kassandrenito Posted August 25, 2006 Posted August 25, 2006 Mam pytanko odnośnie krycia. Jakiś czas temu chcieliśmy pokryć naszą sunię - Amalię naszym ślicznym Campinem. Suczka ma już osiem lat, więc była to ostatnia okazja na szczeniaki (zalecenie naszego weterynarza). Niestety Campuś miał wtedy 15 miesięcy. W związku kynologicznym powiedziano nam, że nie możemy pokryć nim żadnej suki zanim nie ukończy 18 miesięcy i nie otrzyma 3 ocen doskonałych z wystaw. Campino w wieku 15 miesięcy miał już 6 ocen doskonałych!!!! (z wystaw międzynarodowych i krajowych), w tym sześć zwycięstw młodzieży!!!! Zdobył je jednak w wieku 9, 10, 11 i 14 miesięcy. Teraz czekamy na dyplom młodzieżowego championa. Mimo naszych próśb, nie otrzymaliśmy zgody na krycie nim. W ten sposób straciliśmy jedyną szansę na wnuki od Amelii i Campino!!!!!! Czy związek kynologiczny miał prawo odmówić nam prawa krycia Campino, mimo jego znaczacych tytułów wystawowych i wyjątkowej sytuacji w jakiej się znaleźlismy? A jeśli nie miał takiego prawa, to czy przysługuje nam jakies roszczenia z tego tytułu? Quote
Mokka Posted August 25, 2006 Posted August 25, 2006 Związek postępuje według regulaminu, który mówi, że reproduktorem może zostać pies po ukończeniu 18 miesięcy (po spełnieniu dodatkowych warunków). Decydując się na członkostwo w ZK i chcąc hodować psy w/g zaleceń związku (i FCI) podejmujemy decyzję o postępowaniu według pewnych zasad. Zdarza się, że w wyjątkowych sytuacjach związek daje zgodę warunkową, ale moze Wasza sytuacja nie była aż tak wyjątkowa, albo uznano, że pies jest jednak zbyt młody. BTW Czy nie boisz się, że fundowanie szczeniaków 8-letniej suczce, która nigdy nie rodziła może być zbyt ryzykowne? Quote
aburkowa Posted August 25, 2006 Posted August 25, 2006 Miał prawo. Mozna wystąpic o zgode na krycie warunkowe, ale niekoniecznie musza wydać zgodę. Inna sprawa to miała byc pierwsza ciąża suczki?(tak zrozumiałam), bo jeśli tak to całe szczęście, że do niej nie doszło, za duże ryzyko zarówno dla suni jak i szczeniaczków Quote
Toller Posted August 25, 2006 Posted August 25, 2006 Miał prawo. Jeśli to byłaby zresztą pierwsza ciąża suni, to mogłoby się to BARDZO źle skończyć. Związek MOŻE się przychylić do prośby wnioskodawcy, ale nie nie musi. Quote
morfeusz Posted August 25, 2006 Posted August 25, 2006 Zgadzam się z przedmówcami. Suka w tym wieku nie powinna być kryta, jeśli to jej pierwsze szczenięta. Ania, zainteresowało mnie krycie warunkowe? [quote name='aburkowa']Mozna wystąpic o zgode na krycie warunkowe, ale niekoniecznie musza wydać zgodę. Jakie warunki ma miec pies, zeby dostac zgode? Jest gdzies o tym w regulaminie, bo nie nadążam?? Regulamin Hodowli Psów Rasowych V. Psy reproduktory § 13 1. Do kryć dopuszcza się psa, który spełnia poniższe oraz inne, zatwierdzone przez Zarząd Główny wymogi, stanowiące załącznik do niniejszego regulaminu: a) jest zarejestrowany w Związku oraz wpisany do Polskiej Księgi Rodowodowej (PKR) lub Księgi Wstępnej (KW), b) ukończył 18 miesięcy, c) uzyskał, po ukończeniu 15 miesięcy, w dowolnej klasie, od co najmniej dwóch sędziów, trzy oceny doskonałe, w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej, d) pies zarejestrowany w uznanej przez FCI zagranicznej organizacji i spełniający jej wymogi hodowlane, może być użyty przez członków ZKwP bez dodatkowych wymogów, również jeśli czasowo przebywa w Polsce. e) reproduktor importowany z zagranicznej organizacji zrzeszonej w FCI jest umieszczany na liście reproduktorów, o ile spełniał poprzednio lub uzupełnił, po zarejestrowaniu w Związku, wymogi Regulaminu Hodowli Psów Rasowych ZKwP. § 14 1. Kierownik Sekcji (Przewodniczący Oddziałowej Komisji Hodowlanej) potwierdza spełnienie przez psa powyższych wymogów poprzez adnotację w rodowodzie: „PIES REPRODUKTOR” wraz z datą, imienną pieczęcią osoby dokonującej wpisu, pieczęcią Oddziału oraz podpisem. Równocześnie pies zostaje wpisany na listę reproduktorów, o czym powiadamia się Klub Rasy-Komisję ZG. Pies uznany jest za reproduktora od daty dokonania powyższej adnotacji. 2. Reproduktora przerejestrowanego z innego Oddziału można użyć do hodowli pod warunkiem przekazania między Oddziałami dokumentacji hodowlanej, tzw. karty sztywnej (wzór). Przekazanie musi nastąpić w ciągu 30-tu dni, na wniosek Oddziału rejestrującego. W przypadku trudności z przekazaniem wyżej wymienionej dokumentacji Oddział rejestrujący zakłada nową dokumentację hodowlaną na podstawie adnotacji hodowlanych zawartych w rodowodzie. § 15 1. Oddziałowa Komisja Hodowlana może wnioskować do Zarządu Oddziału o zawieszenie uprawnień hodowlanych reproduktora na okres nie krótszy niż 12 miesięcy w przypadku nie stosowania się właściciela do wymagań zawartych w niniejszym Regulaminie. 2. Dla reproduktorów nie ustala się górnej granicy wieku hodowlanego ani limitu kryć. 3. Skreśla się z ewidencji reproduktora w przypadku ustania członkostwa właściciela, zgodnie z § 18 Statutu Związku. Quote
aburkowa Posted August 25, 2006 Posted August 25, 2006 Nie wiem jak to wygląda w praktyce, bo u mnie szczeniaczki były bez "naciagania", ale ogólnie, jeśli pies jest np. za młody, lub brakuje mu oceny z wystaw to można wystąpić o zgode na krycie warunkowe. Myslę, że ktoś bardziej obyty w sprawach hodowlanych więcej wytłumaczy Quote
Marta Chmielewska Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 Znam podobne sytuacje, w kilku hodowlach doszło do przypadkowego krycia za młodym psem (lub pies pokrył za młodą sukę) bez uprawnień a mimo to Związek przychylał się do próśb i szczenięta mają metryki. Kwestia dobrej woli i organizacji. Tylko, że w tych wypadkach juz doszło do krycia i można było jedynie wybłagać u psiaków metrykę i prawo do rodowodu. Poza tym nie tylko takie łamanie regulaminu w ZK ma miejsce, więc nic mnie nie dziwi. Nie widzę też gdzie autorka topiku napisała, że to pierwszy miot suni. Poza tym, można jeszcze w ZK złożyć wniosek o krycie suki później, po zakończeniu 8 lat, wtedy, gdy pies osiągnie wiek odpowiedni. I tylko kassandrenito może określić, czy jest to dla niej i jej hodowli bardzo ważne krycie. Być może jest. Nie nam to oceniać. Przypadki kryć suk po zakończeniu 8 roku życia nie są aż tak rzadkie. Quote
Cathedral Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 Marta Chmielewska napisał(a): Nie widzę też gdzie autorka topiku napisała, że to pierwszy miot suni. "Suczka ma już osiem lat, więc była to ostatnia okazja na szczeniaki (zalecenie naszego weterynarza)" Mnie bardziej ciekawi, jakie są wskazania weterynaryjne do tak późnego krycia suki. Quote
Yoshko Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 Oczywiscie ze Zk miał prawo odmówić.Moze wydać zezwolenie na warunkowe krycie , ale niekoniecznie. Zgadzam się takze z poprzednikami ze pierwszy poród i 8-letniej suki to ryzyko. A poza tym 6x Zw. Mł. to nie sa żadne znaczące sukcesy. Quote
Iras Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 powiem tak - skoro to by była jej pierwsza ciąża - to nawet nie powinniscie o tym myslec - kilka lat temu popelnilismy blad i pokrylismy 5 letnia "dziewice" - nie tylko byly powazne problemy z porodem (bez cesarki sie nie obylo) ale tez suka nie potrafila (i nie chcial) w zaden sposob zajmowac sie szczeniakami. poza tym w pozniejszym wieku (mniej wiecej od lat 3-4) dochodzi do zmięśnienia "błony dziewiczej" - w zwiazku z czym podczas krycia dochodzi do bardzo obfitego krwawienia. No i jeszcze od pewnego wieku zachodzą w organiźmie zmiany hrmonalne - i w wieku 8 lat w najlepszym przypadku nie dojdzie do ciąży... a jeśli dojdzie to już tak rozowo nie bedie - bo ryzyko poronienia jest bardzo duze... i bardzo dobrze że się nie zgodzili...poza tym Mimo naszych próśb, nie otrzymaliśmy zgody na krycie nim. W ten sposób straciliśmy jedyną szansę na wnuki od Amelii i Campino!!!!!! zachcianki zeby kryc suke tylko po to, zeby miec potomka akurat po niej jest wielce nieodpowiedzialne. Hodowla to nie jest po prostu rozmnazanie. Quote
Marta Chmielewska Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 "Suczka ma już osiem lat, więc była to ostatnia okazja na szczeniaki (zalecenie naszego weterynarza)" Ale ja nadal nie widzę, żeby było tu napisane że chodzi o pierwszy miot. Można to zdanie zrozumieć dwojako, także, że jest to ostatnia szansa na krycie ze względu na wiek suki - co jest zgodne z przepisami ZK. Poza tym sama zainteresowana albo nie ma dostępu do internetu albo jej zaintersowanie osłabło i nie może- nie chce wyjaśnić. Iras skąd masz informacje o zmięśnieniu błony dziewiczej? Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Gdzie można poczytać o tym, że suka w ogóle ma błonę dziewiczą? Kryłam właśnie tydzień temu 3-4 letnią suczkę i nic takiego nie miało miejsca. Twierdzisz, że na podstawie jednego przypadku twojej suki można tak generalizować? Mało tego, u znacznej części suk po kryciu następuje zwiększone wydzielanie po czym często zanika całkowicie, po dwóch, trzech dniach, bez względu na lata krytej suki. Jaki to ma związek z wiekiem i pierwszym kryciem? Bardzo wielu hodowców pierwszy raz kryje swoje suki gdy osiągną pełną dojrzałość, w wieku około 3 lat, niektórzy później, nawet wypowiadali się na ten temat na forum i nie było problemów. Wielu hodowów musiało też wykonać cesarkę u suk 1,5 - 2 letnich. Oczywistym jest, że pierwsza ciąża 8 letniej suki jest ryzykowna, z wielu względów, ale bardzo chciałabym wiedzieć, skąd masz informacje które udzieliłaś i czym są poparte? Byłabym wdzięczna za informacje. :-) Quote
kassandrenito Posted August 28, 2006 Author Posted August 28, 2006 [quote name='Marta Chmielewska sama zainteresowana [/quote'] kassandrenito-on:cool3: Amelia, po zrobieniu championatu miała szczeniaki, ale to było dawno (4 lata temu) i tylko raz. Nie była więcej kryta. Mimo to zdecydowaliśmy się teraz na szczeniaki. Nie szukałem innych reproduktorów. Chciałem ją pokryć swoim psem ze względu na wspaniałe wspaniałe cechy Campina i jego przepięknych i utytułowanych dziadków i pradziadków nie występujących w rodowodach psów w Polsce (przyjechał z nami z Kanady). Nie wspominam już o względach uczuciowych. Moglibyśmy pokryć ją w przyszłym roku, wtedy Campino będzie miał skończone 18 miesięcy, ale krycie w przyszłym roku suki, byłoby zbyt ryzykowne, bo wtedy, to ona już będzie miała 9 lat. A aż tak bardzo nie chcemy ryzykować. Quote
Teba Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Może w Waszym domu kiedyś zagości równie wspaniała sunia, którą już będziecie mogli pokryć swoim psem, choć ja jestem zwolenniczką krycia poza granicami kraju... w większości przypadków oczywiście ;) Quote
Diana14 Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 kassandrenito napisał(a):Mam pytanko odnośnie krycia. Jakiś czas temu chcieliśmy pokryć naszą sunię - Amalię naszym ślicznym Campinem. Suczka ma już osiem lat, więc była to ostatnia okazja na szczeniaki (zalecenie naszego weterynarza). Niestety Campuś miał wtedy 15 miesięcy. W związku kynologicznym powiedziano nam, że nie możemy pokryć nim żadnej suki zanim nie ukończy 18 miesięcy i nie otrzyma 3 ocen doskonałych z wystaw. Campino w wieku 15 miesięcy miał już 6 ocen doskonałych!!!! (z wystaw międzynarodowych i krajowych), w tym sześć zwycięstw młodzieży!!!! Zdobył je jednak w wieku 9, 10, 11 i 14 miesięcy. Teraz czekamy na dyplom młodzieżowego championa. Mimo naszych próśb, nie otrzymaliśmy zgody na krycie nim. W ten sposób straciliśmy jedyną szansę na wnuki od Amelii i Campino!!!!!! Czy związek kynologiczny miał prawo odmówić nam prawa krycia Campino, mimo jego znaczacych tytułów wystawowych i wyjątkowej sytuacji w jakiej się znaleźlismy? A jeśli nie miał takiego prawa, to czy przysługuje nam jakies roszczenia z tego tytułu? Moja suczka w wieku 15 miesiecy miala 11 ocen doskonałych.Większosć z wystaw międzynarodowych i klubowych w Polsce i za granicą. Związek miał prawo odmowić i według mnie dobrze zrobił. Suka jest juz stara a pies niedoświadczony. Ja bym się bała ryzykować życie lub zdowie swoich psiaków... Quote
Marta Chmielewska Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 [quote name='kassandrenito']kassandrenito-on:cool3: Wybacz ;) Czyli jednak stanęło na moje, to nie byłby pierwszy miot suni. Nie lubię dogomaniackiego pieniactwa dlatego chciałabym, żeby rozmówcy wyrażali się jasno i bez zbędnych emocji. ;) W kwestii wieku ważna jest też rasa psa. Mam w otoczunie niechlubne przykłady, ale jednak, gdy suki 12, 10 letnie rodziły szczenięta. Nie żeby mi się to podobało ale faktem jest że dużo zależy od rasy i kondycji :-) 8-letni dog to nie to samo co 8-letni jamik ;-) Kassandrenito, możecie pokryć jakąś suczkę gdy psiak będzie miał odpowiedni wiek i uprawnienia hodowlane i wziąć szczeniaka za krycie :cool3: Prawie na jedno wyjdzie. No.. w połowie. :evil_lol: Quote
morfeusz Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 tak, możecie wziąć szczeniaka za krycie. Jeśli pies będzie miał 18 lub więcej miesięcy i 3 oceny doskonałe z wystaw uzyskane po ukończeniu 15 miesięcy stanie się reproduktorem. Jeśli piszesz, że odnosi on znaczące sukcesy wystawowe, to na pewno chętnych na pokrycie suczek nie zabraknie:lol: Na pewno wybierzecie sobie ładnego szczeniaczka. Możecie również dokupić do niego partnerkę:p Rozmawiałam w ubiegłą niedzielę z kilkoma hodowcami i właścicielami reproduktorów na wystawie. Wykonałam też pare telefonów do oddziałów związków kynologicznych. Temat bardzo mnie wciągnął ze względu na mojego chłopaka:oops: Wszyscy jednak zgodnie stwierdzili, że nie powinno się kryć młodymi psami i sukami (poniżej 18 miesięcy) i suczek powyżej 8 lat. Po to został stworzony regulamin hodowli psów przez związek kynologiczny. Przy tworzeniu regulaminu kierowano sie dobrem psów. Młody pies, taki jak Twój czy mój ma jeszcze przed sobą całe życie na powielenie jego wspaniałych cech. Poza tym, co do psów-samców regulamin nie przewiduje granicy wieku rozmnażania:multi: Nie ma też limitów na krycie. Może więc w całym swoim życiu pokryć wiele suczek i pozostawić wspaniałe geny. Nie ma więc podstaw, by dopuszczać go tak wcześniej do rozmnażania. Co do krycia Waszej suni, to mogliście z nią jednak poszukać psa, który ma już uprawnienia hodowlane. Możecie kryć bez zgody związku kynol. sukę bez naruszania regulaminu, która nie skończyła 8 lat. Natomiast związek kynolog. słusznie odmówił krycia Waszym samczykiem, bo był jeszcze za młody. Oczywiście cos takiego, jak krycie warunkowe się zdarza i może być uzasadnione. Jest albo wtedy, gdy suczka skończyła już 8 lat, a dawała w miotach bardzo dobre potomstwo i szkoda byłoby zmarnować jej materiał genetyczny. Suka, jak zapewne wiesz może mieć szczenięta tylko raz do roku. Choć niektórzy hodowcy nie kryją jej co roku, nawet, gdy ma bardzo dobre geny. Albo -druga sutuacja jest możliwa, gdy miała miejsce tzw. "wpadka" - za młody pies lub zbyt stara suka mają zostać rodzicami. Wtedy związek kynol. może uznać taki miot. Nieoficjalnie dowiedziałam się, że jest to podyktowane tym, by zapobiec sprzedaży psów bez rodowodu. Taka sytuacja jest jednak wyjątkowa, a każdy kto posiada w domu psa i sukę powinien uważać, by nie pojawiło się nieplanowane krycie. Choć czasem bywa i tak iż celowo rozmnaża się w ten sposób, a potem zwala się na wpadkę... Nie świadczy to jednak dobrze o właścicielu suki czy psa:shake: A jego postępowanie jest raczej podyktowane zyskiem :placz: lub chorą ambicją :crazyeye: a nie dobrem psów. Quote
Recommended Posts