krzysio Posted February 11, 2011 Posted February 11, 2011 Nie z Polski Gorwin;) ale zw. świata mają.... Swoją drogą cieszę się ,że z nami jedziesz do Mołdawii to pogadamy. Na takich wyjazdach tyle się można rzeczy dowiedzieć... Poznasz też osobiście Panbazyla... Quote
gorwin Posted February 11, 2011 Posted February 11, 2011 krzysio napisał(a):Panbazyl ma rację co do braku psów w katalogach. Często jest to wina organizatorów ale niestety cała wina spada na wystawcę.Zdarza się to coraz częściej. Wysyłasz listę 12 psów na wystawę a tu jednego nie ma i co wtedy ma zrobić właściciel?Przejechał 1700km.... Ma nie wystawić? Kto z Was w takiej sytuacji by nie wystawił? To prawda. Mi w sumie inne psy w ringu nie przeszkadzają, i tak się zgłaszam często dużo wcześniej, niż inni, i nie liczę na puste ringi. Cieszę się, że udało nam się jakoś wygrać BOB przy 99 psach w rasie za katalogiem i pięciu w klasie championów. ;) Z kolei pamiętam, jak koleżanka zgłosiła psa do Mołdowy, przejechała prawda nie 1700, a "tylko" 14 godzin pociągiem, a na wystawie się okazało, że jej suczka była zgłoszona na wystawę dzień później. Ona brała bilety na jeden dzień i nie miała pieniędzy ani na hotel, ani na bilet na następny dzień. Lecz poszła do organizatorów i jej przenieśli jej suczkę na właściwy dzień. Konkurenci oczywiście byli niezadowoleni, bo na tej wystawie wygrała ona CACIB... na który nie dostała potwierdzenia. krzysio napisał(a):Zapomnijcie ,że wydrukują dodatek na wystawie Dlaczego na wystawie? Na niektórych wystawach ukraińskich jest to normalna praktyka - drukować to (często i sam katalog) w noc przed wystawą. ;) krzysio napisał(a):Dziwicie się ,że to się zdarza na zwykłych krajówkach czy międzynarodówkach? A co ze Światową Wystawą w Bratysławie?:crazyeye: Nawet tak??? Czytałam o tym, jak zamienieli tam jednego sędziego. O tym, że obsługa ringu poplątała opisy i pies, który dostał "bd", za pół godziny przy ponownej ocenie u tego samego sędziego dostał "doskonałą" i jeszcze jakieś miejsce. Ale o czymś takim po raz pierwszy słyszę. :D Quote
gorwin Posted February 11, 2011 Posted February 11, 2011 krzysio napisał(a):Nie z Polski Gorwin;) ale zw. świata mają.... Swoją drogą cieszę się ,że z nami jedziesz do Mołdawii to pogadamy. Na takich wyjazdach tyle się można rzeczy dowiedzieć... Poznasz też osobiście Panbazyla... :))))) Nie wątpię, że będzie fajnie. Szkoda, że nie mam rąk by przesiąść w Warszawie i dojechać z trzecim boksem do Lublina, bo dzisiaj postrzygłam suczkę, która ma teraz miesięczne szczeniaczki, i już chodzi mi po głowie, że nie ma ona jeszcze ani Granda Mołdawii, ani Macedonii... :( Quote
panbazyl Posted February 11, 2011 Posted February 11, 2011 no to się spotkamy w bardzo fajnym gronie. ja juz sie szykuję na tę Mołdawię a wcześniej na Jarosław :) Ostatnio po prostu mam trochę doła - bo pracujemy z Ukraińcami nad kilkoma projektami (nie psimi!!!!) i mnie wkurzają, bo są jak dzieci.... Za rączkę najlepiej. uch. A swoja drogą - te lwowskie wystawy podobają mi się - spora hala, CZYSTE toalety dla ludzi i ostatnio nawet były specjalne dla psów, jest woda w kranach non stop (we Lwowie to rzadkość, choć ostatnio jest pomysł by jednak woda była całą dobę), spore ringi, a w przerwie (tzw obiadowej) koncerty i występy jakiś zespołów. Klimat bardzo fajny. I co ciekawe - nie ma biletów dla odwiedzających. I co jest też ważne - od strony Lublina jest doskonały dojazd. Quote
panbazyl Posted February 11, 2011 Posted February 11, 2011 Gorwin - Macedonia nie ma grandów..... :( Quote
gorwin Posted February 11, 2011 Posted February 11, 2011 panbazyl napisał(a):no to się spotkamy w bardzo fajnym gronie. ja juz sie szykuję na tę Mołdawię a wcześniej na Jarosław :) Na Jarosław niestety nie jadę (przed Kiszyniowem wybieram się tylko do Rzeszowa), ale życzę sukcesów wystawowych i tyle pucharów, ile zmoże zabrać busik!!! :) panbazyl napisał(a):Ostatnio po prostu mam trochę doła - bo pracujemy z Ukraińcami nad kilkoma projektami (nie psimi!!!!) i mnie wkurzają, bo są jak dzieci.... Za rączkę najlepiej. uch. Tak bywa. Współczuję. ;) panbazyl napisał(a):A swoja drogą - te lwowskie wystawy podobają mi się - spora hala, CZYSTE toalety dla ludzi i ostatnio nawet były specjalne dla psów, jest woda w kranach non stop (we Lwowie to rzadkość, choć ostatnio jest pomysł by jednak woda była całą dobę), spore ringi, a w przerwie (tzw obiadowej) koncerty i występy jakiś zespołów. Klimat bardzo fajny. I co ciekawe - nie ma biletów dla odwiedzających. I co jest też ważne - od strony Lublina jest doskonały dojazd. Sto lat już nie byłam na tamtych wystawach. Na razie się zastanawiam... A propo tej wystawy. Przypomniałam, że słyszałam coś takiego, że w zeszłym roku we Lwowie ringi zaczęły się na parę godzin później, bo jacyś wystawcy zatrzymali się od strony Polski na granicy (nie z własnej winy oczywiście). Z jednej strony też niby bałagan i na forum ukraińskim o tym wielu przypominało w sensie negatywnym, a z drugiej, moim zdaniem, widać tutaj, że organizatorzy postarali się zrobić wszystko, co od nich zależy, żeby zorganizować wystawę lepiej.... Taki gest nawet sympatycznie wygląda... Quote
gorwin Posted February 11, 2011 Posted February 11, 2011 [quote name='panbazyl']Gorwin - Macedonia nie ma grandów..... :( Tak jest, to ja napisałam trochę niezrozumiałe... Miałam na myśli, że nie ma Granda Mołdawii i "normalnego" Championatu Macedonii. ;) Bo to jest ta suczka. Quote
krzysio Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 Ładna:) To ją będziemy mieli okazję zobaczyć ? Bierzesz ją na Mołdawię? Quote
panbazyl Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 no super panna! Gratulacje! A ja chyba musiałam przespać to info o opoźnieniu ringow, ale wszystko jest możliwe, to miłe jak ktoś chce poczekać na psy! Quote
gorwin Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 Dzięki serdecznie!!!!! :) Powiozę jej córki, ale chciałabym wziąć również ją (hm... może jednak?.. ;)). Co do tego opóźnienia ringów nie jestem pewna na 100%, że było to we Lwowie właśnie, bo sama nie jeździłam, tylko czytałam o tym na forum. Mogło to być również ma wystawie w Użgorodzie... Myślę jednak, że warto, jadąc na wystawę do Lwowa, taką możliwość brać pod uwagę i trzymać pod ręką telefony organizatorów. ;)))) Quote
Ganzi Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 gorwin napisał(a): Sto lat już nie byłam na tamtych wystawach. Na razie się zastanawiam... A propo tej wystawy. Przypomniałam, że słyszałam coś takiego, że w zeszłym roku we Lwowie ringi zaczęły się na parę godzin później, bo jacyś wystawcy zatrzymali się od strony Polski na granicy (nie z własnej winy oczywiście). Z jednej strony też niby bałagan i na forum ukraińskim o tym wielu przypominało w sensie negatywnym, a z drugiej, moim zdaniem, widać tutaj, że organizatorzy postarali się zrobić wszystko, co od nich zależy, żeby zorganizować wystawę lepiej.... Taki gest nawet sympatycznie wygląda... Mieli dobre intencje i gest:) Quote
Ganzi Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 gorwin napisał(a):Tak jest, to ja napisałam trochę niezrozumiałe... Miałam na myśli, że nie ma Granda Mołdawii i "normalnego" Championatu Macedonii. ;) Bo to jest ta suczka. gorwin...piękna ta suczka, ale się też najeździłaś, brawo:) Quote
Ganzi Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 panbazyl napisał(a):no to się spotkamy w bardzo fajnym gronie. ja juz sie szykuję na tę Mołdawię a wcześniej na Jarosław :) Ostatnio po prostu mam trochę doła - bo pracujemy z Ukraińcami nad kilkoma projektami (nie psimi!!!!) i mnie wkurzają, bo są jak dzieci.... Za rączkę najlepiej. uch. A swoja drogą - te lwowskie wystawy podobają mi się - spora hala, CZYSTE toalety dla ludzi i ostatnio nawet były specjalne dla psów, jest woda w kranach non stop (we Lwowie to rzadkość, choć ostatnio jest pomysł by jednak woda była całą dobę), spore ringi, a w przerwie (tzw obiadowej) koncerty i występy jakiś zespołów. Klimat bardzo fajny. I co ciekawe - nie ma biletów dla odwiedzających. I co jest też ważne - od strony Lublina jest doskonały dojazd. dzięki panbazyl za taką relację...lubię czytać takie uwagi, spostrzeżenia bo wiem już na co się nastawić, co i jak:) dzięki:) a co do naszych sąsiadów każdy jest inny i w tym tkwi zabawa:):):) Quote
Ganzi Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 aha jeszcze jedno, pisałam kiedyś do Lwowa apropo tej wystawy, pierwszy mail nie doszedł, drugi napisałam na inny mail i mam odpowiedź: *sędziowie będą przyznani dopiero max miesiąc przed wystawą, *płatność za wystawę odbywa się na wystawie bez dodatkowych opłat *płatność może być i w Euro i w ich walucie *pies musi mieć paszport i zaświadczenie o szczepieniach...trudno tu rozsądzić co pani miała na myśli...Da, you must have a passport with a veterinary vaccine *i ostatnie o championacie: Chempionom Ukraine Your dog may be, provided that it is already a champion of Poland and gets two on a double CAC CACIB. czyli musi mieć Championat Polski i zdobyć 2xCAC i CACIB? dobrze sobie przetłumaczyłam? ale jak tu wszyscy zaznajomieni powtarzają niekoniecznie muszą robić tak jak piszą w mailach;) Quote
krzysio Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 Tak rzeczywiście było we Lwowie Gorwin, ale nie w tamtym roku /maju/Tylko w poprzednim .Wystawa się póżniej zaczęła na granicy stała nasza znajoma ale jeszcze i duża grupa wystawców z Litwy, ktoś z organizatorów dzwonił na granicę i dojechali wreszcie z"malutkim "opóżnieniem Było też tak i w Użgorodzie. Granicy z tymi sąsiadami nie da się przewidzieć. Trzeba wyjechać na te wystawy z dużym zapasem czasu.Tak na wszelkie wypadek. Co do 2x cac i cacib przy championacie Polski:shake:....znam właścicieli psów rozczarowanych, mających więcej niż było wymagane i championatu ich psy nie dostały:angryy: Znam też takich którzy mieli mniej i dostali.... Quote
Ganzi Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 krzysio napisał(a):Tak rzeczywiście było we Lwowie Gorwin, ale nie w tamtym roku /maju/Tylko w poprzednim .Wystawa się póżniej zaczęła na granicy stała nasza znajoma ale jeszcze i duża grupa wystawców z Litwy, ktoś z organizatorów dzwonił na granicę i dojechali wreszcie z"malutkim "opóżnieniem Było też tak i w Użgorodzie. Granicy z tymi sąsiadami nie da się przewidzieć. Trzeba wyjechać na te wystawy z dużym zapasem czasu.Tak na wszelkie wypadek. Co do 2x cac i cacib przy championacie Polski:shake:....znam właścicieli psów rozczarowanych, mających więcej niż było wymagane i championatu ich psy nie dostały:angryy: Znam też takich którzy mieli mniej i dostali.... własnie krzysio...ruletka tylko tym razem ukraińska;) Quote
gorwin Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 Ganzi napisał(a):gorwin...piękna ta suczka, ale się też najeździłaś, brawo:) Teraz z małą mam jeszcze większe plany, ale gryzie mnie teraz pazerność - chce się jeszcze i starszej dopisać tego Gr. Ch. Mołdowy i Ch. Macedonii. :D Quote
gorwin Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 Ganzi napisał(a):*sędziowie będą przyznani dopiero max miesiąc przed wystawą, Tak zawsze się robi na Ukrainie ;) , bo jakoś tak prowadząc te same wystawy co rok, organizatorzy nie mogą przewidzieć, ile będzie mniej więcej psów w jakich rasach. I gdy policzą już większość zgłoszonych psów, zaczynają nadzielać nimi sędziów. A i tak często wychodzi za dużo psów na jednego sędziego i konkursy finałowe mogą się zaczynać o 21, nawet o 23 jakoś było (było to na stadionie, w nocy za światłami samochodów)... Poważnie, tak jest! :) Ganzi napisał(a):*pies musi mieć paszport i zaświadczenie o szczepieniach...trudno tu rozsądzić co pani miała na myśli...Da, you must have a passport with a veterinary vaccine Oj dziwny jest ten angielski... Chodzi o to żeby był paszport (lub też książeczka zdrowia) i ważne szczepienie przeciw wściekliznę - czyli po szczepionce musi minąć więcej niż miesiąc, ale mniej, niż rok. I to wszystko. Ganzi napisał(a):*i ostatnie o championacie: Chempionom Ukraine Your dog may be, provided that it is already a champion of Poland and gets two on a double CAC CACIB. czyli musi mieć Championat Polski i zdobyć 2xCAC i CACIB? dobrze sobie przetłumaczyłam? Raczej chodzi o Championat Polski + 2xCAC, ale te dwa CAC muszą być z dwóch wystaw międzynarodowych (2xCACIB, jak we Lwowie)... Według przepisów obecnych to nie wszystko, ale faktycznie mogą dać Championat i w taki sposób. :) Quote
gorwin Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 krzysio napisał(a):Co do 2x cac i cacib przy championacie Polski:shake:....znam właścicieli psów rozczarowanych, mających więcej niż było wymagane i championatu ich psy nie dostały:angryy: Znam też takich którzy mieli mniej i dostali.... Dosłownie! Nawet z jednego CAC i Championatu Polski ludzie załatwiali Ch. Ukrainy... Jeżeli są tacy, kto ma Championat Polski i 2xCAC z podwójnego CACIB, to wszystko można załatwić (gdy wrócimy z Mołdawii, jadę do Kijowa i mogę podać wnioski prosto tam). ;) Quote
panbazyl Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 te szczepienia i książeczki zdrowia to są dla wystawowego weta - przetłumaczyli na żywca po prostu miejscowe obowiązki wystawiającego - Ukraińcy musza pokazać wetowi ksiązeczki z ważnymi szczepieniami. wet stoi przy sekretariacie, ale Polacy po odstaniu swojego w dlugaśnej kolejce do sekretariatu zazwyczaj "olewają" weta i jego luknięcie w książeczkę, wet też się nie przypomina, jest raczej zadowlony że ma mniej pracy. :) Quote
Adamant Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 :mdleje::mdleje:panbazyl napisał(a):w MOIM katalogu TYCH psów nie było a żadnego anexu też nie było ani dodatku z drukarki. Znam dość dobrze ukraiński - w tym języku również nic nie było. Za to psy były. :) Ja miałam taką sytuację w Rumunii w 2005 roku zgłosiłam zapłaciłam przelewem dostałam potwierdzenie mailem od samego przewodniczącego ichniejszego związku ;) po czym przyjeżdzam a tu psów w katalogu nie ma :mdleje: no pięknie :shake: ale skierowali mnie do owego przewodniczącego a ten wysłał kogoś na ring dostaliśmy numerki łamane na literkę, następnego dnia to samo było :cool1: powiem szczerze czułam się dziwnie w tej sytuacji Quote
Adamant Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 moja suka w Uzghorod dostała 3xCAC i nie przyznali nam tytułu ch. ua bo nie miała ch. polski (brakowało jej czasu u jednego cwc) jak pytałam znajomej ukrainki czy mogę wystąpić o ch. ua bo suka właśnie skończyła polski to powiedziała że nie bo nie należy się :-( więc bardzo powaznie zastanawiam się nad tą wystawą czy nie odpuścić Łodzi bo Uzghorod w tym roku darujemy sobie (znam już obsadę ;-) ) Quote
Shetanka Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 A jakie są warunki do uzyskania Ch. UA bez Championatu Polski? (My championat już mamy, ale nie wiem czy dyplom zdąży dojść...) Quote
panbazyl Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 ja sobie odpuszczam Lwów, chyba że turystycznie - bo jest piękny. Quote
IrishDevils Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 Czy pies bez ch.ua z championatem innego kraju, może być wystawiany w klasie championów? Quote
Recommended Posts