Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Właśnie znalazłam szczeniaka ze świerzbem.Nie moge go zatrzymać. JEżeli ktoś chciał by go adoptować i przede wszystkim wyleczyć w każdej chwili może go adoptować w przeciwnym razie będę zmuszona oddać go do schroniska.To piesek trochę przestraszony w typie onka tylko z dłuższym tułowiem.

Posted

Szczeniak juz został zabrany,ze względu na zaawansowaną chorobę skóry nie mogłam stworzyć mu domu tymczasowego ani zatrzymać go do czasu znalezienia go. |Wstawiam zdjęcia może komuś się spodoba.Ładnie chodzi na smyczy,nie atakuje kotów,jest towarzyski i pod światło było widać że głowa jest w czymś fioletowym(lekarstwo?) wieć może komuś się zgubił.
http://img31.imageshack.us/i/dsc02305du.jpg/
http://img808.imageshack.us/i/dsc02306e.jpg/
http://img7.imageshack.us/i/dsc02307nm.jpg/

Posted

milena182 napisał(a):
Nie znam takiej choroby wiec napisalam to co mi przypomina.Czy jest to zaraźliwe?

Świerzb tak, nużeniec nie. Nużeniec atakuje słabe, niedozywione i zaniedbane organizmy. Leczenie jest długie, ale psiaki wychodzą z tego.

Posted

Niestety umiera się. Fredzia z mojego awatarka, 6 lat temu wzięłam ze schroniska w Celestynowie. Miał wtedy 3 miesiące. Po 2 dniach zaczął tracić sierść i płakał. Z oczu leciały mu łzy, wyglądał strasznie. Leczyłam go długo i dopiero kiedy juz był prawie zdrowy , lekarz powiedział, ze nie dawał mu duzych szans na przeżycie. Fredzio ma teraz ładną półdługą sierść. Nie jest okazem zdrowia ale gdybym go wtedy nie zabrała nie przeżyłby.

Posted

Nie zabierałam go, w schronisku mają weta.Domyślam się że mają ciepło,nawet kiedy byla poprzednia dyrektorka o szczeniaki się dbało więc teraz tym bardziej.Auraa muszę powiedzieć że szczeniak faktycznie mial załzawione oczy może łzami bym tego nie nazwała ale było przezroczyste i dość rzadkie. Szczeniak byl bardzo pogodny nie licząc że drapał się do płaczu. Czy leczenie nużeńca jest bardzo kosztowne? Kiedyś potrafiłam ocenic wiek psa po zębach niestety zatraciłam tą umiejętność i nie potrafie powiedzieć w jakim jest wieku podejżewam że ze 3 miechy. Czy będzie dużym psem ciężko mi powiedzieć na pewno był dłuższy niż wyższy :) wydaje mi sie ze troche bedzie przypominac onka ale na pewno lżejszej budowy i niższy.

Posted

cholera nie wiedziałam, że to może być śmiertelne....matkoo biedny maluch - choroby skóry są okropne, sobie wyobrażam jak go musi swędzieć i żadnej ulgi od tego drapania....też nie mam pojęcie ile kosztuje leczenie?

Posted

Ja leczyłam go sama. Mam kolegę weterynarza i stosowałam się do jego zalecen. były to głownie kąpiele w truciźnie. Musiałam bardzo uwazac ,zeby Fredzio broń boże się nie polizał w trakcie mycia. Już po dwóch tygodniach było lepiej. Myślę, że nie jest to bardzo kosztowne. Słyszałam, że kazdy pies ma nużeńca ale tylko słabe organizmy są atakowane. Nie wiem, czy to do końca prawda.

Posted

Jeszcze nie dzwoniłam ale spokojnie zrobię to :) nawet moja mama i chłopak się dopytują :) JEstem zdecydowanie dobrej myśli bo choć schronisko zawsze będzie schroniskiem to jest dużo lepiej niż kilka lat temu i szczeniaki mają dobrą opiekę :)

Posted

zadzwoniłam po szczeniaka nikt się nie zgłosił,kobieta która odebrała nie wiedziała czy to nużeniec czy świerzb ale powiedziała że jest na kwarantannie i że jest leczony. Może gdyby odebrał dyrektor sytuacja byłaby jaśniejsza.

Posted

Dzwoniłam tym razem kobieta była bardziej ogarnięta i powiedziała że to nurzeniec(po szczeniaka oczywiście nikt się nie zgłosił) i że do puki jest leczony nie zostanie oddany do adopcji.

Posted

Wreszcie udało mi się porozmawiać z dyrektorem schroniska.Powiedziałam mu że chcę adoptować szczeniaka na co on że jest już na niego chętna osoba ale jak mi bardzo zależy to może to odkręcić.Opowiedział mi o ewentualnej właścicielce i doszłam do wniosku że u niej bedzie mu lepiej niż u mnie :) chociaż zła się zakręciła to wierze że postąpiłam slusznie i poprosiłam o info z nowego domu kiedy szczeniak już tam zamieszka :)