Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem wlasciecielem wyzla 13msc, 32kg. Mlody od poczatku byl na karmie suchej i od poczatku mialem problemy z wyborem odpowiedniej. A to rzaadkie kupki, a to wypadajaca siersc, a to nie smakuje, a to drogo kosztuje:)

Gdy po raz kolejny mlody zaprotestowal przeciw suchej karmie postanowilem poszukac jakiejs smacznej i zdrowszej alternatywy. od kilku dni czytam o barfie ale do konca nie wiem jak powinieniem ulozyc jadlospis. Czy podawac kosci zmielone? Czy mieso mielic? Jakie maja byc tego ilosci?

Dodam ze pies ma duzo ruchu i jest dosc szczuply(chcialbym go delikatnie podtuczyć)

Prosze o pomoc!!

Posted

Zajrzyj do wątku z jadłospisami ;) Znajdziesz tam sporo gotowych, wystarczy przeliczyć proporcje do wagi; pies teoretycznie powinien otrzymywac 2-3% swojej masy, ale przy szczupłym, aktywnym, 13-miesięcznym wyżełku może to być o wiele więcej.
Jeśli pies jest zdrowy, kości możesz podawać niemielone - w zmielonej postaci nie czyszczą zębów.

• 3 weeks later...
Posted

ciagle mam problem z dostosowaniem jadlospisu. chce ustalic dieta na 5% wiec wychodzi mi dziennie ok 1,60kg. wydaje mi sie to strasznie duzo w sensie objetosciowym dla psa.

spodobal mi sie jadlospis arcany81

[SIZE=2][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][SIZE=4][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][SIZE=4][COLOR=DarkOrchid][SIZE=2][COLOR=Black][SIZE=4][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][SIZE=4]JADŁOSPIS NR 6
[SIZE=2][COLOR=DarkOrchid]Poniedziałek
[COLOR=Black]
Rano: 34 dkg korpusu z kurczaka
kurza łapka (3 dkg)
Wieczorem: 35 dkg łososia
kurza łapka (3 dkg)

[COLOR=DarkOrchid]Wtorek

[COLOR=Black]Rano: 40 dkg podrobów (nerka, serce, wątroba wołowa)
Wieczorem: 46 dkg miksu ( śliwki, marchew, jabłko, seler, papryka, jajko, KELP, olej lniany).

[COLOR=DarkOrchid]Środa

[COLOR=Black]Rano: 39 dkg kości cielęcych z mięsem (schab, żebra)
Wieczorem: 23 dkg korpusu z kaczki
14 dkg łapek (3 sztuki)

[COLOR=DarkOrchid]Czwartek

[COLOR=Black]Rano: 16 dkg kości wieprzowej z mięsem (schab)
21 dkg łapek (5 sztuk)
Wieczorem: 44 dkg skrzydła z indyka

[COLOR=DarkOrchid]Piątek

[COLOR=Black]Rano: 9 dkg kości wołowej
32 dkg ogona wołowego
Wieczorem: 40 dkg miksu (jabłka, sliwki, marchew, seler, czosnek, papryka, KELP, olej lniany, kefir).

[COLOR=DarkOrchid]Sobota

[COLOR=Black]Rano: 38 dkg podrobów wołowych (serce, nerka, wątroba)
Wieczorem: 52 dkg korpusu z kurczaka

[COLOR=DarkOrchid]Niedziela

[COLOR=Black]Rano: 32 dkg łososia
8 dkg łapek kurzych (2 sztuki)
Wieczorem: 38 dkg kości cielęcych z mięsem (schabowe)

wystarczy tylko ze zmienie ilosci pokarmu? np

[SIZE=2][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][SIZE=4][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][SIZE=4][COLOR=DarkOrchid][SIZE=2][COLOR=Black][SIZE=4][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][SIZE=4][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid]Niedziela

[COLOR=Black]Rano:70 dkg łososia
20dkg łapek kurzych (2 sztuki)
Wieczorem: 70 dkg kości cielęcych z mięsem (schabowe)
??

czy np twarog mam dodawac do papek warzywnych czy podawac jako osobny posilek? moge zastapic 70dkg lososia twarogiem???

sorry ale naprawde strasznie ciezko mi ulozyc ten jadlospis. w zaden sposob nie cchcialbym zaszkodzi psu. bardzo licze na wasza pomoc
[SIZE=2][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][SIZE=4][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][SIZE=4][COLOR=DarkOrchid][SIZE=2][COLOR=Black][SIZE=4][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][SIZE=4][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]

Posted

deren napisał(a):

czy np twarog mam dodawac do papek warzywnych czy podawac jako osobny posilek? moge zastapic 70dkg lososia twarogiem???

Jadlospis fajny, ale wg mnie dla psa ważącego minimum 40 kilo - jest sporo kości wieprzowych, wołowych, cielęcych i mniejszy czy początkujący w barfie zwierzak może mieć problemy z zaparciami.

Posted

Dzieki Martens za odpowiedz. a czy moge wiekszosc tych kosci wolowych, wieprzowych i cielecych zastapic drobiem? nie bedzie wtedy za duzo drobiu? a co z ty twarogiem? arcana81 napisala tez ze codziennie podaje psu kefir, tez tak zrobic?

Posted

Jeszcze jedno

Martens a moglbym wykorzystac twoj 18 dniowy jadlospis dla doroslego psa dla mojego 13msc? Czy w tym doroslym jadlospisie brakuje czegos dla malucha?

# 0,5 kg kości drobiowych
# 0,3 kg kości drobiowych + kefir 200 g
# 0,3 kg kości drobiowych + pół kostki twarogu + jajko
# 0,5 kg kości wieprzowych lub wołowych
# 0,3 kg papki warzywnej + 0,2 kg żołądków + łyżka oleju
# 0,3 kg papki warzywnej + 0,2 kg wątroby + łyżka oleju + łyżka tranu
# 0,5 kg okrawków wołowych lub wieprzowych
# 0,3 kg papki warzywnej + 0,1 kg żołądków + łyżka oleju + jogurt naturalny bez cukru 100 g
# 0,5 kg podrobów
# 1 kostka twarogu + łyżka miodu + jajko + łyżka suszonych alg (np. Algolith)
# 0,5 kg serc wołowych lub wieprzowych

np w dniu gdzie podajesz 0,5kg podrobow powinienem podac 1.6kg podrobow czy lepiej podac np 1kg podrobow i 0.6kg kosci drobiowych?

Posted

Martens napisał(a):
jest sporo kości wieprzowych, wołowych, cielęcych i mniejszy czy początkujący w barfie zwierzak może mieć problemy z zaparciami.

Moją sukę karmię takim zestawem od szczeniaka, zmniejszyłam tylko ilość podawanego pokarmu (teraz ma 3,5 roku), nigdy nie miała problemów z zaparciami, podobnie zresztą jak mój drugi pies, którego niespełna 3 miesiące temu wzięłam ze schronu (w kwietniu skończy 6 lat). Żaden z nich nie ma problemu z wypróżnianiem się. Jeśli chodzi o kości wołowe, wieprzowe i cielęce to są to w głównej mierze jakieś drobniejsze kości/chrząstki ze sporą zawartością mięsa. Praktycznie wcale nie daję kości długich (takich dużych z 'kulkami'), one najbardziej zapychają. Kefir na pewno nie zaszkodzi, nawet podany codziennie, ja daję psom trochę (kilka łyżek) do miski przed jedzeniem, tak chyba bardziej z przyzwyczajenia ;)

Posted

Czy ktoś z Was mógłby rzucić fachowym okiem na mój 7-dniowy jadłospis?

Poniedziałek
1,60kg kosci drobiowych

Wtorek
0,8kg podrobów
0,8kg papki warzywnej

Środa
1,2kg kości drobiowych
0,5kg twarogu + cale jajko

Czwartek
1kg kosci drobiowych
0,6kg zoladkow

Piatek
1kg okrawkow wolowych
0,6kg papki warzywnej

Sobota
0,8kg ryby
0,4kg łapek
0,4kg twarogu

Niedziela
1 kg kosci drobiowych
0,6kg papki warzywnej+cale jajko

Posted

Martens napisał(a):

Malamut to trochę inna bajka jeśli chodzi o barf niż przeciętny pies.

Możliwe, nie mam doświadczenia w barfowaniu z innymi psami, ale znam też takie, które nie tolerują drobiu i co wtedy? Można spróbować ułożyć dietę bez użycia kurczaków/indyków?

Posted

Można; są króliki, nutrie, etc. Same mięso/kości z krówek i świnek to nie tylko zaparcia, to także nadmiar żelaza w pożywieniu i inne kwiatki.
No i drób to nie tylko kurczak i indyk; to też kaczki, gęsi.
Niestety, układanie barfu dla psa alergika uczulonego na wiele rzeczy to ciężki temat w praktyce, szczególnie, kiedy chodzi o ceny rzadziej spotykanego mięsa.

Posted

dziekuje bardzo. ja oczywiscie bede dzielil posilki na dwa. a nawet myslalem zeby na poczatku dzielic na trzy, aby za bardzo nie obciazac zoladka przy nowym jedzeniu:lol: