Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

sharon napisał(a):
łodzian, z tego co wyczytałam ty masz otrzymać onka lub donka z Brodnicy! A zdjęcia tych psów zostały dodane, pare stron dalej,...

dokładnie tak, fotki tych onków, które wybierają się do Łodzi są na tym wątku.

w odpowiedzi na wcześniejsze pytania łodzian3333::
jeśli chodzi o brodnickie psiaki to są łagodne, przyjazne dla otoczenia (z wyjątkiem kotów),
jak wiadomo pochodzą z podwórka lub chlewu, więc w kwestii zachowywania czystości w domu nie da się nic powiedzieć.
Sunia jest spokojna, nie jest w ogóle zaczepna, grzecznie dzieli kojec z innym psem.

Jeszcze nie ma pewności czy te psiaki pojadą w piątek.
Mam dostać info od dziewczyn na kiedy będą miały auto do dyspozycji.
Tak więc piątkowy transport na chwilę w zawieszeniu .. możliwe, że będzie odłożony na początek przyszłego tygodnia.

Posted

Jeśli chodzi o labki to z tego co wiem są trzy biszkopty w tym dwie suki i jedna suczka czekolada, która nie ma tatuażu, ale na temat biszkoptów nie wiem czy mają.

Posted

madzik770 napisał(a):
a labek ten bez tatuażu to jaki kolor,dziewczyny?

Bez tatuażu jest czekolada i jedna biszkoptowa sunia, która jest strasznie wycofana... boi się człowieka jak ognia...na DT siedzi większość czasu skulona w kącie.. :(
Czekolada dzisiaj była u weta, niemało nas kosztowała, ale to nic :P jest w połowie cieczki, więc wet kazał przyjśc poza kończeniu cieczki na USG sprawdzić czy samiec nie zdążył jej pokryć.

Posted

Marycha35 napisał(a):
boże, gdyby te psy potrafiły mówić.........

to tacy pseudo ludzie nie mogli by znieść tej prawdy o sobie. A dla ludzi kochający zwierzęta byłoby to ogromnym cierpieniem trudno byłoby słuchać tego co by powiedziały. Ciężko wtedy byłoby żyć. :-(

Posted

masz rację....niestety lepiej nich bidy kochane milczą, dzięki super akcji chociaż te psiaki maja najgorsze już za sobą! Teraz nowe, lepsze życie, u boku KOCHAJĄCEGO właściciela:)mam taką nadzieję...

Posted

ilon_n napisał(a):
w dniu akcji zastaliśmy tam tylko 4 koty.
Grzegorz uznał, że je zostawia, bo właściciel twierdził, że to jego prywatne .. a wyglądały sensownie .. nie było śladów garbowania skór itp .. więc może ludzie z sąsiedztwa mistyfikowali, żeby koloryzować i dodać dramaturgii .. ale mamy gościa pod lupą ..

To dobrze, że go obserwujecie, błagam, zwracajcie przy każdej kontroli uwagę na koty... Mam nadzieję, że ludzie naprawdę koloryzowali, ale lepiej dmuchać na zimne, skoro katował szczeniaki, to koty też pewnie nie mają kolorowo w tym strasznym miejscu :(
Gratuluję akcji i trzymam kciuki żeby już nigdy żaden z tych psów nie wrócił do pseuducha!

Posted

vena&vivi napisał(a):
Rinus gdzie do weta chodzicie?? I jaki wet kazał odrazu po cieczce?? Mi sie zdaje , że ileś tam trza odczekac bo odrazu to chuba nic nie zobaczy?

Nie tak typowo od razu po cieczcie :) tylko napisałam, że jak się skończy to trzeba przyjść na USG. Do Krawczyka.

Gruby, czyli biszkoptowy samiec ma kaszel kennelowy , leci z siusiaka ,prawdopodobnie stan zapalny, pazury też w tragicznym stanie, pies jest alergikiem. Pobadajcie swoje tymczasy na kaszel bo to zaraźliwe jest...

a to Gruby

Biszkoptowa sunia, wet jej dokładnie nie zbadał bo mała była strasznie przerażona, dają jej czas na dojście do siebie, w pon mają kolejną wizytę u weta.
A tutaj na DT.

byle jak najdalej :(

dzisiaj po raz pierwszy zjadła z miski, bo wcześniej tylko z podlogi...

Posted

Rinuś napisał(a):
[B][I]Nie tak typowo od razu po cieczcie :) tylko napisałam, że jak się skończy to trzeba przyjść na USG. Do Krawczyka.

no to lepiej trafic nie mozna ;)

Posted

Kilka słów podsumowania z ostatnich dni:

jutro popołudniu wywożę 2 DONki z Bydgoszczy do Szczecinka, zostaje tam jedna młoda około roczna sunia, szukamy dla niej DT.
najprawdopodobniej w niedzielę raniutko ruszą do Łodzi 3 chłopcy DON z Brodnicy, 2 do fundacji Pomagajmy Razem i jeden do łodzian3333 (jednak samiec, bo dla suni znalazł się lokalnie dobry DT)
Sunia DON po porodzie z Brodnicy trafi do DT pod Bydgoszczą.
Sunia DON zaciążona z Brodnicy ma jechać do Warszawy na DT do dota&koka, ale nadal nie mamy transportu!!

Benek jest już w swoim DT pod Toruniem, ma hektary własnej działki i czułych opiekunów.
Benia, od niedawna Malwina mieszka w Toruniu, niebawem będzie przechodziła operację oczu, bidula nic nie widi przez te trzecie powieki, oczy są całe zasłonięte .. Malwina bardzo polubiła koty i ceramiczne figurki psów, które zdejmuje sobie z półek i przytula ;)
jeszcze nie wiadomo czy nie jest pokryta, niedawno skończyła jej się cieczka a wiadomo, że ben po niej wcześniej skakał ..

Spaniel jest już w DT w Bydgoszczy, który byłby jego docelowym DS po zakończeniu sprawy sądowej .. trzymamy kciuki za szybki jej przebieg i oczekiwany wynik.

Niestety wciąż nie mamy w garści gwoździa do trumny dla "hodowcy" w postaci dowodu na kradzież psów.
Mikrochip SH okazał się niezarejestrowany :/
A tatuaże na razie nie doprowadziły nas do powyższych konkluzji.

zaczynam zbierać dokumentację weterynaryjną, biegły wet jest już powołany i powinien w miarę sprawnie przygotować orzeczenie o stanie całej hodowli.

Dlatego bardzo proszę o przesyłanie wszelkich dokumentów (im gorsze opinie tym lepiej dla sprawy) na adres::

ul. Lubicka 41c/3
87-100 Toruń

z dopiskiem "akcja trutowo" :)

Posted

Ilon tak jak pisałaś - nasz odział ma P na końcu - poproszę znajoma ze Szcecina aby sprawdziła u nich - tylko brakuje jednaj cyfry?? powinno byc P000 a jest P00 - można to zweryfikować?

Posted

vena&vivi napisał(a):
Ilon tak jak pisałaś - nasz odział ma P na końcu - poproszę znajoma ze Szcecina aby sprawdziła u nich - tylko brakuje jednaj cyfry?? powinno byc P000 a jest P00 - można to zweryfikować?

właśnie bywają dwucyfrowe np ktoś tu szukał DONka z P98 .. nie wiem o co chodzi ..
ale w sobotę ten psiak będzie w Toruniu :) więc możemy go jeszcze osobiście prześwietlić :)

Posted

na stronie związku jest niestety trzy - nie wiem o co chodzi?? może jakieś schronisko tak oznacza?

edit:
wyczytałam, że we wstecznych latach były dwu - np. we wrocławiu do 2005 roku tak oznaczali -sprawdzę Szczecin

Posted

Teraz niech już jest tylko lepiej. Te psiaki pewnie jeszcze przez jakiś czas (jedne pewnie dłużej inne krócej) będą jeszcze w złym stanie psychicznym. To smutne, ale jest pocieszający fakt że teraz są otoczone troskliwą opieką.

Posted

ilon_n napisał(a):
właśnie bywają dwucyfrowe np ktoś tu szukał DONka z P98 .. nie wiem o co chodzi ..
ale w sobotę ten psiak będzie w Toruniu :) więc możemy go jeszcze osobiście prześwietlić :)

Jeszcze raz napiszę że donki nie były rejestrowane w zkwp , dopiero od jakiegoś roku sa dopuszczane do wystaw , do tej pory ich hodowle były rejestrowane tylko w klubach , jest KLUB PSA RASOWEGO , KHRON - tu napewno jest litera P i maksymalnie trzy cyfry , jest również duzy klub z Wrocławia , jeżeli chcesz to podaj na pw numery do podzwonię po hodowlach i klubach - dotyczy to tylko donków.

Posted

gorki330 napisał(a):
Jeszcze raz napiszę że donki nie były rejestrowane w zkwp , dopiero od jakiegoś roku sa dopuszczane do wystaw , do tej pory ich hodowle były rejestrowane tylko w klubach , jest KLUB PSA RASOWEGO , KHRON - tu napewno jest litera P i maksymalnie trzy cyfry , jest również duzy klub z Wrocławia , jeżeli chcesz to podaj na pw numery do podzwonię po hodowlach i klubach - dotyczy to tylko donków.

Dokładnie tak! To ja też pisałam mój DONek miał rodowód wydany przez KHRON i miał tatuaż P91 - sprawdźcie tam: KHRON Sieradz tel.43 828 36 46 - nr z rodowodu z 2010r.