Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeżeli szczepisz psa po raz pierwszy, najpierw szczepisz na parwo i nosówkę [w zalezności od zasobności portfela szczepionka może zawierać parwo+nosówka+rubarth albo jest wzbogacona jeszcze o kaszel psi, leptospirozę, koronawirozę] po czym po 3-4tyg doszczepiasz taką samą szczepionką, a wścieklizne szczepisz minimum 3tygodnie po ostatnim szczepieniu. Nie robi się tego ani razem ani w odstępie kilku dni.
Jeżeli doszczepiasz psa dorosłego to masz mozliwośc zaszczepienia wszystkich chorób razem ze wscieklizną bo kilka firm na polskim rynku produkuje takie szczepionki "all in one".

Podawanie szczepień w odstępach kilkudniowych jest nierozważne, a u szczeniaka może być wręcz niebezpieczne, ze względu na przejściowe osłabienie układu immunologicznego po pierwszej dawce szczepionki.

Posted

ja też jestem zakręcona w szczzepieniach :roll: . Moją Shih Tzu ( 9 tyg.) dostałam już zaszzcepioną i odrobaczoną. poszłam z nią od razu do weterynarza i tam dostaął nastepną szczepionkę (wszystkie możliwe szzczepionki w jednej) . A na szzcepienie na wścieklizne mam przyjść jak suczka będzie miała 3 miesiące... i tu mam dylemat, bo jedni mówią, że psa szczepi się jak ma pół roku a wetererynarz mówi , że jak 3 miesiące..... jak to jest naprawdę? :roll:

Posted

tutaj wetowi przyznam rację, nie potrafię w tej chwili odszukać cytatu, ale zmieniły się przepisy juz jakiś czas temu, i jak kiedyś trzeba było zaszczepić do 6mies życia, tak teraz sa to chyba właśnie 3 mies. Ogólnie jak szczepimy szczeniaki to wścieklizna na końcu [zakaźne 8 i 11tydz, wścieklizna ok 14tyg]

Posted

A nie jest tak, że jest obowiązek szczepienia powyżej 3 m-ca? ("w terminie 2 m-cy od ukończenia trzeciego miesiaca"-uwielbiam to;) , czyli przed ukończeniem piatego) Chyba, że ja znowu gdzieś przysnęłam a to całkiem mozliwe;)

Posted

bluerat napisał(a):
Jeżeli szczepisz psa po raz pierwszy, najpierw szczepisz na parwo i nosówkę [w zalezności od zasobności portfela szczepionka może zawierać parwo+nosówka+rubarth albo jest wzbogacona jeszcze o kaszel psi, leptospirozę, koronawirozę] po czym po 3-4tyg doszczepiasz taką samą szczepionką, a wścieklizne szczepisz minimum 3tygodnie po ostatnim szczepieniu. Nie robi się tego ani razem ani w odstępie kilku dni.
Jeżeli doszczepiasz psa dorosłego to masz mozliwośc zaszczepienia wszystkich chorób razem ze wscieklizną bo kilka firm na polskim rynku produkuje takie szczepionki "all in one".

Podawanie szczepień w odstępach kilkudniowych jest nierozważne, a u szczeniaka może być wręcz niebezpieczne, ze względu na przejściowe osłabienie układu immunologicznego po pierwszej dawce szczepionki.

no to jak jest w końcu z odstępami czasowymi pomiędzy szczepieniem na wsciekliznę, a wirusowki? bo juz się pogubiłam, myslalam, ze wykonuje sie je po przynajmniej 10 dniach jedna od drugiej.

Posted

no to jak jest w końcu z odstępami czasowymi pomiędzy szczepieniem na wsciekliznę, a wirusowki? bo juz się pogubiłam, myslalam, ze wykonuje sie je po przynajmniej 10 dniach jedna od drugiej.

moja wersja to 3 tygodnie minimum

Posted

Wczoraj zdzwoniłam do innego weterynarza i on mi powiedział, że faktycznie obowiązkiem jest zaszzcepienie pieska na wścieklizne jak ukończy 3 miesiace, ale powiedział mi też , że jeżeli nie przebywa w jakimś ryzykownym otoczeniu typu las, łąki to najlepiej przeciągnać to do 5-6 miesięcy, bo szczepienie to podobno bardzo obciąża organizm szzceniaczka.... :-o