Alissia Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 Czy ktoś zna tą hodowlę/ma z niej borderka? Przeglądam sobie hodowle i ta najbardziej przykuła moją uwagę, ich psy mają śliczne umaszczenia i są cudowne :loveu: Chciałabym się dowiedzieć o tej hodowli jak najwięcej, bo jak bym już brała borderka (choć nie wiem kiedy to nastąpi, ale zauważyłam, że rodzice chętniej ze mną o nich rozmawiają, więc chyba są jakieś postępy ;D) to prawdopodobnie z tej hodowli :) Marzy mi się czekoladowa tri sunia, albo lilac <3 szukałam opinii na temat hodowli, ale nie znalazłam nic :c Pomożecie? Quote
Paulix Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 w Polsce, suczkę z tej hodowli (Bright Star) ma Katarzyna Jukubczyk - to jest jej strona: http://katz.aisami.pl/. Reproduktora użyczyła też hodowla Energizer. Możesz popytać. Quote
Alissia Posted January 26, 2011 Author Posted January 26, 2011 znam tą sunię ;D rysowałam nawet dla tej pani psa na zamówienie - Logana i mam jeszcze rysować 2 rysunki z jej psami :) Słyszałam , że czeskie hodowle są złe, dlatego chciałam, żeby ktoś wyraził opinię na temat tej hodowli. będę pytać ^^ Quote
Paulix Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Lepiej nie nasłuchiwać, co jest złe, szczególnie, że większość ludzi, które wyraża takie opinie często nie ma styczności z tymi hodowlami. Stwierdzenie, że "czeskie" jest złe, jest śmieszne, bo hodowla hodowli nie równa. Najlepiej przekonać się samemu i pytać osób, które znają hodowcę. Natomiast w Czechach jest zdecydowanie więcej borderów, więc sporo hodowli jest powiedzmy bardzo "przeciętnych". Najlepiej będzie jak najpierw zdecydujesz, czego tak naprawdę szukasz ;) Quote
Lottie Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Może nie tyle że "czeskie hodowle są złe" ale ostatnio pisali na forum bc, że Czesi zaczęli taniej sprzedawać szczenięta bo za dużo ich "naprodukowali" a nabywców brak. Na ile to prawda, to nie wiem, ja tylko piszę co wyczytałam na forum bc. I może ktoś tam piąte przez dziesiąte przeczytał to, komuś powtórzył i na końcu wyszło że czeskie hodowle są kiepskie bo sprzedają tańsze zwierzęta i nie mają na nie nabywców? Tak tylko gdybyam. A hodowli nie znam. Quote
Paulix Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 [quote name='Lottie']Może nie tyle że "czeskie hodowle są złe" ale ostatnio pisali na forum bc, że Czesi zaczęli taniej sprzedawać szczenięta bo za dużo ich "naprodukowali" a nabywców brak. Na ile to prawda, to nie wiem, ja tylko piszę co wyczytałam na forum bc. I może ktoś tam piąte przez dziesiąte przeczytał to, komuś powtórzył i na końcu wyszło że czeskie hodowle są kiepskie bo sprzedają tańsze zwierzęta i nie mają na nie nabywców? Tak tylko gdybyam. A hodowli nie znam.[/QUOTE] W Czechach jest znacznie więcej bc niż w Polsce, a i w Polsce jest sporo wolnych miotów. Rynek kształtuje cenę, tam już nikt nie sprzeda średniego psa za 2000, jeżeli ktoś inny da 1800 za takiego samego. Quote
Lottie Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Nie wiem jak jest teraz, ale jak ja dopiero szukałam jakiegoś fajnego miotu po hodowlach w Polsce i Czechach, to z tych które mnie interesowały, to cóż, czeskie szczenięta nie były wcale o wiele tańsze. Może tak 300-500zł. A patrząc na to że po malucha trzeba pojechać i wrócić (czyli zapłacić za paliwo), to i tak na końcu wychodziło praktycznie to samo, co za szczenię z Polski droższe o te 300zł :P. Quote
Paulix Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 [quote name='Lottie']Nie wiem jak jest teraz, ale jak ja dopiero szukałam jakiegoś fajnego miotu po hodowlach w Polsce i Czechach, to z tych które mnie interesowały, to cóż, czeskie szczenięta nie były wcale o wiele tańsze. Może tak 300-500zł. A patrząc na to że po malucha trzeba pojechać i wrócić (czyli zapłacić za paliwo), to i tak na końcu wychodziło praktycznie to samo, co za szczenię z Polski droższe o te 300zł :P.[/QUOTE] Zależy co patrzyłaś, mi chodzi bardziej o to, że PL przeciętnego psa dostanie się za 1200, bo to jest powiedzmy ta dolna granica, a w Czachach dużo taniej, bo tam z racji na duży popyt jest sporo hodowli psów bez specjalnych osiągnięć, i jak zostają szczeniaki, to znacznie schodzą z ceny. Quote
Lottie Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 1200? Rany, nie wiem, może mam pecha, ale tam gdzie ja dzwoniłam po hodowlach polskich, to cena była minimum te 1000zł wyższa :crazyeye: ale to było ponad pól roku temu, może teraz ceny bardziej spadły w dół bo rzeczywiście jest wysyp borderkowych miotów ;). Quote
Paulix Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Jak dzwonisz i mają mioty to jasne, że sprzedadzą psa za 2000 zł. Jeżeli są chętni, to nie ma sensu obniżać ceny, dlatego jeżeli mioty są planowane i jest sporo chętnych to cena rośnie, bo ma kto płacić. Mówię o sytuacji kiedy miot jest delikatnie mówiąc "mało wartościowy" i szczeniaki nie mają wzięcia, są psy określone jako "mało predysponowane", wtedy cena (najczęściej już psów) znacznie spada. Quote
Recommended Posts