Eukanuby nie dla psich wyczynowców nie zawierają białka wcale? napisane jest O 30% więcej białka i gwiazdką zaznaczone, że od tej karmy dla dorosłych psów. Czyli ta karma ma 30% więcej białka aniżeli zwykła karma Eukanuby ja posiada;) Quote
Agnes Posted November 4, 2007 Posted November 4, 2007 Witam. Jakis czas temu pojawila sie w sklepach nowa seria eukanuby - to, ze nowa to wiem od swojego weta. Czy ktos daje? Zadowoleni jestescie? Szukam informacji odnosnie tej: Eukanuba Special Care Sensitive Skin Teraz sa duze przeceny z tej serii i mocno zatanawiam sie nad wyprobowanim. Sucz ma sucha skore przez co pojawia sie lupiez. Dlatego wlasnie ta E. Quote
KaRa_ Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 Z tego co wiem jest na stawy, na siersc, i chyba na zeby czy przewod pokarmowy ta karma. Dystrybutor ja chwali bardzo. Quote
Agnes Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 zamowilam i juz mam u siebie na siersc - pachnie rybka:eviltong: a nie wiesz moze albo czy mozesz sie zapytac czy prawda jest ze karma jest zarejestrowana w USA, ale produkowana w Europie? Quote
majeczka212 Posted December 12, 2007 Posted December 12, 2007 Agnieszko, jesli mzoesz to zadzwon majka 22 839 57 21 lub 0 609 56 39 54. dzieki wielkie, chce porozmawiac na temat karm. majka Quote
Atena Posted January 27, 2008 Posted January 27, 2008 Hm, przy BARF to chyba dużo zamieszania jest, nie? Ja mam podobny problem. Mam suczkę Berneńczyka, która 12 dni temu skończyła 2 lata. Kupiłam ze Słowackiej hodowli i w miocie były tylko dwa szczeniaki- wiec wiadomo, szczeniaki miały dużo mleka dla siebie. W hodowli dostawały karme dla szczeniaków z 3 razy dziennie i między posiłkami biszkopty. Gdy ją zabieraliśmy już była pulchniutka, a wówczas miała 9 tygodni i już nie mogłam jej utrzymać. A my wiadomo, głupi, kontynuowaliśmy taką dietę. Później, gdy przeszliśmy na dwa posiłki dziennie karmiliśmy ją Royalem na przemian z domowym - ryż, czasem makaron z miesem i marchewką. Mamy też drugiego psa, również berneńczyka samca który zawsze był chudy i dostawał cały czas domowe jedzenie. Jak się później okazało, miał tasiemca przez co poskubał, poskubał, zostawił- a Roxy zjadała jego porcję. A wiadomo- chudy pies, samiec, to dostawał tego jedzenia sporo. Tak sobie wyhodowaliśmy 50 kg sukę. Rok temu przeszliśmy na dietę zaleconą przez weta, która mało co dała. Ostatni raz jak byliśmy u weta, a było to ok. 13 sierpnia ważyła 56kg! Gdy 15 pojechałam na obóz z psem, postanowiłam wziąć sie za nią. Roxy jest karmiona karmą BELCANDO i według niej powinna dostawać 500g dziennie. Postanowiłam więc zmniejszyć jej dawkę i na obozie dostawała 200g dziennie + smakołyki na szkoleniu. Ale wtedy to było co innego. Tam chodziłam z nią często na spacery, szkoliłam codziennie, ćwiczyłam agility, a do tego pływała w jeziorze. No, przeważnie to było chodzenie w wodzie. W domu jeść daje psom mój tata i ciężko jest do niego dotrzeć, że ma dawać TYLKO 200g karmy dziennie i NIE DOKARMIAć. Jako, ze to nie skutkowało to przez jakiś miesiąc sama wstawałam wcześniej do szkoły, zanosiłam psom jeść, czekałam, aż zjedzą i dopiero wtedy do szkoły. Tak samo wieczorem. Brałam ją również na godzinny spacer koło rzeki, biegałam z nią i rzucałam aporty. Ostatnio jak ja warzyłam, na niezbyt dokładniej wadze ważyła mniej wiecej 53 kg. To duży postęp, ale nie jestem pewna czy dobrze ją zważyliśmy. W styczniu przestałam z nią chodzić na teki spacery i ze względu na pogodę i na to, ze sama chorowałam przez tydzień i nadal muszę na siebie uważać. Na dodatek prawdopodobnie zwichnęła sobie łapkę i nie mogę jej brać na spacery. W poniedziałek idziemy do weterynarza i najbardziej się boje, iż będzie grubsza niż była:shake:. Chciałabym, aby jutro sie okazało, że waży 50 kg... Teraz jednak problem z łapą. Zapewne przez najbliższe tygodnie nie będzie mogła normalnie biegać i tłuszcz dalej będzie zalegał... Roxy teraz dostaje 300g karmy dziennie BELCANDO Jagnięcina z ryżem, delikatniejsza dla alergików z mniejsza zawartością tłuszczu- 300 bo "przecież jest zima i pies potrzebuje więcej'. Na dodatek gdy przychodzi do domu dostaje od taty kromkę chleba jako "bonusik". Co mam robić w takiej sytuacji, gdzie pies musi schudnąć, a nie może mieć zapewnionego ruchu ze względu na kontuzję? Czy mam dalej trzymać się zmniejszonej dawki karmy? Może powinnam znowu sama dawać psom jedzenie i pilnować, by zjadały tylko swoje porcje? Może mam wrócić do 200 g? Quote
ASICA Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 pisałam na wątku eukanuby ale tam mało osób zagląda:shake: poszukuje kodu kreskowego z eukanuby puppy&junior najlepiej z worka 15kg.(ale z mniejszego też moze być) kod musi być wycięty z opakowania-moze kończy sie komus worek??? obiecuje że sie odwdzięcze:cool3::cool3: Quote
SOS Sfora Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 ASICA napisał(a):pisałam na wątku eukanuby ale tam mało osób zagląda:shake: poszukuje kodu kreskowego z eukanuby puppy&junior najlepiej z worka 15kg.(ale z mniejszego też moze być) kod musi być wycięty z opakowania-moze kończy sie komus worek??? obiecuje że sie odwdzięcze:cool3::cool3: Na jaki adres wysłać?;) Quote
eska87 Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 Czyżbyś chciała wysłać ten kod razem z kuponem z pakietu dla szczeniaka, żeby dostać gratis 3kg karmy? :eviltong: EDIT: Swoją drogą ja też mam taki kupon. Jeśli wyśle się go razem z kodem kreskowym z karmy, eukanuba przysyła gratis karmę. Odpowiednio: -za kod z karmy 3kg - 0,5kg tej samej karmy gratis -za kod z karmy 7,5kg - 1 kg tej samej karmy gratis -za kod z karmy 15 kg - 3 kg tej samej karmy gratis Chętnie oddam ten kod osobie, która otrzymaną karmę przeznaczy na psiaki ze schroniska, albo na tymczasie, byle nie osobie, która chce po prostu dostać gratis karmę dla swojego psiaka. Jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o PW. Quote
ASICA Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 dokładnie tak! a czy to cos złego??? nie rozumiem.... nie karmie swoich psów Eukanuba bo mnie po prostu na to nie stać,gdybym miała jednego psa np.ważącego ok.50kg to bym karmiła ale ja mam 3 psy o łącznej wadze ponad 200kg(z tego dwa przygarniete):roll: Quote
eska87 Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 Skoro to nic złego, to dlaczego otwarcie o tym nie piszesz? :eviltong: Poza tym karma, którą otrzymasz to karma dla szczeniąt. Jeśli chcesz nią karmić szczeniaka, to ok, jeśli chcesz dostać gratis "lepszą karmę" żeby nią karmić dorosłe psy, to chyba nie jest najlepszy pomysł.. Poza tym skoro i tak nie będziesz psów karmić tą Eukanubą, to jaki jest sens zdobywania tak małego opakowania? Tylko im zamieszania w diecie narobisz. Karma tańsza od Eukanuby nie znaczy gorsza. Dla mnie byłoby ok, gdybyś otwarcie mówiła, po co Ci ten kod. I tyle. Quote
marmara_19 Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 oo matko, Eska.. jakas dziwna jestes.. jesli ja bym miala taki kod to bym wyslala... po prostu.. ale nie karmie psow eukanuba! i w tej chwili zaluje bo chetnie bym odstapila glupi kod kreskowy, ktory komus moze sie przydac Quote
eska87 Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 A ja bym chętnie odstąpiła kod osobie, która nakarmi tą eukanubą potrzebującego szczeniaka. Ja naprawdę nie widzę sensu karmienia psa przez krótki okres czasu karmą, której i tak nie będę kupować. Patrząc z innej strony osoba kupująca worek 15kg Eukanuby tak naprawdę płaci za tę promocję producenta. Muszą dać taką cenę za worek, żeby te "gartisowe" kilogramy im się zwracały. Uzasadnione jest dla mnie podarowanie kuponu osobie, która kupiła już 15kg Eukanuby, żeby mogła dostać te 3kg. W końcu i tak karmi ona tą eukanubą, więc 3kg będą dla niej naprawdę przydatne. Może i jestem dziwna, ale wolę dzieki temu kuponowi zrobić coś dobrego dla psów, które tego potrzebują, a nie dawać go osobie, która według mnie na dobrą sprawę go nie potrzebuje. W końcu jej psy mają zapewnioną karmę. Nawet jeśli tańszą, to przynajmniej cały czas niezłą. A Ty wolałabyś dać kod osobie, którą stać na kupowanie karmy i tą eukanubą jednorazowo nakarmi swojego psa, czy bezdomnym szczeniakom? EDIT: A kolejna możliwość to odbiór tej karmy i wystawienie jej na bazarku. 3 kg Eukanuby na Allegro to 50zł. Zamiast karmienia psa przez tydzień droższą karmą, byłoby 50zł dla potrzebujących psiaków. Taka właśnie jestem dziwna: uważam, że lepiej pomóc komuś, któ naprawdę tego potrzebuje, jeśli mam taką możliwość. Quote
ASICA Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 dziewczyno ja nie widze problemu-wyslij swój kodzik a jak dostaniesz swoje 3 kg to zanies je do schroniska,albo wystaw na allegro(ale to już jest bardzo nieuczciwe i podpada po oszustwo bo dostajesz karme dla swojego psa a nie na handel:diabloti:no ale potem uczciwie napisz do Eukanuby że handlujesz darmowa karma w szczytnym celu) napewno bardzo sie pieski w schronie uciesza z tych 3 kg-tylko podziel sprawiedliwie pomiędzy wszystkie szczeniaki i modl sie zeby nie dostały gorszego rozwolnienia niż maja po tych cudach czym w schronisku karmią psy! ps.nie widze powodu żebym się musiała tłumaczyc do czego mi kod z opakowania,ale oczywiscie zrobie to ale osobie która bedzie mogła mi pomóc. na pewno nie tobie! dziękuje za zainteresowanie:p Quote
eska87 Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 [quote name='ASICA']no ale potem uczciwie napisz do Eukanuby że handlujesz darmowa karma w szczytnym celu A Ty im napiszesz, że poprosiłaś na forum dla miłośników psów o kod z opakowania ich karmy, po to, żeby dostać tę karmę? Tylko nie zapomnij dodać, że potem nie zamierzasz więcej tą karmą karmić swoich psów, bo Cię na to nie stać i chcesz im dać "coś lepszego" jednorazowo, bo dostałaś darmowy kuponik :lol: Poza tym mówiłam o sprzedaży na forumowym Bazarku. To taki dział, gdzie ludzie sprzedają różne rzeczy, a dochód ze sprzedaży idzie na pomoc zwierzętom ;) To tak dla Twojej informacji ;) napewno bardzo sie pieski w schronie uciesza z tych 3 kg-tylko podziel sprawiedliwie pomiędzy wszystkie szczeniaki i modl sie zeby nie dostały gorszego rozwolnienia niż maja po tych cudach czym w schronisku karmią psy! Na pewno pies w domu tymczasowym by się bardzo ucieszył. Ciekawe, czy nie martwisz się zdrowiem swoich wielkich psiaków, które zamiast karmić w miarę dobrą karmą chcesz nakarmić tym co uda Ci się za darmo zdobyć :lol: ps.nie widze powodu żebym się musiała tłumaczyc do czego mi kod z opakowania,ale oczywiscie zrobie to ale osobie która bedzie mogła mi pomóc. na pewno nie tobie! Jeśli potrzebujesz pomocy w wykarmieniu psów, to czy na pewno świadomie zdecydowałaś o przyjęciu ich pod swój dach? :eviltong: dziękuje za zainteresowanie:p Nie ma sprawy, w końcu to forum, na którym każdy ma prawo do wyrażania własnych poglądów i to właśnie zrobiłam ;) Quote
ASICA Posted February 23, 2008 Posted February 23, 2008 mysle ze za krótko jestes na tym forum i za mało wiesz żeby sie wtrącać:diabloti: to ze licytujesz na bazarku to wiem-przejzałam twoje posty ale.. bedziesz tu pare lat,zobaczysz dużo nowych osób ktorym sie wydaje ze wiedza wszystko najlepiej to zrozumiesz. przeciez sama napisałas o allegro więc....teraz bazarek;) co do pisania do Eukanuby to jak chcesz na pw podam ci swoje dane napisz donosik na mnie-nie mam nic przeciwko:lol:pozatym a skąd wiesz czy mam dorosłe psy czy szczeniaki? zreszta puppy&junior podaje się psom od 1-24 miesiąca(tak jest na opakowaniu) zresztą jak bym karmiła swoje psy tym co uda mi się zdobyc to po 1 dniu piszczały by z głodu. no ale ty chyba masz malutkiego psa??albo ci niedawno odszedł czy jakos tak... ps.ile miałas tymczasów u siebie,tak z ciekawosci? Quote
eska87 Posted February 23, 2008 Posted February 23, 2008 przeciez sama napisałas o allegro więc....teraz bazarek;-) Przeczytaj dokładnie :roll: EDIT: A kolejna możliwość to odbiór tej karmy i wystawienie jej na bazarku. 3 kg Eukanuby na Allegro to 50zł. Zamiast karmienia psa przez tydzień droższą karmą, byłoby 50zł dla potrzebujących psiaków. Gdybyś nadal nie rozumiała to powtórzę: można wystawić karmę na forumowym bazarku i zysk przeznaczyć na psiaki. Ponieważ na allegro taka karma kosztuje 50zł, myślę, że tyle mniej więcej udałoby się za nią dostać na forumowym bazarku. mysle ze za krótko jestes na tym forum i za mało wiesz żeby sie wtrącać:diabloti: Nie wtrącam się w dyskusję, tylko wypowiadam swoją opinię. I do tego mam prawo, bez względu na to, jak długo tu jestem zarejestrowana. Dogomanię znam od paru lat, ale wcześniej nie wypowiadałam się tu, tylko czytałam. Nie miałam raczej nic ciekawego do powiedzenia, więc milczałam. Według mnie lepsze to niż pisanie pierdół. Wysyłałam tylko znajomym linki do wątków o potrzebujących psiakach itp. Śledziłam też na bieżąco sprawę Ozzy'ego i Wiki, która trafiła do Oktawii. co do pisania do Eukanuby to jak chcesz na pw podam ci swoje dane napisz donosik na mnie-nie mam nic przeciwko Dziękuję, ale wolę swój cenny czas poświęcać na ważniejsze dla mnie sprawy. To Ty pierwsza zaczęłaś dyskusję o pisaniu do Eukanuby.. Ja odpowiedziałam. pozatym a skąd wiesz czy mam dorosłe psy czy szczeniaki? Nie wiem. Ale jeśli masz szczeniaki ważące po 70kg, to 3kg karmy wystarczy Ci na 1 dzień. Nie uważam, żeby jednorazowe przestawienie psa na taką karmę było na zdrowe. Poza tym nie interesowało Cię z jakiego opakowania kod otrzymasz: dla małych ras, średnich, czy dużych. Więc chcesz po prostu zdobyć obojętnie jaką karmę. zresztą jak bym karmiła swoje psy tym co uda mi się zdobyc to po 1 dniu piszczały by z głodu. Dokładnie. no ale ty chyba masz malutkiego psa??albo ci niedawno odszedł czy jakos tak... Owszem, mam malutkiego psa, ale co to ma do rzeczy? Dużego nie mogę mieć, bo studiuję w Zabrzu, a co kilka tygodni jeżdżę pksem do rodziców w Częstochowie. Dlatego zdecydowałam się na wzięcie małego psa, którego bez problemu mogę transportować. Ten mały pies mieszka ze mną, a z moimi rodzicami mieszkają jeszzce 2 psiaki. Poza tym na dużego psa decydowałabym się tylko, gdy miałabym pewność, że jestem stanie mu zapewnić odpowiednie warunki. Jeśli mogłabym go karmić na codzień w miarę dobrą karmą, nie "urozmaicałabym" mu jedzenia zdobytymi "gratisami". Widzę, że masz dużo czasu i dokładnie prześledziłaś moje posty, ale nad umiejętnością wyciągania wniosków z czytanego tekstu musisz jeszcze popracować. Ten pies, o którym pisałam Black, odszedł 4 lata temu. Mowa była o tym, że przez długi czas sądziłam, iż nie będę mieć następnego psa, ale zmieniłam zdanie. W zasadzie nie rozumiem, po co w tej dyskusji takie dokładne informacje na mój temat, ale ponieważ nie mam nic do ukrycia i chcę wyjaśnić Twoje wątpliwości, odpowiadam :lol: ps.ile miałas tymczasów u siebie,tak z ciekawosci? Dla zaspokojenia Twojej ciekawości: nie miałam i nie mam u siebie tymczasów. W Częstochowie mieszkałam w bloku. W wieku 11lat wzięłam ze schroniska suczkę. Rok później babcia stwierdziła, że też chciałaby mieć psa, więc wzieliśmy dla niej malucha ze schroniska. Po kilku miesiącach babcia złamała nogę w stawie biodrowym i była unieruchomiona przez parę miesięcy. Dlatego ten drugi pies trafił do nas, do dwupokojowego mieszkania w wieżowcu. Rodzice nawet przy nim mieli wątpliwości. Kiedy miałam 16 lat, moja pierwsza suczka zachorowała i odeszła. Nadal mieliśmy tego psa, który był przez jakiś czas u babci. Nie chciałam żadnego innego psa. Po półtora roku przyplątał się do nas psiak. Wzięliśmy go. Czyli znowu drugi pies. Potem wyjechałam na studia i tęskniłam za posiadaniem psa. Tamte 2 zostały z rodzicami, nie ma szans, zeby rodzice je oddali ;) Dlatego po ponad roku i dokładnym przemyśleniu tej decyzji stwierdziłam, że wezmę psa ze schroniska. Miał być dowolnego rozmiaru, gdyż miałam mieć samochód i pies jeździłby ze mną do Czwy. Okazało się jednak, że auta nie będzie, więc jeśli chcę wziąć psa, musi być taki, żebym bez problemu mogła go transportować pksem. Wziełąm ze schronu Szczotkę. Z tego samego powodu nie mogę brać psów na tymczas. Dla psa chorego lub też z problemami z psychiką (lękliwego, agresywnego) takie dojazdy nie byłby wskazane. Dochodzi do tego to, że pies, który był przez jakiś czas u mojej babci jest w stosunku do samców agresywny, toleruje nieliczne osobniki. Po raz kolejny zaznaczę, że ilość psów, które miałabym mieć na tymczasie nie ma w wypadku takiej dyskusji najmniejszego znaczenia. Bo widzisz, człowiek nie zawsze może postępować tak, jak tylko ma ochotę i wszelkie decyzje powinien podejmować w sposób odpowiedzialny. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie mam warunków na taką formę pomocy, więc staram się pomóc w inny sposób. Niewiele mogę, gdyż nie utrzymuję się sama, dostaję od rodziców kasę, za którą muszę sobie kupić materiały na studia, ubrania, jedzenie itp. Nie mam też nieograniczonej ilości czasu, gdyż studiuję medycynę- zajmuje to sporo czasu, ten który zostaje przeznaczam na pełne atrakcji spacery ze Szczotką, dogomanię i wiele innych spraw. Poza tym podróże pksem do Czwy... Jeśli jednak jestem w stanie pomóc, chętnie to robię. EDIT: Magdalenkl prosiła mnie o kod z karmy. Chce ją przeznaczyć dla małych schroniskowych psiaków, którymi się zajmuje. Jak wiecie ja kodu nie mam, ale mam kupon, do którego trzeba dołączyć kod. Z radością wyślę jej swój kupon,kiedy tylko poda mi swój adres. Prosimy obie o kod z opakowania, który ktoś chciałby przeznaczyć na pomoc psiakom. Mowa o dowolnej wersji Eukanuby Puppy&Junior. Quote
ASICA Posted February 23, 2008 Posted February 23, 2008 wiesz żyjemy w 2-ch innych światach i nigdy się nie dogadamy:shake: choć ja nie wyobrazam sobie zebym po skończeniu 18 lat siedziała rodzicom na karku i musieliby mnie finansować:oops: tym bardziej jeszcze psa, do tego byłoby mi niezmiernie głupio wyciągac pieniądze z portfela rodziców np.na ciuszki! sumienie i honor a także zdrowe rece i nogi ...praca jest tylko trzeba chcieć, zreszta pojdziesz na swoje to zobaczysz że nie zawsze jest kolorowo. czasem śpi się po 4 godziny dziennie i trzeba miec siłe na wszystko,nawet na to zeby wziąsc psa na tymczas. co do szczeniaka to mam jednego ,ma teraz 14 miesięcy i waży 70kg-jak by wazył sporo mniej to zaczełabym się martwić. no ale kazdy ma to co lubi! nie wiem czy przeglądasz tematy ale ja próbuje pare karm,na chwile obecną nie trafiłam jeszcze na karme idealną dla małego więc...''nigdy nie mów nigdy'' ps.dlaczego zawsze edytujesz swoje posty?? :-o Quote
SOS Sfora Posted February 23, 2008 Posted February 23, 2008 Nie rozumiem dlaczego jedni mają decydować o tym co inni powinni zrobić?Eska czy Ty coś dałaś Asicy i to pod jakimś warunkiem,bo jeśli nie to zostaw rady dla innych,może bardziej potrzebujących Twoich słów.Sprawę uznaję za ZAMNIĘTĄ Quote
M&M Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Wlasnie dlatego: tu jest WSZYSTKO na temat okrutnych sposobow, w jakie firma IAMS, czesc koncernu Procter&Gamble, producent karmy Eukanuba sprawdza "skutecznosc" swoich produktow. Jesli chcecie sie dowiedziec wiecej, wszystko jest na stronie http://www.iamscruelty.com/index.asp (TU http://www.iamscruelty.com/videos.asp jest film, nagrany przez podstawionego pracownika, ktory pracowal w iams'ie; nie przejmujcie sie tym, ze film przerywai szumi, to zlepek scen.) w duzym skrocie nakresle tylko czego dopuszcza sie Iams za zamknietymi drzwiami swoich laboratoriow. Psy i koty spedzaja cale swoje zycie w klatce do testow, ktorej podloge stanowia kraty. to nie brzmi drastycznie, ale tylko sobie wyobrazcie- 7,8 lat bez zdrowego kontaktu z czlowiekiem, z innymi psami, bez widoku zielonej trawy, powietrza, slonca!!! psom zdrowym umyslnie wywoluje sie choroby skory czy zebow, aby potem eksperymentowac na nich- nierzadko bez skutku - srodki lecznicze. wycina sie psom platy miesa i skory, aby badac gojenie; kosci, zeby badac ich wzrost na skutek karmienia eukanuba. wszystkim psom wycina sie takze struny glosowe, zeby nie halasowaly. na przemian glodzi sie i tuczy. zwierzeta maja lapy porosniete grzybem i starymi, zaropialymi ranami od siedzenia na mokrym cemencie i twardych rurach klatek. Wiem, ze kazdy z nas chce jak najlepiej dla swojego zwierzecia; ale prosze, zastanowcie sie chwile- czy to jest dobre, sprawiedliwe, zeby nasz ukochany pies jadl cos, z powodu czego inne zwierzeta sa poddawane ogromnemu cierpieniu, chorym eksperymentom? one tak samo zasluguja na ludzka opieke i milosc; nie dostana tego nigdy. spedza zycie nie wiedzac czym jest spacer, zabawa, spokojny sen. Firma, ktora tak sie obchodzi z psami, nic dobrego nie przyniesie takze naszym pupilom. Bardzo prosze: nie badzmy obojetni! teraz, kiedy juz wiecie jak wyglada prawda, nie dajcie sie zwiesc kolorowym opakowaniom, na ktorych widnieja szczesliwe czworonogi - pamietajcie, ze kryje sie za tym koszmar. nie kupujcie Eukanuby. Quote
Recommended Posts