avii Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 W TVN 24 pokazali dramat schroniska zalanego prawdopodobnie wczoraj ? Był apel o pomoc dla psiaków na dogo nie znalazlam żadnej wzmianki -- cos ktos wie ? te psiaki pokazane w krótkiej migawce potrzebują pomocy !! zalane boksy, budy i słoma... część boksów była pootwierana i pusta w częśći na dachach bud stały i spały psiaki :shake: [FONT=Georgia]Tak źle jeszcze nie było. Woda wlewa się do boksów i bud. Pracownicy schroniska pompują ją dzień i noc. Bezskutecznie. Na adopcję czeka ok. 100 czworonogów.[/FONT] [FONT=Arial]- Jestem tu 11 lat, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Budy przegniłe, boksy przemoczone. Tylko tego brakuje, żeby się choróbsko przyplątało - mówił nam wczoraj inspektor schroniska Krzysztof Skrzypnik. Jednocześnie zaznaczył, że pracownicy robią wszystko, by ratować zwierzęta. - Nie ma takiej opcji, by jakieś stało w wodzie - podkreślił. Razem z pracownikami patroluje teren w dzień i w nocy. To właśnie w nocy z poniedziałku na wtorek wody gruntowe wybiły i starą cześć schroniska kompletnie zalało. Od wczoraj pracuje tu profesjonalna pompa, która choć trochę ma poprawić sytuację. [/FONT] [FONT=Times New Roman]http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110126/POWIAT/785795840[/FONT] [FONT=Times New Roman]i jeszcze znalazłam info na [/FONT] [FONT=Times New Roman]http://kontakt24.tvn.pl/artykul,gorzowskie-schronisko-jest-zalewane,68445.html[/FONT] [FONT=Times New Roman]o treści [/FONT] [FONT=Times New Roman]Gorzowskie schronisko jest zalewane[/FONT] [FONT=Times New Roman]Przydała by się Wasza interwencja w imieniu bezbronnych porzuconych zwierząt, które i tak spotkał trudny losponieważ trafiły do gorzowskiego schroniska. Obecnie dodatkowo grozi im niebezpieczeństwo bo schronisko jest zalewane. Miasto nic z tą sprawą nie robi od lat wiedząc o zagrożeniu. Psiaki potrzebują Waszej pomocy! Obecnie potrzebują nowych domów przynajmniej na ten trudny okres. Ale to rozwiązanie tymczasowe. Potrzebny jest nacisk na prezydenta aby coś wkońcu zrobił i przeniesiono schronisko w bardziej bezpieczne miejsce. Sama mieszkam w kamienicy, mam jednego własnego psa i nie mam warunków by inne przygarnąć. Ale liczę na Was, że pomorzecie psiakom.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Tu jest link do strony gazety lubuskiej:[/FONT] [FONT=Times New Roman]http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110126/POWIAT/785795840[/FONT] [FONT=Times New Roman]CZY KTOŚ COŚ WIE WIĘCEJ ???[/FONT] [FONT=Times New Roman]jak mozna pomóc oprócz czasowej adopcji ??[/FONT] Quote
Kajusza Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 http://www.dogomania.pl/threads/195916-Gorzowskie-psiaczki-szukają-domku-( tutaj jest wątek naszego schroniska, i fotki jak wygląda w chwili obecnej, pozatym prośby o pomoc są na watkach naszych psów :-( W chwili obecnej potrzebne jest poprostu zabranie psów ze schronu, w którymś artykule jest wprost napisane, że UM opłaci pobyt 10 (!!!!) psów w hotelikach ...... a co z resztą???? DT ma tylko niewielka ilośc psów. Dobrę chęci pracowników niestety nie osuszą terenu. Niestety nasze władze maja gdzieś zwierzętę, mało ich interesuje, że co pół roku schron stoi w wodzie. A za kilka miesięcy (2-3) kiedy woda opadnie, będzie lament i pretensje do pracowników, że takie złe warunki, że psy nie mają bud, bo wszystkie się rozpadną i zgniją :-( Niestety takie są realia :-( Quote
Milka__ Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 Nie za ciekawie wygląda ta nasza sytuacja. Ale lewa strona już ewakuowana, ludzie zgłaszają się po psy.. choć domków wciąż brakuje! Co to będzie potem :( Quote
avii Posted January 27, 2011 Author Posted January 27, 2011 Kajusza nie dziwota że nie mogłam znaleźć wątku wasz wątek poświęcony jest tak jak tumult na dogo szukaniem psiakom domków a tu mówimy o sytuacji ekstremalnej , zalane schronisko i potrzebna błyskawiczna pomoc tak ja to rozumiem pozwole sobie zatem przekleić zdjęcia z waszego wątku tutaj mam nadzieję że więcej osób wejdzie przeciez potrzebna na pewno karma , nie zalana słoma bo to co widać to masakra ? Quote
Poker Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 ja mogę wziąć do DT jakąś małą sunię tylko jak ją przywieźć? Quote
psiakiGabi Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 Straszne to jest:shake:, a my narzekamy, że mamy błoto na podwórku:oops: Quote
avii Posted January 27, 2011 Author Posted January 27, 2011 Poker napisał(a):ja mogę wziąć do DT jakąś małą sunię tylko jak ją przywieźć? Fajnie by było ale myślę że to nierealne :roll: widziałam w tym reportażu/zajawce takiego małego psiaka który spal na dachu budy nie dość że są pokrzywdzone przez los bo w schronisku a nie w swoim domku to jeszcze woda im dowaliła :shake: postaram sie jutro przedzwonić do schronu i z kimś porozmawiac co im potrzebne ale chyba wszystko :-( na razie poogłaszam na regionalnych portalach może ludziki ichnie pomogą [QUOTE].....[FONT=Arial]Budy przegniłe, boksy przemoczone [/FONT] do czego te psiaki wrócą ??? Quote
koelka Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 W schronisku pozostały same większe psiaki, bo ludzie biorą chętniej małe. Ja mam wielką nadzieję, że wiele tych psów pozostanie w tymczasach na zawsze, tak jak to miało miejsce rok temu. Tylko że w niedługim czasie zapełni się pewnie nowymi:( Quote
sundayrose Posted January 31, 2011 Posted January 31, 2011 Hej, coś nowego w schronie? Jak sytuacja? Wie ktoś może? Quote
iwcia93 Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 Na dzień dzisiejszy sytuacja jest dobra. Woda nie podnosi się , ale opada. Nawet pompy przestały na razie chodzić. Można prawie swobodnie poruszać się po schronie (jedynie fragmenty są jeszcze w wodzie). Nadal jednak nie wiadomo czy wody się nie podniosą. Na razie schron dalej nie przyjmuje psów, ale wydaje je do domów tymczasowych. Jedna z większych suczek (jeśli ktoś kojarzy brązową Psotę z nowych boksów) została wydana na DT, w najbliższych dniach zostanie tylko wysterylizowana i już na stałe wraca do swojego DT :) ciekawe ilu psiakom tez się tak poszczęści ?... Quote
sundayrose Posted February 8, 2011 Posted February 8, 2011 Mnie właśnie koleżanka z pracy powiedziała, ze ostatnio w lokalnych wiadomościach podano, że z około 60 psów zabranych do DT (na czas podtopień), aż 30 zostaje w w DT na stałe. I to było podane w ostatnich dniach... Jakoś mi się wierzyć nie chce... Ale jeśli to prawda, to super :) Quote
iwcia93 Posted February 8, 2011 Posted February 8, 2011 no troszkę 'naciągnęli' to ;P i to w sumie w złą stronę, teraz ludzie pomyślą że jest ok, a powinni mówić że jest za mało DT... Bo aktualnie w DT znajduje się ok.30 psiaków, ile z nich zostanie do końca nie wiemy, ja sama jestem bardzo ciekawa , które zostaną na zawsze :) Quote
ancyk1 Posted February 9, 2011 Posted February 9, 2011 Dziewczyny ja mam nadzieję, że już woda się nie podniesie jednakże na mojej budowie od wczoraj woda znów się podniosła Quote
ancyk1 Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 ja mogę wziąć do DT jakąś małą sunię tylko jak ją przywieźć? Poker za dwa tyg będę w okolice Wrocławia jechać z GW Quote
koelka Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 Na stronie schroniska widać, że pojawiło się znowu kilka nowych małych psiaków w schronisku. Quote
Recommended Posts