Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W dniach 19-20.08.2006 odbyły się w Bratysławie dwie międzynarodowe wystawy.
Z Polski przyjechała tylko AYKA Stawka Większa niż Życie. :terazpol: Jedynym staffikiem, który nie dojechał do Bratysławy był również pies z Polski - MISTER MAN MARY Mariatos.:lookarou:

Na początek trochę statystyki:

19.08.2006

zgłoszono 50 staffików - 26 psów i 24 suczki
z tego z Czech - 27, ze Słowacji - 21 i z Polski - 2.
sędzia: Havelka Tibor (SK)

20.08.2006

zgłoszono 49 staffików - 23 psy i 26 suczek
z tego z Czech - 29, ze Słowacji - 18 i z Polski - 2.
Sędzia: Kubala Jaroslav (SK)

Rzadko w Polsce można spotkać na jednej wystawie taką ilość staffików, w dodatku we wszystkich możliwych kombinacjach umaszczenia (oprócz błękitnego) i różnych typów. Spora część psów była na obu wystawach, ale też ok.1/3 uległa "wymianie".

Sędziowanie - obydwaj sędziowie bardzo sprawni, chociaż pan Havelka Tybor był bardziej zdecydowany w swoich wyborach (gorąco polecam tego sędziego). U obydwu sprawdzane były zgryzy, potem bieg wspólny w ringu, następnie ocena indywidualna (bieg i statyka) oraz opis psa i tu się kończy podobieństwo do oceniania w Polsce. Na koniec oceny sędziowie kazali ustawić psy na dywaniku (przez środek ringu) i po kolei, głośno przedstawiali zalety i wady każdego psa z podaniem oceny, czego zgromadzona publiczność wysłuchiwała w dużym skupieniu. A na końcu wskazywali lokaty. Bardzo mi się to podobało, bo w ten sposób można poszerzyć swoją wiedzę o rasie a wybory stają się bardziej obiektywne. Niezależnie od tego z jakiego kraju pies wygrywał, za każdym razem słychać było gromkie brawa.

Osiągnięcia [SIZE=5]AYKI Stawka Większa niż Życie - klasa championów

19.08.2006 - CAC i CACIB :laola:
[SIZE=2]20.08.2006 - CAC i Res.CACIB :laola:

W obydwu dniach zwycięstwo rasy (BOB) otrzymał pies ze Słowacji - MISTER MARKSMAN Mariatos.

Posted

Alu ... na Twoje ręce składam SERDECZNE GRATULACJE ..bravo ,bravo :multi: :multi: :multi: ..dzielnie reprezentowałyście nasze polskie skromne pogłowie SBT :loveu: :loveu:

W obydwu dniach zwycięstwo rasy (BOB) otrzymał pies ze Słowacji - MISTER MARKSMAN Mariatos.

- oj to jest NATURALNE,ze sędziowie sędziujący na Słowacji,a Słowacy czy Czesi (przynajmniej na takich wiekszych wystawach,ale i nie tylko ;) ) ..daja najwyzsze laury RODZIMYM psiakom..(w przeciwieństwie ,jak sie spotkałam ..nie raz w przypadku naszych arbitrów :cool3: ..u nas PRZEWAZNIE wygrywa zagraniczny gość :razz: moze nie zawsze to ma miejsce .. ale da sie zauwazyc :evil_lol: )

Mimo wszystko ja osobiscie bardzo sie cieszę z wygranej w/w psa :multi: ..zwłaszcza po tym jak niesłusznie został potraktowany w Austrii :shake: ..bravo dla Ivanki ..bo dziewczyna ma bardzo duzy zapał i TAK TRZYMAC !!!
I raz jeszcze BRAVA dla AYKI ..z niej tez sie ciesze :multi: :multi: ...

Ps.Miałam ta przyjemnosc spotkac sie z owymi Panami w ringu .. a p.Jaroslav Kubala jest prezesem Klubu Terriera na Słowacji :razz: - jest zaproszony na nasza KTTB do ringu AST :cool3: ..

Posted

Alojzyna my również przyłączamy się do gratulacji:multi: :multi: :multi: :multi:
Niestety my nie mogliśmy dojechać a szkoda:placz: :placz: :placz: no cóż ale czasami tak bywa.Jeszcze raz GRATULKI

Posted

Dziękuję wszystkim ogromnie za gratulacje.:loveu:

Przeglądając pogłowie słowackich i czeskich staffików, jedno trzeba powiedzieć - Polacy naprawdę nie mają się czego wstydzić. Moim zdaniem polskie staffiki są bardziej wyrównane w typie.

A co do sędziowania - też spotkałam się z taką opinią, że wystawy wygrywają rodzime psy, jeżeli tylko sędzia jest z danego kraju.

W drugim dniu wystawy przy wyborze CACIBa suk, sędzia długo się zastanawiał nad wyborem. Nawet głośno do publiczności powiedział, że chętnie przyznałby 2 CACIBy. Dopiero uwaga asystenta (tego samego na obydwu wystawach), że Ayka poprzedniego dnia dostała CACIBa zadecydowała, że tym razem dostała Res.
A suczkę, z którą przegraliśmy można było zobaczyć w ubiegłym roku we Wrocławiu - ANNE MARIE FELICITY CHEER (też wygrała z Ayką w klasie pośredniej).

Niestety zdjęć z Bratysławy nie mam, ponieważ wystawa odbywałam się w halach a mój aparat ma bardzo słabą lampę.

Posted

tomo napisał(a):
Tak tak , ja bym nawet powiedziała , że więcej zagranicą niż u nas .

Ależ będziemy w Częstochowie, Będzinie i we Wrocławiu. A jak wyrobimy się z cieczkami, to może nawet przyjedziemy do Poznania.

Posted

Aluś ogromne gratulacje dla Ciebie i Ayki...:klacz: :klacz: :klacz: [SIZE=2]idziecie dziewczyny jak burza, tak trzymać...:thumbs: :thumbs:

Alu a czy masz może pełne wyniki staffiorków...???? bardzo bym była Ci wdzięczna..;) (a jak nie to zabierz katalog to Austrii)

Pozdrawiam :) :) :)

Posted

Dziękuję Marcie Tencerovej - z Hoštáckeho Járku za przesłanie zdjęć Ayki

19.08 - 20.08 - suki - klasa championów, od lewej stoją:
AYKA Stawka Większa niż Życie - V1, CAC
HOLLY Bohemia Hapet - bdb (20.08 - V3)
LADY VOODOO Daffodil Yellow V2, Res.CAC

AYKA