Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Spanielka masakra
Co ona wyrabia, bidula. Traktuje te swoje uszy, łapy i ogon jak ciało obce przyklejone do niej i na siłę chce się ich pozbyć. A nie ma tego jak wyciąć. Nie widać granicy ucha i sfilcowanej sierści. Przy tak szalejącym psie można uszy poobcinać razem z kołtunami. Uradziłyśmy z Agatką (wetką) że trzeba jej dać narkozę i wygolić maszynką delikatnie, do skóry przynajmniej uszy, ogon i łapki. Reszta potem, bo zimno. Pomyślimy, czy sterylka teraz, czy troszkę później.
Dla innych psiaków spanielka mało przyjazna, ale poczekajmy, bo wczoraj chciała gryźć każdego kto podchodził, dziś była już ze mną na spacerku, wygłaskałam, wyprzytulałam i obiecałam, że znajdziemy jej domek cudny i już do końca.
Kwarantanna to raczej będzie symboliczna, bardziej żeby poobserwować czy zdrowa, zaszczepić, zaczipować i do domku

Info o spanielce z jej książeczki zdrowia:
Imię-Szila
Data urodzenia-grudzień 2006
Rasa-cocker spaniel angielski
Maść-złota
Szczepiona co rok na wściekliznę, na wirusówki tylko w 2006 roku.

• Replies 221
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Shanti w całym tym nieszczęściu tego biednego psiaka normalnie mnie rozśmieszyłaś tą fotką jak "powinna wyglądać"...
Czy właścicielce doprowadzenie psa do takiego stanu ujdzie na "sucho"??? czy jeszcze trzeba jej podziękować, że wielkopańskim gestem przyprowadziła psa do schroniska a nie przywiązała w lesie.... przecież można jej jakiś mandat czy coś...chociaż na dalsze koszty... no załamka... te uszy to musi być tragedia... ciężkie i przeszkadzające skoro cały czas się "wyciera" a swoją drogą wcale spanielka nie wygląda na "grubiutką" ....

Posted

Atrisko w J-ebiu uchodzi na sucho zagłodzenie psa. Mówię o jamnisi. Można bezkarnie trzymać psa kilka godzin przywiązanego przy targowisku w rzęsistym deszczu. Tu chodziło o labradora.
Dowiadywałam się też na Policji i SM o tych zagłodzonych pięciu szczeniorach u Halbiny i doopa blada. Szkoda słów i czasu.

Posted

ANIMAdn napisał(a):
:) zobaczymy, czy dziewczyny mi jąw razie czego oddadzą, bo podejrzewam, że może być na nią sporo chętnych :)

Jedyna przeszkodą, którą na razie widzę to stosunek maleńkiej do innych psów. Ewidentnie nie życzy sobie bliższych kontaktów. Nawet powiedziałabym, że jest napastliwa. Zobaczymy.;)

Posted

Masakra! To już 3 albo 4 spaniel w takim stanie jakiego widzę. :shake:

To musi sunię boleć, uszy ciągną w dół, może jakieś zapalenia pod tymi kołtunami się porobiły, poza tym kołtuny uniemożliwiają normalne chodzenie. Trzeba się tego balastu jak najszybciej pozbyć!

Sunia może być nerwowa, bo jej to wszystko przeszkadzi nie może normalnie funkcjonować. Poza tym na pewno jest przestraszona nową sytuacją.

Na inne psy może źle reaguje, bo może nie miała z nimi kontaktu. Spaniele są zazwyczaj zgodne z innymi psami, ale są wyjątki.

Wrzucam sunię na 2 fora spanielowe z prośbą o pomoc w ostrzyżeniu.