Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie, moja znajoma posiadająca rocznego goldena czytała już w paru miejscach, że inteligentnego psa dużej rasy można nauczyć korzystania z toalety(muszli) w łazience, by w sytuacjach nagłej potrzeby, gdy np. jest sam w domu lub osoba opiekująca się psem nie jest w stanie wyjść na zewnątrz, umiał skorzystać z łazienki.

Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia, kiedy i jak zaczynał uczyć?

Posted

Zapytaj Ulvhedinn, ona ma suczkę powypadkową, która nauczona jest załatwiać się do muszli. Mam nadzieję, że znajoma naprawdę chce go tego nauczyć, by korzystał w sytuacjach podbramkowych a nie zastąpić tym spacerów.

Posted

Dogue napisał(a):
Jeżeli regularnie wychodzisz na spacery a pies jest zdrowy to nie ma potrzeby uczenia czegoś takiego.

To chodzi o znajomą, która musi opiekować sie swoją mamą i czasem u niej nocowac, a w domu z psem zostaje wtedy babcia, która nad ranem czy przy złej pogodzie nie jest w stanie wyjść.

Posted

Przeciętny pies wytrzyma te 8 godzin bez sikania, jeśli ten potrzebuje więcej razy bo nie trzyma i musi bardzo często to zamiast nauki czegoś takiego proponuję się wybrać do weterynarza i zbadać czy pies nie jest chory.

Napisz właściwie czy on faktycznie zostaje całymi dniami w domu, o co chodzi ?

Posted

yuki napisał(a):
Zapytaj Ulvhedinn, ona ma suczkę powypadkową, która nauczona jest załatwiać się do muszli. Mam nadzieję, że znajoma naprawdę chce go tego nauczyć, by korzystał w sytuacjach podbramkowych a nie zastąpić tym spacerów.

Dzięki, zapytam.
Tak, chodzi naprawdę o sytuacje podbramkowe, bo na co dzień pies ma dużo ruchu, spacerów i zainteresowania pańci :)
Ale nieobecność pańci związana z opieka nad mamą jest co parę dni po ok. dobę.

Dodam jeszcze, że w łązience nie mają brodzika tylko wanne, bo wiem że niektórzy uczą psa załatwiania sie w sytuacjach podbramkowych do brodzika.

Posted

Mam trochę mieszane uczucia za ten namiar na Ulv, u niej jest inna sytuacja, jej pies jeździ na wózku. Czy pies Twojej koleżanki naprawdę jest pozostawiony na tyle, że nie wytrzyma ? Jeśli to się zdarza rzadko można poprosić kogoś znajomego czy z rodziny , żeby z psem wyszedł. Wydaje mi się , że nauczenie psa czegoś takiego jest cholernie trudne a i tak nie ma gwarancji że pies trafi dokładnie tam gdzie trzeba.

Posted

yuki napisał(a):
Mam trochę mieszane uczucia za ten namiar na Ulv, u niej jest inna sytuacja, jej pies jeździ na wózku.

rozumiem doskonale Twoje uczucia; OBIECUJĘ, że nie będę Jej w takim razie zawracać głowy, zwłąszcza,ze to zupełnie inna sytuacja.
Dwie sąsiadki juz próbowały, ale pies jest tak silny, dynamiczny i w dodatku nie chce słuchać obcych,że sie poddały. Boją sie,ż epies im się wyrwie pod koła samochodów, zwłaszcza że to ruchliwe miejsce w Krakowie :(

Posted

yuki napisał(a):
Nie rozumiem czego próbowały ?? Dziękuję, nie mów jej .

Próbowały zabierać psa na spacer, wychodził ładnie bez problemu, a na ulicy zero posłuszeństwa, wyrywanie się, skakanie na samochody, skakanie na przechodniów.
A ze swoją panią super grzeczny; po szkoleniu PT.
Najdziwniejsze jest to,że zna dobrze obie te panie i we własnym mieszkaniu jest do nich bardzo przyjaźnie nastawiony.

Ale teraz własnie wpadło mi do głowy, gdy pisałam o brodziku, że może kolezanka powinna kupić jakąs duża kuwetę i tam psa przyuczyc...

Posted

I dlatego chce żeby pies załatwiał się w domu !!!! Niech koleżanka weźmie znajome na spacer i pokaże jak z psem pracować, bo zakładam że jakieś pojęcie o tym ma. A jeśli się boją , to może niech poszuka kogoś innego niż panie sąsiadki. Czy często się zdarza, że musi prosić kogoś o pomoc w wyprowadzaniu psa ?

Posted

Nie ma jej 1-2 razy w tygodniu po 24-30 godzin i w dodatku nie jest to przewidywalne, kiedy mama poczuje sie gorzej - czasem po prostu dostaje telefon i musi jechać.
W domu z psem zostaje wtedy starsza babcia i 3-letnia córeczka.