Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Mam problem ze swoją 4 miesięczną suczką. Maluch sika gdzie popadnie, nie mogę jej upilnować. Na początku strofowałam ją mówiąc stanowczym głosem "fe" i wynosiłam na dwór, jednak przeczytałam, że psiaka strofowac się nie powinno. Obecnie od miesiąca ignoruję ją jak sika i zaraz po tym wynoszę na dwór. Wychodzę z nią po każdym posiłku, po przebudzeniu. Podczas zabawy, kiedy jest podekscytowana wychodzę z nią nawet co 20 minut. Każde załatwienie się na dworze nagradzam smakołykiem i głaskaniem. Psiak bardzo dużo pije i co za tym idzie dużo sika, szczególnie wieczorem, jest to męczące:(. Podłogę zmywam środkiem bez amoniaku. Nie wiem co z tym moim psiakiem jest nie tak. Uczy się szybko, zna już wiele komend, ale za żadne skarby nie mogę jej nauczyć, żeby nie sikała w domu. Dodam, że jak chce jej się kupę to piszczy, żeby z nią wyjść. Próbowałam ją nauczyć chociaż na gazetę, jednak żadna gazeta nie wytrzymywała dłużej niż 5 minut, po czym zostawała zmielona na najdrobniejsze kawałeczki w zębach. Może znacie jakieś jeszcze metody?

Posted

Odstaw jej wodę po ostatnim spacerze ew. tylko troszeczkę. Jak się opije to i będzie sikała.

Jeśli odpowiednio nagradzasz i nie wzmacniasz niechcianego zachowania za jakiś czas powinna załapać. Nie ma sensu wychodzić z nią gdy już się wysika w domu.

Posted

Ona posikuje często, ale tylko wieczorem.... Wtedy też wstępuje w nią "diabełek". Biega prawie po ścianach i bardzo dużo pije. Jednak jeśli za chwilę nie zobacze poprawy, udam się z nią do lekarza...

• 2 weeks later...
Posted

Heh, już nie wiem co mam robić. Nic nie pomaga. Siłą powstrzymuję się, żeby nie skarcić jej za sikanie w domu, takie mam na nią nerwy:|. Dziwi mnie to, że kupę potrafi zawołać, a siku poprostu idzie sobie zrobić... Na dworze potrafi nic nie zrobić, tylko po to, żeby wysikać się w domu tuż po powrocie... ehhh...

Posted

Może wróć do metody gazetowej. Zawsze łatwiej będzie złapać ją w momencie, gdy zaczyna siusiać i przenieść na gazetę niż wylecieć z nią na dwór. Za załawianie się na gazecie, psa nagradzaj, myślę, że po 2-3 dniach sama zacznie szukać gazet aby na nich zrobić siku. Wtedy bierzesz gazetę z sobą na dwór i za zrobienie na niej nagradzasz psa. Stopniowo zmniejszasz powierzchnię gazety, składasz na pół, potem jeszce na pół, itd. Po paru dniach pies nauczy załatwiac się na trawkę, zamiast na gazety.

• 3 weeks later...