Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich!!!!!, jestem tu nowa :roll: i tak naprawde to nie mam jeszcze pieska, dopiero zamierzam go wkrotce zakupic.. Pytanko nt. siersci: czy spanielki linieja jakos okresowo (wiosna/zima) , badz caly czas?? Jest to dla Was uporczywe? Wystarczy solidna pielegnacja i odkurzanie dytanow? Bedzie to moj pierwszy pies i stad to pytanie.. a w duzej mierze to dzieki mojej mamie tzn. jest wiecznym czysciochem ;-) Moze powinnam zmienic rase, ale zakochalam sie wlasnie w spanielach i jestem gotowa przejsc przez wszystkie obciazenia. Gorzej z mama...;)

Posted

Z cockerów sypie się cały rok...częste szczotkowanie psa może tylko trochę zmniejszyc ilośc sypiącej się sierści.
Ja pilokwidowałam dywany tam,gdzie psy urzędują najczęściej,sukcesywnie wymieniam panele na płytki...ale u mnie sytuacja jest troche inna ,bo mieszka z nami osiem cockerów:cool3: ,więc skala "nieco" większa...:eviltong:
Myslę,że jeśli nauczysz psiaka np.że po przyjściu ze spaceru musi poczekac na wytarcie łap,będziesz go systematycznie szcotkować,a podłogi będziesz często odkurzać to nie będzie tak źle:lol:

Posted

Dzieki za odpowiedz! Ale ty przynajmniej masz wesolo z tyloma psiakami :lol:
Tylko pozazdroscic.. Hehe Narazie jastem na etapie dokladnego poznawania tej pieknej rasy-wiadomo ksiazki, ksiazki, jeszcze raz ksiazki... no i oczywiscie opinie szczesliwyczh posiadaczy.. Mama twierdzi, ze wariuje, ale jak tu nie zwariowac na ich punkcie, nie?? Jesli bede miala jakies pytania to odezwe sie.

Posted

:crazyeye: a ja mam dywany.... a z perspektywy posiadania jednego psiaczka, bo pewnie od tego się zaczęło, jak to wyglądało? aż tak bardzo te włosy wypadają, czy trochę jak u ludzi i czy ich sierść jest dobra dla alergików

Posted

Tak naprawdę to chyba żadna sierśc nie jest dobra dla alergików-zresztą z tego co wiem,to najbardziej uczulają drobinki psiego naskórka unoszące się w powietrzu...:roll:
Na dywanie będziesz miała wmieszany dodaktowy kolor,zaleznie od umaszczenia psa :-P
Jak miałam jedna cockerkę,to tez miałam dywany - da się przeżyc ;-)

Posted

aa to spoko, ja teoretycznie jestem uczulona na sierść psa. W praktyce był Smyk, Max, Diana, Psotka i Drops i od żadnego z nich uczulenia nie dostałam mimo iż np. z Psotą spałam w jednym łóżku ( jej ulubione miejsce - moje łóżeczko :D) Ale dziś ślicznego spaniela na ulicy widziałam :loveu:

Posted

niektórzy ludzie są uczuleni tylko na wybraną sierść psa np przy sznaucerze zaczyna się drapać a przy spanielu jest wszystko dobrze, psy dla alergików to pudle i bodajże yorki
u mnie wszystko jest jasne i pies jasne wiec tak nie widac, do tego ma mało włosa wiec mniej traci, to też zależy od ilości wlosa, jeśli pies ma obfity włos to wiecej bedzie go tracił i będziecie mieli wiecej do sprzątania ;)

Posted

Jakich przyrzadow uzywacie do pielegnacji spanielkow?? Jest pracochlonna? Zaczynam kompletowac wyprawke:-) O i jeszcze 1 pytanko: jak jest z cieczka u suczek? Co ile wystepuje u Waszych, jest bardzo nasilona? bo w roznych ksiazkach roznie pisza.. A niestety nie mam nikogo znajomego ze spanielkami...

Posted

Spaniele niestety strasznie linieją. Zawsze pełno kłaków walało mi się po całym mieszkaniu, ale odkąd systematycznie jeździmy do psiego fryzjera (co jakieś 3, 4 miesiące) problem nie można powiedzieć, że całkowicie zniknął, ale napewno zmalał. Oczywiście systematyczne wyczesywanie sierści jest nie uniknione. Ja używam tylko szczotki i grzebieni z obrotowymi ząbkami. Suki cieczke mają dwa razy w roku. Najgorzej jest z psami, które wysiadują całymi dniami przed oknami, a później towarzyszą Ci przez cały spacer ;] Co do nasilenia to nie wiem jak u innych, ale cieczka u mojej spanielki jest prawie nie zauważalna ;]

Posted

Dzieki BBeta za odpowiedz. Co do cieczki to zakladasz takie psie gatki swojej spanielce?:p Ile mniej wiecej placisz u psiego fryzjera? Czekam na kolejne posty. Ale mnie to nie odstrasza:) Bo kto bedzie mial spanielka, ten go bedzie mial i koniec:)

Posted

Nie zakładam, bo moja suka w takich gaciach niestety by nie chodziła. Próbowała by je sobie zdjąć za wszelką cene. Tak jak napisałam cieczka u niej jest prawie nie zauważalna, więc większych problemów z tym, że mi coś naprzykład zabrudzi nie mam chociaż w czasie cieczki ma zakaz wchodzenia na łóżko i spania w pościeli. Co do fryzjera to jest różnie. U jednego płaciłam 30zł, a u innego 20zł. Osobiście wybrałam jednak tego droższego z tego względu, że jest poprostu lepszy :)

Posted

Moja Sasza ma charakter i ją trzeba zmuszać do czegoś, ale i tak nie będzie niczego robić, co jej się nie podoba. Ostatnio kołnierz sobie zdejmuje, więc nie chodzi, ale nie gryzie się po szwach, więc może.
No cóż Saszetka linieje calusieńki rok, niezależnie od pory. U mojej też cieczka jest niezauważalna i nawet tak bardzo nie leci jej, ale to jednak jest problem dlatego jest po sterylizacji. Używam grzebienia z różną ilośćią ząbków <na jednej stronie więcej, na drugiej mniej> metalowego, bo tak bardzo się włosy nie elektryzują, na drewnianej rączce. Mam jeszcze rękawicę gumową do czesania, ale używam rzadko. Wcześniej używałam preparatu do rozczesywania, ale przestałam <pies ładnie pachniał, ok 30 zł>.
Mamy jasną podłogę, więc czarne włosy widać wszędzie. Ale to nie jest wielki problem, nie mamy wielu dywanów, bo podłoga drewniana jest ciepła. I jest jeszcze jedna rzecz - mój pies nie chodzi po schodach, bo cocker spaniele są dosyć długie (znaczy mają długi tułów) i to powoduje, że na starość psu kręgosłup siada. Nie u wszystkich, ale wolę nie ryzykować.

Posted

Vexia napisał(a):
mój pies nie chodzi po schodach, bo cocker spaniele są dosyć długie (znaczy mają długi tułów) i to powoduje, że na starość psu kręgosłup siada. Nie u wszystkich, ale wolę nie ryzykować.

Nosisz go po schodach na rękach ??

Posted

Nie, w ogóle nie wchodzi po schodach... nie potrzebuje przesiadywać na górnym piętrze, a po schodach chodzi tyle co musi. Czyli 3 schody po jednej stronie domu i 6 niskich schodków po drugiej. Czasem jak u babci jesteśmy, to chodzi po schodach, ale rzadko.

Posted

Po schodach to raczej jamniki nie powinny chodzić, a nie spaniele. Ciężko żebym nosiła codziennie kilka razy swojego psa po schodach na I piętro. Obawiam się, że szybcej mi by padł kręgosłup

Posted

Dzieki Vexia! jednak sa pewne plusy mieszkania w domu z parterem;)
Mysle ze z moja sunia nie bedzie tak zle ... Tez ja zamierzam wysterylizowac, bo to w gruncie rzeczy najzdrowsze, choc ma swoje minusy...(ale nie bede sie nad tym wywodzic...) Podobno zlote cockery maja mniej siersci i w zwiazku z tym moze mniej linieja... hmmmmmm....? Czy Wasze spia na legowiskach? Mozecie podac wymiary (tak mniej wiecej) w jakich cocker sie najlepiej czuje? Dla szczeniaka lepsze jest z materialu niz wiklinowe? Chyba to drugie, nie???:-)

Posted

Dla szczeniaka zdecydowanie lepsze jest legowisko z materiału niż z wikliny, bo to drugie będzie gryźć, narobi bałaganu i przy okazji może jakieś kawałki połknąć. Mój pies ma legowisko typu ponton, ale śpi w łóżku ;]

Posted

Hehe... spaniele moze i sa troszke dluzsze ale nie maja krotkich lap tak jak jaminiki wiec latwiej im sie wchodzi po schodach i wlasciwie tylko lapkami przebieraja a z kregoslupem nic sie nie dzieje wiec nie trzeba ich nosic po schodach ;) tzn. oczywiscie do 6-stego miesiaca sie psiaka nosi, ale pozniej juz nie trzeba ;)
Ps. moja Nela miala wiklinowy i nie pogryzla go do tej pory ;)