Agnes Posted June 10, 2005 Posted June 10, 2005 rower zdecydowanie nie. Nie kiedy labek ma 10 m-cy. Jak skonczy 1,5 roku zdecydowanie mozna szalec, ale dopoki sie rozwija to jest to ryzyko. Stawy to nie zarty... Ja niestety (bo to niezbyt mily widok) 3/4 labkow ktore spotykam maja straszna nadwage :( Ostatnio widzialam malucha 4m-ce ktory naprawde byl gruby - zero wciecia - a obawiam sie, ze wlascicielka tego nie widzi :-? Quote
basia Posted June 11, 2005 Posted June 11, 2005 Zdecydowanie odradzam rower!! Pies jest za młody! Nawet husky w tym wieku podpina się do rowera bardzo ostrożnie i robią to tylko ludzie z doświadczeniem. Normalnie huskiego podpina się do rowera czy zaprzęgu jak skończy rok. Ja kiedyś odchudzałam dorosłego już husky. Przede wszystkim zmniejszyć karmę o 1/3. To nie przyjdzie od razu. Waż psa często, o stałej porze dnia (po prostu żeby wyniki były optymalne) i notuj. Dopiero po jakiś 6 tygodniach waga powinna drgnąć. Nie będzie to od razu pare kilo mniej!! Może to być 0.5kg a może nawet nie tyle. Dlatego rzeczą dość ważna jest aby mieć stosunkowo precyzyjną wagę. Sprawdź czy domownicy nie dokarmiaja ci psa, kiedy ty nie widzisz lub czy pies nie ma dojścia do jakiegoś jedzenia w stylu odpadków. W tym wieku odradzałabym tez karmę light. Jest to napewno najłatwiejszy sposób na odchudzanie, ale nie tak młodego psa. Dodam jeszcze, że ja gotowałam mojemu psu, nie podawałam mu lighta :wink: Quote
onka Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 a mi własnie polecano karme light i te ztak zrobiłam i pies w koncu pozbył sie nadwagi ale kazdy pies jest inny, w tym,że mój miał jeszcze probelmy hormonalne wiec light było konieczne Quote
basia Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 onka, zgadza się. Karmy light są zapewne jednym z najbezpieczniejszych sposobów odchudzania, jednak HidalgO ma młodego, bo zaledwie 10 miesięcznego pieska. Ja osobiście troche bałabym się podawać mu light :roll: Quote
HidalgO Posted June 14, 2005 Posted June 14, 2005 Zdecydowanie karma light to jest najbezpieczniejsze rozwiazanie ale niestety dla psa doroslego wiec narazie zostaje przy obnizonej dawce i zwiekszonym ruchu.Przy wizycie u veta porusze ten temat tylko niech Luna skonczyc cieczke. Pozdrawiam. Quote
SAWA Posted June 14, 2005 Posted June 14, 2005 Postaraj się poszukac innej karmy z mniejszą ilością tłuszczu i białka ,bo ACANA JUNIOR ma go wcale nie mało - białko 28% ,a tłuszczu 17% . Pozdrawiam SAWA. Quote
wolfi Posted June 14, 2005 Posted June 14, 2005 A ja proponuję BARF- białko tak, tłuszcze tak, a węglowodanów jak najmniej.Pies jeszcze rośnie i rozwija się, nie może mu zabraknąć składników budulcowych.To węglowodany odkładają się w postaci tłuszczu. A najpierw morfologia i biochemia dla wyjaśnienia czy wszystko jest w porządku. Quote
SAWA Posted June 14, 2005 Posted June 14, 2005 Dziwne ,bo jak czytałam o BARFie ,to raczej wszyscy piszą ,że pieski nabrały ciałka . Ja proponowałam ,aby poszukać mniej białkowej i tłuszczowej karmy ,ale dla szczeniąt lub juniorów duzych ras . SAWA. Quote
AM Posted June 14, 2005 Posted June 14, 2005 Ja na BARFie odchudziłam sukę, właśnie dlatego, że nie jadła wypełniaczy tuczących typu ryż czy makaron. Jeszcze trochę a będzie wyglądała ekstra :wink: Quote
wolfi Posted June 14, 2005 Posted June 14, 2005 BARF ma to do siebie ,ze za grubi tracą wagę a za chudzi nabierają masy. Po prostu optimum. Quote
justynia Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Szukałam ale nie znalazłam niczego w tym temacie... Otóż mojej suni kupuję Ekanubę Puppy & Junior- mieszam small z medium (bo small nieraz połyka, a medium gryzie, chociaż powinna dostawać small, bo będzie z niej niewielka psinka- do 10 kg powinna urosnąć- przyjmuję tak, bo to kundelek i pewna nie jestem. Teraz ma 6, a ma ok. 7 mies.). Ale nie w tym rzecz: otóż dawałam jej zgodnie z tabelką porcję jak dla psa ważącego aktualnie 6 kg. No a dziś w sklepie pani mnie z tropu zbiła... Zaczęła wyliczać dawki dla szczeniaka przyjmując wagę psa już będącego dorosłym. Mi się zdaje że waga w kg to waga aktualna, a nie po dorośnięciu... Jak to w końcu jest?? Bo przyjmując różnicę w ilości pożywienia, to dawałabym o prawie połowę za mało (ja np. liczę na 6 kg. 165 g, a pani na 10- czyli waga dorosłego psa- 220). Help, bo zagłodze psiaka :lol: Quote
sylrwia Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 W Eukanubie i w innych chyab też karmach porcję dobierasz wg docelowej wagi psa. Moj ma miec jak dorośnie ok 25 kg to w tabeli szukałam wagi psa docelowa i wiek i wtedy wiedzialam jaka dawka ma byc. Quote
justynia Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 sylrwia napisał(a):W Eukanubie i w innych chyab też karmach porcję dobierasz wg docelowej wagi psa. Moj ma miec jak dorośnie ok 25 kg to w tabeli szukałam wagi psa docelowa i wiek i wtedy wiedzialam jaka dawka ma byc. Dzięki! Czyli pani ze sklepu miała rację... :oops2: Patrzy się na docelową a nie aktualną wagę psa... No, w sumie jak pomyślałam nad tym głębiej, to rzeczywiście, bo przecież każda karma jest dostosowana dla psa w określonym wieku... O ja głupia! Quote
Kati Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Zwróc tez uwage na to, ze kazdy pies ma inne zapotrzeowania, inną ilosc ruchu i nie trzeba się ścisle trzymac tabelek producenta. Mój pies przez wiele lat jadł Eukanube i byłam z tej karmy bardzo zadowolona, pies wygladał świetnie, bardzo dobrze sie czuł, itd. ale dostawał 2 razy więcej niż wyczytałam z tabelki. Pies ok. godzine dziennie biega za piłka i jeden dłuższy spacer, więc to nie jest jakoś bardzo dużo. Nie tył, a moim marzeniem było, żeby przytył kilka kg. (teraz Raptus zaczął chorowac i musiałam zmienić mu karmę, ale chętnie znowu wróciłabym do eukanuby). Więc lepiej obserwuj psa, czy mu nie podajesz za mało lub za dużo jedzenia, a wszystko będzie dobrze. Quote
batmanka Posted September 6, 2006 Posted September 6, 2006 Co się stało z Eukanubą?? Mój mały dostawał ją od 5 tyg do 2,5 miesiąca i morfologia wykazała niedobory wapnia.. nie wspomnę o jegi przyrodnim starszym rodzeństwu.. wszedzie niedobory a nawet aseptyczne zapalenie stawów! I to ma być karma z wyższej półki?> :shake::mad: Quote
Agama Posted September 6, 2006 Posted September 6, 2006 BATMANKO EUKANUBA jest produkowana dla naszego rynku malej fabryczce w POLSCE tylko diety sa sprowadzane-to wszystko wyjasnia POLAK potrafi...:diabloti: ciekawe kiedy po kontroli fabryczka zostanie zamknieta,jako nie pierwsza produkujaca karme na licencji Quote
arima Posted September 6, 2006 Posted September 6, 2006 A mnie już wet ostrzegał przed eukanubą przy pierwszym psie czyli 4 lata temu, że często psy mają niedobory wapnia Quote
Alicja Posted September 6, 2006 Posted September 6, 2006 :razz:mój pies ostrzegł się sam ......nawet nie tknął próbki Quote
batmanka Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Agama napisał(a):BATMANKO EUKANUBA jest produkowana dla naszego rynku malej fabryczce w POLSCE tylko diety sa sprowadzane żartujesz? :crazyeye: Quote
hope Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 A to bylo jedno badanie? Podobno u malych pieskow to zmienia sie mocno nawet w ciagu dnia i takie jednorazowe badanie nie musi niczego oznaczac. Sam tez jestem zaniepokojony bo karmilem przez jakis czas swojego szczeniola Eukanuba. Quote
batmanka Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Psy prowadzone na eukanubie mają obecnie powazne problemy zdrowotne.. to nie chwilowe zachwianie stosunku wapnia do fosforu tylko następstwa zdrowotne takiego stanu rzeczy. Agama- skąd o tym wiesz? Gdzie mogę się dowiedzieć czegoś więcej? Quote
Delay Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Moja 14 miesięczna suka jest karmiona Eukanubą (aktualnie adult L&R, wcześniej adult meitenance) i żadnych niedoborów nie miała i nie ma...Jest zdrowa, ma piękną błyszczącą sierść, jest aktywna i chętnie karmę je. Ja złego słowa o tej karmie powiedzieć nie mogę. Hodowcy mojej suki karmią Eukanubą od lat swoje stadko i bardzo sobie chwalą (to jedyna karma na rynku która im odpowiada) Niedobory wapna miał pies mojej znajomej, karmiony Hills'em, - czy to znaczy że Hill's ma braki?? bo ja jakoś spotkałam się z kupą psów, które jakoś nie mają braków po Hillsie - a może ta karma po prostu nie służy danemu psu, któremu potrzebne są większe dawki wapna.Druga sprawa, że wielu wetów przy rasach wymagających poleca wręcz podawanie wapna do karm (nawet tych z najwyższej półki) i jest to normalne i wcale nie świadczy źle o karmach.Po prostu niektóre rasy wymagają zwiększonych ilości wapna i tyle. Podobnie jest z witaminami, na 10 psów trafi się 5 które będą wymagały większych dawek niż norma przewiduje.To nie jest jakiś mój prywatny wymysł tylko kawał czytania na temat karm i żywienia + opinie wielu weterynarzy. Batmanka - molosy i inne psy sporych gabarytów jak wiadomo mają większe niż przeciętnie zapotrzebowanie na wapń. Dziwię się, że żaden wet cię nie uprzedził, że takim rasom trzeba podawać wapń w zwiększonej dawce (nie tylko w karmie).To samo chondroityna tak ważna dla szybko rozwijających się stawów. Jednak z tego co wiem od kilku fachowców to żadna karma na rynku w tej chwili nie posiada wystarczającej psom dawki - i stąd należy ją również podawać osobno. Quote
SAWA Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Absolutnie przy dobrych karmach dobranych dla szczeniąt dużych ras nie powinno się dodawać preparatów wapniowo-mineralnych ,chyba ,że wymaga tego organizm i jest zalecone przez weta uzupełnienie takimi preparatami .Jeśli w danej hodowli występuje taki problem ,to może świadczyć o genetycznym złym wchłanianiu wapna z pokarmu .W takim przypadku traktuje się psa jak chorego i robi mu się badania kontrolując stosunek wapna do fosforu ,oraz odpowiednie wchłanianie składników mineralnych. Bez względu ,czy pies je naturalne jedzenie ,czy suche karmy ,jak jest chory ,to trzeba leczyć i nie zwalać na pokarm ,a na skłonność genetyczną. Czy weterynarz nie zasygnalizował hodowczyni o tym problemie w jej hodowli ,czy ona sama nie domyśla się ,że coś z jej psami jest nie tak? Zdrowym ,prawidłowo rosnącym szczeniakom mozna tylko zaszkodzić podając dobrą karmę dla dużych ras i do niej witaminy z wapnem. Quote
Agama Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 BATMANKO zaprzyjazniony wet potrafi powiedziec prawde,ponadto jest duzy artykul na ten temat na forum milosnikow chartow w dziale zywienie-suche karmy Quote
Cathedral Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Nie wiem, jak jest z wapnem i fosforem, natomiast interesowała mnie kiedyś zawartość glukozaminy i chondroityny - większość karm dla dużych psów chwali się, że "zawiera, wzmacnia stawy, wyciągi z rekina" - generalnie wodotryski. Tymczasem realna zawartość tych składników jest mówiąc krótko - bardzo niska - tak jak napisała Delay. Quote
Recommended Posts