Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W TVN 24 pokazali dramat schroniska zalanego prawdopodobnie wczoraj ?
Był apel o pomoc dla psiaków
na dogo nie znalazlam żadnej wzmianki -- cos ktos wie ?
te psiaki pokazane w krótkiej migawce potrzebują pomocy !!
zalane boksy, budy i słoma...
część boksów była pootwierana i pusta
w częśći na dachach bud stały i spały psiaki :shake:

[FONT=Georgia]Tak źle jeszcze nie było. Woda wlewa się do boksów i bud. Pracownicy schroniska pompują ją dzień i noc. Bezskutecznie. Na adopcję czeka ok. 100 czworonogów.[/FONT]
[FONT=Arial]- Jestem tu 11 lat, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Budy przegniłe, boksy przemoczone. Tylko tego brakuje, żeby się choróbsko przyplątało - mówił nam wczoraj inspektor schroniska Krzysztof Skrzypnik. Jednocześnie zaznaczył, że pracownicy robią wszystko, by ratować zwierzęta. - Nie ma takiej opcji, by jakieś stało w wodzie - podkreślił. Razem z pracownikami patroluje teren w dzień i w nocy. To właśnie w nocy z poniedziałku na wtorek wody gruntowe wybiły i starą cześć schroniska kompletnie zalało. Od wczoraj pracuje tu profesjonalna pompa, która choć trochę ma poprawić sytuację. [/FONT]

[FONT=Times New Roman]http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110126/POWIAT/785795840[/FONT]

[FONT=Times New Roman]i jeszcze znalazłam info na [/FONT]
[FONT=Times New Roman]http://kontakt24.tvn.pl/artykul,gorzowskie-schronisko-jest-zalewane,68445.html[/FONT]

[FONT=Times New Roman]o treści [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Gorzowskie schronisko jest zalewane[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Przydała by się Wasza interwencja w imieniu bezbronnych porzuconych zwierząt, które i tak spotkał trudny losponieważ trafiły do gorzowskiego schroniska. Obecnie dodatkowo grozi im niebezpieczeństwo bo schronisko jest zalewane. Miasto nic z tą sprawą nie robi od lat wiedząc o zagrożeniu. Psiaki potrzebują Waszej pomocy! Obecnie potrzebują nowych domów przynajmniej na ten trudny okres. Ale to rozwiązanie tymczasowe. Potrzebny jest nacisk na prezydenta aby coś wkońcu zrobił i przeniesiono schronisko w bardziej bezpieczne miejsce. Sama mieszkam w kamienicy, mam jednego własnego psa i nie mam warunków by inne przygarnąć. Ale liczę na Was, że pomorzecie psiakom.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Tu jest link do strony gazety lubuskiej:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110126/POWIAT/785795840[/FONT]

[FONT=Times New Roman]CZY KTOŚ COŚ WIE WIĘCEJ ???[/FONT]
[FONT=Times New Roman]jak mozna pomóc oprócz czasowej adopcji ??[/FONT]

Posted

http://www.dogomania.pl/threads/195916-Gorzowskie-psiaczki-szukają-domku-( tutaj jest wątek naszego schroniska, i fotki jak wygląda w chwili obecnej, pozatym prośby o pomoc są na watkach naszych psów :-(

W chwili obecnej potrzebne jest poprostu zabranie psów ze schronu, w którymś artykule jest wprost napisane, że UM opłaci pobyt 10 (!!!!) psów w hotelikach ...... a co z resztą???? DT ma tylko niewielka ilośc psów.

Dobrę chęci pracowników niestety nie osuszą terenu. Niestety nasze władze maja gdzieś zwierzętę, mało ich interesuje, że co pół roku schron stoi w wodzie.

A za kilka miesięcy (2-3) kiedy woda opadnie, będzie lament i pretensje do pracowników, że takie złe warunki, że psy nie mają bud, bo wszystkie się rozpadną i zgniją :-(

Niestety takie są realia :-(

Posted

Kajusza nie dziwota że nie mogłam znaleźć wątku
wasz wątek poświęcony jest tak jak tumult na dogo szukaniem psiakom domków
a tu mówimy o sytuacji ekstremalnej , zalane schronisko i potrzebna błyskawiczna pomoc
tak ja to rozumiem

pozwole sobie zatem przekleić zdjęcia z waszego wątku tutaj
mam nadzieję że więcej osób wejdzie
przeciez potrzebna na pewno karma , nie zalana słoma
bo to co widać to masakra ?

Posted

Poker napisał(a):
ja mogę wziąć do DT jakąś małą sunię tylko jak ją przywieźć?

Fajnie by było ale myślę że to nierealne :roll:

widziałam w tym reportażu/zajawce takiego małego psiaka który spal na dachu budy
nie dość że są pokrzywdzone przez los bo w schronisku a nie w swoim domku
to jeszcze woda im dowaliła :shake:

postaram sie jutro przedzwonić do schronu i z kimś porozmawiac co im potrzebne
ale chyba wszystko :-(

na razie poogłaszam na regionalnych portalach
może ludziki ichnie pomogą

[QUOTE].....[FONT=Arial]Budy przegniłe, boksy przemoczone [/FONT]

do czego te psiaki wrócą ???

Posted

W schronisku pozostały same większe psiaki, bo ludzie biorą chętniej małe. Ja mam wielką nadzieję, że wiele tych psów pozostanie w tymczasach na zawsze, tak jak to miało miejsce rok temu. Tylko że w niedługim czasie zapełni się pewnie nowymi:(

Posted

Na dzień dzisiejszy sytuacja jest dobra. Woda nie podnosi się , ale opada. Nawet pompy przestały na razie chodzić. Można prawie swobodnie poruszać się po schronie (jedynie fragmenty są jeszcze w wodzie). Nadal jednak nie wiadomo czy wody się nie podniosą. Na razie schron dalej nie przyjmuje psów, ale wydaje je do domów tymczasowych. Jedna z większych suczek (jeśli ktoś kojarzy brązową Psotę z nowych boksów) została wydana na DT, w najbliższych dniach zostanie tylko wysterylizowana i już na stałe wraca do swojego DT :) ciekawe ilu psiakom tez się tak poszczęści ?...

Posted

Mnie właśnie koleżanka z pracy powiedziała, ze ostatnio w lokalnych wiadomościach podano, że z około 60 psów zabranych do DT (na czas podtopień), aż 30 zostaje w w DT na stałe. I to było podane w ostatnich dniach...
Jakoś mi się wierzyć nie chce... Ale jeśli to prawda, to super :)

Posted

no troszkę 'naciągnęli' to ;P i to w sumie w złą stronę, teraz ludzie pomyślą że jest ok, a powinni mówić że jest za mało DT...
Bo aktualnie w DT znajduje się ok.30 psiaków, ile z nich zostanie do końca nie wiemy, ja sama jestem bardzo ciekawa , które zostaną na zawsze :)

• 2 weeks later...