Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Agnieszka_K napisał(a):
a czy ktoś zaufany dla tych ludzi ma z nimi jakiś kontakt? żeby porozmawiać, przemówić do rozsądku, zabrać go? przecież to jest masakra jakaś, ona tam nie może zostać! zero ruchu, zamknięty gorzej niż w schronisku, przecież nie przeżyje tego

Wiesz, jak to tacy ludzie, to ludzie im podobni, nie będą niczego złego widzieli w warunkach tego psa :(.

Posted

dokładnie to jest niestety polskie, w dalszym ciągu zaściankowe podejście do zwierząt!!
przecież mu się krzywda na tym łańcuchu nie dzieje, szkoda słów...

a istnieje możliwośc pertraktacji z właścicielami?

Posted

ok dopiero posta odczytałam, faktycznie coś przeskakuje.
nie mam pomysłu konkretnego, poza zabraniem go do hoteliku, albo jakby cud się zdarzył - DT, zrobieniem zdjęć i szukaniem domu prędko! ale to musi ocenić osoba na miejscu, jakie są na to szanse.
wg mnie informowanie jakichkolwiek władz niestety zakończy się fiaskiem, a też nie wiadomo, jaką reakcją właścicieli, gdyby się dowiedzieli

a jak to jest ze schroniskiem? czy oni mogą mieć jakiś wpływ na los zwierząt wyadoptowanych? czy klamka zapada po przekroczeniu bramy schroniska?

Posted

[quote name='Agnieszka_K']........

a też nie wiadomo, jaką reakcją właścicieli, gdyby się dowiedzieli

a jak to jest ze schroniskiem? czy oni mogą mieć jakiś wpływ na los zwierząt wyadoptowanych? czy klamka zapada po przekroczeniu bramy schroniska?

No dobrze ale po co tym ludziom trzeci pies ?? skoro trzymaja go na łańcuchu , nie wypuszczają itp ...( tak zrozumialam )
czy nie jest możliwe z porozumieniem ze schroniskiem przeprowadzić wizyty ...poadopcyjnej bo np jakis sąsiąd doniósl że żle opiekują się psem ??

No bo w innej sytuacji to jest kiszka ani w lewo ani w prawo ani prosto ..
to może jednak pokombinować jak wyżej napisałam ....
może to cos da ...

masakra

siedzi zamkniety w jakiejś szopie, na piętrze jak więzień, na metrowym łańcuchu do budy uczepionym !!!
ponoć trzymają go tam tymczasowo, bo są jeszcze inne dwa psy, które go nie lubią, jeden duży też na łańcuchu,
nie ma ogrodzenia,
podwórko z budą, dom biedny.

Na widok znajomej osoby PIES machał ogonem, tak spokojnie wyglądał z tych drzwiczków, chyba schudł,

jak tylko wyjrzał z drzwiczek to takie oczy miał smutne, takie białe, do góry jak patrzył ...

Posted

Jasna cholera, piszecie, że dom biedny to po co adoptuje kolejnego psa? To jest chore, to schronisko powinno go odebrać-podobna sytuacja była w mieleckim schronisku i pies został odebrany.

Posted

mnie to również zastanawia po co wzięli trzeciego psa? buda na piętrze, to on tam również się załatwia?! myślę, że należy przeprowadzić rozmowę z kier. schroniska, może w jakiś sposób ukierunkuje załatwienie tej sprawy, albo z TOZem.

Posted

...ależ miałam na myśli zasięgnięcie języka jakby najlepiej to załatwić. Przecież w tych instytucjach działają ludzie pro zwierzęcy, czy tylko teoretycznie?

Posted

docha napisał(a):
...ależ miałam na myśli zasięgnięcie języka jakby najlepiej to załatwić. Przecież w tych instytucjach działają ludzie pro zwierzęcy, czy tylko teoretycznie?

Wiesz, sytuacja w schroniskach nie jest taka różowa, niestety.

Posted

Jestem na zaproszenie

Moim zdaniem najpierw trzeba a tymi ludźmi pogadać czy psa oddadzą dobrowolnie, bo mogą się na to nie zgodzić a tu raczej żadne służby nie pomogą. To,że pies jest na łańcuchu nie jest podstawą do zabrania zwierzaka. Niestety
Może tak by z nimi po ludzku pogadać, może jakoś zmienili by warunki psiakowi, może oni nie wiedzą,że robią źle?
Bo obawiam się,że jak ten zostanie zabrany to lada moment pojawi się tam kolejna bida z innego schronu/

Posted

Nie rozumiem całej sytuacji. O co tutaj chodzi? Po co Ci ludzie biorą psy ze schroniska?
Według mnie najpierw trzeba mieć jakieś podstawy do odebrania PSA. Musisz porozmawiać ze wszystkimi organizacjami (czy działa tam np. Straż dla Zwierząt?), komisyjnie sprawdzić długość i ciężar łańcucha, może doczepić się do braku szczepień??? Poza tym Ci ludzie powinni być na czarnej liście schroniskowej.
A potem można go np. przewieźć do hotelu przy schronisku w Szczecinku???

Posted

Atomowka w poscie 44 i pare innych osob ma racje, zeby spokojnie pogadac z ludzmi i uswiadomic sytuacje psa/psow. Wejsc w kontakt z wlascicielami i skolonic ich do stworzenia godziwych warunkow dla zwierzat. Jezeli to nie pomoze, pomyslimy co dalej robic.

Posted

schronisko pewnie może odebrać psa, u nas pracownicy mogą skontrolować warunki i odebrać psa, jeżeli stwierdzą, że ich nie ma

tylko czy temu schronisku na tym zależy?

Posted

Jezeli pracownik schroniska odwiedzi psa i nakaze polepszenie warunkow a po paru dniach skontroluje czy dostosowano sie do uwag, to juz cos. Zacznijmy od uswiadomienia ludziom, ze pies/psy musza miec godziwy byt.

Posted

też jestem tego zdania, że albo jakaś znajoma dla nich osoba, albo pracownik schroniska musi tam iść i normalnie porozmawiać o warunkach, a może nawet dopiero uświadomić ludzi, że to co robią jest złe.
Może zgodzą się oddać dobrowolnie, ale przed wszystkim nie ma tu co planować dopóki tak naprawdę nie wiemy na czym stoimy.

wtedy możemy zbierać na hotelik, a może ktoś by go na DT wziął...
czy macie kogoś z tego schroniska? nie mówię, żeby sam kierownik tam leciał, ale pracownik, któremu leży na sercu dobro zwierząt?

Posted

jesli trzeba wykupic, to ja pokryje koszty. czasami na ludzi kasa dziala.. szukajmy hotelku i trzeba wymyslic podstep i juz. koniecznie!! jakby mnie tu nie bylo przez dluzszy czas, a uda sie namowic wlasciciela do sprzedazy lub oddania, dajcie znak na priva. na hotelik tez sie dorzuce!