ilon_n Posted February 3, 2011 Author Posted February 3, 2011 Kochani, sprawa się klaruje .. ale .. pilnie bardzo pilnie potrzebuję pisemnego potwierdzenia od wszystkich fundacji, które się deklarują zapewnić tymczasowy pobyt psom z pseudo! muszę mieć wszystko na piśmie! dla każdego psa muszę wykazać docelowe miejsce zanim nam pozwolą je zabrać .. wówczas wójt wyda decyzję! Quote
faith35 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 a więc takie ultimatum.. wójt wyda psy, jak wszystkie będą mieć tymczasy. To ja piszę do tych fundacji już maile :) Quote
ilon_n Posted February 3, 2011 Author Posted February 3, 2011 [quote name='basia0607']prosiłam Ilonę lub kogoś odpowiedzialnego za akcje o adres poczty. ponawiam :) ilonnn@gmail.com Quote
faith35 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='ania z poznania']Ilon_n, masz pełną skrzynkę ;) Ilon_n pisała, że nie nadąża jej czyścić i prosi o kontakt mailowy. Quote
vena&vivi Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Mam dziewczyne na kaukaza ale finansowo trza by było jej pomóc.W razie małych ras zabiore yorki (mam osobe do adopcji), wiem, że nic nie wiadomo ale cc i dogi tyz biorę. Znam osoby zajmujące się ich adopcją. Quote
Rinuś Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='ilon_n']Kochani, sprawa się klaruje .. ale .. pilnie bardzo pilnie potrzebuję pisemnego potwierdzenia od wszystkich fundacji, które się deklarują zapewnić tymczasowy pobyt psom z pseudo! muszę mieć wszystko na piśmie! dla każdego psa muszę wykazać docelowe miejsce zanim nam pozwolą je zabrać .. wówczas wójt wyda decyzję! Dla labów jest załatwiony kojec ,a dla jednego spaniela może uda mi się znaleźć DT, jakiś wzór takiego potwierdzenia można prosić? Quote
Glutofia Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='Marycha35']Ooo, a do mnie odpisała właśnie Pani Alla Chrzanowska z Fundacji Ratujemy Dogi, że JAK COŚ TO POMOGĄ:) , gdyby tam były dogi to je zabiorą, dziękujemy ślicznie!!![/QUOTE] Ala jest z Fundacji SOS dla Zwierząt, a ja mam pytanie czy wiadomo czy sa tam dogi i w jakiej ilości? Wiem że to trudne ale musimy zorganizowac jakieś miejsce na odległośc trochę trudno jeśli nawet nie wiadomo ile psów. Jest jakaś mozliwość żeby się dowiedzieć? Quote
ilon_n Posted February 3, 2011 Author Posted February 3, 2011 zaraz postaram się ustalić cokolwiek więcej .. ale już na pewno wiadomo, że pozowolenie będzie dotyczyło jedynie 21 psów w najgorszej kondycji :/ .. to info od powiatowego lipnowskiego .. pismo musi być oficjalne .. najlepiej fundacyjne lub z legalnie działającego hoteliku .. kłopot z miejscami, które są prywatnymi DT .. może fundacje wzięłyby je chwilowo pod skrzydła i poparły swoja pieczątką "patronat" ?? Quote
vena&vivi Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Gluciu raczej nie ma dogów, ale dzwoniłam w razie jakby jakis się zapodział. Nie mamy info o dogach. Quote
vena&vivi Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 21 psów?? Jakieś jaja. Ehh super -nasze Polskie prawo. Ilon a Toz nie może ich odebrac?? jakie toz ma uprawnienia? Facet pod naporem mediów się nie zgodzi? ja pierdziu wsio sie sypie. Przeciez nie można mu tam psów zostawić. Quote
Rinuś Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='ilon_n']zaraz postaram się ustalić cokolwiek więcej .. ale już na pewno wiadomo, że pozowolenie będzie dotyczyło jedynie 21 psów w najgorszej kondycji :/ .. to info od powiatowego lipnowskiego .. pismo musi być oficjalne .. najlepiej fundacyjne lub z legalnie działającego hoteliku .. kłopot z miejscami, które są prywatnymi DT .. może fundacje wzięłyby je chwilowo pod skrzydła i poparły swoja pieczątką "patronat" ?? Strasznie komplikują sprawę :angryy: A kiedy będzie podjęta decyzja jakie psy ( jakie rasy) są w najgorszym stanie i które będą zabrane? Quote
Rinuś Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Czyli psy nie mogą trafić do schroniska nawet? Musi to być DT? Quote
Rinuś Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 On już pewnie i tak "pozamiatal" to co moglo mu sprawić najwieksze problemy... Quote
Glutofia Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Te deklaracje to tak troszku bezpodstawnie chcą.. Przeciez jak wchodzi tam jakakolwiek organizacja to przejmuje psy a potem nimi dysponuje tzn może przekazać innym organizacjom. Pierwsze słyszę o takich dziwnych deklaracjach hmm... Jak macie tam jakiegoś mądrego prawnika to powinien doradzić. Quote
faith35 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Aktualizacja: * Fundacja od Malamutów - 4 dorosłe * Fundacja od Huskych - 3 psy (szczenięta lub dorosłe) * Fundacja Aurea od Golden Retrieverów - kilka psów * sharon DT dla DONka (bądź dwóch..) * furciaczek DT dla yorków oraz jednego Cane Corso (jak będzie) * Stowarzyszenie od Rottweilerów - kilka szczeniaków lub dorosłych psów * Kojce dla Labradorów * Rinuś załatwi być może DT dla Spaniela Quote
basia0607 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Prawo jest następujące. Do czasu procesu, zwierzeta są zabezpiczenone przez organizację lub wójta i to oni łożą na ich utrzymanie. Gdy sąd orzecze winę hodowcy na niego spada koszt utrzymanie zwierząt. Z życia wiem, żę ciagniecie kasy w przypadku tak dużej ilości psów jest małorealne. W Waszym przypadku, wójt o tym wie i chce się zabezpieczyv deklaracjami domów dla psów. Nie wiem dlaczego ktoś pisze, ze psy nie mogą być w schronisku. Mogą !, tylko nie mogą być adoptowane na umowę stała. Quote
Igiełka Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Trzymam mocno kciuki za powodzenie akcji. Quote
faith35 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 ale schronisko to kolejna przykra rzecz, jaka spotka ich w życiu... no chyba, że później je wyciągniemy i będziemy szukać hoteliku bądź DT. Quote
ruda76 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Ponawiam pytanie FUNDACJA POMAGAJMY RAZEM moze pomoc ale musimy wiedziec dla jakich psow brakuje miejsca. Quote
Rinuś Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='faith35']ale schronisko to kolejna przykra rzecz, jaka spotka ich w życiu... no chyba, że później je wyciągniemy i będziemy szukać hoteliku bądź DT. No ja innej opcji nie widzę,. Schronisko ma być miejscem tymczasowym na przetrzymanie tych psów w tym całym zamieszaniu. W ciągu kilku dni szukano by DT dla każdego psa z tek akcji, a takie deklaracje nie wiedząc jak psy się zachowują są niepewne...moja kumpela mogłaby wziąć spaniela, ale jeśli się okaże, że pies nie będzie tolerował jej suki? Myślę, że te psy które mogą zabrac Fundacje i inne organizacje do siebie powinny tam pojechać, a cała reszta niech jedzie do schronu skąd będzie można te psy sfotografować, mniej więcej opisac i szukać DT dla każdego konkretnego psa. Ja to tak widze przynjamniej. Quote
ilon_n Posted February 3, 2011 Author Posted February 3, 2011 Jutro a najpóźniej w poniedziałek otrzymam od powiatowego spis owych 21 psów i ich ras, które zostały zakwalifikowane do natychmiastowego odebranie z racji chorób, zaniedbania i ogólnej złej kondycji .. Powiatowy zapewnił mnie, że do odebrania psów dojdzie na pewno, ale to wymaga jeszcze chwili czasu, żeby procedura była przeprowadzona zgodnie z zapisami ustawy .. aktualnie wójt czeka na potwierdzenia schronisk o przyjęciu psów i w jakiej liczbie .. gdy odpowiedzi wpłyną i okaże się, że brakuje zaplecza wówczas zgodnie z Art.7 zaczynamy umieszczać psy pod opieka innych osób i instytucji. Faith, proszę Cię o pilotowanie i aktualizację spisu oferowanych miejsc - tak elegancko i przejrzyście to robisz :) Staramy się jeszcze dowiedzieć jak można wykorzystać okoliczności i prawo do tego, by wchodząc na posesję po tych 21 wybrańców nie zostawić tam pozostałych zwierząt! Akcja najprawdopodobniej przypadnie na połowę przyszłego tygodnia!! Quote
Rinuś Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='ilon_n']Jutro a najpóźniej w poniedziałek otrzymam od powiatowego spis owych 21 psów i ich ras, które zostały zakwalifikowane do natychmiastowego odebranie z racji chorób, zaniedbania i ogólnej złej kondycji .. Powiatowy zapewnił mnie, że do odebrania psów dojdzie na pewno, ale to wymaga jeszcze chwili czasu, żeby procedura była przeprowadzona zgodnie z zapisami ustawy .. aktualnie wójt czeka na potwierdzenia schronisk o przyjęciu psów i w jakiej liczbie .. gdy odpowiedzi wpłyną i okaże się, że brakuje zaplecza wówczas zgodnie z Art.7 zaczynamy umieszczać psy pod opieka innych osób i instytucji. No to na moją blondyńską głowię rozumiem, że jednak do schroniska mogą jechać te psiaki? Wiadomo jakie schroniska są brane pod uwagę? Nasze toruńskie? A co z resztą psów? kurcze...:angryy: Quote
Rinuś Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='ilon_n'] Akcja najprawdopodobniej przypadnie na połowę przyszłego tygodnia!! Jak będziesz wiedziała konkretny dzień to napisz mi prosze maila ( pisałam dzisiaj do Ciebie),. postaram się załatwić urlop i ściągnąć kumpele z autem kombi. Quote
faith35 Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='ruda76']Ponawiam pytanie FUNDACJA POMAGAJMY RAZEM moze pomoc ale musimy wiedziec dla jakich psow brakuje miejsca.[/QUOTE] Brakuje miejsc dla DONków oraz Spanieli :( Quote
Recommended Posts