Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Asiaczek']askaa - ale byłoby zajefajnie, gdyby "druga połowa" dała przyzwolenie na Wilno!!! Postaraj się. Masz przecież swoje sposby, co?;)
Pzdr.

Asiaczku
A busik szykujecie?
Myślę, że przyzwolenie to jest:multi:
tylko nie wiem co z urlopem, bo tu jest problem.
Żałuję, że wcześniej się nie doczytałam że do Kowna się szykujecie bo brakuje mi jednej krajówki do MłChL, a w Wilnie to już dorosłego chciałabym zacząć

Na razie to sie modlę, żeby paszport mi jak najszybicej zrobili.

Posted

askaa napisał(a):
Asiaczku
A busik szykujecie?
Myślę, że przyzwolenie to jest:multi:
tylko nie wiem co z urlopem, bo tu jest problem.
Żałuję, że wcześniej się nie doczytałam że do Kowna się szykujecie bo brakuje mi jednej krajówki do MłChL, a w Wilnie to już dorosłego chciałabym zacząć

Na razie to sie modlę, żeby paszport mi jak najszybicej zrobili.

Tak, szykujemy busik. I juz część składu mamy. Ale miejsce dla Ciebie by sie znalazło...
Pzdr.

Posted

Alojzyna napisał(a):
A ja myślałam, że do wszystkich unijnych krajów można jechać na dowód ;)

Tak Alojzyna, ale ja potrzebuję wizę rosyjską na wyjazd do Kaliningradu a do niej to paszport jest potrzebny ważny jeszcze min 180 dni.
A poza tym to trzeba mieć nowy dowód, :lol: którego nie mam.

Dorotal,
doczytałam też o przejściu MłChL jako 1 CAC, tylko skończyć ten pierwszy.
Tak mi pasuje wystawa w Marijampole bo blisko i niedługo, ale nie mam w tym czasie auta no i jest problem

Posted

POMOCY!!!!!!!!
Słuchajcie, dobre dusze, pomozcie.
chce skonczyc swojemu psu Intera i nie wiem do jakiej klasy go zglosic - otwartej czy do championow? Nie ukrywam, ze jakby sie udalo to championat za 1CAC bylby bardzo mile widziany.:loveu:
Dostalam dzis takiego maila z Lotwy :
"By our Show rules we have 1 CAC for adog and 1CAC for a bitch in breed.Dogs from champion class must receiveexellent and CQ sertificate and then compete for LV CAC sertificate.Best regards"
Pomozcie o co tu chodzi? Co to jest to CQ??????
Rozumiem, ze tam jest przyznawany tylko jeden CAC na plec. Ok. Ale czy jak zglosze psa do otwartej to ma szanse dostac CAC i CACIB a w championach juz nie?????Kto z was ma pewne informacje i swieze doswiadczenia?Moze byc na PW

Posted

Juta - żeby Cię "pognębić", to aby zadowolić się 1 CAC-em, to trzeba byc na dodatek Championem innego kraju niz Polska. Tak przynajmniej dowiedziałam się od p. Vija Klucniece. I ichniejszy Championat kosztuje 20 euro.
Ja miałam taką sytuację z psem i suką. Suka w kl.championow - CAC i jakiś ichniejszy CQ + jest Championka kilku krajów. Pies - mimo otrzymania CAC i CQ, BOB, BOG - nie dostał Championatu i - zgodnie z tym, co powiedziała p. V. Klucniece - musi miec championat innego kraju niz Polska. Tak więc czeka mnie jeszcze jedna jazda na Łotwę. dobrze, że to nie jest tak strasznie daleko.
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Juta - żeby Cię "pognębić", to aby zadowolić się 1 CAC-em, to trzeba byc na dodatek Championem innego kraju niz Polska.
Czy to moze byc championat np. Slowacji czy ktorys z krajow baltyckich?

No i ostatecznie pies z klasy championow tez moze otrzymac CAC?

Czy CAC musi byc z wystawy miedzynarodowej czy wystarczy krajowej?

Posted

Nie pognebilas mnie, hehe:cool3: DZIEKI ZA SZYBKA ODPOWIEDZ:loveu: tylko co to znaczy CQ? czy jest to przyznawane automatycznie razem z CAC? i czy jestes pewna ze pies w klasie championow ma wszystkie przywileje typu cac, cacib?????
a jak jest na litwie bo kiedys slyszalam ze nie ma klasy championow. czy to prawda? i slyszalam ze w jakims panstwie psom z klasy championow nie przysluguja juz CACe i CACIBy:crazyeye: tylko w posdreniej i otwartej moga je otrzymac. wiec jak to jest, bo nie chcialabym psa zglosic i "umoczyc" ze tak powiem:mad: tylko dlatego ze bylby w klasie niewlasciwej

Posted

Juta napisał(a):
Nie pognebilas mnie, hehe:cool3: DZIEKI ZA SZYBKA ODPOWIEDZ:loveu: tylko co to znaczy CQ? czy jest to przyznawane automatycznie razem z CAC? i czy jestes pewna ze pies w klasie championow ma wszystkie przywileje typu cac, cacib?????
a jak jest na litwie bo kiedys slyszalam ze nie ma klasy championow. czy to prawda? i slyszalam ze w jakims panstwie psom z klasy championow nie przysluguja juz CACe i CACIBy:crazyeye: tylko w posdreniej i otwartej moga je otrzymac. wiec jak to jest, bo nie chcialabym psa zglosic i "umoczyc" ze tak powiem:mad: tylko dlatego ze bylby w klasie niewlasciwej

1) Nie ma takiej mozliwosci zeby na miedzynarodowce nie przyslugiwal CACIB z klasy championow
2) Sa takie kraje gdzie nie ma CAC w klasie championow: Francja, Skandynawia, od tego roku Rumunia
3)na Łotwie pies z klasy championow na pewno moze dstac CAC
4) CQ - jest to jakby takie uprawnienie do wejscia na porownanie o CAC
5) do championatu Łotwy najlepiej wykorzystywac championaty z krajow bylego ZSRR
6) CAC do wykorzystania do campionatu na Łotwie moze byc z dowolnej wystawy

Posted

Noelani napisał(a):
Czy to moze byc championat np. Slowacji czy ktorys z krajow baltyckich?

No i ostatecznie pies z klasy championow tez moze otrzymac CAC?

Czy CAC musi byc z wystawy miedzynarodowej czy wystarczy krajowej?

Dorotal juz wyjasniła. Dla jasności dodam, że pies musi byc championem kraju zrzeszonego w FCI. Tak więc spokojnie może to być Litwa, Rosja. Estonia itp.
Pzdr.

Posted

a myslicie ze jesli pies dostal wniosek w Estonii na ch. est (jest ch. pl i w ten sposob staje sie est) i nastepnego dnia dostal CAC na Łotwie, to znaczy to ze ma wolna droge do obydwoch championatow? Czy w dniu wystawy na Łotwie musi on juz miec "championat w lapce"?

Posted

Asiaczek napisał(a):
Według mnie - droga jest otwarta. Ważne, abyś w dniu wysyłania dokumentów + pieniędzy miała ksero championatu Estonii. I to wszystko.
Pzdr.

No tez tak myslalam, dzieki za potwierdzenie moich mysli :)

Posted

no to ja się wreście dopchałam do kompa domowego na dłużej i coś mogę napisać.Przede wszystkim jestem bardzo zadowolona z wyjazdu do Kowna.Dzięki tej wystawie poznałam osobiście ( znanych wcześniej z internetu) kilku ludzi.tak to sobie wyobrażałąm jak wyglądają.Bardzo mi miło było poznać Cię Asiaczku osobiście.Internet fajna rzecz, ale nie ma to jak kontakt osobisty.:lol: wcześniej jak mówiłam, oglądałam zdjęcia Twoich psów i chyba mają swój określony typ, bo od razu pomyślałam, że to chyba asiaczkowe baski.
Mój szeltik CAC, BOB i V BOG.
I wszystko fajnie by było gdyby nie to,że niektórzy w związku uważają, że wystawy na wschodzie są nic nie wart, a sędziowie wschodni to chyba ich trochę lekceważą.Sami nie jedżą na jakieś większe wystawy dalej niż za Śląsk, szans na bob y nie mają, ale zepsuli mi radość.No nie wiem co o nich sądzić.:roll:
A musiałkowy Blue jest fantastyczny.

Posted

Kolejne pytanie do osób siedzących w temacie.
Czy jadąc na wystawe do Estonii wystarczy paszport ze szczepieniami, czy potrzebne jest jeszcze badanie weterynaryjne?

Posted

warg2003warg napisał(a):
no to ja się wreście dopchałam do kompa domowego na dłużej i coś mogę napisać.Przede wszystkim jestem bardzo zadowolona z wyjazdu do Kowna.Dzięki tej wystawie poznałam osobiście ( znanych wcześniej z internetu) kilku ludzi.tak to sobie wyobrażałąm jak wyglądają.Bardzo mi miło było poznać Cię Asiaczku osobiście.Internet fajna rzecz, ale nie ma to jak kontakt osobisty.:lol: wcześniej jak mówiłam, oglądałam zdjęcia Twoich psów i chyba mają swój określony typ, bo od razu pomyślałam, że to chyba asiaczkowe baski.
Mój szeltik CAC, BOB i V BOG.
I wszystko fajnie by było gdyby nie to,że niektórzy w związku uważają, że wystawy na wschodzie są nic nie wart, a sędziowie wschodni to chyba ich trochę lekceważą.Sami nie jedżą na jakieś większe wystawy dalej niż za Śląsk, szans na bob y nie mają, ale zepsuli mi radość.No nie wiem co o nich sądzić.:roll:
A musiałkowy Blue jest fantastyczny.

Nigdy nie zapomnę Twojego pytania "Czy to sa Asiaczki?".:lol: Równiez było miło poznać Cię osobiście i nawet na zdjęciach przesłanych Musiałkowi jesteś. Problem w tym, ze włosami zasłaniasz buzię...

A co do opinii o wystawach na Wschodzie Europy - nie przejmuj się! Zawsze byli, są i będą tacy, którym to się nie podoba. Ciesz się, że Twój psiak tak daleko zaszedł i wogóle nie zwracaj na innych "kłapaczy" uwagi. Wystawa b.udana i to też co poniektórych boli. Masz rację. Sami nosa nie wyściubią poza swój region, to i innym zazdroszczą!
Masz pięknego psiaka, czas, pieniądze - to całkowicie Twoja sprawa gdzie i kiedy jeździsz.
Pzdr.

Posted

skubi napisał(a):
Kolejne pytanie do osób siedzących w temacie.
Czy jadąc na wystawe do Estonii wystarczy paszport ze szczepieniami, czy potrzebne jest jeszcze badanie weterynaryjne?

Ja byłam w ubiegłym roku w Haapsalu/EST i na granicach potrzebny był tylko paszport psiowy + nasze dokumenty. Niczego więcej od nas nie wymagano. To znaczy na granicy łotewsko-litewskiej pogranicznik zwrócił uwagę, że na samochodzie nie ma naklejki "PL". No i wyraźnie dał do zrozumienia, że trzeba to "uregulować" (czytaj: zapłacić). No i nasz kierowca zapłacił...
Pzdr.
P.S. Jak macie nowe tablice rej. z wyróżnikiem kraju, nie ma potrzeby naklejania na szyby znaczka "PL". No cóż, wtedy nie byliśmy tacy tego pewni...

Posted

a ja mam inne pytanko...
np. ml.ch lotwy mozna zdobyc przez jedno cacj.. ale trzeba miec inny ml ch niz polski ale jakie sie zaliczaja ?? czy tez np luxemburga badz holandii ??

Posted

Gracjana napisał(a):
a ja mam inne pytanko...
np. ml.ch lotwy mozna zdobyc przez jedno cacj.. ale trzeba miec inny ml ch niz polski ale jakie sie zaliczaja ?? czy tez np luxemburga badz holandii ??

Tak, trzeba mieć młodzieżowy Championat innego kraju niż Polska. Taki "inny" może być z każdego kraju zrzeszonego w FCI. Czyli Luksemburg i Holandia pasują.
Pzdr.

Posted

skubi napisał(a):
Asiaczek, dzięki :lol:
Tablice są najnowsze, czyli już z gwiazdkami.
Z wpuszczeniem na teren wystawy też nie było problemu?

Żadnego!
Wystawa odbywała się w sali gimnastycznej Liceum Francuskiego, nikt nie sprawdzał paszportów, a opłata na miejscu (bez dodatkowych kosztów).
Pzdr.