Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie z Polski Gorwin;) ale zw. świata mają....
Swoją drogą cieszę się ,że z nami jedziesz do Mołdawii to pogadamy. Na takich wyjazdach tyle się można rzeczy dowiedzieć...
Poznasz też osobiście Panbazyla...

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

krzysio napisał(a):
Panbazyl ma rację co do braku psów w katalogach. Często jest to wina organizatorów ale niestety cała wina spada na wystawcę.Zdarza się to coraz częściej.
Wysyłasz listę 12 psów na wystawę a tu jednego nie ma i co wtedy ma zrobić właściciel?Przejechał 1700km.... Ma nie wystawić? Kto z Was w takiej sytuacji by nie wystawił?

To prawda. Mi w sumie inne psy w ringu nie przeszkadzają, i tak się zgłaszam często dużo wcześniej, niż inni, i nie liczę na puste ringi. Cieszę się, że udało nam się jakoś wygrać BOB przy 99 psach w rasie za katalogiem i pięciu w klasie championów. ;)
Z kolei pamiętam, jak koleżanka zgłosiła psa do Mołdowy, przejechała prawda nie 1700, a "tylko" 14 godzin pociągiem, a na wystawie się okazało, że jej suczka była zgłoszona na wystawę dzień później. Ona brała bilety na jeden dzień i nie miała pieniędzy ani na hotel, ani na bilet na następny dzień. Lecz poszła do organizatorów i jej przenieśli jej suczkę na właściwy dzień. Konkurenci oczywiście byli niezadowoleni, bo na tej wystawie wygrała ona CACIB... na który nie dostała potwierdzenia.

krzysio napisał(a):
Zapomnijcie ,że wydrukują dodatek na wystawie

Dlaczego na wystawie? Na niektórych wystawach ukraińskich jest to normalna praktyka - drukować to (często i sam katalog) w noc przed wystawą. ;)

krzysio napisał(a):
Dziwicie się ,że to się zdarza na zwykłych krajówkach czy międzynarodówkach?
A co ze Światową Wystawą w Bratysławie?:crazyeye:

Nawet tak??? Czytałam o tym, jak zamienieli tam jednego sędziego. O tym, że obsługa ringu poplątała opisy i pies, który dostał "bd", za pół godziny przy ponownej ocenie u tego samego sędziego dostał "doskonałą" i jeszcze jakieś miejsce. Ale o czymś takim po raz pierwszy słyszę. :D

Posted

krzysio napisał(a):
Nie z Polski Gorwin;) ale zw. świata mają....
Swoją drogą cieszę się ,że z nami jedziesz do Mołdawii to pogadamy. Na takich wyjazdach tyle się można rzeczy dowiedzieć...
Poznasz też osobiście Panbazyla...

:))))) Nie wątpię, że będzie fajnie. Szkoda, że nie mam rąk by przesiąść w Warszawie i dojechać z trzecim boksem do Lublina, bo dzisiaj postrzygłam suczkę, która ma teraz miesięczne szczeniaczki, i już chodzi mi po głowie, że nie ma ona jeszcze ani Granda Mołdawii, ani Macedonii... :(

Posted

no to się spotkamy w bardzo fajnym gronie. ja juz sie szykuję na tę Mołdawię a wcześniej na Jarosław :)
Ostatnio po prostu mam trochę doła - bo pracujemy z Ukraińcami nad kilkoma projektami (nie psimi!!!!) i mnie wkurzają, bo są jak dzieci.... Za rączkę najlepiej. uch.
A swoja drogą - te lwowskie wystawy podobają mi się - spora hala, CZYSTE toalety dla ludzi i ostatnio nawet były specjalne dla psów, jest woda w kranach non stop (we Lwowie to rzadkość, choć ostatnio jest pomysł by jednak woda była całą dobę), spore ringi, a w przerwie (tzw obiadowej) koncerty i występy jakiś zespołów. Klimat bardzo fajny. I co ciekawe - nie ma biletów dla odwiedzających. I co jest też ważne - od strony Lublina jest doskonały dojazd.

Posted

panbazyl napisał(a):
no to się spotkamy w bardzo fajnym gronie. ja juz sie szykuję na tę Mołdawię a wcześniej na Jarosław :)

Na Jarosław niestety nie jadę (przed Kiszyniowem wybieram się tylko do Rzeszowa), ale życzę sukcesów wystawowych i tyle pucharów, ile zmoże zabrać busik!!! :)

panbazyl napisał(a):
Ostatnio po prostu mam trochę doła - bo pracujemy z Ukraińcami nad kilkoma projektami (nie psimi!!!!) i mnie wkurzają, bo są jak dzieci.... Za rączkę najlepiej. uch.

Tak bywa. Współczuję. ;)

panbazyl napisał(a):
A swoja drogą - te lwowskie wystawy podobają mi się - spora hala, CZYSTE toalety dla ludzi i ostatnio nawet były specjalne dla psów, jest woda w kranach non stop (we Lwowie to rzadkość, choć ostatnio jest pomysł by jednak woda była całą dobę), spore ringi, a w przerwie (tzw obiadowej) koncerty i występy jakiś zespołów. Klimat bardzo fajny. I co ciekawe - nie ma biletów dla odwiedzających. I co jest też ważne - od strony Lublina jest doskonały dojazd.

Sto lat już nie byłam na tamtych wystawach. Na razie się zastanawiam... A propo tej wystawy. Przypomniałam, że słyszałam coś takiego, że w zeszłym roku we Lwowie ringi zaczęły się na parę godzin później, bo jacyś wystawcy zatrzymali się od strony Polski na granicy (nie z własnej winy oczywiście). Z jednej strony też niby bałagan i na forum ukraińskim o tym wielu przypominało w sensie negatywnym, a z drugiej, moim zdaniem, widać tutaj, że organizatorzy postarali się zrobić wszystko, co od nich zależy, żeby zorganizować wystawę lepiej.... Taki gest nawet sympatycznie wygląda...

Posted

[quote name='panbazyl']Gorwin - Macedonia nie ma grandów..... :(
Tak jest, to ja napisałam trochę niezrozumiałe... Miałam na myśli, że nie ma Granda Mołdawii i "normalnego" Championatu Macedonii. ;) Bo to jest ta suczka.

Posted

Dzięki serdecznie!!!!! :)
Powiozę jej córki, ale chciałabym wziąć również ją (hm... może jednak?.. ;)).

Co do tego opóźnienia ringów nie jestem pewna na 100%, że było to we Lwowie właśnie, bo sama nie jeździłam, tylko czytałam o tym na forum. Mogło to być również ma wystawie w Użgorodzie... Myślę jednak, że warto, jadąc na wystawę do Lwowa, taką możliwość brać pod uwagę i trzymać pod ręką telefony organizatorów. ;))))

Posted

gorwin napisał(a):

Sto lat już nie byłam na tamtych wystawach. Na razie się zastanawiam... A propo tej wystawy. Przypomniałam, że słyszałam coś takiego, że w zeszłym roku we Lwowie ringi zaczęły się na parę godzin później, bo jacyś wystawcy zatrzymali się od strony Polski na granicy (nie z własnej winy oczywiście). Z jednej strony też niby bałagan i na forum ukraińskim o tym wielu przypominało w sensie negatywnym, a z drugiej, moim zdaniem, widać tutaj, że organizatorzy postarali się zrobić wszystko, co od nich zależy, żeby zorganizować wystawę lepiej.... Taki gest nawet sympatycznie wygląda...

Mieli dobre intencje i gest:)

Posted

gorwin napisał(a):
Tak jest, to ja napisałam trochę niezrozumiałe... Miałam na myśli, że nie ma Granda Mołdawii i "normalnego" Championatu Macedonii. ;) Bo to jest ta suczka.

gorwin...piękna ta suczka, ale się też najeździłaś, brawo:)

Posted

panbazyl napisał(a):

dzięki panbazyl za taką relację...lubię czytać takie uwagi, spostrzeżenia bo wiem już na co się nastawić, co i jak:) dzięki:)

a co do naszych sąsiadów każdy jest inny i w tym tkwi zabawa:):):)

Posted

aha jeszcze jedno, pisałam kiedyś do Lwowa apropo tej wystawy, pierwszy mail nie doszedł, drugi napisałam na inny mail i mam odpowiedź:
*sędziowie będą przyznani dopiero max miesiąc przed wystawą,
*płatność za wystawę odbywa się na wystawie bez dodatkowych opłat
*płatność może być i w Euro i w ich walucie
*pies musi mieć paszport i zaświadczenie o szczepieniach...trudno tu rozsądzić co pani miała na myśli...Da, you must have a passport with a veterinary vaccine
*i ostatnie o championacie: Chempionom Ukraine Your dog may be, provided that it is already a champion of Poland and gets two on a double CAC CACIB.
czyli musi mieć Championat Polski i zdobyć 2xCAC i CACIB? dobrze sobie przetłumaczyłam?

ale jak tu wszyscy zaznajomieni powtarzają niekoniecznie muszą robić tak jak piszą w mailach;)

Posted

Tak rzeczywiście było we Lwowie Gorwin, ale nie w tamtym roku /maju/Tylko w poprzednim .Wystawa się póżniej zaczęła na granicy stała nasza znajoma ale jeszcze i duża grupa wystawców z Litwy, ktoś z organizatorów dzwonił na granicę i dojechali wreszcie z"malutkim "opóżnieniem
Było też tak i w Użgorodzie. Granicy z tymi sąsiadami nie da się przewidzieć.
Trzeba wyjechać na te wystawy z dużym zapasem czasu.Tak na wszelkie wypadek.
Co do 2x cac i cacib przy championacie Polski:shake:....znam właścicieli psów rozczarowanych, mających więcej niż było wymagane i championatu ich psy nie dostały:angryy:
Znam też takich którzy mieli mniej i dostali....

Posted

krzysio napisał(a):
Tak rzeczywiście było we Lwowie Gorwin, ale nie w tamtym roku /maju/Tylko w poprzednim .Wystawa się póżniej zaczęła na granicy stała nasza znajoma ale jeszcze i duża grupa wystawców z Litwy, ktoś z organizatorów dzwonił na granicę i dojechali wreszcie z"malutkim "opóżnieniem
Było też tak i w Użgorodzie. Granicy z tymi sąsiadami nie da się przewidzieć.
Trzeba wyjechać na te wystawy z dużym zapasem czasu.Tak na wszelkie wypadek.
Co do 2x cac i cacib przy championacie Polski:shake:....znam właścicieli psów rozczarowanych, mających więcej niż było wymagane i championatu ich psy nie dostały:angryy:

własnie krzysio...ruletka tylko tym razem ukraińska;)

Posted

Ganzi napisał(a):
gorwin...piękna ta suczka, ale się też najeździłaś, brawo:)

Teraz z małą mam jeszcze większe plany, ale gryzie mnie teraz pazerność - chce się jeszcze i starszej dopisać tego Gr. Ch. Mołdowy i Ch. Macedonii. :D

Posted

Ganzi napisał(a):
*sędziowie będą przyznani dopiero max miesiąc przed wystawą,

Tak zawsze się robi na Ukrainie ;) , bo jakoś tak prowadząc te same wystawy co rok, organizatorzy nie mogą przewidzieć, ile będzie mniej więcej psów w jakich rasach. I gdy policzą już większość zgłoszonych psów, zaczynają nadzielać nimi sędziów. A i tak często wychodzi za dużo psów na jednego sędziego i konkursy finałowe mogą się zaczynać o 21, nawet o 23 jakoś było (było to na stadionie, w nocy za światłami samochodów)... Poważnie, tak jest! :)

Ganzi napisał(a):
*pies musi mieć paszport i zaświadczenie o szczepieniach...trudno tu rozsądzić co pani miała na myśli...Da, you must have a passport with a veterinary vaccine

Oj dziwny jest ten angielski... Chodzi o to żeby był paszport (lub też książeczka zdrowia) i ważne szczepienie przeciw wściekliznę - czyli po szczepionce musi minąć więcej niż miesiąc, ale mniej, niż rok. I to wszystko.

Ganzi napisał(a):
*i ostatnie o championacie: Chempionom Ukraine Your dog may be, provided that it is already a champion of Poland and gets two on a double CAC CACIB.
czyli musi mieć Championat Polski i zdobyć 2xCAC i CACIB? dobrze sobie przetłumaczyłam?

Raczej chodzi o Championat Polski + 2xCAC, ale te dwa CAC muszą być z dwóch wystaw międzynarodowych (2xCACIB, jak we Lwowie)...
Według przepisów obecnych to nie wszystko, ale faktycznie mogą dać Championat i w taki sposób. :)

Posted

krzysio napisał(a):

Dosłownie! Nawet z jednego CAC i Championatu Polski ludzie załatwiali Ch. Ukrainy...
Jeżeli są tacy, kto ma Championat Polski i 2xCAC z podwójnego CACIB, to wszystko można załatwić (gdy wrócimy z Mołdawii, jadę do Kijowa i mogę podać wnioski prosto tam). ;)

Posted

te szczepienia i książeczki zdrowia to są dla wystawowego weta - przetłumaczyli na żywca po prostu miejscowe obowiązki wystawiającego - Ukraińcy musza pokazać wetowi ksiązeczki z ważnymi szczepieniami. wet stoi przy sekretariacie, ale Polacy po odstaniu swojego w dlugaśnej kolejce do sekretariatu zazwyczaj "olewają" weta i jego luknięcie w książeczkę, wet też się nie przypomina, jest raczej zadowlony że ma mniej pracy. :)

• 3 weeks later...
Posted

:mdleje::mdleje:

panbazyl napisał(a):
w MOIM katalogu TYCH psów nie było a żadnego anexu też nie było ani dodatku z drukarki. Znam dość dobrze ukraiński - w tym języku również nic nie było.
Za to psy były. :)

Ja miałam taką sytuację w Rumunii w 2005 roku zgłosiłam zapłaciłam przelewem dostałam potwierdzenie mailem od samego przewodniczącego ichniejszego związku ;)
po czym przyjeżdzam a tu psów w katalogu nie ma :mdleje:

no pięknie :shake: ale skierowali mnie do owego przewodniczącego a ten wysłał kogoś na ring dostaliśmy numerki łamane na literkę, następnego dnia to samo było :cool1:
powiem szczerze czułam się dziwnie w tej sytuacji

Posted

moja suka w Uzghorod dostała 3xCAC i nie przyznali nam tytułu ch. ua bo nie miała ch. polski (brakowało jej czasu u jednego cwc)
jak pytałam znajomej ukrainki czy mogę wystąpić o ch. ua bo suka właśnie skończyła polski to powiedziała że nie bo nie należy się :-(

więc bardzo powaznie zastanawiam się nad tą wystawą czy nie odpuścić Łodzi bo Uzghorod w tym roku darujemy sobie (znam już obsadę ;-) )