pa-ttti Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 chciałabym zaoferować DT dla spaniela bądź yorka, szczeniaka albo młodziaka:) proszę o info, co to za spaniele są(cocer, cavaliery czy jeszcze jakieś inne?) decyzję potwierdzę w ciągu kilku dni. i jak to wygląda w praktyce...biorę pieska, opiekuję się nim, sterylizuję, karmię, szukam nowego domu we własnym zakresie? a jak znajdę ten dom to Was o tym informuję tak? czy koszty zabiegu sterylizacji oraz karmienia są zwracane? Quote
basia0607 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 pa-ttti napisał(a):chciałabym zaoferować DT dla spaniela bądź yorka, szczeniaka albo młodziaka:) proszę o info, co to za spaniele są(cocer, cavaliery czy jeszcze jakieś inne?) decyzję potwierdzę w ciągu kilku dni. i jak to wygląda w praktyce...biorę pieska, opiekuję się nim, sterylizuję, karmię, szukam nowego domu we własnym zakresie? a jak znajdę ten dom to Was o tym informuję tak? czy koszty zabiegu sterylizacji oraz karmienia są zwracane? Nie stać Cię aby dać jakiemuś psu opiekę z własnych środków ? Osoby, które zaangażowały się w sprawe tej pseudohodoli robią to bezinteresownie z potrzeby serca, nie mając żadnego zaplecza finansowego. Nikt nie wie co w tym strasznym miejscu zastanie , jakie będą dowody zaniedbania i jaki będzie wyrok. Quote
pa-ttti Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 ja też chcę to zrobić bezinteresownie. bezinteresowanie zaopiekować się psem, dać mu miłość i dom, i znaleźć mu odpowiedniego opiekuna na stałe. niestety NIE STAĆ MNIE żeby opłacić psu np sterylkę.A nie wyobrażam sobie oddać komuś psa niewysterylizowanego, ludzie mogą sprawiać dobre wrażenie, ale kto wie czy nie będą chcieli założyć kolejnej pseudo... są na to sposoby oczywiście-przyszły właściciel może pokryć koszty sterylizacji powiedzmy. jeśli chodzi o karmę- mogę zapewnić dla małego psa. nie liczę na żaden zarobek, jeśli chodzi o czas i opiekę jaką zapewnię psu. zaznaczam od razu, że pod opiekę mogę wziąść psa zdrowego, zaszczepionego i odrobaczonego. niestety nie mogę narażać moich "osobistych" psów na jakiekolwiek choroby. chcę pomóc w każdym razie, dając jednemu z tych psów DT. Quote
Aleksa. Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Czy Wy tam dzisiaj w końcu byliście , czy nie ? :) Quote
pa-ttti Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 właśnie dostałam super wiadomość od dogomaniaczki, że pokryje koszty sterylizacji/kastracji pieska którego bym wzięła. ja sponsoruję karmę, jak już pisałam. bardzo się cieszę:) określę się ostatecznie w ciągu kilku dni. Quote
Bakteria Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 pa-ttti napisał(a): zaznaczam od razu, że pod opiekę mogę wziąść psa zdrowego, zaszczepionego i odrobaczonego. niestety nie mogę narażać moich "osobistych" psów na jakiekolwiek choroby. chcę pomóc w każdym razie, dając jednemu z tych psów DT. nie wiem czy można się spodziewać, że psy stamtąd będę wychuchane, zdrowe i z pełną profilaktyką, zwłaszcza młode i szczeniaki, patrząc na małe malamutki... w takich miejscach szerzy się parwo, trzeba być przygotowanym, że coś może się wykluć. raczej nastawiałabym się na to, że będą to psy wymagające opieki weterynaryjnej. skoro masz miejsce, to może zaoferuj je jakiemuś psiakowi, który na pewno będzie zdrowy z książeczką i nic do domu nie przyniesie, na Dogo jest pełno przypadków, że jakiś pies musi np. pilnie zmienić tymczas Quote
basia0607 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Jeżeli psy w domu są zaszczepione to nie ma potrzeby bać się psa z pseudohodowli. Mam swoje 3 psy , obecnie 2 tymczasy psie i 2 kocie i jakoś nic (odpukać ) się nie wydarzyło. Zaznaczam, że do domu biorę najgorsze schroniskowe przypadki, które nie mają sznsy zostawione w schronisku. Quote
Anet Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Witam :) Nie czytałam dokładnie całości, weszłam linkiem. Mogę mieć nawet DS ale dla szczeniaka yorka, jeśli takie są. Quote
jaanna019 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Widzę, że niektóre osoby nie umieją zrozumieć tego co czytają. Tu się nikt nie spodziewał, że psy będą zdrowe i pachnące, bo to raczej normalne. Tylko należało od razu napisać, że dt ma sobie samo psa odebrać, leczyć za swoje i utrzymywać (chyba nie muszę pisać co może w tych psach siedzieć i jakie to koszy, nawet organizacjom czasem trudno je pokryć), a po wielu miesiącach psa oddać właścicielowi i ścigać go prywatnie po sądach za zwrot kosztów leczenia i utrzymania. Dlaczego nie piszecie tu wprost, że tych psów nie można kastrować/sterylizować, bo można się narazić na ewentualną sprawę sądową ze strony tego facia. Psów nie można wyadoptować! Dziwicie się, że dt się wycofują? Ja nie. Ja jasno określiłam jakie psy mogę przyjąć. Quote
sacred PIRANHA Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 józwa napisał(a): jesli psa nie mozna wyadoptowac ani wysterylizowac a rozprawy razem z odwolaniami moga trwac i kilka lat to ciezko sie dziwic ze sie ludzie wykruszaja dokładnie, co z tego że ja wezme psa na dt jak nie moge z nim tak naprawde nic zrobic poza trzymaniem przyzwyczajaniem sie do niego i jego do mnie i czekaniem....byc moze na sądowy nakaz oddania go temu komuś basia0607 napisał(a):Nie stać Cię aby dać jakiemuś psu opiekę z własnych środków ? Osoby, które zaangażowały się w sprawe tej pseudohodoli robią to bezinteresownie z potrzeby serca, nie mając żadnego zaplecza finansowego. Nikt nie wie co w tym strasznym miejscu zastanie , jakie będą dowody zaniedbania i jaki będzie wyrok. To nie jest pies wzięty z domu od kogos z super warunków...opieka dla takiego psa może sięgać wielu setek złotych więc trudno się dziwić, że każdy chce być dokładnie zorientowany na co się porywa i w razie czego na jaką pomoc w czym może liczyć. Potrzeba serca to jedno a rozsądek to drugie- najlepiej jak idą w parze. Sama piszesz, że nikt nie wie jaki będzie wyrok...nikt nie wie czy te psy nie ugrzezną w dt na długie miesiace jak nie lata... basia0607 napisał(a):Jeżeli psy w domu są zaszczepione to nie ma potrzeby bać się psa z pseudohodowli. Tu się z Tobą nie zgodzę ...poza chorobami wirusowymi na które się psy zwykle szczepi istnieje szereg innych chorób zakaźnych (np na kaszel kenelowy większość domowych psów nie jest szczepiona w tzw standardowym szczepieniu od wirusówek) np grzybice czy świerzbowce itp. Sama brałam psiaki za psiakami na dt (mając trzy swoje regularnie szczepione, odrobaczane i odpchlane) i niestety wziełam raz sunie pobitą przez wlasciciela....która wyglądała jak wyglądała przez pobicie a później leczyłam wszystkie swoje na swierzbowca... Biorąc na dt psa z pseudohodowli, z fatalnych warunków trzeba liczyć się przede wszystkim z kosztami związanymi z doprowadzeniem tego psa do porządku, z czasem który będzie temu psu potrzebny do psychicznego dojścia do siebie i jeśli psy są dowodem w sprawie przeciwko tej hodowli to z niemożliwością wydania takiego psiaka do adopcji przez dłuuuugie miesiące... Quote
faith35 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Anet napisał(a):Witam :) Nie czytałam dokładnie całości, weszłam linkiem. Mogę mieć nawet DS ale dla szczeniaka yorka, jeśli takie są. a jak yorków nie będzie, to co? nie będzie DS? Widać, nadal panuje moda na yorki.... :roll: Bo za darmo, a tak to trzeba zapłacić 2000 zł za rodowodowego yorka? Yh...:shake: Quote
jaanna019 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 faith35 napisał(a):a jak yorków nie będzie, to co? nie będzie DS? Widać, nadal panuje moda na yorki.... :roll: Bo za darmo, a tak to trzeba zapłacić 2000 zł za rodowodowego yorka? Yh...:shake: Jakie DS? O co bój? Te psy nie mogą iść do DS! Quote
ANETTTA Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 [quote name='faith35']FUNDACJE ORAZ STOWARZYSZENIA (i SCHRONISKA) * Fundacja Aurea od Golden Retrieverów - 5-6 psów * Stowarzyszenie od Rottweilerów - kilka szczeniorów lub dorosłych psów * Fundacja "Pomagamy Razem" - 2 Mastiffy * Kojce dla Labradorów * Fundacja SOS Bokserom – boksery jeśli są * Bernardyny w Potrzebie – 1 bernardyn * Schronisko/hotel w Szczecinku - 2 DONki/ONki * Serwis adopcyjny Husky Adopcje - 3-4 sunie husky, 2 samce plus szczeniaki, badz jezeli nie bedzie hasiorów, to prawdopodobnie 2 sunie ONki [FONT="]* Schronisko w Brodnicy, Toruniu i Bydgoszczy – 15 psów[/FONT] [FONT="]----------------------[/FONT] [FONT="]DOMY TYMCZASOWE:[/FONT] [FONT="]* sharon - DT dla szczeniaka/spaniela[/FONT] [FONT="]* furciaczek - DT dla yorków oraz jednego CC (jak będzie)[/FONT] [FONT="]* Rinuś - załatwi być może DT dla Spaniela [/FONT] [FONT="]* vena&vivi - DT u dziewczyny dla ONka, Dogi (tylko na miesiąc!!!)[/FONT] [FONT="]* beka - DT dla 2 szczeniaków DON (2-4 miesięcznych)[/FONT] [FONT="]* BBeta - DT dla szczeniaka spaniela [/FONT][FONT="](być może, czekamy na odp.)[/FONT] [FONT="]* Marycha35 - DT u dziewczyny dla psiaka małej rasy[/FONT] [FONT="]* jaanna019 - DT dla 2-3 szczeniaków spanieli bądź yorków[/FONT] * Kaja69 - DT dla DONka i 1 mniejszego psa * józwa - DT dla jednego ONka * caromina - DT dla szczeniaka husky * łodzian3333 - DT dla ON/DON , dorosły, płeć: pies * ilon_n - załatwiła DT dla kauzaza (Bydgoszcz) * monia3a - DT dla 2-3 szczeniaków (wiek: max 3 miesiące) rasa obojętna * basia0607 - DT dla dwóch psów w najgorszym stanie kto bierze bernardyna czy nie Fundacja bernardyn a coz tym drugim ???? Quote
Anashar Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Nie mam czasu na rpzekopanie teraz całego wątku. Ile ONków/DONków tam jest? Ile ejszcze nie ma zapewnionego DT? Quote
furciaczek Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 faith35 napisał(a):a jak yorków nie będzie, to co? nie będzie DS? Widać, nadal panuje moda na yorki.... :roll: Bo za darmo, a tak to trzeba zapłacić 2000 zł za rodowodowego yorka? Yh...:shake: Co za roznica ze ktos chce Yorka, spaniela czy doga? Ja kocham CCty i CCtom staram sie pomagac...tak samo ktos moze kochac yorki i chciec yorkom pomagac ;/ Quote
sacred PIRANHA Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 faith35 napisał(a):a jak yorków nie będzie, to co? nie będzie DS? Widać, nadal panuje moda na yorki.... :roll: Bo za darmo, a tak to trzeba zapłacić 2000 zł za rodowodowego yorka? Yh...:shake: hehe smieszy mnie alergia na yorki... a jakby ktoś napisał że ma DS dla owczarka collie jakby taki był to by to nie uraziło prawda? a jakby ktos napisał ze ma ds chętny na Onka to by to ucieszyło a nie obruszyło co nie? :-) a jak ja napisze ze moge dac dt dla yorka...to dlaczego tylko yorka, przeciez wszystkie psy potrzebuja pomocy...ale jesli ktos przyjdzie i napisze ze jak bedzie bernardyn to wezmie na dt to nikt mu nie wypomni dlaczego bernardyn! nie wiem dlacego tutaj nikt jasno nie napisze jaka jest sytuacja prawna tych psów, jak to wygląda później bez zrzeczenia lub sądowego nakazu odebrania psów nikt nie moze psa wziac i wyciachac czy wydac do ds...te psy są czyjąś własnością aktualnie... To tak jakbyscie zabrali mi psa mojego bo uwazacie ze ma złe warunki(ja sie niby godze bo sie Was boje lub boje sie ze narobice afery ale zrzeczenia wam nie daje bo uwazam ze nie macie racji i pies jest moj i juz), wyleczyli go, wykastrowali...a ja bym w tym czasie poszła do sądu, wygrałabym , dostałabym nakaz zwrocenia mi psa...i jeszcze byscie kase bulnęli za to ze go bez mojej zgody wykastrowaliscie Quote
jaanna019 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 sacred PIRANHA napisał(a): nie wiem dlacego tutaj nikt jasno nie napisze jaka jest sytuacja prawna tych psów, jak to wygląda później bez zrzeczenia lub sądowego nakazu odebrania psów nikt nie moze psa wziac i wyciachac czy wydac do ds...te psy są czyjąś własnością aktualnie... To tak jakbyscie zabrali mi psa mojego bo uwazacie ze ma złe warunki(ja sie niby godze bo sie Was boje lub boje sie ze narobice afery ale zrzeczenia wam nie daje bo uwazam ze nie macie racji i pies jest moj i juz), wyleczyli go, wykastrowali...a ja bym w tym czasie poszła do sądu, wygrałabym , dostałabym nakaz zwrocenia mi psa...i jeszcze byscie kase bulnęli za to ze go bez mojej zgody wykastrowaliscie Nareszcie głos rozsądku. Quote
Anet Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Sory ale gdybym chciała DRUGIEGO psa z rodowodem dla siebie to bym sobie kupiła. Mam duzego psa z rodowodem i niestety drugiego dużego mieć nie moge. NIE KAŻDY MOŻE MIEĆ KILKA DUŻYCH PSÓW !!! Chciałam pomóc, ale widzę że zostałam "wzięta" na kogoś kto chce psa z rodowodem z darmo.... a tak nie jest :) tymbardziej, że te psy moga byc chore. Quote
sacred PIRANHA Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Anet nie przejmuj sie, zapraszam do Jogusia, 8miesiecznego yoreczka szukajacego domu;-) (wejdz przez linka do skarpety yorkowej z mojego podpisu, tam w pierwszym poscie bedzie link do watku Jogusia) Quote
ANETTTA Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Anashar napisał(a):Nie mam czasu na rpzekopanie teraz całego wątku. Ile ONków/DONków tam jest? Ile ejszcze nie ma zapewnionego DT? ok 17 a moze i wiecej z tego co ja wiem Quote
faith35 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 [quote name='ANETTTA']ok 17 a moze i wiecej z tego co ja wiem dokładnie 22 ONki/DONki :-( FUNDACJE ORAZ STOWARZYSZENIA (i SCHRONISKA) * Fundacja Aurea od Golden Retrieverów - 5-6 psów * Stowarzyszenie od Rottweilerów - kilka szczeniorów lub dorosłych psów * Fundacja "Pomagamy Razem" - 2 Mastiffy * Kojce dla Labradorów * Fundacja SOS Bokserom – boksery jeśli są * Bernardyny w Potrzebie – 1 bernardyn * Schronisko/hotel w Szczecinku - 2 DONki/ONki * Serwis adopcyjny Husky Adopcje - 3-4 sunie husky, 2 samce plus szczeniaki, badz jezeli nie bedzie hasiorów, to prawdopodobnie 2 sunie ONki [FONT="]* Schronisko w Brodnicy, Toruniu i Bydgoszczy – 15 psów[/FONT] [FONT="]----------------------[/FONT] [FONT="]DOMY TYMCZASOWE:[/FONT] [FONT="]* sharon - DT dla szczeniaka/spaniela[/FONT] [FONT="]* furciaczek - DT dla yorków oraz jednego CC (jak będzie)[/FONT] [FONT="]* Rinuś - załatwi być może DT dla Spaniela [/FONT] [FONT="]* vena&vivi - DT u dziewczyny dla ONka, Dogi (tylko na miesiąc!!!)[/FONT] [FONT="]* beka - DT dla 2 szczeniaków DON (2-4 miesięcznych)[/FONT] [FONT="]* BBeta - DT dla szczeniaka spaniela [/FONT][FONT="](być może, czekamy na odp.)[/FONT] [FONT="]* Marycha35 - DT u dziewczyny dla psiaka małej rasy[/FONT] [FONT="]* jaanna019 - DT dla 2-3 szczeniaków spanieli bądź yorków[/FONT] * Kaja69 - DT dla DONka i 1 mniejszego psa * józwa - DT dla jednego ONka * caromina - DT dla szczeniaka husky * łodzian3333 - DT dla ON/DON , dorosły, płeć: pies * ilon_n - załatwiła DT dla kauzaza (Bydgoszcz) * monia3a - DT dla 2-3 szczeniaków (wiek: max 3 miesiące) rasa obojętna * basia0607 - DT dla dwóch psów w najgorszym stanie * Kana007 - DT dla suni ONka powyżej roku (owczarek.pl) * Zbójini - DT dla 1-2 ONków/DONków Coraz więcej osób pyta, czy będzie pomoc w postaci leczenia/szczepień psiaków. Odpowiadam, że po zabraniu psiaków być moze będą bazarki na dogomanii, a pieniążki będą porozdzielane pomiędzy DT dla psów, które wymagają pomocy medycznej. Nie miałam co innego napisać... jeżeli źle zrobiłam, podając taką odpowiedź, to mogę napisać do tych osób sprostowanie. Quote
jaanna019 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Pisz, wprost że nie. Chyba, że jesteś w stanie opłacić bazarkami szczepienia 39 psów. Quote
furciaczek Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Mysle ze organizacja ktora przeprowadza cala akcje powinna napisac, jasno i wyraznie proponowane warunki wspolpracy z DT. Jak to wszystko zostanie zorganizowane logistycznie, kto prawnie bedzie odpowiedzialny za psy w DT, jaki bedzie podzial finansowy itp itd Narazie niema zadnych konkretow niestety , dalej nie wiem kto wzial na siebie cala odpowiedzialnosc za akcje, a jest to dosc istotna informacja. Quote
faith35 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 FUNDACJE ORAZ STOWARZYSZENIA (i SCHRONISKA) * Fundacja Aurea od Golden Retrieverów - 5-6 psów * Stowarzyszenie od Rottweilerów - kilka szczeniorów lub dorosłych psów * Fundacja "Pomagamy Razem" - 2 Mastiffy * Kojce dla Labradorów * Fundacja SOS Bokserom – boksery jeśli są * Bernardyny w Potrzebie – 1 bernardyn * Schronisko/hotel w Szczecinku - 2 DONki/ONki * Serwis adopcyjny Husky Adopcje - 3-4 sunie husky, 2 samce plus szczeniaki, badz jezeli nie bedzie hasiorów, to prawdopodobnie 2 sunie ONki [FONT="]* Schronisko w Brodnicy, Toruniu i Bydgoszczy – 15 psów[/FONT] [FONT="]----------------------[/FONT] [FONT="]DOMY TYMCZASOWE:[/FONT] [FONT="]* sharon - DT dla szczeniaka/spaniela[/FONT] [FONT="]* furciaczek - DT dla yorków oraz jednego CC (jak będzie)[/FONT] [FONT="]* Rinuś - załatwi być może DT dla Spaniela [/FONT] [FONT="]* vena&vivi - DT u dziewczyny dla ONka, Dogi (tylko na miesiąc!!!)[/FONT] [FONT="]* beka - DT dla 2 szczeniaków DON (2-4 miesięcznych)[/FONT] [FONT="]* BBeta - DT dla szczeniaka spaniela [/FONT][FONT="](być może, czekamy na odp.)[/FONT] [FONT="]* Marycha35 - DT u dziewczyny dla psiaka małej rasy[/FONT] [FONT="]* jaanna019 - DT dla 2-3 szczeniaków spanieli bądź yorków[/FONT] * Kaja69 - DT dla DONka i 1 mniejszego psa * józwa - DT dla jednego ONka/DONka (2-4 miesięcznego) * caromina - DT dla szczeniaka husky * łodzian3333 - DT dla ON/DON , dorosły, płeć: pies * ilon_n - załatwiła DT dla kauzaza (Bydgoszcz) * monia3a - DT dla 2-3 szczeniaków (wiek: max 3 miesiące) rasa obojętna * basia0607 - DT dla dwóch psów w najgorszym stanie * Kana007 - DT dla suni ONka powyżej roku (owczarek.pl) * Zbójini - DT dla 1-2 ONków/DONków napisałam sprostowanie, że jak biorą psy na DT, to muszą sami je utrzymać, a jak psy wrócą do "właściciela" to mają prawo rządać zwrotów kosztów leczenia itp. Quote
arabiansaneta Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 A czy w końcu ktoś tę akcję przeprowadził? Quote
Recommended Posts