basia0607 Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Poproszono mnie więc jestem. Czy w umowie schroniskowej jest jakiś zapis o warunkach bytowych psa? W naszym schronisku odbieramy psy z bardziej błahych powodów. Ostatnio zabrałam sukę dlatego, że facet powiedział, że chce mieć od niej szczeniaka. Organizacja prozwierzęca mówi rozsądnie- nie ma podstaw prawnych aby psa zabrać drogą urzędową. Nasze prawo dokładnie nie określa warunków dobrostanu zwierząt. Zwierzę można zabrać w przypadku, gdy pozostawienie go grozi jego śmiercią. Gdyby był chory, zagłodzony sprawa była by jasna, w tym przypadku według mnie to nawet nie jest wykroczenie. Przykre ale prawdziwe ! Można sprawić aby ludzie poprawili warunki życia psa, ale czy oni go pokochają ? Wymusiłabym na schronisku odebrania psa ale gdy już byłby dla niego dom. Myślę, że gdy już bedzie dom, organizacja prozwierzeca powinna jechać ze strażą miej, lub policja na rozmowę i zaproponować wziecie psa. Jak znam życie, zgodzą się. Na 100 % interwencji , 80 % chce mi oddać swojego psa. Quote
Atomowka Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Basiu Twoje rady może i byłby by dobre ale nie w odniesiue do tego schronu. Tu schron nie interesuje się losem swoich podopiecznych i mam to w dooopie czy pies siedzi na łańcuchu czy na kanapie. Quote
Ewa i flatki Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Melduję się na wątku, choć ręce opadły :( Quote
Becia66 Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Biedne psisko, będę tu zaglądać i dumać jak pomóc... Quote
paulinken Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Jestem na zaproszenie. A ile hotelik u LILUtosi kosztuje? Bo może u yumanji taniej? Quote
Inez de Villaro Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Ojej...z buzi podobna do naszej Perełki u rodziców...jak klon...Zapisuje sobie. Quote
panbazyl Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 dajcie znac jak będzie po rozmowach. Ja sobie nie wyobrażam jak macie zamiar zabrać tego psa.... Quote
Atomowka Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 Panbazyl skoro tym ludziom na psie nie zależy to może oddadzą po dobroci. Powie dziewczna,że się zakochała z nim,że taki podobny do jej poprzedniego, jeżeli jest dobrą aktorką może się popłakac i może psa oddadzą Trzeba chyba czekac ZBIERAMY DEKLARACJE! Quote
Onaa Posted January 26, 2011 Author Posted January 26, 2011 Dostałam info, deklaracja kmurdz 20zł/mc :lol:. Quote
fiorsteinbock Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 Niestety nie moge nawet zlotowki wplacic :( Mamy cisnienie przy innym psiaku, gdzie malo deklaracji i teraz jestemy juz przy kresce. Quote
Onaa Posted January 27, 2011 Author Posted January 27, 2011 Podnoszę psiaka. Może coś w weekend będzie wiadomo jak sprawa wygląda. Tylko, że psiak ma malutko deklaracji :(. Quote
Inez de Villaro Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 No własnie, zawsze problem kasy...:( Quote
panbazyl Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 podrzucam. Czy już coś wiecej wiadomo - czy już była wizyta "odbiorcza"? Trzymam kciuki! Quote
Onaa Posted January 28, 2011 Author Posted January 28, 2011 Jeszcze nie. Jak tylko będzie coś wiadomo to zaraz dam znać. Quote
kameralna Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Nie było mnie kilka tygodni ale tego się nie spodziewałam. Moja wcześniejsza deklaracja dla...nadal aktualna, trzeba go ratować. Na jakie konto można dokonać wpłaty? Quote
Olga7 Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Tego psa może uda sie odebrać/oby/,ale jak wywalczyć ,żeby tam zaraz nie wciagnęli po drabinie następnego ? Może cierpliwie z chlopem i rodziną rozmawiać i postraszyć nawet kolegium ,czy sądem ,że to jest znęcanie się i zabronione jako znęcanie się nad psami ? Może dotrze to do nich? Zeby nie wzięli następnego ze schronu albo od ludzi ,czy bezdomnego psa na miejsce tego psa. Quote
Inez de Villaro Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 A straż miejska/gminna nie może interweniować? U nas takie sytuacje karane sa mandatami...a przynajmniej upomnieniami, sa tez sprawy w sądach. Quote
Havanka Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Przygotowuję sie do zrobienia bazarku. Gdyby ktoś chciał się dorzucić, to będę bardzo wdzięczna !!! Quote
terierfanka Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Jestem na zaproszenie...Havanka, w jakim temacie będziesz robić bazarek? może coś dorzucę Sama planuję bazarek niebawem, może podzielę na kilka psów Quote
Havanka Posted January 29, 2011 Posted January 29, 2011 terierfanka napisał(a):Jestem na zaproszenie...Havanka, w jakim temacie będziesz robić bazarek? może coś dorzucę Sama planuję bazarek niebawem, może podzielę na kilka psów Bardzo Ci dziekuję za cheć pomocy. Będzie raczej przeważać tematyka wielkanocna, ale niekoniecznie. Fantów na razie nie mam zbyt wiele, ( właśnie je robie),wiec wystawię co będzie. Quote
Onaa Posted January 29, 2011 Author Posted January 29, 2011 Nie damy zginąć temu biedakowi. Musimy go uratować! Quote
Recommended Posts