tatankas Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 Akurat wczoraj byłam na szkoleniu psów,na którym nasza trenerka mówiła o oddawaniu krwi.Pies musi ważyć właśnie powyżej 27kg,ale najlepiej,żeby ważył około 30kg,bo pobierane jest 250ml krwi,co dla takiego psiaka to nic,szybciej wraca do normy.Tak jak człowiek oddaje krew i za to dostaje czekoladę,tak właściciel dostaje dla psiaka pieniądze na witaminki potem.Jest wpisywany w rejestr jakiś tam i w razie W(np. do psa po wypadku) wydzwaniają po kolei do każdego i kto bliżej i w danym momencie jest dostępny i może dojechać,to jest wzywany.U psów przy przetaczaniu nie występuje jak u ludzi taki poważny konflikt krwi,więc bez różnicy jakiej grupy jest krew,ale zawsze lepiej,by była ta sama grupa.Tyle wiem. Quote
Ewka :) Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 Dzięki dziewczyny za wyjaśnienie, teraz już rozumiem. Może kiedyś Bonisia będzie mogła pomóc jakiemuś psiakowi :) Quote
Jagoda1 Posted January 23, 2011 Author Posted January 23, 2011 Byłam dzisiaj u Juniora... Nasza decyzja była najlepsza z najlepszych, nie mam wątpliwości.:) Quote
Nutusia Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 Super, super, super! Wszystko musi się dobrze skończyć! Quote
baster i lusi Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 Jagoda1 napisał(a):Byłam dzisiaj u Juniora... Nasza decyzja była najlepsza z najlepszych, nie mam wątpliwości.:) napisz coś więcej.plisssss Quote
Kapsel Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 Jagoda1 napisał(a):Byłam dzisiaj u Juniora... Nasza decyzja była najlepsza z najlepszych, nie mam wątpliwości.:) Jagódko, chyba się domyślasz, że my paluchy obgryzamy :mad::mad::mad: Quote
Mysza2 Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 Kapsel napisał(a):Jagódko, chyba się domyślasz, że my paluchy obgryzamy :mad::mad::mad: no właśnie, o szczegóły prosimy:razz::razz::razz: Quote
Jagoda1 Posted January 23, 2011 Author Posted January 23, 2011 Suspens....;) Czułam sie nieswojo widząc łzy w dorosłych oczach, Państwo są bardzo wdzięczni za pomoc, za darowanie życia Juniorowi, to był ich najpiekniejszy dzień, kiedy psiak wrócił do domu. Państwo znaleźli sie w wyjatkowo trudnej sytuacji materialnej nie ze swojej winy, nie tylko oni, ale również część osiedla. Kiedy usłyszeli wysoką kwotę za operację i zabiegi pooperacyjne Juniora, załamali sie. Nikt im nie podpowiedział, że mozna kogoś prosic o pomoc. Na szczęście była Ania i wiedziała, że z bokserem nie zostanie sama, że do mnie może zadzwonić, że wspólnie uratujemy go, (nie był to nasz pierwszy wspólny raz;)). Juniora Panstwo mają od szczeniaka, sa nierozłączni, wyjeżdżali razem na wakacje, do rodziny. Bardzo przeżywaja operację boksia, wszystkie zalecenia wykonują gorliwie. A Junior jest przeszczęśliwy, że jest wśród swoich. Przychodził do mnie kładł swoją boksiową mordusię na moich kolanch, wpatrywał sie, tak, jak tylko potrafi patrzec bokser. Junior dostaje leki, kroplówki, musi sie wzmocnic przed operacją. Jutro ma kroplówke i oznaczenie grupy krwi. Mozecie sobie wyobrazić, jaka uskrzydlona wracałam do domu po tej wizycie. Jak czasami pozory mylą.... Trzymajmy kciuki! Quote
Mysza2 Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 Dzięki Jagoda , jak miło się czyta takie posty.:multi::multi::multi: Bardzo się cieszę że w domku swoim będzie. Trzymać kciuki będziemy cały czas:):) Quote
Kapsel Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 A ja się znów wzruszyłam :bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry: Mocno trzymamy kciuki za boksiołka!!!!!! Quote
andegawenka Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 [quote name='Jagoda1']Suspens....;) Mozecie sobie wyobrazić, jaka uskrzydlona wracałam do domu po tej wizycie. ...nie musimy sobie wyobrażać, cały wątek dostał skrzydełek.... Quote
Alicja Posted January 23, 2011 Posted January 23, 2011 noi znów mi się oczy pocą ....ale tak pozytywnie .... Quote
hecia13 Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 :sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb::laugh2_2::laugh2_2::iloveyou: Quote
Jagoda1 Posted January 24, 2011 Author Posted January 24, 2011 Junior miał badanie krwi i okazało się Junior ma "minus", a Samba ma "plus", i sunia nie moze podzielic się z chłopakiem. Szkoda, ze moja boksia nie może.... Jest już zamówiona krew w "banku"i, nie wiem jaki koszt. Quote
Alicja Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 Jagoda1 napisał(a):Junior miał badanie krwi i okazało się Junior ma "minus", a Samba ma "plus", i sunia nie moze podzielic się z chłopakiem. Szkoda, ze moja boksia nie może.... Jest już zamówiona krew w "banku"i, nie wiem jaki koszt. o rany szkoda :( ...a koszty są chyba duże Quote
baster i lusi Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 Jagoda1 napisał(a):Junior miał badanie krwi i okazało się Junior ma "minus", a Samba ma "plus", i sunia nie moze podzielic się z chłopakiem. Szkoda, ze moja boksia nie może.... Jest już zamówiona krew w "banku"i, nie wiem jaki koszt. nie wiem czy to prawda ale mnie moja wetka mówiła,że pierwszy raz może być bez zgodności ,a drugi raz to juz psa spokrewnionego. Quote
jostel5 Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 baster i lusi napisał(a):nie wiem czy to prawda ale mnie moja wetka mówiła,że pierwszy raz może być bez zgodności ,a drugi raz to juz psa spokrewnionego. Słyszałam-od dwóch różnych wetów-dokładnie to samo! Jedna z moich suczyn jest dawcą.Też była rozbieżność.Udało się. Quote
Alicja Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 Tu piszą o próbie krzyżowej http://www.psiakrew.com.pl/pl/dla-lekarzy/proba-krzyzowa http://twojezwierze.pl/psy/choroby-psow/artykuly/zobacz/grupy-krwi-u-psow.html Quote
Jagoda1 Posted January 24, 2011 Author Posted January 24, 2011 Ania_i_Kropka napisał(a): W czasie zabiegu i po nim będzie musiał mieć przetoczoną krew. Dlatego zamówiona jest krew... Quote
Ania_i_Kropka Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 Junior jutro o 9 ma operacje. Trzymajcie kciuki. Quote
baster i lusi Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 kciuki zaciśnięte i serducho moje będzie cały czas z Juniorem. Quote
Ewka :) Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 I u nas też wszelkie kciuki już na baczności. Powodzenia psinko! Quote
Alicja Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 Kciuki i pozytywne myśli dla Juniorka :kciuki: Quote
Recommended Posts