asiamm Posted August 23, 2006 Posted August 23, 2006 Czy w odstepie kilku dni mozna psa szczepic na 1.wscieklizne i 2.nosowke i parwowiroze? Quote
bluerat Posted August 23, 2006 Posted August 23, 2006 Jeżeli szczepisz psa po raz pierwszy, najpierw szczepisz na parwo i nosówkę [w zalezności od zasobności portfela szczepionka może zawierać parwo+nosówka+rubarth albo jest wzbogacona jeszcze o kaszel psi, leptospirozę, koronawirozę] po czym po 3-4tyg doszczepiasz taką samą szczepionką, a wścieklizne szczepisz minimum 3tygodnie po ostatnim szczepieniu. Nie robi się tego ani razem ani w odstępie kilku dni. Jeżeli doszczepiasz psa dorosłego to masz mozliwośc zaszczepienia wszystkich chorób razem ze wscieklizną bo kilka firm na polskim rynku produkuje takie szczepionki "all in one". Podawanie szczepień w odstępach kilkudniowych jest nierozważne, a u szczeniaka może być wręcz niebezpieczne, ze względu na przejściowe osłabienie układu immunologicznego po pierwszej dawce szczepionki. Quote
asiamm Posted August 24, 2006 Author Posted August 24, 2006 to jest dorosły pies ale chyba jeszcze nie był nigdy szczepiony (jest bezdomny) Quote
Gośka.Jolly Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 ja też jestem zakręcona w szczzepieniach :roll: . Moją Shih Tzu ( 9 tyg.) dostałam już zaszzcepioną i odrobaczoną. poszłam z nią od razu do weterynarza i tam dostaął nastepną szczepionkę (wszystkie możliwe szzczepionki w jednej) . A na szzcepienie na wścieklizne mam przyjść jak suczka będzie miała 3 miesiące... i tu mam dylemat, bo jedni mówią, że psa szczepi się jak ma pół roku a wetererynarz mówi , że jak 3 miesiące..... jak to jest naprawdę? :roll: Quote
asiamm Posted August 24, 2006 Author Posted August 24, 2006 To widocznie pan doktor chciał zarobić Quote
bluerat Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 tutaj wetowi przyznam rację, nie potrafię w tej chwili odszukać cytatu, ale zmieniły się przepisy juz jakiś czas temu, i jak kiedyś trzeba było zaszczepić do 6mies życia, tak teraz sa to chyba właśnie 3 mies. Ogólnie jak szczepimy szczeniaki to wścieklizna na końcu [zakaźne 8 i 11tydz, wścieklizna ok 14tyg] Quote
aburkowa Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 A nie jest tak, że jest obowiązek szczepienia powyżej 3 m-ca? ("w terminie 2 m-cy od ukończenia trzeciego miesiaca"-uwielbiam to;) , czyli przed ukończeniem piatego) Chyba, że ja znowu gdzieś przysnęłam a to całkiem mozliwe;) Quote
pati_smerfek Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 bluerat napisał(a):Jeżeli szczepisz psa po raz pierwszy, najpierw szczepisz na parwo i nosówkę [w zalezności od zasobności portfela szczepionka może zawierać parwo+nosówka+rubarth albo jest wzbogacona jeszcze o kaszel psi, leptospirozę, koronawirozę] po czym po 3-4tyg doszczepiasz taką samą szczepionką, a wścieklizne szczepisz minimum 3tygodnie po ostatnim szczepieniu. Nie robi się tego ani razem ani w odstępie kilku dni. Jeżeli doszczepiasz psa dorosłego to masz mozliwośc zaszczepienia wszystkich chorób razem ze wscieklizną bo kilka firm na polskim rynku produkuje takie szczepionki "all in one". Podawanie szczepień w odstępach kilkudniowych jest nierozważne, a u szczeniaka może być wręcz niebezpieczne, ze względu na przejściowe osłabienie układu immunologicznego po pierwszej dawce szczepionki. no to jak jest w końcu z odstępami czasowymi pomiędzy szczepieniem na wsciekliznę, a wirusowki? bo juz się pogubiłam, myslalam, ze wykonuje sie je po przynajmniej 10 dniach jedna od drugiej. Quote
bluerat Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 no to jak jest w końcu z odstępami czasowymi pomiędzy szczepieniem na wsciekliznę, a wirusowki? bo juz się pogubiłam, myslalam, ze wykonuje sie je po przynajmniej 10 dniach jedna od drugiej. moja wersja to 3 tygodnie minimum Quote
Gośka.Jolly Posted August 25, 2006 Posted August 25, 2006 Wczoraj zdzwoniłam do innego weterynarza i on mi powiedział, że faktycznie obowiązkiem jest zaszzcepienie pieska na wścieklizne jak ukończy 3 miesiace, ale powiedział mi też , że jeżeli nie przebywa w jakimś ryzykownym otoczeniu typu las, łąki to najlepiej przeciągnać to do 5-6 miesięcy, bo szczepienie to podobno bardzo obciąża organizm szzceniaczka.... :-o Quote
Recommended Posts